Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportDe paralympische afwezigheid van Nederland

21-2-2006

Hoe is het mogelijk dat een groot schaatsland als Nederland - dat vinden we toch? - dit jaar de Paralympische Spelen aan zich voorbij laat gaan? Schaam ons! In de geschiedenis van de Paralympische Winterspelen stelde alleen de Nederlandse Majorie van de Bunt wat voor. Beter gezegd: een grootheid op drie verschillende Winterspelen, maar niemand die het weet.

Majorie van de Bunt showt haar medailles
Van de Bunt is de enige Nederlander, die prijzen heeft gewonnen op de Paralympische Winterspelen. Op dit evenement, dat bestaat sinds 1976, won ze in 1994, 1998 en 2002 in totaal twee gouden, vier zilveren en vier bronzen medailles. Als vijfjarige kreeg ze een handicap aan haar linkerarm. Acht jaar later begon ze met langlauf en iets daarna met biatlon. Voor een Nederlander is het erg moeilijk om hier internationale prestaties te leveren, omdat deze sporten vooral in de Scandinavische landen op een heel hoog niveau worden beoefend. Maar Van de Bunt toonde aan dat ze met deze concurrentie geen moeite had. Op de Paralympische Winterspelen van 1994 in Lillehammer stond ze maar liefst vier keer op het erepodium: één keer als winnares en drie maal als derde.
Alpine zitski op de Paralympische Spelen van 2002. Met dank aan het Internationaal Paralympisch Comité.
Vier jaar later, in Nagano, behaalde ze een tweede en wederom een derde plaats. Haar beste Spelen waren vier jaar geleden in Salt Lake City met één gouden en drie zilveren medailles. In Salt Lake City beschreef ze wat haar sporten inhielden: ''De biatlon is 7,5 kilometer lang, opgedeeld in drie keer 2,5 kilometer met twee schietbeurten van vijf schoten. Iedere misser is een strafminuut. Bij het langlaufen is er maar één wedstrijd in de klassieke techniek en dat is de vijf kilometer. Verder zijn er twee wedstrijden in de vrije stijl, de tien en de vijftien kilometer.'' Net als bij de Olympische Winterspelen heeft de winnaar van goud verplichtingen: "Meteen kreeg ik een bodyguard voor de dopingcontrole mee, die ik niet meer kwijt raakte totdat ik geplast had." Maar ook van de plezierige dingen weet ze alles: "Aan Willem-Alexander, Maxima en toenmalig staatssecretaris Margot Vliegenthart heb ik instructie gegeven over het schieten met geluid. Ze hadden erg veel moeite om raak te schieten en dat nog zonder hoge hartslag." Ze is nu gestopt met de Paralympische Spelen en heeft de eer gekregen, die een kampioen verdient: "In 2002 zijn we met de hele ploeg ontvangen op het Catshuis door Wim Kok en Margot Vliegenthart. Ik ben nu Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw."
We zullen ermee moeten leven dat er deze winter geen enkele Nederlandse wintersporter meedoet in Turijn. Wie het snapt, mag het zeggen.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

roos en Kim: heej mevrouw hoe oud bent U? U lijkt wel 83 man waarvoor doet u nog meej stuur ff terug groetjes roos en kim 8) puh
geplaatst op: 11-3-2006 14:22:24u. | e-mail | website
Roos en Kim: heej wat goed gedaan man wij hebben al heel vaak goud gewonnen met handaballen en zwemmen :D lekker puhhh 8) jij maar 1 keer :( veel succes want jij nhaalt er tog geen meer :?
geplaatst op: 11-3-2006 14:19:59u. | e-mail | website
Jurryt: Iemand die Murderball heeft gezien moet zichzelf bedwingen niet ook gehandicapt te worden om mee te doen aan het leven van rolstoel-rugbyers. Als dat geen topsport is, is niets dat.
geplaatst op: 22-2-2006 10:26:45u. | e-mail | website
Liset: "..Mensen willen iets zien wat ze zelf niet kunnen...en dat is niet het geval met gehandicapten..." .....Sorry, maar ik ga al wat jaren als begeleider mee met de Vereniging Gehandicapte Wintersporters waar men in aangepast materiaal (zit-ski, bi-unique en ski-cart) gaat ski
geplaatst op: 22-2-2006 10:02:07u. | website
Sander: Je geeft zelf het antwoord al, we zijn een groot schaatsland. En laat schaatsen nu net geen onderdeel zijn op de paralympics.
geplaatst op: 22-2-2006 09:04:43u.
Istvan: als laastte check ff www.arijanski.nl, hoezo er zijn geen topwintersporters in nederland?
geplaatst op: 21-2-2006 22:52:46u.
Istvan: Ik vind dat de gehandicapte sport i.h.a. zeer ondergewaardeerd is wat betreft vergelijkingen daar zijn duidelijke afspraken voor en categorieen, omdat je een handicap hebt kun je zeker nog wel een volwaardig (topsport) bestaan leiden, en ik vind dat dit veel meer vanuit NOCNSF moet gestimuleerd worden, zonder die stimulans breken onze paralympiers nooit door terwijl er een zeer grote en sterke internationale (wintersport) competitie bestaat, groot visitekaart voor ons landje weggegooid!
geplaatst op: 21-2-2006 22:51:32u.
rewill: Ik ben van mening dat topsport alleen kan worden beoefend door mensen zonder handicap aangezien je anders appels en peren vergelijkt... de een mist een been, de ander een arm...wat is dan in het voordeel. Zag het ook met de zomerspelen. Wat een trieste aanblik was dat zeg, van tevoren kon je al bepalen wie er ging winnen door alleen maar naar zijn/haar handicap te kijken. Sorry voor mij is topsport...het woord zegt het al alleen voorbehouden aan mensen zonder handicap. Daarom kijken er zo weinig mensen naar. Mensen willen iets zien wat ze zelf niet kunnen...en dat is niet het geval met gehandicapten. tot ziens..
geplaatst op: 21-2-2006 20:06:38u.
Jeronimo: Zo vreemd is het nou ook weer niet dat er geen Paralympische wintersporters zijn uit Nederland. Langlaufen, biathlon, alpine ski
geplaatst op: 21-2-2006 19:24:22u.
elkatappie: schokkend nieuws!!
geplaatst op: 21-2-2006 18:31:28u. | website
Hans: Geef mij die zilveren medailles maar! :P
geplaatst op: 21-2-2006 18:31:24u. | website
Rob: Ziet er goed uit, hou ook veel van sport!
geplaatst op: 21-2-2006 16:57:32u. | website
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl