Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportMet Jan Bens naar het jarige Stadion Feyenoord (inclusief historisch dossier)

Door Jurryt van de Vooren 26-3-2007


Het is dinsdag exact zeventig jaar geleden dat Stadion Feyenoord werd geopend met een wedstrijd tegen het Belgische Beerschot. De Rotterdammers wonnen die dag met 5-2 en ook Jan Bens, nu 85 jaar oud, was erbij. Als vijftienjarige jongen stond hij in de erehaag, waarlangs de spelers voor de eerste keer het veld betraden. Samen met Bens keerde ik terug naar dit veld. Als extra bij dit log is een dossier toegevoegd, zodat je nog een hele dag kunt doorklikken.


Op 27 maart 1937 waren ondanks het gure weer een kleine 40.000 mensen op de openingswedstrijd afgekomen. Ook in die tijd waren er agenten nodig om de orde te handhaven. Daarom werden 223 politiemannen vrijgemaakt, waarvan zeven van de Anti-Lawaai Eenheid. Het clubbestuur had een bijdrage geleverd aan een ordentelijk verloop door een oproep aan de bezoekers om niet met de fiets of de auto te komen, want al dat geparkeerde spul zou maar een rommelige indruk maken. En inderdaad: de meeste bezoekers kwamen lopend.


Jan Bens zelf met foto''s van vroeger


Voor Jan Bens was de opening van De Kuip een belangrijke dag, omdat hij met andere jeugdspelers een erehaag vormde waarlangs de spelers van Feyenoord en Beerschot het veld betraden. Bens is niet alleen trots op zijn club: "Feyenoord heeft zoveel aan mij gegeven. Mijn hele leven ben ik daarvoor dankbaar geweest." En zijn clubleven is indrukwekkend: volgend jaar hoopt Bens namelijk zijn 75e jaar (!) als Feyenoord-lid te vieren. Voor zover bekend is er niemand bij deze club, die langer lid is dan Bens.De trots van Zuid


De Kuip, zoals het stadion al snel werd genoemd, was met de opening verreweg het grootste voetbalstadion van Nederland. Vandaar dat de leden van Feyenoord verschrikkelijk trots waren. In 1908 was deze club begonnen op het Afrikaanderveld in Zuid met de kleedkamers achterin een kroeg. Nog geen dertig jaar later was deze volksclub erin geslaagd een voetbaltempel zonder weerga te bouwen. In het clubblad van Feyenoord stond daarom in 1937 een lyrisch gedicht:


Hadden wij ooit kunnen denken / Wij van ''t Afrikaanderveld / Dat straks om ons groene laken / 60.000 wordt geteld?


Dat juist in Rotterdam-Zuid dit stadion was gebouwd, zorgde voor ophef in de rest van de stad. Voorzitter Cor Kieboom werd bijzonder kwaad, toen al tijdens de bouw werd gezegd dat het stadion veel te mooi was om aan de Zuidkant te bouwen. "Ik zei: de linkeroever krijgt dat stadion. Dat ding komt hier. Hoe kón dat nou ook, een stuk Feyenoord op de rechteroever! Jonge, jonge, wat keken ze allemaal hun ogen uit op dat stadion van ons. En wat was dat geweldig voor al die mensen hier! Zo''n stadion, pal naast de deur."


Feyenoord-verzamelaars! Hij heeft het: het boekje ''Feyenoord vliegt naar Curaçao''! Niet te koop


Bens van het veld gestuurd


Bens speelde al snel na de opening in het eerste elftal van de Rotterdamse club. Hij is anno 2007 de enige nog levende Feyenoord-speler uit de oorlogsjaren. Op 6 december 1942 stond hij in het middelpunt van een merkwaardige rel tijdens Feyenoord - Ajax. Als eerste Rotterdammer ooit werd hij van het veld gestuurd tijdens een Klassieker. Vooral de manier waarop hij werd heengezonden trekt nu nog de aandacht.


Deze wedstrijd was kei- en keihard. In de tweede helft, toen Feyenoord met 1-0 voorstond, vochten de spelers een heuse veldslag uit. Vlak voor tijd was het inmiddels 2-0. Bens kreeg een strafschop toegewezen, maar Ajax-doelman Gerrit Keizer weigerde de bal af te geven. Het tweetal kreeg slaande ruzie.


Feyenoord-aanvoerder Bas Paauwe liep daarop naar Bens en stuurde hem weg wegens onsportief gedrag. Het was dus niet de scheidsrechter die deze beslissing nam! De penalty werd trouwens niet verzilverd en Feyenoord speelde met tien man de wedstrijd uit. En won met 2-0.


Nu moet Bens vooral lachen om het incident: "Paauwe had gelijk door me weg te sturen. Ik was nog jong."

Nederlands Elftal


Stadion Feyenoord is sinds 1937 naast het thuishonk van Feyenoord ook een belangrijke locatie geworden van het Nederlands Elftal. In die zeventig jaar zijn hier 107 interlands gespeeld, inclusief de laatste tegen Roemenië. In geen stadion heeft Oranje meer wedstrijden gespeeld.


Ondanks het jubileum wordt er in De Kuip hieraan niets gedaan. Alle historische aandacht gaat momenteel naar het eeuwfeest van Feyenoord, dat volgend jaar juli is. Of het stadion nog een volgend jubileum zal meemaken, is onzeker. Zowel binnen Feyenoord als onder nationale sportbestuurders wordt hardop nagedacht over sloop van De Kuip.


Maar dat laatste zullen we nog wel eens zien!


Bij de prijzenkast


Historisch dossier


Cadeaumoment! Voor de liefhebbers van de geschiedenis van de Kuip en Feyenoord volgen hieronder een aantal kliks in dit Weblog. Dan kun je nog even vooruit.


Bibberende agenten bij opening Kuip in 1937 - deel 1
Bibberende agenten bij opening Kuip in 1937 - deel 2
We gaan met zijn allen naar De Kuip - deel 1
We gaan met zijn allen naar De Kuip - deel 2
We gaan met zijn allen naar De Kuip - deel 3
Gemeente Rotterdam frustreerde aanleg Kuip
Liefdadigheid in de Kuip
Somber Feyenoord in vooruitblik 1940
Het Feyenoord van Cor Kieboom
Ajax en Feyenoord tussen de lijken
Gaat heen!
Drie hoogleraren over Stadion Feyenoord

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

franklin: hallo allemaal, ik heb een bijzonder goed exemplaar van feijnoord vliegt naar curacao in mijn bezit en wil er vanaf, laat maar horen of je intresse heb!
geplaatst op: 1-7-2009 20:42:42u. | e-mail
Jurryt: Jan Bens is dit jaar 75 jaar lid van Feyenoord! Hoera!
geplaatst op: 31-1-2008 16:09:30u. | website
Michael Bens: Jan Bens is mijn opa... en als ik dit allemaal lees ben ik zeker trots op hem!!! Nou weet ik waar ik de driftigheid vandaan heb :D haha grtjs Mike
geplaatst op: 31-1-2008 16:02:34u. | e-mail
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl