Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportItems van oktober '06


Staafgooier Ajax - Austria Wien hoopt op baan bij Ajax

31-10-2006

Gisteren hebben we kennisgemaakt met ´Gerald´ de staafgooier. In 1989 gooide hij tijdens Ajax - Austria Wien een staaf tegen de keeper van de Oostenrijkers. De Amsterdammers werden hierop voor een jaar geschorst voor Europees voetbal. Tegen Hans Janssen van De Ajacied zei hij hierover: "Of ik me schuldig heb gevoeld? Jawel, maar dat heeft niet lang geduurd." Vandaag deel twee: "Of ik nooit heb gedacht dat ik me niet meer bij Ajax zou durven vertonen? Jawel, maar de wil, de druk van binnen die ik voelde om de club te blijven volgen was toch groter."

lees verder »


Prachtige voetbalfilm 'Amando A Maradona'

30-10-2006

  lees verder »


Staafgooier bij Ajax - Austria Wien spreekt

30-10-2006

In 1989 ontspoorde de wedstrijd Ajax - Austria Wien toen een staaf de keeper van de bezoekers raakte. Voor straf werden de Amsterdammers een jaar uitgesloten van Europees voetbal. Deze week spelen deze twee opnieuw tegen elkaar. Hans Janssen van supportersblad De Ajacied sprak met de staafgooier, die uitlegt wat hem dreef die dag. "Toevallig raakte mijn staaf die keeper en werd ik de klos". Eerder maakte Janssen een reconstructie van de afscheidswedstrijd van Cruijff tegen Bayern München, die eindigde in 0-8.

lees verder »


De schoenen van een halfgod

29-10-2006

Wat voor een schoenmaat heeft een Griekse halfgod eigenlijk? Dat is nou echt een vraag voor in het weekend en al helemaal nu in Amsterdam een lezingencyclus is over Sport in de Oudheid. Daarvoor moeten we naar Olympia, van het olympisch vuur dus, om uit te rekenen. Met behulp van Hoge Literatuur kunnen we dat bepalen Men neme een stadion... lees verder »


Laatste bedwinger Muhammad Ali vermoord

29-10-2006
Aliberbickprogram

Door Jeroen HeijmansOp zaterdagochtend werd op de binnenplaats van een kerk in het het Jamaicaanse Norwich het lichaam gevonden van Trevor Berbick. De bokser, die in 1986 de WBC-zwaargewichttitel voor zich opeiste, was mede bekend als de laatste tegenstander van Muhammad Ali. lees verder »


Match! 150 sporthelden: een ode aan Rotterdamse sporters

28-10-2006
__omslag1

Ruim honderdvijftig sporthelden zijn vastgelegd en geportretteerd door vijftien verschillende fotografen: MATCH! Het is een fotoboek op groot formaat en is in mei 2006 verschenen. Het is een ontmoeting tussen sport en kunst. lees verder »


Geen Erasmus, maar bokser Bep van Klaveren!

28-10-2006

Het is maar goed dat bokser Bep van Klaveren hard onderweg is naar de uitverkiezing tot Grootste Rotterdammer, want Erasmus heeft werkelijk niets bijgedragen aan de plaatselijke sport. Het is al heel wat dat Gerrit Gerritszoon - iedereen heeft een geboortenaam - in Rotterdam heeft gewoond. In 1952 verscheen een boek waarin wordt aangetoond dat Erasmus niets heeft gedaan voor de sport. U vindt dit artikel trouwens niet terug in die Canon - speeltje voor subsidiesnuivende historici. lees verder »


GeenStijl kiest voor bokser Bep van Klaveren

27-10-2006

Bokser Bep van Klaveren (1907-1992) gaat aan de leiding in de race om  de Grootste Rotterdammer ooit. Eerder vandaag stond er op teletekst dat de bokser de verkiezing had gewonnen, maar nu blijkt dat de Rotterdammers nog het hele jaar kunnen stemmen. Dat is dus de (voorlopige) uitkomst van een internetverkiezing van het Gemeentearchief Rotterdam, die door weblog GeenStijl was gekraakt. Begin oktober riep die zijn lezers op om namen als Pim Fortuyn en Erasmus te negeren en een kruisje te zetten bij Van Klaveren, in 1928 onder meer winnaar van olympisch goud. Het resultaat is zichtbaar: Van Klaveren heeft duizenden stemmen meer dan nummer twee, Erasmus.  lees verder »


Bettine Vriesekoop presenteert nieuwste boek

26-10-2006

In het kantoor van Uitgeverij de Bezige Bij is donderdag het boek Bij de Chinees van Bettine Vriesekoop gepresenteerd. In acht hoofdstukken legt de NRC-correspondente hier de gewoonten en gebruiken uit in China. De ideale voorbereiding dus voor wie naar de volgende Olympische Spelen wil of op een andere manier in die cultuur is geïnteresseerd. Vriesekoop kent het land erg goed als voormalig tafeltennisser, student en tegenwoordig als journaliste. lees verder »


Voetbalclub Celtic maakte catenaccio kapot

26-10-2006

Geen betere herinnering dan één waarin het goede zegeviert. Ook in voetbal kan dat, weet Wout Visser lees verder »


Montreal en de Olympische Spelen

25-10-2006

Wie wil tegenwoordig niet de Olympische Spelen organiseren? Ik sta op het punt om Erica Terpstra te vragen mijn geboortedorp Dieren ook aan te melden. Er is een zwembad (geweest) en dat weet Terpstra. Hoe dan ook: voor de Spelen van 2016 heeft zich een enorme stoet kandidaten gemeld, waaronder tot mijn verbijstering ook Montreal. Daar waren in 1976 al eens de Spelen, die zowel die stad als het IOC aan de rand van de afgrond brachten. De Canadezen kunnen sindsdien niet meer lachen om de Olympische Spelen; zelfs niet meer door dit promotiefilmpje. lees verder »


Lezing over sportgeschiedenis

25-10-2006
Svv2

Volgende week dinsdagavond is er weer een lezing in het kader van de cyclus Sport en Volksvermaak in de Oudheid. Deze keer spreekt Prof.dr. J.M. Bremer van de Universiteit van Amsterdam over de Publieke huldiging van zegevierende atleten in de 5e eeuw v. Chr. lees verder »


Iedereen heeft recht op de Olympische Spelen

24-10-2006

Utrecht wil dus in 2028 de Olympische Spelen. Voor 2016 hebben zich inmiddels Argentinië, Chili, Dubai, Hamburg, India, Tokio, Kenia, Madrid, Mexico, Canada (Montreal nota bene!), Portugal, Qatar, Rio de Janeiro, Rome, Sint Petersburg, Tel Aviv, Thailand en de VS gemeld. Als ze met onderstaand filmpje proberen de bevolking warm te maken, komt het wel goed. lees verder »


Olympische Spelen in Utrecht

24-10-2006

We hebben weer een kandidaat voor de Olympische Spelen van 2028! Eerst kwam Nederland in het algemeen, daarna Apeldoorn en Den Haag. Niet zo lang geleden meldde het AD dat er nog een belangstellende is: Utrecht. Daarom steekt de stad een euroton in het onderzoek van NOC*NSF, dat hopelijk betrouwbaarder is dan het werk van TNS-NIPO. lees verder »


Waterpolo en de Hongaarse Opstand

23-10-2006
Wp3

Vandaag is het precies vijftig jaar geleden dat de Hongaarse Opstand begon. Nadat deze opstand in november 1956 eindigde in een grote teleurstelling voor de Hongaren, wilde het toeval dat Hongarije en Rusland elkaar een maand later in een zwembad in Australië weer tegenkwamen. De nationale waterpoloteams van de twee landen gingen nu de sportieve strijd aan. lees verder »


De slip van Clarence Seedorf

23-10-2006

In Nederland is Clarence Seedorf in het nieuws, omdat journalisten hem in verband brengen met Oranje. In Italië is hij in het nieuws, omdat hij in een überhippe onderbroek poseert. Sporters in verregaande staat van ontkleding, zoals bijvoorbeeld Kaiser Beckenbauer en Uli Hoeness in 1973, is toch altijd even wennen. Zoals loglega Renate Verhoofstad vanuit Florence schrijft: ''Al bladerend door de Italiaanse Sportweek stuitte ik afgelopen weekend op Clarence Seedorf in een wel erg strakke onderbroek en verslikte me bijna in de espresso.'' Welkom in een nieuwe werkweek. lees verder »


Geschiedenis 2.0

22-10-2006

Zaterdagavond was in Amsterdam de Nacht van de Geschiedenis. Waar ik op voorhand al voor vreesde, werd waarheid: het grootste deel van het aanbod was uitermate vervelend en ondoordacht. Op mij maakte het de indruk dat heel in de verte een stel mannen, en heel soms een vrouw, ons vertelde wat wij van geschiedenis moeten vinden. Dat kan toch veel en veel beter, waarbij de bezoekers vooral ingelicht kunnen worden hoe ze zelf aan geschiedschrijving kunnen doen. De opzet van nu is zo vorige-eeuws - Geschiedenis 1.0 om in het internetjargon te noemen. Het is tijd voor Geschiedenis 2.0. lees verder »


Bewegende beelden Feyenoord

21-10-2006

Geloof niemand als het om geschiedenis gaat en ons al helemaal niet. Donderdag stond hier namelijk een artikel over de Amsterdam Arena met daarbij bewegende beelden van de opening van Stadion De Meer in 1934. Tenminste, zo stond het in de catalogus van Polygoon, maar ik kom er net achter dat het een film is uit 1927 van Ajax - Feyenoord! Meteen alles dus even herstellen. In de goede volgorde zijn hier de opnames van Polygoon van Ajax lees verder »


Bewegende beelden Feyenoord - Ajax uit 1927 en 1960

21-10-2006

Geloof niemand als het om geschiedenis gaat en ons al helemaal niet. Donderdag stond hier namelijk een artikel over de Amsterdam Arena met daarbij bewegende beelden van de opening van Stadion De Meer in 1934. Tenminste, zo stond het in de catalogus van Polygoon, maar ik kom er net achter dat het een film is uit 1927 van Ajax - Feyenoord! Meteen alles dus even herstellen. In de goede volgorde zijn hier de opnames van Polygoon van Ajax lees verder »


De zesdaagse

21-10-2006
Velodrome_810817_01

Vandaag is de slotdag van de Zesdaagse van Amsterdam. Guus de Jong dook in zijn archief en vond mooie foto''s van zesdaagsen uit het verleden. lees verder »


Stiekeme huldiging Nederlandse hockeyvrouwen

21-10-2006

Precies een week geleden werden de Nederlandse hockeydames gehuldigd in de Amsterdamse grachten. Feest, want wereldkampioen. Daarvoor kregen de kampioenen echter al een stiekem eerbetoon in de Olympic Experience in het Olympisch Stadion. Met taart! Hier zijn de bijzondere foto''s, daar er geen enkele journalist aanwezig was bij dit feestje. Maar dit weblog natuurlijk wel. lees verder »


De mooiste wedstrijd van het Nederlands Elftal

21-10-2006

Wout Visser kijkt graag naar bewegende beelden van het Nederlands Elftal - via internet of gewoon op dvd. Eén wedstrijd is zijn favoriet: Nederland - Argentinië op het WK van 1974 - derby der babyboomers. lees verder »


Klokkenluider IOC overleden

21-10-2006
Marc

De Zwitser Marc Hodler, het lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat het schandaal rond de toekenning van de Winterspelen aan Salt Lake City bekendmaakte, is woensdag overleden.Hodler zat in het IOC omdat hij jarenlang voorzitter was van de Internationale Ski Federatie. Hodlers familie deelde de lokale pers mee dat de man na een korte maar hevige ziekte stierf. Hodler werd drie keer verkozen in het Uitvoerend Comité van het IOC en van 1993 tot 1997 was hij ook vice-voorzitter van deze organisatie. Hodler stond aan het hoofd van het IOC-coördinatiecomité van de Utah Games.Marc Hodler is 87 jaar geworden. lees verder »


Moeder van het Amerikaanse roeien overleden

20-10-2006
Ernestineb

Door Micha Peters lees verder »


Cor du Buy: tafeltennisser van de Eeuw

20-10-2006

Een ontmoeting met Cor du Buy, tafeltennisser  van de eeuw, en Henny Cruijff, broer van de voetballer van de eeuw.

lees verder »


Al in 1974 bouwplannen voor Amsterdam ArenA

19-10-2006

Ajax zegt de Arena te willen kopen. De club speelt hier sinds 1996, maar bijna niemand weet dat de gemeente Amsterdam al in 1974 zo''n hypermodern onderkomen wilde bouwen - mét dak, mét mobiele tribunes en mét verplaatsbaar grasveld. Voor de echte liefhebber vandaag weer een goede surprise: dit Weblog heeft de filmopnames van de opening van Stadion De Meer in 1934! Zakdoeken erbij. lees verder »


Foto's Edwin van der Sar verdwenen van Olympisch Stadion

18-10-2006

De voorgevel van het Olympisch Stadion heeft tijdelijk een ander gezicht. In plaats van de banieren van de vijf favoriete doelverdedigers van Edwin van der Sar hangen hier nu prachtige foto''s van het HUP-festival - het grootste fotofestival van Amsterdam. Het Olympisch Stadion is dus tijdelijk een expositieruimte geworden. De foto''s van Van der Sar hingen er al sinds juni. Wil je meer informatie? Krijg je meer informatie. lees verder »


Fotos Edwin van der Sar verdwenen van Olympisch Stadion

18-10-2006

De voorgevel van het Olympisch Stadion heeft tijdelijk een ander gezicht. In plaats van de banieren van de vijf favoriete doelverdedigers van Edwin van der Sar hangen hier nu prachtige foto''s van het HUP-festival - het grootste fotofestival van Amsterdam. Het Olympisch Stadion is dus tijdelijk een expositieruimte geworden. De foto''s van Van der Sar hingen er al sinds juni. Wil je meer informatie? Krijg je meer informatie. lees verder »


Sporthelden uit de Romeinse Keizertijd

17-10-2006
Held

lees verder »


Hard oordeel Canon-commissie: Sportgeschiedenis bestaat niet!

16-10-2006

In de Canon van de Nederlandse geschiedenis, die vandaag is gepresenteerd, zijn vijftig momenten opgenomen, die wij belangrijk moeten vinden. Die lijst komt op alle scholen te hangen en zo worden onze kinderen weer braaf. Maar er zit geen enkel sportmoment tussen! Boewah! Gelukkig kunnen we ook zelf nadenken en gaan we rustig verder met sportgeschiedenis. Canon of niet - ons een biet. We moeten het verdorie weer helemaal zelf doen. En jullie, wijze commissieleden: veel plezier verder met al volgende vergaderingen. lees verder »


Jos Hermens: eenling, organisator en begeleider

16-10-2006
Jos2

Jos Hermens kennen we vooral als organisator van grote lopen. Ook bij de Marathon van Amsterdam gisteren had hij het weer druk als begeleider. Hermens heeft al jarenlang het bureau Global Sports Communication. In de jaren zeventig was hij nog een groot atleet en onder meer tweemaal houder van het werelduurrecord. Verder werd hij vijf keer Nederlands kampioen veldloop en zou meedoen aan de  Olympische Spelen van 1972. Na de aanslag op de Israëlische sporters besloot hij echter niet meer mee te doen, maar in 1976 was hij er weer. Hij werd tiende op de 10.000 meter en 25e bij de marathon. lees verder »


"We gaan met zijn allen naar de Kuip" - Slotdeel over Het Legioen van Feyenoord

15-10-2006

Het slotdeel van het onderzoek naar de trouw van de Feyenoord-supporters sinds de opening van de Kuip in 1937. Deel 1 staat hier en deel 2 hier

lees verder »


De geschiedenis van Sparta in vogelvlucht: Spangen, Het Kasteel en het succes

15-10-2006
Sp_feb_1973

lees verder »


Start ING Amsterdam Marathon vanuit de lucht

15-10-2006

Zojuist is de ING Amsterdam Marathon gestart. Vanuit de Marathontoren, dus vanaf dertig meter hoog, heb ik dit uitstekend kunnen volgen. Hier zijn de eerste foto''s. lees verder »


Sparta speelt 90 jaar op Spangen

14-10-2006
2000_2_2

Zondag 15 oktober bestaat Het Kasteel op Spangen van voetbalvereniging Sparta officieel 90 jaar. Sportgeschiedenis duikt in het verleden van het Slot Spangen dat ter inspiratie diende voor de bouw van het huidige Kasteel. Ook de verhuizing van de club van de Prinsenlaan naar Spangen wordt onder de loep genomen en uiteraard nemen wij de sportieve hoogtepunten van Sparta van de afgelopen honderd jaar door. En voor de echte Sparta-supporter hebben we een verrassing! We hebben namelijk een film uit 1948 over zestig jaar Sparta, met bewegende beelden van bijvoorbeeld Bok de Korver. Doe maar eens klik. lees verder »


Europacup-voetbal op Eurovisie-tv

14-10-2006

Hoera! Er is weer eens voetbal op tv! Met zo''n opening kan het stuk van Wout Visser alleen maar over 1970 gaan, want toen was er per week drie kwartier voetbal op tv, in tegenstelling tot drie dagen per week nu. En waar keken we graag na? Naar de Duitsers. Wout in ieder geval wel. lees verder »


Coen Dillen: Topscorer aller tijden

14-10-2006
Kd

Het boek Het kanon Coen Dillen: Topscorer aller tijden, geschreven door Jeroen van den Berk, zal zondag 15 oktober tijdens de wedstrijd PSV - Roda JC gepresenteerd worden. Het boek wordt uitgegeven door De Boekenmakers uit Eindhoven. lees verder »


We gaan met zijn allen naar de Kuip - deel twee - over het legioen van Feyenoord

13-10-2006

Deel twee in het onderzoek naar de vermeende trouwheid van het legioen van Feyenoord. Het eerste deel staat hier.

lees verder »


Oog in oog met marathonlegende Vanderlei de Lima

13-10-2006

De Braziliaanse marathonloper Vanderlei de Lima is zondag één van de deelnemers aan de ING Amsterdam Marathon. De Lima verwierf wereldfaam tijdens de olympische marathon van 2004 in Athene, toen hij enkele kilometers voor het einde werd aangevallen door een gestoorde Ier. Op dat moment liep hij in koppositie. Vrijdag was hij aanwezig bij de persconferentie over de marathon van zondag. lees verder »


Protest tegen censuur op Olympische Spelen 2008

13-10-2006

De Nederlandse Vereniging van Journalisten onderneemt actie tegen China en het Internationaal Olympisch Comité als tijdens de Zomerspelen van 2008 de journalistieke vrijheid niet wordt gegarandeerd. Dat zegt Thomas Bruning naar aanleiding van de regels die de Chinese organisatie van de Zomerspelen van 2008 heeft opgesteld. In Artikel 11 staat dat buitenlandse journalisten tijdens die Olympische Spelen hun artikelen voor publicatie eerst moeten laten controleren door Xinhua, het officiële persbureau van China. De NVJ wil nu internationaal overleg en sluit zelfs een journalistieke boycot van de komende Zomerspelen niet uit. lees verder »


"We gaan met zijn allen naar de Kuip" - Het Legioen van Feyenoord

12-10-2006

De supporters van Feyenoord zijn zo trouw dat de Kuip altijd vol zit. Met behulp van de bezoekcijfers vanaf de opening van 1937 gaan we dit eens onderzoeken.

lees verder »


Bewegende beelden bokser Ben Bril

11-10-2006

In 1999 bezocht programmamaker Wilfried de Jong voor Sportpaleis de Jong de bokser Ben Bril. Dit relaas is gisteren door het Historische Themakanaal /Geschiedenis on-line gezet. Het is voor het eerst dat deze prachtige reporage van Wilfried de Jong is gedigitaliseerd.

lees verder »


Ajax, Ajax en Ajax

10-10-2006

Loglega Micha Peters plaatste vorige week een scan van een Ajax-aandeel, maar dan wel één uit 1904. En niet van Ajax uit Amsterdam, maar uit Oegstgeest/Leiden. En plots is daar het mooie verhaal weer dat het Amsterdamse Ajax in 2000 het recht heeft verloren zichzelf Ajax te noemen. In 2000 joeg ik Amsterdamse voetbalsupporters al de stuipen op het lijf met deze onthulling. Zoals beloofd kom ik er nog even op terug, omdat ik weer eens behoefte heb aan maximale verwarring. lees verder »


Sport en competitie bij de Homerische helden

10-10-2006
Helden

De lezing van Henk Singor (Universiteit Leiden) zou eigenlijk vorige week plaatsvinden, maar dat ging op het laatste moment niet door. Voor hem in de plaats sprak Harry Pleket (emeritus hoogleraar Oude geschiedenis Universiteit Leiden) over de De Olympisch Spelen in de Oudheid. Vanavond spreekt Henk Singor dus over Sport en competitie bij de Homerische helden. lees verder »


Ben Bril, het boek

9-10-2006

Op precies de plek waar de joodse oud-bokser Ben Bril (1912-2003) in 1928 trainde met de Nederlandse olympische ploeg is maandag de biografie van deze markante sportman gepresenteerd. Het eerste exemplaar van Ben Bril. Davidster als Ereteken van Ed van Opzeeland werd door Erica Terpstra overhandigd aan zoon Albert Bril. Van Opzeeland? Kenden we die niet van vroeger? Jazeker: Ed is terug!

lees verder »


Rollerbasketball in Pakistan

9-10-2006
2ndrollerbasketball01647x350

De Pakistan Federation of Roller-Sports organiseert van 20 tot en met 24 november 2006 een internationaal rollerbasketball-toernooi en heeft daarvoor speciaal een team van Amsterdamse inline-skaters uitgenodigd. lees verder »


Diego Maradona heerst ook op dvd

8-10-2006

Enkele maanden geleden draaide in Amsterdam de film Amando A Maradona. Eind deze maand wordt deze uitgebracht op dvd met daarbij als geinig extraatje dat Diego zingt in Buenos Aires. Kan het geluid dan wel uit? lees verder »


Olympisch atlete Puck van Duyne-Brouwer overleden

7-10-2006

  lees verder »


KNSB organiseert Droomtijd Marathon

7-10-2006
229959_2

Sportgeschiedenis is gek op tijd. Altijd al een droomtijd willen neerzetten op een schaatsmarathon? lees verder »


Winnen op Wembley

6-10-2006
Wt

lees verder »


Ajax komt uit Leiden

5-10-2006
Ajax3

Iedereen weet dat Ajax uit Amsterdam komt. De voetbalclub Ajax werd officieel opgericht op 18 maart 1900. Dat was eigenlijk geen oprichting, maar meer een opnieuw in akte brengen van een bestaande vereniging die door gebrek aan leden, geld en terrein enige tijd niet actief was geweest. lees verder »


Olympisch medaillewinnaar overleden

4-10-2006
Pn

Gisteren is Peter Norman, de Australische sprinter die op de Olympische Spelen van 1968 in Mexico zilver won op de 200 meter, na een hartaanval overleden. Hij werd 64 jaar oud. lees verder »


Strafschop zag in 1891 het levenslicht

4-10-2006
Ss2

lees verder »


Unieke Spyker-films nu online

4-10-2006
De_eerste_spijker_1903

lees verder »


Biografie bokser Ben Bril komt binnenkort uit

4-10-2006
Bb_2

Volgende week verschijnt de geautoriseerde biografie van bokser Ben Bril, geschreven door Ed van Opzeeland. lees verder »


Herkomst van het woord 'penalty'

2-10-2006
Sg

Enige tijd terug ontvingen wij een e-mailtje van Sdu uitgevers.  Deze uitgeverij werkt momenteel aan het derde deel van het nieuwe Etymologisch Woordenboek van het Nederlands. lees verder »


De Sportkalender is uit!!!

1-10-2006
Sk2

Gisteren viel hij dan eindelijk op mijn deurmat: de nieuwe Sportkalender voor 2007. En eerlijk is eerlijk: het is een genoegen om in te grasduinen.... lees verder »Sportus.nl
Headliner.nl