Zoeken


Nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen!Sportus.nl; Where Sports Meets Fashion

Rubrieken

RSS feed Andere Tijden Sport
Andere Tijden Sport (133)
RSS feed Atletiek
Atletiek (408)
RSS feed Auto- en motorsport
Auto- en motorsport (97)
RSS feed Ballen
Ballen (33)
RSS feed Basketbal
Basketbal (61)
RSS feed Boksen
Boksen (158)
RSS feed Bowls
Bowls (2)
RSS feed Cricket
Cricket (26)
RSS feed Darts
Darts (17)
RSS feed De Klassieker
De Klassieker (151)
RSS feed De verjaardag van Bep van Klaveren
De verjaardag van Bep van Klaveren (19)
RSS feed Diversen
Diversen (19)
RSS feed EK dagboek
EK dagboek (28)
RSS feed EK voetbal 2008
EK voetbal 2008 (67)
RSS feed Financieel dossier Olympische Winterspelen
Financieel dossier Olympische Winterspelen (26)
RSS feed Gewichtheffen
Gewichtheffen (12)
RSS feed Golf
Golf (16)
RSS feed Het ontstaan van de Spelen
Het ontstaan van de Spelen (38)
RSS feed Het stadioncomplex
Het stadioncomplex (9)
RSS feed Hockey
Hockey (74)
RSS feed Hoe verder met sportgeschiedenis?
Hoe verder met sportgeschiedenis? (28)
RSS feed Honk- en softbal
Honk- en softbal (35)
RSS feed Judo
Judo (48)
RSS feed Koningshuis en sport
Koningshuis en sport (62)
RSS feed Lacrosse
Lacrosse (5)
RSS feed Mathieu Cordang
Mathieu Cordang (7)
RSS feed Nederlands goud
Nederlands goud (146)
RSS feed Nico Scheepmaker Beker
Nico Scheepmaker Beker (99)
RSS feed Olympisch Stadion Amsterdam
Olympisch Stadion Amsterdam (709)
RSS feed Olympisch vuur
Olympisch vuur (88)
RSS feed Olympische Spelen Algemeen
Olympische Spelen Algemeen (307)
RSS feed Olympische Winterspelen
Olympische Winterspelen (327)
RSS feed Olympische Zomerspelen
Olympische Zomerspelen (942)
RSS feed Op weg naar Peking
Op weg naar Peking (558)
RSS feed Opmerkelijke sporten
Opmerkelijke sporten (22)
RSS feed Overig
Overig (228)
RSS feed Paardensport
Paardensport (65)
RSS feed Roeien
Roeien (81)
RSS feed Rugby
Rugby (31)
RSS feed Schaatsen
Schaatsen (654)
RSS feed Schaken en dammen
Schaken en dammen (34)
RSS feed Schermen
Schermen (17)
RSS feed Schietsport
Schietsport (11)
RSS feed Snooker
Snooker (22)
RSS feed Sport (niet) in beeld
Sport (niet) in beeld (18)
RSS feed Sport en politiek
Sport en politiek (606)
RSS feed Sport in beeld
Sport in beeld (667)
RSS feed Sportalbum 1898
Sportalbum 1898 (20)
RSS feed Sportboeken
Sportboeken (801)
RSS feed Sportdocumentaires IDFA 2010
Sportdocumentaires IDFA 2010 (10)
RSS feed Sportdvd's
Sportdvd's (39)
RSS feed Sportfilms
Sportfilms (42)
RSS feed Sportjournalistiek
Sportjournalistiek (172)
RSS feed Sporttaal
Sporttaal (46)
RSS feed Tennis
Tennis (111)
RSS feed Turnen
Turnen (59)
RSS feed Tweets van Toen
Tweets van Toen (104)
RSS feed Vergeten sporthelden
Vergeten sporthelden (128)
RSS feed Voetbal
Voetbal (2487)
RSS feed Volleybal
Volleybal (24)
RSS feed Wielrennen
Wielrennen (880)
RSS feed Zeilen
Zeilen (30)
RSS feed Zwemmen
Zwemmen (142)Gouden Voetbaljaren

Ads
Subside Sports
Casual schoenen
Voetbalkleding
Vakantie Griekenland
Voetbalshirts.com
Voetbal-schoenen.eu
Fotogeschenken
Teamkleding
Aart Kok Vouwwagens
Combi-Camp Vouwwagens
KillerTees

Pouchain
Sportfashion nieuws

Add to Google

Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Goedemorgen, Bert Wagendorp!Hard oordeel Canon-commissie: Sportgeschiedenis bestaat niet!

16-10-2006


In de Canon van de Nederlandse geschiedenis, die vandaag is gepresenteerd, zijn vijftig momenten opgenomen, die wij belangrijk moeten vinden. Die lijst komt op alle scholen te hangen en zo worden onze kinderen weer braaf. Maar er zit geen enkel sportmoment tussen! Boewah! Gelukkig kunnen we ook zelf nadenken en gaan we rustig verder met sportgeschiedenis. Canon of niet - ons een biet. We moeten het verdorie weer helemaal zelf doen. En jullie, wijze commissieleden: veel plezier verder met al volgende vergaderingen.

Sport hoort er niet bij, waar kan ik mijn declaraties indien?, niet belangrijk, waar kan ik mijn declaraties indien?, niet zeuren, waar kan ik mijn declaraties indien?, wij weten hoe het hoort, waar kan ik mijn declaraties indien?, sport is voor de dommen, waar kan ik mijn declaraties indien?, wij zijn professor, waar kan ik mijn declaraties indien?, wie houdt er nou van sport tegenwoordig?, waar kan ik mijn declaraties indien?, daar kun je toch niets maatschappelijks uit afleiden, waar kan ik mijn declaraties indien?


Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Voetbalstats: Zoals het bondselftal dat op 06 februari 1894 in Rotterdam tegen de Engelse club Felixstowe speelde of het bondselftal dat op 03 december 1900 aantrad tegen Berliner Preussens? Voetbalstats beperkt zich tot de officiële interlands en zo dus ook de 'Oranje'canon. Zo, kom ik daar goed mee weg :-)
geplaatst op: 23-10-2006 17:49:47u. | website
Jurryt: En waar staan de officieuze wedstrijden van het Nederlands Elftal van voor 1905?
geplaatst op: 23-10-2006 12:44:38u. | e-mail | website
Voetbalstats: Inderdaad sport weer eens het ondergeschoven kindje. We moeten het inderdaad verdorie weer helemaal zelf doen. Daarom de 'Oranje' canon http://voetbalstats.web-log.nl/voetbalstats/2006/10/oranje_canon.html Even als de commissie zal ik hier en daar wel een steekje hebben laten vallen :-). De 'Europa cup' canon volgt uiteraard nog. Voetbalstats belicht niet voor niets het Nederlands elftal én de vaderlandse Europa cup geschiedenis.
geplaatst op: 23-10-2006 12:18:46u. | website
Killron: Ik heb er wel een paar die mogen vervallen: De Stijl Srebenica Buitenhuizen Eike Eisinga Daar kunnen er een paar voor in de plaats komen: Opkomst Nederlands voetbal begin jaren 70 met 4 keer Europcup I en vice Weltmeister. Fanny Blakers Koen met 4 x goud.
geplaatst op: 17-10-2006 16:46:38u.
Jurryt: Daarom dus. Is nog een stuk leuker dan altijd weer die Joke Smit en Aletta Jacobs. Hup Fanny!
geplaatst op: 16-10-2006 19:25:09u. | e-mail | website
Jeroen: Jurryt, dank voor je uitgebreide antwoord. Ik vraag me af of er veel scholen zullen zijn die b.v. bij de vrouwenemancipatie de Spelen van '28 of '48 aanhalen - bij mij op school vroeger in ieder geval niet.
geplaatst op: 16-10-2006 19:15:31u.
Jurryt: Allereerst excuses voor de eeuwige verwarring tussen Micha en mij, maar door de weblog-layout is niet duidelijk wanneer een artikel van mij is. We kunnen maar 1 auteur vermelden. Waarom web-log dat zo wil, weet ik niet. Voor de layout-verandering bestond dat probleem niet en nu dus wel. Anyway: dit stuk was dus weer van mijn hand. Die hele commissie gaat al langs me heen, maar ik ben hier zelf begonnen met stoken dus moet ik ook antwoord geven. Alleereerst de vraag WAAROM er 50 momenten moeten zijn. Ik weet het niet. Het gaat mij zowiezo niet erom WAT we weten maar HOE we iets weten, dus in welk verband. Voor mij is een feit een zandkorrel in de branding van de geschiedenis. Elke golf verplaatst dat feit en legt het anders meer. En met die golf bedoel ik historisch inzicht. Die verandert per keer en daarmee ook de waarde van een feit, een gebeurtenis. Bijvoorbeeld wat we willen weten van de Tweede Wereldoorlog. Al snel wordt die in goed-fout perspectief bekeken en dat geeft bepaalde inzichten. Maar wie zegt dat dit de enige manier is om naar de geschiedenis te kijken? Ik wil weten wat er gebeurde met de 'gewone' mensen en dus niet alleen de beleidsmakers. Met sportgeschiedenis kun je hier een heel goed inzicht in krijgen. Zonder te denken in goed en fout, dus verzet en NSB. Dat gaat namelijk helemaal niet op in mijn analyses. Mijn golf legt de zandkorrels dus anders neer dan bij andere historici. Maar goed. Als ik dan toch gebeurtenissen moet noemen. De vier gouden plakken van Fanny Blankers-Koen in 1948, omdat Nederland vanaf dat moment internationaal weer meedeed. Belangrijker is wat deze prestatie heeft betekend voor vrouwensport en -emancipatie - zowel in Nederland als internationaal. Of de verloren WK-finale van 1974, die we kunnen beschouwen als het einde van de Jaren 60, waarin een eeuwig optimisme leefde. Dat was opeens wat minder. De Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Nog nooit waren zoveel buitenlanders in Nederland geweest, zodat onze wereld opeens een stuk groter werd. Het was het begin van de ondergang van het Nederlandse isolisme, het nergens aan meedoen op het wereldpodium. Na WO2 kwam hier ook politiek een einde aan. Ook waren deze Spelen de doorbraak voor vrouwenatletiek, en dus ook emancipatie. Voor de eerste keer zoenden mannen elkaar in het openbaar (de Portugese voetballers na een doelpunt) waar de kranten bol van stonden. Het begin dus van openlijke homosexualiteit, alhoewel daar nog een tijd over heen ging. Maar nogmaals: die 50 punten interesseren me (niet Micha dus) niet in het minst.
geplaatst op: 16-10-2006 18:30:32u. | e-mail | website
Micha: Weet het, mijn naam staat er onder, maar het is een atikel van Jurryt. Mijn mening volgt later.
geplaatst op: 16-10-2006 18:17:28u.
Jeroen: Wel dan Micha, welk(e) moment(en) had(den) er volgens jou dan tussen moeten staan? En ten koste van welke andere punten (uitgaande van een aantal van 50)? Misschien interessanter: wat is dan volgens jullie het sporthistorische canon van Nederland?
geplaatst op: 16-10-2006 17:53:55u.
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl