Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportItems van december '06


Ferenc Puskas, Puck van Duyne en andere overleden sporters

31-12-2006

Zaterdag stond hier het eerste deel van het niet-complete overzicht van overleden sporters. Vandaag staan we nog een keer stil bij namen als Ferenc Puskas, Cor van der Hart en Puck van Duyne - Brouwer. lees verder »


De Vierschansentoernee

30-12-2006
Olympiaschanze

Door  Jeroen Heijmans Vandaag begint voor de 55e keer de Vierschansentoernee, in Nederland vooral bekend van het Nieuwjaarsspringen in Garmisch-Partenkirchen. De skispringtoernee begint in het Duitse Oberstorf, om na Garmisch naar het Oostenrijks Innsbruck en Bischofshofen te trekken. lees verder »


Overleden sporters in 2006

30-12-2006

Als sporthistoricus in functie gebeurt het met grote regelmaat, dat iemand overlijdt, die we nog hebben gesproken. Ook dit jaar was dat weer het geval: Ben Blaisse, Faas Wilkes, Puck van Duyne en John Blankenstein bijvoorbeeld. Hieronder een niet-compleet overzicht van markante namen uit de internationale sportwereld, die nu definitief sportgeschiedenis zijn geworden. Morgen volgt het tweede deel met onder meer Ferenc Puskas. lees verder »


Jesse Owens op de Olympische Spelen van 1936

29-12-2006

Voetbal en blote billen zijn een garantie voor succes, meldde ik eerder in deze Week van de Luie Journalistiek. Maar ook andere zaken op dit weblog trokken in 2006 veel aandacht, zoals dat eeuwige lulverhaal over de zwarte atleet Jesse Owens op de Olympische Spelen van 1936 in het Berlijn van Adolf Hitler. Exact zeventig jaar later werd aangetoond dat het onjuist is dat Hitler weigerde Owens te ontvangen omdat hij zwart was. Integendeel: Owens heeft betere herinneringen aan Berlijn 1936 dan aan zijn eigen land, de VS. lees verder »


Clarence Seedorf is de baas van 2006

29-12-2006

Mijn sportieve hoogtepunt van 2006 was Clarence Seedorf. Niet dat hij in zijn onderbroek poseerde, maar zijn come-back in het Nederlands Elftal. Ja, ook het artikel over de slip werd razend veel gelezen in 2006. Zoals ik woensdag dus al zei werden ook berichten, die niet over voetbal gingen, dit jaar goed bezocht lees verder »


Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs in Olympic Experience

28-12-2006

Leontien Zijlaard - Van Moorsel heeft deze maand de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs gewonnen voor haar hele sportloopbaan. Daarmee is zij de zesde sporter, die deze ''Nobelprijs voor de Nederlandse Sport'' op haar naam heeft geschreven. De andere vijf waren Johan Cruijff, Sjoukje Dijkstra, Anton Geesink, Nico Rienks en Ard Schenk.  Deze Carrièreprijs is te bezichtigen in de Olympic Experience in het Olympisch Stadion. lees verder »


Het gedicht voor wielrenner Wim van Est

28-12-2006

Sinterklaas is voorbij en daarmee de jaarlijkse explosie van dichterij. Wout Visser heeft nog een gedicht gevonden uit onze nationale sportgeschiedenis. lees verder »


De sportende oud-president Ford

28-12-2006
Naamloos

Ford wist het op de universiteit te schoppen tot een All American center.Dinsdag overleed oud-president Gerald Ford. Ford was ronduit een sportdier: hij deed aan baseball, American football, skiën en golf. Amerikaanse presidenten zijn zo en zo gek op sport. Zo gaan Jimmy Carter, Bill Clinton en George W. Bush graag een stukje hardlopen. lees verder »


De kopstoot bij het WK Voetbal

27-12-2006

We waren hier bezig met luie journalistiek, zoals iedereen dat nu doet. Lijstjes, terugblikken en ook hier doen we dat dan maar. Vandaag de kopstoot van Zinedine Zidane in de WK-finale en de reactie daarop van Marco Materazzi: een reclamespot voor Nike. Dit bericht was naast de blote billen van Beckenbauer de tophit van 2006 van het Weblog over Sportgeschiedenis. Nog nooit hadden we in één uur 2.500 bezoekers gehad, zoals op 21 september. Maar goed: wij hadden die NIKE-reclamespot al dagenlang voor  onze vorige-eeuwse collega''s hiervan melding maakten. lees verder »


De blote billen van voetballer Beckenbauer

26-12-2006

De laatste week van een jaar is het hoogtepunt van de luie journalistiek. Lijstjes, terugblikken, en alles wat erbij hoort. Dat willen wij ook! Daarom: wat is het meest gelezen op het Weblog over Sportgeschiedenis in 2006? Blote sporters natuurlijk - wat anders? Heel voorspelbaar: onbetwist jullie favoriet waren de blote billen van voetbalgod Franz Beckenbauer. Op een foto uit 1973 zien we spelers van Bayern München een kampioensfeestje vieren in het zwembad. Beschouw het als een spiegel van jullie ziel dat dit zo populair was. lees verder »


Hongaarse film over olympische waterpolowedstrijd

26-12-2006

Enkele maanden geleden schreef dit weblog over de bloedige waterpolowedstrijd van Hongarije tegen de Sovjet Unie op de Olympische Spelen van 1956. Vlak vóór die Spelen hadden de Russen uiterst bloedig de Hongaarse Opstand neergeslagen, zodat deze wedstrijd iets anders werd dan kijken wie er de beste van de dag was. Het werd een heus bloedblad en een halve eeuw later zelfs de film Szabadság szerelem, ofwel Children of Glory. De officiële site is nu in de lucht - naast Hongaars ook in het Engels. Komt deze film ook uit in Nederland of blijven we hier denken dat de wereld ophoudt te bestaan onder Hulst of naast Gendringen? lees verder »


Coen de Koning: de enige schaatser, die alles won

24-12-2006

In het kader van onder de aandacht brengen van de Elfstedensite vandaag een verhaal hiervan over Coen de Koning. Hij won twee keer de Elfstedentocht, was Nederlands kampioen All Round én ook nog van de hele wereld, en tot slot houder van het werelduurrecord. Geen schaatser deed hem dit ooit na. lees verder »


De beste sportboeken van 2006

23-12-2006

De boekensite van de VPRO heeft een lijst gemaakt van de beste Nederlandse sportboeken van 2006. Hier is het overzicht. lees verder »


Historische site over de geschiedenis van de Elfstedentocht gelanceerd

22-12-2006

Hier is weer het Rayonhoofd te Hilversum. Vanaf vandaag is de site over de geschiedenis van de Elfstedentocht gelanceerd. Naast informatie over de vijftien verreden edities, de verschillende soorten ijs, Elfstedenhelden en Elfstedenheldinnen is deze site ook bedoeld voor de lezers om zelf aanvullingen te verzorgen. Het maakt onderdeel uit van het crossmediale project De Elfstedentocht gaat door! van de NPS en de VPRO. Op 25 februari is De Avond van de Elfstedentocht op televisie. Abonneer je ook op de gratis digitale nieuwsbrief De Stempelkaart! lees verder »


Raymond van Barneveld beste Nederlandse sporter ooit

22-12-2006

Raymond van Barneveld zou hebben gezegd dat hij zichzelf schaart onder de beste Nederlandse sporters aller tijden. Alleen het idee al! Van Barneveld is namelijk de Allerbeste Aller Tijden - samen met Anton Geesink.

lees verder »


Johan Cruijff en Simon Tahamata kunnen niet zingen

21-12-2006

Het is helemaal niet erg als iemand niet kan zingen, maar in dat geval moet die dat ook niet doen en al helemaal niet op plaat. Ook Johan Cruijff en Simon Tahatama niet.

lees verder »


Brigitte Bardot duikt in sportgeschiedenis

21-12-2006

Wout Visser heeft het koud en zoekt iets warmers dan de Elfstedentocht. Brigitte Bardot om precies te zijn. lees verder »


Baanrenner Theo Bos bezoekt Olympisch Stadion

20-12-2006

Wereldkampioen baanrennen Theo Bos, en sinds kort wereldrecordhouder op de 200 meter met vliegende start, heeft dinsdag een bezoek gebracht aan de Olympic Experience in het Olympisch Stadion Amsterdam. Hij was hier voor een fotosessie ter voorbereiding van de verkiezing van de beste sporters van het jaar. Donderdagavond wordt dit gala rechtstreeks uitgezonden op Nederland 1 (20.30 - 22. 10 uur). Ook Bob de Jong en Bram Som - de andere twee genomineerden - waren in de Olympic Experience. lees verder »


De brief van Willem Augustin

19-12-2006

De Amsterdamse schaatser Willem Augustin reed de avond voor de Elfstedentocht van 1941 op de fiets van Amsterdam naar Leeuwarden om zich op het laatste moment in te schrijven. Meteen de dag na deze Tocht schreef hij een brief aan de Commissaris van Politie van Harlingen. In deze stad was hij tijdens zijn fietstocht opgepakt, omdat hij het uitgaansverbod had overtreden. Deze brief is teruggevonden in het archief van de Elfstedenvereniging, dat is ondergebracht bij Tresoar in Leeuwarden. Het is te vinden in Map 13. lees verder »


De teen van Tinus en andere afgevroren ledematen

18-12-2006

In 1963 vroor de teen van Tinus Udding eraf toen hij de Elfstedentocht schaatste. Deze ligt in het Schaatsmuseum in Hindeloopen.

lees verder »


Oud-Formule 1 coureur Clay Regazzoni verongelukt

17-12-2006
Cr1_3

Door Jeroen Heijmans lees verder »


Krantenartikel uit 1941 over Willem Augustin

17-12-2006

De Amsterdamse schaatser Willem Augustin (1923-2004) is verantwoordelijk voor één van de meest hilarische anekdotes uit de geschiedenis van de Elfstedentocht. In 1941 reed hij de avond voor de Tocht op de fiets vanuit Amsterdam naar Leeuwarden - midden in de oorlog! Hij kreeg last met Duitse soldaten, werd gearresteerd in Harlingen, maar reed de Tocht wel uit. Dit verhaal blijkt in dezelfde week al in De Volkskrant te hebben gestaan, ontdekte ik afgelopen week. Met als kop: ''Hij wilde de Elfstedentocht rijden.'' lees verder »


Willem Augustin en de Elfstedentocht van 1941

17-12-2006


Een klassiek verhaal uit de geschiedenis van de Elfstedentocht is van de Amsterdamse schaatser Willem Augustin, die 2004 is overleden . Veel Amsterdammers kennen hem als Ome Willem, de man die in de Jaap Edenbaan jarenlang schaatslessen gaf.

lees verder »


Ontsnapping Ajax door Misser van het Jaar

16-12-2006

Koninginnedag 1969. Wout Visser weet nu nog waarom dat zo´n speciale dag was voor de waarachtige voetballiefhebber. lees verder »


Stem niet op voetbal!

15-12-2006

De nominaties voor de beste Nederlandse sporters van 2006 zijn bekend. Ook een voetbalploeg maakt hierop kans, maar dat moet voorkomen worden! Al is het maar om Hugo Borst te pesten. lees verder »


Richard Krajicek wil restauratie Kaatsbaan in Haarlem

14-12-2006

De AVRO schijnt met een serie bezig te zijn over monumenten in verval. Er zijn er vijftien geselecteerd, en na een publieksverkiezing krijgt de populairste één miljoen euro aan opknapkosten! Richard Krajicek doet ook mee - als woordvoerder van de Kaatsbaan in Haarlem. Die is namelijk zaterdag aan de beurt en Krajicek vindt dat de baan in oude glorie moet worden hersteld. Heel sportief van de tennisser, want drie maanden geleden heeft hij hier een leuk spelletje geleerd. Stem dus op de Kaatsbaan! We leggen hieronder uit hoe dat moet. lees verder »


De dodelijke kant van duivensport

13-12-2006

Duivensport tijdens een oorlog is vragen om een executie. Het houden van deze vogels tijdens zo''n conflict is namelijk iets van groot militair belang. Dat toont Heim Meijerink aan op de site Postduiven, helden in de Eerste Wereldoorlog. En geloof het of niet, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er liefhebbers van de duivensport geweest, die hun leven hebben gewaagd voor het opzetten van onderduikcircuits voor ... postduiven. Dus niet voor joodse vluchtelingen of communisten, maar voor het verbergen van de beste duiven. Als de Duitsers erachter kwamen, volgde onherroepelijk de kogel. lees verder »


De Watersnoodwedstrijd van Cor van der Hart

13-12-2006

Cor van der Hart was één van de voetballers die meededen aan de zogenaamde Watersnoodwedstrijd. In 1953 speelden een elftal Nederlandse profvoetballers in Parijs tegen het Franse team. Het werd de doorbraak van profvoetbal in Nederland.

lees verder »


De doelpunten van supervoetballer Bep Bakhuys

12-12-2006

Het is weer tijd voor Bebp Bakhuys, de spits die beter was dan Marco van Basten. Als international maakte hij in 23 wedstrijden maar liefst 28 doelpunten. Ook in Zwolle bij Z.A.C. scoorde hij als een waanzinnige. Ik heb het tot nu toe oudste geschreven verslag gevonden van zijn doelpunten: november 1922. Toen was hij pas dertien jaar oud! lees verder »


Volksvermaak in urbane context

12-12-2006
Svv_1

Vandaag vindt de laatste lezing plaats van de Universiteit van Amsterdam over sport en volksvermaak in de oudheid. lees verder »


Verdien 20 miljard olympische euro's

11-12-2006

Het organiseren van de Olympische en Paralympische Spelen is grootschalig cashen. De bouwkosten voor de olympische locaties en het dorp voor 2012 in Londen worden geschat op £15.8 miljard - zo''n 23 miljard euro. Onbekend is of hier ook al de BTW is meegeteld, want daarmee hebben de Engelsen wat moeite. Hoe de Nederlandse bouwsector ook wat kan meeverdienen door her en der wat kartelvorming wordt dinsdag uitgelegd door enkele betrokkenen bij dit project. lees verder »


De vergeten dood van een Ajax-speler

10-12-2006

Law Adam was in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog een beroemde Nederlandse voetballer, die veel te jong overleed. Oud-Ajacied Nico Rijnders was ook zo''n speler, die nog voor zijn dertigste stierf. Was zijn dood al dan niet direct de schuld van Ajax? Wout Visser blikt terug. lees verder »


Ajax en de joden

9-12-2006

Ajax wil af van het joodse imago. Dat zei clubvoorlichter David Endt op een bijeenkomst deze week. De geuzennaam wordt ervaren als kwetsend en onnodig - vandaar. Maar wat is dat joodse imago toch en waar komt het vandaan? lees verder »


Waarom Stadion Feijenoord niet mag worden afgebroken

8-12-2006

In 1934 was Stadion Feijenoord in aanbouw. De leden van Feyenoord waren vol enthousiasme over dit enorme project en schreven het lyrische gedicht ''60.000!''. Ruim zeventig jaar later wordt dit stadion keer op keer bedreigd met afbraak. Ambitie volop, maar hoe zit het met de traditie? lees verder »


De Avond van de Elfstedentocht

7-12-2006

Machtsgreep! Bij deze roep ik mezelf uit tot Rayonhoofd te Hilversum. Want vanuit dit mediadorp verzorgen de VPRO en de NPS het project ''Elfstedentocht Totaal'', waarbij de geschiedenis van deze Tocht der Tochten via televisie, radio, een quiz en internet wordt belicht. En ik ben verantwoordelijk voor het opzetten van de digitale tak van de Elfstedengeschiedenis, dus mag ik mezelf (digitaal) Rayonhoofd noemen. lees verder »


Voetbalmuseum wordt een Experience

7-12-2006

Iedereen wil tegenwoordig een Experience binnen de deuren. De Beeld en Geluid Experience, de Olympic Experience en nu wil Zeeland ook meedoen. Het Voetbalmuseum moet Voetbal Experience gaan heten. Wie een betere Nederlandse naam weet, mag die opsturen. lees verder »


Terug naar het WK Voetbal van 1986

7-12-2006

Een hoogtepunt van het Belgische voetbal is onmiskenbaar het WK van 1986 in Mexico. Daarvoor werd eerst Nederland uitgeschakeld (rode kaart voor Kieft!) en alleen dat al was leuk. Op dit toernooi eindigden de Belgen verrassend op de vierde plaats. Vermoedelijk heeft geen ploeg meer speelminuten op een WK gehad als de Rode Duivels toen, omdat zo''n beetje alle wedstrijden na de groepsfase moesten worden verlengd. CANVAS start komende maandag een driedelige serie over wat er op dit toernooi is gebeurd. Ook komt er een boek en een dvd hierover, dus laaf je in de Belgische sportgeschiedenis! lees verder »


Zwolse Strijd, 50 jaar betaald voetbal in Zwolle

6-12-2006
Omroep_zwolle

Omroep Zwolle is er ruim een jaar mee bezig geweest, maar hij  is gereed: een documentaire over de geschiedenis van het betaald voetbal in Zwolle. Deze documentaire  zal woensdag 20 december om 20.30 uur te zien zijn in de De Buitensociëteit in Zwolle. lees verder »


Dikke mist in 1966 tijdens Ajax - Liverpool had ook zijn voordelen

6-12-2006

De Ajax-spelers, die in 1966 Liverpool met 5-1 versloegen, zijn terug in het Olympisch Stadion Amsterdam. Want daar begon het allemaal met de beroemde Mistwedstrijd.

lees verder »


Sinterklaas bij Sportgeschiedenis

5-12-2006
Wijs_atletischeverzen

Vandaag is Sinterklaas jarig, dus gaan we rijmen bij Sportgeschiedenis! Onlangs verscheen bij Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar: Atletische verzen, geschreven door Ivo de Wijs en Theo Danes. lees verder »


Stadion Feijenoord moet blijven!

5-12-2006

De Kuip moet verdwijnen, staat in het Rotterdamse reddingsplan. Dat zullen we nog wel eens zien! De discussie is bij deze geopend en wij beginnen met een gedicht uit 1934. Dit stond toen in clubblad De Feyenoorder. lees verder »


Ajax heerst in de Kuip

5-12-2006
Cover_2

Onlangs verschenen: Nederlandse Voetbalhistorie. De jaren`70 van Harry Walstra. Hieronder alvast een voorproefje. Het boek is overigens alleen verkrijgbaar bij enkele boekhandels in Friesland. Het boek is ook rechtsreeks te bestellen bij Harry Walstra. lees verder »


Schaatsen kopen van de kroonprins?

4-12-2006

Bah, doe ik het weer. Dik een jaar geleden zorgde ik voor wat onrust bij de Rijksvoorlichtingsdienst en schaatsverzamelaar Rene Diekstra door een flauwe grap te maken op NU.nl. Ik schreef dat ik de schaatsen wilde verkopen van de kroonprins, waarop hij in 1986 de Elfstedentocht reed. Aan het einde ontkende ik overigens alles, maar zover waren de voorlichters niet gekomen. Anyway: deze schaatsen en nog veel meer spullen worden momenteel tentoongesteld in Zwartsluis. lees verder »


Anderhalf uur kippenvel bij terugkeer Johan Cruijff

4-12-2006

Het is woensdag exact een kwart eeuw geleden dat Johan Cruijff met een weergaloos doelpunt tegen Haarlem zijn comeback op de Nederlandse velden vierde.

lees verder »


Weer Nederlandse winnaar K-1 finale

3-12-2006
Ss

Zaterdag heeft de Nederlander Semmy Schilt  de K-1 ''06 World Grand Prix Final in Tokio gewonnen. Vorig jaar won hij de K-1 finale ook al. Hij stapt met 400.000 dollar aan prijzengeld in zijn knuistjes op het vliegtuig. lees verder »


Ajax-supporters in 1966 met vooruitziende blik

3-12-2006

Komende donderdag is dus de uitzending van Andere Tijden over de Mistwedstrijd Ajax - Liverpool van  december 1966. Uit oude foto''s van het Nationaal Archief blijkt dat er supporters waren in Amsterdam met opvallend profetische gaven. Ze liepen al de dag voor de wedstrijd door Amsterdam met een spandoek waarop een uitslag van 5-0 werd voorspeld. Het werd 5-1... Donderdag dus op Nederland 2 vanaf 20.55 uur. En Amsterdammers kunnen maandag al kijken naar AT5. lees verder »


BEAM IT UP

2-12-2006
Bmu

Persberichtmoment! In Gelderland en Overijssel gaan kunst en sport prima samen. Kunstenaars zijn aan de  slag gegaan bij voetbalverenigingen en hebben sportcomplexen onder handen genomen. lees verder »


Louis van Gaal zag Ajax - Liverpool zonder te betalen

2-12-2006

Louis van Gaal was in december 1966 één van de Ajax-supporters, die aanwezig was bij de legendarische Mistwedstrijd Ajax - Liverpool. Als puber van vijftien glipte hij het Olympisch Stadion binnen zonder te betalen om in alle brutaliteit plaats te nemen bij tv-commentator Herman Kuiphof. Dat zegt de huidige AZ-coach komende donderdag in het NPS-programma Andere Tijden. Van deze opnames hebben wij de foto''s en van de goals van 1966 de radiofragmenten. lees verder »


Sinterklaas is dol op sport en het Olympisch Stadion

1-12-2006

Belangrijk nieuws! Ook aan het Olympisch Stadion ging Sinterklaas niet voorbij. Samen met zijn Pieten werd hij ontvangen door stadiondirecteur Hans Lubberding om ook nog een bezoek te brengen aan de Olympic Experience - het museum met een middenstip. Een fotoverslag. lees verder »


Huldiging voor verliezende voetbalclub

1-12-2006

In 1974 werd Oranje gehuldigd na de nederlaag in de WK-finale tegen West-Duitsland. Typisch Nederlands, is sindsdien wel gezegd, omdat we al tevreden waren met een tweede plaats. Maar dat gebeurde ook in Frankrijk, laat Wout Visser zien. Want hij heeft weer iets moois gekocht. lees verder »


De nukken en grillen van über-bobo Sepp Blatter

1-12-2006

Sepp Blatter is de voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA. Hij begon dit jaar de Eerste Bier Oorlog, kreeg in 2005 bijna slaande ruzie met Franz Beckenbauer en ook deze week vindt hij weer iets. Het is altijd opnieuw de vraag wiens belang hij in het oog heeft, naast dat van zichzelf. lees verder »Sportus.nl
Headliner.nl