Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportAjax en de joden

9-12-2006


Ajax wil af van het joodse imago. Dat zei clubvoorlichter David Endt op een bijeenkomst deze week. De geuzennaam wordt ervaren als kwetsend en onnodig - vandaar. Maar wat is dat joodse imago toch en waar komt het vandaan?


Door Jurryt van de Vooren


Op 22 en 23 februari 1941 waren in Amsterdam de razzia''s in de Jodenbuurt gaande die voorafgingen aan de Februaristaking. Op de 23e speelde Ajax een thuiswedstrijd op enkele kilometers afstand van die massale arrestaties in de hermetisch afgesloten jodenbuurt. Niet omdat de Ajacieden niet geïnteresseerd waren in wat er gebeurde, maar vooral omdat bijna niemand begreep wat de impact was van de bezetting. De echte jodenclubs in de stad waren toen al in staat van ontbinding.


We praten dan over verenigingen als Wilhelmina Vooruit en Hortus Eendracht Doet Winnen, die nog steeds bestaan als de fusieclub WV/HEDW. Niet dat er geen joodse leden bij Ajax waren - integendeel. Het waren er alleen niet fundamenteel meer dan elders in de stad. Maar de aanhang van Ajax kwam wel voor een groot gedeelte uit de Jodenbuurt, die enkele kilometers was verwijderd van Stadion De Meer.


Het zou pas helpen om een definitief antwoord te geven op de vraag hoe joods Ajax was als we de ledenlijsten zouden kunnen bekijken en zo in staat zouden zijn om te turven waar de Ajacieden woonden in die tijd. Niet dat dit alles zou zeggen, want vermoedelijk werd er niet bij elk lid vermeld welke religie dit had. En wonen in de Jodenbuurt betekende niet automatisch dat zo''n persoon ook joods was. Joop Stoffelen bijvoorbeeld heeft er ook gewoond en volgens mij was hij niet joods.


En dan zouden we ook nog eens de ledenlijsten van de andere Amsterdamse voetbalclubs eens moeten bestuderen om uit te maken of er verschil bestond met Ajax. Zaten er bij deze club procentueel gezien wel of niet meer joodse leden dan bij bijvoorbeeld De Volewijckers of DWS?


 

In 1985 werd tijdens Ajax - Feyenoord dit spandoek met de tekst ''Joden Kampioen'' verwijderd. Foto Nationaal Archief 

Het imago


Nu hing er in de jaren dertig ook al een joods imago rond Ajax en vermoedelijk is dat vooral veroorzaakt door de aanhang van de club en de indruk die dat maakte op de tegenstanders. Met thuiswedstrijden zouden grote stromen Ajax-supporters zich naar De Meer hebben begeven, waarvan heel veel mensen uit de Jodenbuurt kwamen. De supporters van de bezoekende clubs passeerden deze mensen via tram, auto, fiets of wat dan ook en zagen keer op keer een groot aantal joodse supporters de poorten van De Meer passeren. Zo is een redelijke verklaring gevonden waarom Ajax een joods imago kreeg.


Eddy Hamel


Toch is er zeker een joods stempel gedrukt op Ajax. Want die invloed was in heel Mokum - de joodse naam van Amsterdam/020. Een beroemde joodse Ajacied bijvoorbeeld, die de oorlog niet overleefde, was Eddy Hamel. En natuurlijk de clubvoorzitters vader en zoon Van Praag, Bennie Muller en nog vele anderen. We moeten dus ook weer niet doorslaan in het ontkennen van de joodse roots van Ajax.


Maar de echte joodse clubs van Amsterdam heetten dus WV en HEDW. Die hebben al ruim voor de oorlog veel problemen gehad met antisemitisme. Vooral verenigingen van het platteland zorgden vaak voor vechtpartijen, soms met steun van een plaatselijke politieagent. Met thuiswedstrijden in Amsterdam werd dan weer wraak genomen op die clubs - ook met steun van een Amsterdamse politieagent.


Aan het begin van de oorlog bijvoorbeeld speelde een joodse club een thuiswedstrijd tegen zo''n antisemitische vereniging. Een ooggetuige zei hierover: "Toen ze bij ons zouden spelen, was er een joodse scheidsrechter, Koopman. Wij kregen de vrijheid om te doen wat we wilden. Allemaal jongens die niet bang waren, zoals ik, en die meer schopten dan voetbalden, werden opgesteld. Drie maal moest de GGD komen om iemand op te halen die beschadigd was."Er zijn zelfs doden gevallen door dit soort confrontaties! Een joodse speler werd eens belaagd waarna een verdediger uit zijn team het voor hem opnam. Hij nam een vrije trap en mikte daarbij bewust op die speler, die zijn joodse teamgenoot had lastiggevallen. Omdat de bal vol op zijn gezicht kwam, viel die man meteen bewusteloos op de grond om nooit meer bij te komen.


Ajax heeft de hele oorlog kunnen doorvoetballen op het laatste jaar na. Toen was het volkomen onmogelijk om nog een competitie te spelen door de Spoorwegstaking en vooral de Hongerwinter. Als het een echte joodse club was geweest, zou het na 1941 niet meer hebben bestaan, zoals WV en HEDW.


Die clubs verdwenen namelijk en zouden pas na de Bevrijding met de grootste moeite zichzelf nieuw leven in blazen. Denk daar een aan als je langs dit monument loopt als je bij WV/HEDW op bezoek brengt.


Maar dit is allemaal geschiedenis en zegt niets over de huidige behoefte van veel Ajax-supporters om zichzelf joods te noemen. Het is en blijft een geuzennaam, want niemand maakt mij wijs dat het merendeel van deze mensen ooit een synagoge van binnen heeft gezien, of het verschil weet tussen de Nieuwe Revu en de Talmoed. Maar goed: is een bestuur in staat om te bepalen hoe supporters zichzelf willen en mogen noemen? 

Het monument bij WV/HEDW

 

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

E: Dus wanneer er weer eens razzia's zullen plaatsvinden, stellen de supporters van Ajax zich naast de Joden op straat op met een gele ster op de kleding om worden afgevoerd, of zijn zij dan toch niet zo solidair?!! Ajax is GEEN 'Jodenclub'! Ik spreek uit ervaring, want heb jaren op de F-Side gestaan en dezelfde leuzen geroepen, maar ben er helemaal van teruggekomen, omdat het heel kwetsend is naar de Joodse gemeenschap. Am Jisrael Chai!
geplaatst op: 29-1-2007 11:33:46u.
: een jood is ook een arabier
geplaatst op: 21-1-2007 04:37:49u.
: Laat ons onzelf nu gewoon lekker joden noemen. Feit is dat we deze geuzenaam al een lange tijd hebben, met deze naam is ook geschiedennis gemaakt. Heel de wereld weet dat Ajax de Joden club van Nederland is. Daarbij lopen er nog genoeg "echte joden" op de club rond.
geplaatst op: 11-12-2006 21:21:50u.
Machiel van Dijk: En toch blijft het onzinnig jezelf een Jood te noemen omdat je voor Ajax bent, ik weiger eraan mee te doen ik ben Ajacied geen Jood is dat zo moeilijk? Maargoed heb ook niet de ilusie dat de grote meelopende massa zal veranderen hierin *grijns*
geplaatst op: 11-12-2006 12:48:13u. | e-mail | website
delano: Ook ajaxprominenten als uri coronel en ari van Os waren joods.
geplaatst op: 10-12-2006 20:29:21u. | e-mail
Wout Visser: De Jood Jaap van Praag was met verve voorzitter van Ajax. Daarbij vertoonde vooral zijn PR regelmatig trekjes, die snel als 'typisch Joods' werden beoordeeld. Zo waren zijn uitspraken niet altijd even zuiver, met name als hij namens Ajax in een conflictsituatie zat. Contractperikelen met Johan Cruijff bijvoorbeeld, waarbij Van Praag moest opboksen tegen Cruijff's formidabele schoonvader Cor Coster. Tsja, en als je dan ook bedenkt dat Van Praag senior voorzitter was in Ajax' absolute glorietijd, dan ligt het voor de hand dat het 'Joodse imago' nog lang aan de club blijft kleven ... Ook de Jood Sjaak Swart, oud-speler, draagt hieraan bij. Hij laat nog altijd geen gelegenheid onbenut om Ajax' glorie op een geraffineerde, veelal lichtelijk kleinzielige manier te promoten. Dat gaat vaak ten koste van de historische zuiverheid, of nog erger, ten koste van de tegenstander.
geplaatst op: 9-12-2006 21:43:56u. | e-mail
Jurryt: Die had ik niet zien aankomen...
geplaatst op: 9-12-2006 13:37:08u. | e-mail | website
Wilco: JODDUUUUUUUUUUUUUUUH!!
geplaatst op: 9-12-2006 13:27:53u.
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl