Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportMeedoen is belangrijker dan winnen

21-6-2006


Het moet nog gebeurd zijn in de aanwezigheid van Jules Rimet: de enige wedstrijd van Nederlands-Indië op het WK van 1938. Op het volgende WK, dat van 1950, bestond dat land niet eens meer. Omdat Nederland dat jaar zelf ook meedeed, klonk bij verschillende deelnemers hetzelfde volkslied: het Wilhelmus


 


 

Een verdediger van Nederlands-Indië komt te laat om een Nederlandse treffer te verhinderen. Nederland - Nederlands-Indië (9-2), gespeeld op 26 juni 1938 in het Olympisch Stadion te Amsterdam. Alle foto''s van het Nationaal Archief

Nederlands-Indië zou net als het moederland maar één wedstrijd spelen en wel tegen Hongarije. Dat land was toen een grootmacht, zou in 1938 ook de WK-finale spelen, maar toch waren de Indiërs in eerste instantie vol optimisme: Zoals begeleider Van Bommel zei tegen een journalist: "De Hongaren krijgen de wedstrijd niet cadeau."


Na één helft stond Indië met 4-0 achter. Het werd uiteindelijk 6-0 en het WK was voorbij voor Nederlands-Indië.


 

Aanvoerder Puck van Heel en de aanvoerder van Nederlands-Indië betreden het speelveld, gevolgd door de overige spelers.


Drie maanden eerder waren de Indische spelers al vertrokken van huis om zich voor te bereiden. Om te beginnen maakten ze een grote bootreis naar Nederland, om te trainen bij HBS in Den Haag. We praten dan over vergeten namen als doelman Bing Mo Heng van HCTNH en Taihutu van Jong Ambon Batavia. Het spreekt voor zich dat ze veel te weinig internationale ervaring hadden om de uitspraak van Van Bommel maar één seconde serieus te kunnen nemen.


En dat schreven de kranten ook na de slachting op het WK. Het Algemeen Handelsblad meldde bijvoorbeeld: ''Wat zijn de Nederlandsch-Indische Oranjehemden klein en tenger, zoo uit de hoogte gezien en met de Hongaarsche reuzen vergeleken.''


 

De spelers van het Nederlands elftal en van Nederlands-Indië worden door official Karel Lotsy en aanvoerder Puck van Heel voorgesteld aan Prins Bernhard.

Want in alles kwam ''het andere Oranje'' tekort: snelheid, inzicht en kracht. Dat het slechts 6-0 werd, kwam vooral door de instelling van de Hongaren. Die hadden het na de snelle voorsprong wel gezien en spaarden hun krachten voor de rest van het toernooi.


Drie maanden van huis en haard en is dan alles voorbij na één wedstrijd? Gelukkig niet, want de Indiërs speelden ook nog wat wedstrijden in Nederland. En ook hier geen schijn van kans: 9-2 verlies tegen de Nederlandse bondsploeg. Maar dat maakte één van de spelers van Indië niets uit: hij herinnerde zich vooral de handdruk van Prins Bernhard. Dat hij alle wedstrijden verloren had, interesseerde hem niet.


Meedoen is belangrijker dan winnen, telt dus ook in het voetbal.


 


 

Het jaar van deze foto is onbekend, maar duidelijk wordt wel dat in de oude Nederlandse kolonie werd gevoetbald Dit is het elftal van Post Banko, ergens in de rimboe van Zuid-Sumatra.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Fast Midfielder: I was able to find following results by this source concerning Dutch East Indies matches in Netherlands by following source http://kranten.kb.nl/index2.html

25-05-1938 HBS 2-2 Dutch East Indies (Den Haag/Houtrust) Attn 60, because only a few people knew Dutch East Indies NT was playing. It is not obvious if Houtrust is in Scheveningen (which is part of the Den Haag municipality) or in Den Haag.
31-05-1938 Haarlem 3-5 Dutch East Indies
28-06-1938 Den Haag XI 2-0 Dutch East Indies

Between WC elimination and the match against Netherlands on 26-06-1938 some excercising matches would be played without public. There have been plans to arrange a match between Netherlands and Dutch East Indies since 1935. As the Indian came to Europe for World Cup fooball in 1938 this was an excellent reason to invite the Indians for that year's Olympische Dag soccer match against Netherlands. The special guests from the East were allowed to play in orange shirts, that's the reason why Netherlands played in white shirts this time.
geplaatst op: 29-10-2009 17:11:30u. | e-mail
Perry M: De wedstrijd tegen Nederlands-Indië staat bij de KNVB niet als officiële interland geregistreerd, maar is wel als zodanig aangekondigd. De FIFA heeft deze wedstrijd wél als officiële interland geregistreerd.
geplaatst op: 29-10-2009 17:09:51u. | e-mail
renzo: was er maar wat meer bekend over het Nederlands-Indie voetbal elftal in 1938
geplaatst op: 14-3-2009 15:32:52u. | e-mail
N.iientjee: Ey luister dan geef mij wat infOoo Over verleden van pOst Okiie stuur juhh het niiet dan niiet he dOeii dOeii XxXxX N.iientjee
geplaatst op: 11-4-2007 22:12:36u. | e-mail
paul: waduh seh...aku belum tauw ini dulu adah elftal Nederlands Indie ???? orang apah ini ? orang jawa, ambon , totok ??? bahaya eh eh..tuanallah....kasian loh....voetballer voetballer paleng krempeng ketjlil monavik...kalau main sekarang di Duitsland beta keja rasah takut semoea dari Nederlands Indie matih...
geplaatst op: 26-6-2006 21:30:35u. | e-mail
Nelly: hallo,met veel interesse uw artikel gelezen,wat leuk seh die foto's!! Heb dit geplaatst op ons weblog(zie link)hoop dat u dat goed vindt. N.
geplaatst op: 21-6-2006 10:01:18u. | e-mail | website
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl