Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportNederlands goud (1)

24-6-2007

Bij de Olympische Zomerspelen is er 67 keer een gouden medaille gewonnen door Nederlandse sporters. Onder de winnaars zijn natuurlijk bekende sporters als Fanny Blankers-Koen, Anton Geesink en Inge de Bruijn. Maar weet u wanneer Ko Willems goud won? Of in welk onderdeel Daan Kagchelland de olympische titel greep? De komende twee maanden spijkert Sportgeschiedenis.nl uw kennis over Nederlands olympische kampioenen bij.

Nederland liet de eerste moderne Spelen in 1896 aan zich voorbij gaan, en was voor het eerst van de partij in 1900, in Parijs. De roei-equipe was het succesrijkst, en behaalde ook het eerste goud voor Nederland. Die prijs was voor de twee met stuurman, met François Brandt en Roelof Klein. Beide roeiers kwamen van de Delftse studentenroeivereniging Laga, maar bij de wedstrijden in het buitenland werd Minerva Amsterdam vertegenwoordigd.

In de halve finale van de dubbeltwee werd de boot gestuurd door Herman Brockmann, de 60 kilo wegende stuurman. De boten van de Franse tegenstanders werden echter gestuurd door jonge jochies van zo'n 25 kilo. De Minerva-boot haalde de finale als beste verliezer, en om daar een kans te maken besloten Brandt en Klein Brockmann te vervangen door een Franse jongen. Deze jongen, waarvan de naam nooit achterhaald is, woog 33 kilo.

De wijziging had zijn beoogde effect, want de Nederlanders konden zich nu meten met de Fransen. Vanaf de start werd de leiding genomen, om die niet meer af te geven. Op het einde kwam de Franse boot van SN Marne nog erg dicht bij, maar de Nederlanders wonnen de eerste prijs met één vijfde seconde voorsprong.

Finish van de twee met stuurman, links Brandt en Klein.

De roeiers waren er lange tijd van overtuigd dat ze wereldkampioen waren geworden, in plaats van olympisch kampioen. Waarschijnlijk heeft François Brandt nooit anders geweten. Roelof Klein wist dit mogelijk op latere leeftijd wel: zijn overlijdensbericht in de New York Times maakt namelijk melding van zijn olympische titel (Klein emigreerde kort na zijn titel naar de VS).

Voor wie meer wil lezen over Nederlands eerste roeigoud kan ik "Nederlandse deelnemers aan de tweede Olympische Spelen" van Ton Bijkerk aanbevelen.

Nog 411 dagen tot Beijing 2008.

Dossier Nederlands goud

Deel 1

Deel 2

Deel 3

Deel 4

Deel 5

Deel 6

Deel 7

Deel 8

Deel 9

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl