Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportItems van april '06


Rembrandt kan niet voetballen

30-4-2006

Wat hamer! We zitten al middenin het Rembrandtjaar en dit weblog met zwaar historische invalshoek heeft er met nog geen woord over gesproken. En daar één van de beroemdste openingszinnen van een Nederlands sportboek direct verwijst naar de meester gebeurt dat nu meteen. Goh, de mensen zouden eens denken dat we geen braaf Vaderlander zouden zijn. De inleiding op pagina 6 van getoond boek van Nico Scheepmaker opent hilarisch: We mogen rustig aannemen dat Rembrandt nooit gevoetbald hee... lees verder »


Beroemde penalty's

30-4-2006

Ach, strafschoppen. Gelukkig is Nederland niet meer het enige land dat hieraan liever niet denkt. Wout Visser staat er vandaag alvast bij stil. Dudek is de held van Liverpool na zijn sensationele manier van strafschoppen keren in de Champions League-finale van 2005 Door Wout Visser Soms worden belangrijke voetbalwedstrijden door penalty''s beslist. Zoals de Champions League-finale 2005 in Istanbul: ex-Feyenoord-keeper Jerzey Dudek bezorgde zijn club Liverpool de beker, na een sterk staaltj... lees verder »


Salo Muller presenteert 'Mijn Ajax'

28-4-2006

In de Olympic Experience in het Olympisch Stadion heeft Salo Muller donderdagmiddag zijn nieuwe boek ''Mijn Ajax'' gepresenteerd. Op deze feestelijke bijeenkomst waren tientallen prominente Ajacieden aanwezig, zoals Sjaak Swart, Wim Anderiesen jr. en de kleinkinderen van Muller. Het boek ligt momenteel in de winkel. Uitgeverij Houtekiet is verantwoordelijk voor deze publicatie. Muller was fysiotherapeut bij Ajax van 1959 tot 1972. Hier een fotoverslag. Salo Muller tijdens de presentatie van z... lees verder »


Ajax komt ook naar 4-mei-herdenking

28-4-2006

AFC Ajax doet mee aan de 4-mei-herdenking bij het Olympisch Stadion. Dat heeft de club donderdag bekendgemaakt. Voorzitter John Jaakke zal namens de club één van de vijf kransen leggen, ter nagedachtenis aan de sporters, die zijn getroffen door oorlogsgeweld. Donderdag 4 mei om 12.30 uur is deze speciale bijeenkomst voor het Olympisch Stadion. Iedereen is uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn. Arie van Eijden namens Ajax in 2005 Ajax was ook in 2005 aanwezig bij de herdenking. Ander... lees verder »


Marathonloper was niet uitgeput maar stomdronken

27-4-2006

In 2012 zijn de Olympische Spelen in Londen. In 1908 waren de Spelen ook al in de Britse hoofdstad. Een terugblik op een lange zomer vol met comedy capers . De Spelen van 1908 zouden aanvankelijk in Rome worden gehouden, ware het niet dat de Vesuvius in 1906 tot een genadeloze uitbarsting kwam. Hierdoor zag de Italiaanse regering zich genoodzaakt om alle aanwezige financiële reserves aan te wenden om de mensen in Napels die door de ramp waren getroffen te helpen. Baron Pierre de Coubert... lees verder »


De eerste keer

27-4-2006

Onlangs verscheen ''De eerste keer; een roman over voetbal en revolutie''. Hieronder alvast wat informatie over het boek, later zal een mening volgen. Voetbal - of je het nu voetbal noemt of football of calcio - is volkssport nummer één. Van Nederland tot Italië - voetbalnatie der voetbalnaties - verbroedert deze balsport de verschillende bevolkingsgroepen. Maar bij het allereerste kampioenschap in Italië was dat allemaal niet zo vanzelfsprekend. De eerste keer beschrijft... lees verder »


Voorstellen van Pele om voetbal leuker te maken

26-4-2006

Binnenkort komt de autobiografie van Pelé uit. Ik heb al wat mogen grasduinen in dit werkje, en las daar onder andere drie voorstellen van de meester zelf om het voetbal in zijn ogen te verbeteren. Pelé: 1) "Ten eerste zou ik de regel van de muur bij vrije trappen willen veranderen. Zoals het nu is, is het uitermate oneerlijk. Stel dat ik een speler voorbij ga, twee, drie - misschien omspeel ik het hele elftal en heb ik alleen nog een verdediger en een keeper voor me. Als de laats... lees verder »


Vrije Universiteit steunt herdenking voor sporters

26-4-2006

De Faculteit der Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit roept medewerkers en studenten op om 4 mei naar de herdenking te komen voor het Olympisch Stadion. Deze week nog ontvangen alle betrokken een e-mail met daarin het verzoek naar de plechtigheid te gaan, die speciaal is bedoeld voor de sporters tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Olympisch Stadion is erg blij met deze steun. Bij het Olympisch Stadion is op 4 mei vanaf 12.30 uur speciaal voor de slachtoffers in de Nederlandse spor... lees verder »


In Breda zag Willem II het licht

25-4-2006

In 1941 zagen de spelers van Willem II opeens het licht tijdens een treinreis door Brabant. "We schreeuwden het plotseling uit in een overvolle coupé." De club had zojuist verloren van aartsrivaal NAC, maar in de drie jaren na het visioen was Willem II bijna onverslaanbaar. Coach Arnaud P.M. van der Ven jr. beschreef dit prachtig in het boek ''3 Jaar Voetbalconcentratie'' uit 1944. Misschien is het voor de Brabanders handig om te weten wat er gebeurde, zodat de laatste ronde voor de play-of... lees verder »


Spartapiet, u kent hem niet?

25-4-2006

Hierbij het laatste blog over Spartapiet. Een van de eerste foto''s van Frans als Spartapiet. Op deze foto staat de kooi nog op een paraplustandaard. In 1953 haalde Frans Heyster de kanarie voor de kampioenswedstrijd in de afdeling tegen Excelsior definitief uit de vergetelheid. Door een vogelkooi op een paraplustandaard te monteren ontstond een nieuw huis voor de voor de gelegenheid speciaal aangeschafte kanarie. Sparta won met 1-0 door een doelpunt van Nico Boot en was afdelingskampioen.... lees verder »


Provincie Zeeland op hol

25-4-2006

Het probleem van veel politici is dat ze erin zijn gespecialiseerd om oorlogen te beginnen, maar ergens vrede brengen lukt ze daarna niet meer. Matty Verkamman is daar de laatste maanden ook achtergekomen met zijn werk om in Zeeland een Voetbalmuseum te openen. Nog geen maand geleden leek er eindelijk duidelijkheid te zijn over de locatie, maar nu zijn de Zeeuwse Staten heibel aan het trappen. "Een storm in een glas water", volgens Verkamman. De ChristenUnie vindt het namelijk onverantwoord o... lees verder »


Spartapiet, wie kent hem niet?

24-4-2006

Begin 1921 verkeerde Sparta voor het eerst in jaren in hevig degradatiegevaar. Er moest liefst viermaal achter elkaar gewonnen worden om in de hoogste klasse te blijven. Het Rotterdams Nieuwsblad organiseerde daarom speciale supportersreizen om Sparta te ondersteunen. De eerste was naar Haarlem, op 27 februari 1921. Er gingen volgens de overlevering tweeduizend supporters mee. Niet in bussen of met treinen, maar met door diverse particulieren beschikbaar gestelde auto''s, vrachtwagens en motoren... lees verder »


Herdenking voor gevallen sporters in de oorlog

24-4-2006

Op 4 mei herdenkt Nederland zijn oorlogsslachtoffers. Bij het Olympisch Stadion Amsterdam is die dag vanaf 12.30 uur speciaal voor de slachtoffers in de Nederlandse sportwereld een officiële bijeenkomst. Iedereen is uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn. Sprekers op deze plechtigheid zijn Erica Terpstra van NOC*NSF, de Amsterdamse wethouder van sport Carolien Gehrels, en oud-wielrenner Henk Faanhof. Eddy Linthorst van het Dagelijks Bestuur van Stadsdeel Amsterdam Oud Zuid is gastheer. Het is... lees verder »


Spartapiet

23-4-2006

Wie o wie is Spartapiet? Het verhaal van Spartapiet volgt later. Bron: Museum Sparta Rotterdam. lees verder »


God, Voetbal en Pele

23-4-2006

Gisteren viel bij mij de eerste vertaling van ''Mijn leven'' (de biografie van Pelé) op de deurmat.  Het boek is nog lang niet drukklaar, maar de bedoeling van Uitgeverij De Arbeiderspers is dat het boek vlak voor het WK in Duitsland verschijnt. Volgens De Arbeiderspers is het de eerste  volledige biografie van Pelé. Ik heb het manuscript direct gelezen. Het boek is zeker de moeite van het lezen waard. Jammer alleen dat Pelé geen greintje zelfkritiek schijnt te hebben. lees verder »


Liedjes en dvd's over De Klassieker

23-4-2006

Gaat de geschiedenis zich herhalen? Twee maanden geleden werd een Feyenoord-dvd uitgebracht met daarop de twee zeges op Ajax in de competitie. Iets te vroeg gejuicht, blijkt na de play-offs. In 1968 lanceerde ''Twee Kleintjes Pils'' de single ''Niks meer aan te doen, Feyenoord kampioen''. Waarna Ajax de titel pakte en er nóg een single verscheen: ''Feyenoord krijgt een zoen, Ajax kampioen''. Dat was februari... Het doet me pijn als Feyenoord-supporter, maar er zit weinig anders op dan t... lees verder »


Nattigheid

23-4-2006

Enkele maanden voor het WK Voetbal in Duitsland kijkt Wout Visser terug naar de opmaat van de WK-finale van 1974. Regenpakken aan! Door Wout Visser Eén van de mooiste voetbalfoto''s. In 1969 verloor Nederland nog een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Polen met 2-1. Op het beslissende moment miste Henk Wery een penalty. Je ziet hem hier door de grond zakken. Hij maakte overigens wel het enige Nederlandse doelpunt die dag. Foto Nationaal Archief In de middag van 3 juli 1974 speelde West Dui... lees verder »


In IJlst duren winters twaalf jaar

22-4-2006

In het Friese IJlst wordt zaterdag een kijkcentrum geopend in de voormalige schaatsfabriek Nooitgedagt. Vanaf 1865 tot en met de sluiting in 2003 werd hier de beroemde schaats gemaakt. Op 4 april werd al de site gelanceerd van het doe- en kijkcentrum. Vanaf 1 mei is het ook in het weekend mogelijk een bezoek te brengen aan deze nieuwe Friese attractie. En het kost anderhalve euro om er binnen te geraken! Kinderen vijftig centen. Via een artikel in de Volkskrant kun je een film bekijken over... lees verder »


Echte Helden in Zwolle

21-4-2006

Zwolle heerst! Vrijdag was in het Historisch Centrum Overijssel de bijzondere opening van de tentoonstelling ''Echte Helden''. Kom ik opeens Darius Dhlomo tegen, die prachtige Zuid-Afrikaanse voetballer / bokser / muzikant / politicus /anti-apartheidsactivist. En Han Hollander is weer terug! Zijn plaquette hangt voorlopig namelijk in Zwolle, in zijn geboorteprovincie. Han Hollander in Huize jRRT Afgelopen nacht deelde ik met de plaquette van Hollander. We hadden het over voetbal, de journali... lees verder »


Het Ajax van Salo Muller

21-4-2006

Volgende week vrijdag verschijnt het boek Mijn Ajax. Openhartige memoires van de talisman van Ajax in de gouden jaren ''60 en ''70 van Salo Muller. Het wordt uitgegeven door Houtekiet. Van 1959 tot 1972 was Muller fysiotherapeut bij Ajax. Hierover gaat zijn boek, waarbij hij volgens de uitgever ''geen blad voor de mond'' neemt. Op dit log alvast een voorpublicatie uit hoofdstuk 19 over doping. Door Salo Muller Toen kwam er een moment dat ik bij dokter Tetzner, chirurg en bekende knieënd... lees verder »


Op stap met Han Hollander

20-4-2006

Al vijftig jaar - maar dan ook precies - hangt in het Olympisch Stadion een plaquette van Han Hollander, omdat hij in 1928 de eerste radioverslaggever bij een voetbalwedstrijd was. Beter gezegd: in het Stadion hing die plaquette, want ik ben er zojuist mee vandoor gegaan! Voor de eerste keer in een halve eeuw heeft Hollander het Stadion verlaten en reed met mij op de fiets mee naar huis. En morgen gaan we weer op reis. De directeur vindt het goed, hoor. De onthulling op 22 april 1956 Op 22... lees verder »


Geen gerotzooi in Olympia

20-4-2006

De Griekse overheid wil niets weten van een atletiekwedstrijd met 15.000 toeschouwers in Olympia op 21 mei aanstaande. Het terrein, waar vroeger de klassieke Olympische Spelen werden gehouden, zou te kwetsbaar zijn voor al die enthousiaste mensen. Tijdens de Olympische Spelen van 2004 werd hier nog wel het kogelstoten georganiseerd. Met mij erbij als toeschouwer! Het kogelstoten in 2004 In 2004 was het voor de eerste keer in 1.600 jaar dat er weer werd gesport in Olympia en als sporthistoric... lees verder »


Wees nobel en koop een Johan Cruijff shirt!

20-4-2006

De Johan Cruyff Foundation start een actie om voorafgaand aan en tijdens het WK Voetbal een uniek shirt te kopen. Met de opbrengsten hiervan steunt de Foundation sportprojecten voor kinderen met en zonder handicap in Nederland en daarbuiten. Koop dus geen commercieel shirt, maar steun het goede doel! Het kost €29,95. In de media zullen verschillende bekende en minder bekende Nederlanders het shirt dragen. Het motto van de actie is ''Koop ''m voor een ander''. Naast het kopen van dit shir... lees verder »


Zuid-Afrikaan in Enschede

20-4-2006

Don''t mess with the Enschedese Boys! Op 20 april, deze donderdag dus, bestaat die club precies honderd jaar. En dat betekent feest! Het beste team, dat daar ooit speelde, was in 1962. Zegt Darius Dhlomo, die in 1958 vanuit Zuid-Afrika naar Nederland kwam en ook bij de Boys speelde. Hier een interview met deze markante voetballer/ bokser/ muzikant/ acteur/ politicus/ anti-apartheidsactivist uit mijn ouden doosch, uit 1997 om precies te zijn. Darius Dhlomo speelde tot 1958 als aanvoerder bij het... lees verder »


Dieren in de sport. Een eekhoorn op de grasmat!

19-4-2006

Kom ik net thuis van een stukje waggelen in het Rij- en Wandelpark, zet ik de Verrekijk aan, verwacht ik een fijn potje voetbal op Highbury, maar wat zie ik? Een lief eekhoorntje dat op zijn gemak over de grasmat loopt (tijdens de wedstrijd hé). Kijk, dat vind ik nou leuk (voor de mensen die denken dat ik gek ben geworden is hier het filmpje waarin het lieve beestje te zien is). Er zijn in het verleden wel eerder beesten in het nieuws geweest. Zo was daar grote hilariteit op 10 maart 1968... lees verder »


Dug-out van Arsène Wenger te koop

19-4-2006

Arsenal gaat komende zomer verhuizen naar een nieuw stadion, maar de doelpalen, doelvlaggen en nog 2,700 andere spulletjes uit het oude stadion zijn deze zomer te koop. Er komt een veiling waar onder andere op de stoelen uit de dug-out van Arsène Wenger kan worden geboden. Het is de bedoeling dat Arsenal in augustus gaat verhuizen naar het ''Emirates Stadium'' op Ashburton Grove. Er komen 60.000 zitplaatsen in het nieuwe stadion. Highbury zal gesloopt worden en daarvoor in de plaats komen... lees verder »


Amsterdam is Topsportgemeente van het jaar

19-4-2006

Amterdam heeft het. Maar wat? In ieder geval heeft de hoofdstad een prijs in de wacht gesleept, en wel die van Topsportgemeente van het jaar. Kijk, dat geeft de burger moed. Amsterdam was vorig jaar dé topsportgemeente van Nederland. Dat is vastgesteld door het sporteconomisch adviesbureau Sport2B, op basis van een analyse van eindranglijsten van 36 nationale topsportcompetities. De officiële prijsuitreiking vindt plaats op zondag 23 april, door Marcel Sturkenboom, directeur van NO... lees verder »


Olympisch vuur weer in Amsterdam?

19-4-2006

Kan bijna niet missen: na de wereldwijde tour van het olympisch vuur in 2004 gaat dat opnieuw gebeuren. In juni 2004 bezocht dit Amsterdam en waarom zou dat niet nog een keer zo zijn? Tenslotte maken de Chinezen er zelf al weer melding van. En tenslotte is in Amsterdam het olympisch vuur uitgevonden! In maart 2008 zal het worden ontstoken in Olympia. Het olympisch vuur kruipt in 2004 tegen de Marathontoren op naar boven Gerelateerde artikelen Het is niet wat je denkt... Een betere wereld b... lees verder »


De tien van 1934

19-4-2006

Door Marnix Koolhaas

Niets leuker dan als supporter "Tien! Tien! Tien" te roepen als je ploeg bijna in de dubbele cijfers zit. Marnix Koolhaas wilde eens weten waar dit verschijnsel vandaan kwam en ging daarom luisteren naar oude fragmenten.

lees verder »


Vlaamse studies over sport

18-4-2006

De Vlaamse site E-thesis publiceert scripties over van alles en nog wat. Leuk om bij te houden als er een onderwerp is waar je van houdt. Over sport is er de laatste tijd weer veel verschenen. Fijn om te weten dat in Vlaanderen studenten zijn, die zich hebben gespecialiseerd in sport. Het kan hun Nederlandse collega''s misschien op een idee brengen. Dit is wat je nu kunt vinden: - Nationalisme in sport. Kim versus Justine in de media. Door Nathalie Rombouts - De geschiedenis van Club Brugge... lees verder »


IJzervreters

17-4-2006

Het Paast, de zon schijnt, en dus stappen we in de auto voor een rit. Samen met Wout Visser rijden we mee met de Franse coureur Jules Goux. Jules Goux in 1913 Door Wout Visser Tot in de Jaren 50 van de 20e eeuw was autoracen een sport voor ijzervreters. Geen computergestuurde veiligheid in en buiten de auto. Geen vangkussens langs het circuit. Nee hoor, het was gewoon instappen en langs ''s Heren wegen zo hard mogelijk naar de finish rijden. In auto''s die technisch veel primitiever waren... lees verder »


Voetbaluitslagen in strijd tegen de nazi's

17-4-2006

Onlangs zijn de heldendaden van twee inwoners van Guernsey aan het licht gekomen. L. E. Bertrand and Reginald Warley riskeerden hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog door de voetbaluitslagen van de Englse- en Schotse competitie af te drukken in een illegale krant op Guernsey en vervolgens te verspreiden onder de bevolking. Guernsey werd tijdens de Tweede Wereldoorlog bezet door de Duitsers. De heren, oprichters van de ''Guernsey Active Secret Press'', waren in het bezit van een radio en... lees verder »


Mannetjes op de radio

15-4-2006

Zojuist, deze zaterdagochtend, aangeschoven bij het sportprogramma van Business Nieuws Radio, waar ik zelf ooit twee jaar heb gewerkt. Onderwerp was mijn nieuwe boek, Achter het Net. Je zult het wel gemist hebben, maar de uitzending staat al on-line. lees verder »


Nieuwe aanwinst museum van de posters

15-4-2006

Broeders en zusters! Het Museum van de Posters heeft weer wat: een aankondiging van een race met Tinus Osendarp, de snelste blanke ter wereld. We schrijven 8 augustus 1937 en de wedstrijd is in het Olympisch Stadion. En wie was die Osendarp dan wel? Hij leefde van 1916 tot en met 2002. In 1936 won hij twee bronzen medailles op de Olympische Spelen (100 en 200 meter sprint). Ook was hij Europees kampioen in 1938 op de 100 en 200 meter. In eigen land won hij vijftien Nederlandse titels, maar do... lees verder »


Burgemeester Londen in Peking

13-4-2006

Afgelopen zondag arriveerde de burgemeester van Londen, Ken Livingstone, voor een korte rondreis in China. Bij zijn aankomst vergeleek de burgervader het studentenprotest van 1989 op Tiananmen-plein (of het Plein van de Hemelse Vrede) met de poll tax-rellen van 1990 in Engeland. Burgervader Ken Livingstone Terwijl Livingstone over het Tiananmen-plein uitkeek vanaf de trappen van het Nationaal Museum van Revolutionaire Geschiedenis, zei hij dat de het incident op het plein in 1989, waarbij hon... lees verder »


Sportfilmfestival gaat verder

13-4-2006

Het eerste sportfilm en -documentairefestival, dat in december vorig jaar in Den Bosch werd georganiseerd, krijgt een vervolg. Dat hebben de organisatoren, onder wie ondergetekende, donderdag besloten. De tweede editie is in april 2007, wederom in De Verkadefabriek in Den Bosch. Wordt vervolgd Op 6, 7 en 8 december 2005 werden in Den Bosch drie dagen gevuld met films en documentaires over sport. Ook waren veel filmmakers, journalisten,wetenschappers en sporters uitgenodigd om toelichting te... lees verder »


Voetbalmuseum geopend

13-4-2006

Met gepaste trots openen wij vandaag het Voetbalmuseum. Na veel gedonder waar het zou worden gebouwd, is eindelijk duidelijk geworden dat het toch Middelburg wordt. Tenminste, het museum in steen en glas, want in de virtualiteit beginnen we vandaag al. De toegang is gratis, daar wij het Volksvermaak graag veredelen. En zo wordt dit digitale museum weer wat groter. Verdwaalt u maar niet in dit gangenstelsel van de Nederlandse sportgeschiedenis. Olieverftekening op doek van Harry Dénis, do... lees verder »


Cruyff Academics naar Olympisch Stadion

12-4-2006

Het Olympisch Stadion Amsterdam wordt het onderkomen van Cruyff Academics International. Vak Noord is hiervoor uitgekozen, aan de rechterzijde van het Stadion (gezien vanaf de Marathontoren). Vanaf hier worden nieuwe activiteiten opgezet en cursussen gegeven. Als verantwoordelijk manager is Rob van Bergenhenegouwen aangesteld. Op een oppervlakte van 550 vierkante meter verrijst op Olympisch Stadion 11 het Nederlandse kantoor van Cruyff Academics International. De Johan Cruyff Foundation is n... lees verder »


Doping in de DDR

12-4-2006

Atleten van het voormalige Oost-Duitsland die met gezondheidsproblemen kampen vanwege systematisch dopinggebruik, zijn van plan het farmaceutische bedrijf dat deze doping in het verleden aan de atleten verstrekte, voor de rechter te dagen. De gesprekken die de atleten en het farmaceutische bedrijf voerden om buiten de rechtszaal tot een compromis te komen leverden tot nu toe niets op, aldus de advocaat van de atleten Michael Lehner. Lehner vertegenwoordigde 160 slachtoffers van doping tijdens... lees verder »


Rollerbasketball

12-4-2006

Met een basketbal kan men meer dan alleen het bekende spel spelen van vijf tegen vijf zonder hulpstukken. Had dit log al eerder aandacht voor Slamball, nu is het tijd voor Rollerbasketball. Met toestemming van de eigenaars van de site, heb ik wat informatie van de Nederlandse Rollerbasketball-site geplukt en hieronder neergezet. Rollerbasketball: basketbal op inline skates & quads. De bakermat van deze combinatiesport ligt in de Verenigde Staten. Ongeveer tien jaar geleden begon ex-NBA sp... lees verder »


De film van 63

11-4-2006

Nieuws! Er komt een film over de Elfstedentocht van 1963. Ik kan net als alle andere nieuwsbrengers dat bericht overschrijven van het ANP, maar zo gaat dat hier niet! Dat suffe redactiewerk heb ik veel te lang gedaan om in 2006 nog steeds te willen doen. Nee, kijk maar mooi zelf. Ach, die Elfstedentocht van 1963... Zouden Nederlandse filmmakers ook die prachtige dag kunnen verknallen door er wat omhoogeneukte soapsnolletjes op los te laten? Of zou ik de makers een kans moeten geven? Gelukkig... lees verder »


Bernd Rosemeyer

11-4-2006

EEN DODELIJK AUTO-ONGELUK Frankfurt a/M, vrijdag 28 januari 1938 Krantenartikel Bernd Rosemeyer was de beroemdste en meest succesvolle Duitse autocoureur van voor de oorlog. Op 28 januari 1938 verongelukte hij met fatale gevolgen, toen hij met hoge snelheid door de zijwind werd gegrepen. Een monument langs de snelweg tussen Frankfurt a/M en Darmstadt herinnert nog altijd aan zijn ongeluk. Hij reed voor het legendarische merk Auto Union (nu Audi). De wagen werd gesponsord door Hitler. Dit krantenartikel beschrijft zijn tragische ongeluk. lees verder »


Rij zelf Parijs-Roubaix

11-4-2006

Afgelopen weekend werd Parijs-Roubaix gereden. We hebben het gezien, maar Wout Visser wil zelf ook graag over de kasseien. En dat kan! Door Wout Visser "De ware liefhebber wil deze klassieker eens in zijn leven zelf gereden hebben", vertelt journalist Jan Kees Kokke in het Financieele Dagblad van 8 april. Hij heeft de daad bij het woord gevoegd door met zijn racefiets naar het noorden van Frankrijk af te reizen. Ook heeft hij oud-winnaar Hennie Kuiper kassei-advies gevraagd: "Zoek het hoge mi... lees verder »


Slamball

11-4-2006

Denk je alles gezien te hebben, krijg je dit voor je kiezen. Wat Slamball is? Lees het hier. Is dat kicken, of wat? lees verder »


Voetbal onder het hakenkruis

10-4-2006

Onder het motto ''Voetbal onder het hakenkruis'' kwamen dit weekeinde in de evangelische academie Bad Boll in Baden-Württemberg een aantal historici, politici en sportfunctionarissen voor een symposium bijeen. Vorig jaar heeft de historicus Nils Haveman, in opdracht van de Duitse Voetbalbond, een onderzoek gedaan naar het Duitse voetbal ten tijde van het Derde Rijk, en het resultaat van dit onderzoek valt te lezen in een boek (zie foto) met de welluidende titel ''Fußball unterm Hakenkr... lees verder »


Walk like an Bakhuys

10-4-2006

Even bijgekletst met de Zwolse mijnen van de geschiedenis, ofwel het Historisch Centrum Overijssel. Het sportfeest kan namelijk beginnen: voetballers uit de provincie Overijssel worden opgeroepen te strijden om de Bep Bakhuys Bokaal. Wie kan het beste zijn beroemde kopbal nadoen? De finale is op 1 juli in het Olympisch Stadion - op historische grond dus! Zo dus Wat een droomkans voor voetballers uit Overijssel om te mogen spelen op het gras van het Olympisch Stadion. De plek waar in 1928 een... lees verder »


Studenten met een visie

10-4-2006

Studenten van de Hogeschool van Amsterdam presenteren vanaf 10 april ruimtelijke ontwerpen voor het Olympisch Gebied. Tot en met 22 april zijn ze te zien in de Openbare Bibliotheek in het Olympisch Kwartier. Ongeveer 200 tweedejaarsstudenten Bouwkunde, Civiele Techniek en Vastgoedkunde hebben vanaf januari hieraan gewerkt. Ze begonnen met een intensieve kennismakingsweek met het gebied. Tijdens de officiële start van dit onderwijsproject in het Frans Otten Stadion moedigde stadsdeelvoor... lees verder »


Zeeland krijgt Voetbalmuseum

7-4-2006

Op dezelfde dag dat bekend werd dat de provincie Zeeland een half miljoen euro uittrekt om het Nationaal Voetbalmuseum alsnog in Middelburg te krijgen, is definitief een besluit genomen. Vrijdag werd duidelijk dat dit instituut in Zeeland neerstrijkt - dus niet in het Land van Ooit. Matty Verkamman werkt al jaren aan de realisatie van het museum, samen met Johan Derksen, Hugo Borst en Jaap de Groot. Tot enkele weken geleden was Zeeland de voornaamste kandidaat hiervoor, maar enkele weken gel... lees verder »


Knap schot

7-4-2006

Nog meer ontspanning. De jongen in dit filmpje schiet een knappe basket, zoals onze zuiderburen zeggen. lees verder »


Dansende bokser

7-4-2006

Het is weer bijna vrijdagmiddag, dus tijd voor ontspanning. Wat dacht u van deze actie? De bokser krijgt een knal, gaat neer, maar staat direct weer op. Toch? lees verder »


Ooggetuigen van het Derde Rijk bij OVT

6-4-2006

Zojuist een stuk geplaatst over ''Ooggetuigen van het Derde Rijk''. Willem Melching (zie foto) was enkele weken geleden ook te gast bij OVT om over dit boek te praten. Het gesprek kan je hier beluisteren. lees verder »


Bokskampioen Max Schmeling in de krant

6-4-2006

Onlangs verscheen ''Ooggetuigen van het Derde Rijk'' van Willem Melching en Marcel Stuivenga. De twaalfjarige geschiedenis van het Derde Rijk is er één van uitersten. Duitsers en buitenlanders legden van 30 januari 1933 tot en met 8 mei 1945 hun ervaringen met het Derde Rijk vast in talloze brieven, dagboeken en krantenartikelen. Willem Melching en Marcel Stuivenga selecteerden en bundelden enkele van deze aansprekende getuigenissen en zij voorzagen de verschillende fragmenten van comm... lees verder »


Edwin Evers in Olympisch Stadion

6-4-2006

Gaat dit log ook al VIP''s spotten? Niet bewust, maar ik kan er toch ook niets aan doen als ik radiomensje Edwin Evers tegenkom op sportgrond. Hij bracht een bezoek aan het Olympisch Stadion en de Olympic Experience. Samen met de sidekicks van zijn ochtendprogramma was hij hier voor foto-opnames en daarom hees het trio zich speciaal in een ouderwets Oranje shirt. Ruud Gullit was er ook vandaag, maar die heb ik net gemist. Jaja, weet wat je mist als je een dag niet naar het Stadion komt. In de... lees verder »


Kom gratis naar dit museum!

6-4-2006

Morguh, museummensjes! Zolang dit digitale museum bestaat, en dat is nu toch al een dikke week, heeft u geen toegang hoeven te betalen. Dat houden we zo, vooruitstrevend als we zijn. Binnenkort breiden we zelfs uit met voetbalschilderijen uit Zeeland in wéér een nieuwe vleugel van onze tentoonstelling in de virtualiteit. Treedt toch binnen, en blijf daar niet staan. We hebben geen koffie - in ieder geval niet voor u. We hebben weer de hand gelegd op exclusieve posters van het Olympi... lees verder »


Auke Kok terug in Olympisch Stadion

5-4-2006

Schrijver Auke Kok presenteert donderdag 6 april zijn nieuwe boek Onze Jongens in VakZuid, in het Olympisch Stadion. In 2005 won hij in het Stadion de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van het jaar. Auke Kok maakt op 31 januari j.l. bekend wie de Nico Scheepmaker Beker wint. Presentator Tom van ''t Hek luistert. Met het zicht op het komende WK Voetbal verschijnt nu Onze Jongens. De nieuwe helden van Oranje. Zoals uitgever De Bezige Bij meldt: ''Marco van Basten was nog niet aan... lees verder »


Het definitieve programma

5-4-2006

Excuses voor het wachten, maar hier is dan eindelijk het programma van het Museumweekend in het Olympisch Stadion. Vooraf: een toegangskaartje is dit weekend half geld! Dat stellen wij Hollanders op prijs, nietwaar? Foto Bastiaan Heus Zaterdag 8 april 12.00 uur Eerste rondleiding 13.00 uur De Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam door Ton Bijkerk, sporthistoricus en secretaris-generaal van de International Society of Olympic Historians 14.00 uur Tweede rondleiding 15.00 uur Dik Bruynestey... lees verder »


Haagse sportgeschiedenis naar archief

4-4-2006

Persberichtmoment! Het Haags Gemeentearchief meldt: ''De Haagse Voetbal- en Cricketvereniging Quick heeft een van de fraaiste sportarchieven van Den Haag. Om dit archief ook voor de toekomst te houden heeft het bestuur van Quick besloten de papieren, foto''s, films, affiches en andere documenten op een veilige plaats onder te brengen. Het Quick-archief wordt aan het Haags Gemeentearchief in bruikleen gegeven. Einde persberichtmoment. Leden van Quick! Het verheugt mij u te melden dat ons archi... lees verder »


Gemeente Rotterdam frustreerde aanleg Kuip

4-4-2006

Een dikke week geleden begon ik weer eens over De Kuip, omdat die toen zijn 69e verjaardag vierde. Loglega Wout Visser vroeg toen in een comment hoe het ging in de jaren vóór de bouw. Wel, bij deze. De Kuip had bijna in Barendrecht gestaan, maar had dan nu al wel zeventig jaar bestaan. Er moest heel wat water door de Maas stromen voordat de droom van Leen van Zandvliet om een stadion te bouwen voor 60.000 toeschouwers was gerealiseerd. Vooral door steun van de Rotterdamse zakenwereld... lees verder »


Kip en ei

3-4-2006

Sportgeschiedenis komt werkelijk overal...en graag bij de mensen thuis! lees verder »


Dik Bruynesteyn in Olympisch Stadion

3-4-2006

Het Olympisch Stadion is één van de 500 instellingen, dat komend weekend meedoet aan het Nationaal Museumweekend 2006. In de Olympic Experience, het enige museum met een middenstip, spreekt onder meer (sport)cartoonist Dik Bruynesteyn. Ook zijn er extra rondleidingen door het Olympisch Stadion, zowel op zaterdag als zondag. Het is voor de eerste keer dat het Olympisch Stadion meedoet aan het Nationaal Museumweekend. Op 8 en 9 april is voor de 25e keer het Museumweekend. Thema is Kun... lees verder »


Museum van de sportposters

2-4-2006

Olympische posters kunnen ook razend simpel zijn. Kijk maar. Zo iets begrijp ik wel. lees verder »


Op grote voet

1-4-2006

Wout Visser leeft niet op grote voet, zoals Hamburg doet. En dan nog niet eens op zijn eigen grote voet. De voet van Uwe Seeler, maar dan iets groter dan in het echt Door Wout Visser De Duitse voetballer Uwe Seeler (geboren 1936) is in zijn vaderland nog altijd mateloos populair. Zijn vriendelijke uitstraling stond en staat voor onvoorwaardelijke sportiviteit. Die handhaafde hij zelfs in de ordinaire schopwedstrijd van West-Duitsland tegen Uruguay op het WK van 1966. Een Uruguyaan sloeg Se... lees verder »Sportus.nl
Headliner.nl