Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportHard oordeel Canon-commissie: Sportgeschiedenis bestaat niet!

16-10-2006


In de Canon van de Nederlandse geschiedenis, die vandaag is gepresenteerd, zijn vijftig momenten opgenomen, die wij belangrijk moeten vinden. Die lijst komt op alle scholen te hangen en zo worden onze kinderen weer braaf. Maar er zit geen enkel sportmoment tussen! Boewah! Gelukkig kunnen we ook zelf nadenken en gaan we rustig verder met sportgeschiedenis. Canon of niet - ons een biet. We moeten het verdorie weer helemaal zelf doen. En jullie, wijze commissieleden: veel plezier verder met al volgende vergaderingen.

Sport hoort er niet bij, waar kan ik mijn declaraties indien?, niet belangrijk, waar kan ik mijn declaraties indien?, niet zeuren, waar kan ik mijn declaraties indien?, wij weten hoe het hoort, waar kan ik mijn declaraties indien?, sport is voor de dommen, waar kan ik mijn declaraties indien?, wij zijn professor, waar kan ik mijn declaraties indien?, wie houdt er nou van sport tegenwoordig?, waar kan ik mijn declaraties indien?, daar kun je toch niets maatschappelijks uit afleiden, waar kan ik mijn declaraties indien?


Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Voetbalstats: Zoals het bondselftal dat op 06 februari 1894 in Rotterdam tegen de Engelse club Felixstowe speelde of het bondselftal dat op 03 december 1900 aantrad tegen Berliner Preussens? Voetbalstats beperkt zich tot de officiële interlands en zo dus ook de 'Oranje'canon. Zo, kom ik daar goed mee weg :-)
geplaatst op: 23-10-2006 17:49:47u. | website
Jurryt: En waar staan de officieuze wedstrijden van het Nederlands Elftal van voor 1905?
geplaatst op: 23-10-2006 12:44:38u. | e-mail | website
Voetbalstats: Inderdaad sport weer eens het ondergeschoven kindje. We moeten het inderdaad verdorie weer helemaal zelf doen. Daarom de 'Oranje' canon http://voetbalstats.web-log.nl/voetbalstats/2006/10/oranje_canon.html Even als de commissie zal ik hier en daar wel een steekje hebben laten vallen :-). De 'Europa cup' canon volgt uiteraard nog. Voetbalstats belicht niet voor niets het Nederlands elftal én de vaderlandse Europa cup geschiedenis.
geplaatst op: 23-10-2006 12:18:46u. | website
Killron: Ik heb er wel een paar die mogen vervallen: De Stijl Srebenica Buitenhuizen Eike Eisinga Daar kunnen er een paar voor in de plaats komen: Opkomst Nederlands voetbal begin jaren 70 met 4 keer Europcup I en vice Weltmeister. Fanny Blakers Koen met 4 x goud.
geplaatst op: 17-10-2006 16:46:38u.
Jurryt: Daarom dus. Is nog een stuk leuker dan altijd weer die Joke Smit en Aletta Jacobs. Hup Fanny!
geplaatst op: 16-10-2006 19:25:09u. | e-mail | website
Jeroen: Jurryt, dank voor je uitgebreide antwoord. Ik vraag me af of er veel scholen zullen zijn die b.v. bij de vrouwenemancipatie de Spelen van '28 of '48 aanhalen - bij mij op school vroeger in ieder geval niet.
geplaatst op: 16-10-2006 19:15:31u.
Jurryt: Allereerst excuses voor de eeuwige verwarring tussen Micha en mij, maar door de weblog-layout is niet duidelijk wanneer een artikel van mij is. We kunnen maar 1 auteur vermelden. Waarom web-log dat zo wil, weet ik niet. Voor de layout-verandering bestond dat probleem niet en nu dus wel. Anyway: dit stuk was dus weer van mijn hand. Die hele commissie gaat al langs me heen, maar ik ben hier zelf begonnen met stoken dus moet ik ook antwoord geven. Alleereerst de vraag WAAROM er 50 momenten moeten zijn. Ik weet het niet. Het gaat mij zowiezo niet erom WAT we weten maar HOE we iets weten, dus in welk verband. Voor mij is een feit een zandkorrel in de branding van de geschiedenis. Elke golf verplaatst dat feit en legt het anders meer. En met die golf bedoel ik historisch inzicht. Die verandert per keer en daarmee ook de waarde van een feit, een gebeurtenis. Bijvoorbeeld wat we willen weten van de Tweede Wereldoorlog. Al snel wordt die in goed-fout perspectief bekeken en dat geeft bepaalde inzichten. Maar wie zegt dat dit de enige manier is om naar de geschiedenis te kijken? Ik wil weten wat er gebeurde met de 'gewone' mensen en dus niet alleen de beleidsmakers. Met sportgeschiedenis kun je hier een heel goed inzicht in krijgen. Zonder te denken in goed en fout, dus verzet en NSB. Dat gaat namelijk helemaal niet op in mijn analyses. Mijn golf legt de zandkorrels dus anders neer dan bij andere historici. Maar goed. Als ik dan toch gebeurtenissen moet noemen. De vier gouden plakken van Fanny Blankers-Koen in 1948, omdat Nederland vanaf dat moment internationaal weer meedeed. Belangrijker is wat deze prestatie heeft betekend voor vrouwensport en -emancipatie - zowel in Nederland als internationaal. Of de verloren WK-finale van 1974, die we kunnen beschouwen als het einde van de Jaren 60, waarin een eeuwig optimisme leefde. Dat was opeens wat minder. De Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Nog nooit waren zoveel buitenlanders in Nederland geweest, zodat onze wereld opeens een stuk groter werd. Het was het begin van de ondergang van het Nederlandse isolisme, het nergens aan meedoen op het wereldpodium. Na WO2 kwam hier ook politiek een einde aan. Ook waren deze Spelen de doorbraak voor vrouwenatletiek, en dus ook emancipatie. Voor de eerste keer zoenden mannen elkaar in het openbaar (de Portugese voetballers na een doelpunt) waar de kranten bol van stonden. Het begin dus van openlijke homosexualiteit, alhoewel daar nog een tijd over heen ging. Maar nogmaals: die 50 punten interesseren me (niet Micha dus) niet in het minst.
geplaatst op: 16-10-2006 18:30:32u. | e-mail | website
Micha: Weet het, mijn naam staat er onder, maar het is een atikel van Jurryt. Mijn mening volgt later.
geplaatst op: 16-10-2006 18:17:28u.
Jeroen: Wel dan Micha, welk(e) moment(en) had(den) er volgens jou dan tussen moeten staan? En ten koste van welke andere punten (uitgaande van een aantal van 50)? Misschien interessanter: wat is dan volgens jullie het sporthistorische canon van Nederland?
geplaatst op: 16-10-2006 17:53:55u.
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl