Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportNederlands goud (3)

26-6-2007

Het tweede Nederlandse goud in Antwerpen (1920) werd veroverd door de boogschietequipe. In het teamonderdeel bij het doelschieten over 28 meter werden de Belgen en de Fransen verslagen. De zege kreeg destijds maar weinig aandacht.

De enige vermelding in de Nederlandse media betreft een kort artikel uit Het Vaderland van 10 augustus 1920:

Nederland kampioen van den handboog

Op den te Antwerpen gehouden wedstrijd met den handboog heeft Nederland met glans gewonnen. In het strijdperk traden slechts drie landen: Nederland, België en Frankrijk. Het Nederlandsche achttal was puik en heeft zich kranig gehouden. Er werd te Antwerpen met een achttal (in ons land zestal) uitgekomen, ieder met 60 pijlen. Ons land behaalde het kampioenschap met 3087 punten. België behaalde 2926 punten en Frankrijk slechts 2387 punten.
(De roos telt 9, verder 7, 5, 3, 2, 1). Gemiddeld hebben onze schutters 7 geschoten.

Toen de Nederlandsche handboogschutters kampioen waren geworden zongen zij met volle borst het Nederlandsche volkslied. Sommigen uit het publiek misgunden den Nederlander het kampioenschap en scholden van kaaskoppen. Onze kranige handboogschutters stoorden zich er echter niet aan en zongen des te luider het Wien Neerlandsch bloed.

Het door Nederland gewonnen onderdeel was overigens de best bezette wedstrijd, en de enige waaraan Nederlanders deelnamen. In twee wedstrijden nam alleen een Belgische ploeg deel. Dit alles kwam ten goede van de medaillestand van de Belg Hubert Van Innis. De "Brabantse Wilhelm Tell" won vier keer goud, en had 20 jaar eerder ook al twee Olympische titels behaald.

De enige andere boogschietmedaille die Nederland behaalde werd gewonnen door Wietse van Alten, die derde werd in de inviduele strijd in Sydney (2000).

Nog 409 dagen tot Beijing 2008.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Frank Adema: Toch mooi om de handboogsport nog eens in het zonnetje te zetten. Wij maar hopen dat Wietse van Alten, Pieter Custers en Ron v/d Hof zich komende week plaatsen voor de Bejing 2008. Dit is te volgen via www.handboogsport.nl
geplaatst op: 4-7-2007 14:49:54u. | e-mail
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl