Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportNederlands goud (4)

27-6-2007

Nederlands eerste individuele olympische kampioen was Maurice Peeters. Op de Spelen van Antwerpen (1920) veroverde hij de gouden plak in de sprint bij het baanwielrennen. De Hagenees was toen al 38 jaar oud.

Een dag voor de olympische sprintwedstrijden startte Peeters ook bij de wereldkampioenschappen voor amateurs. Daarbij versloeg hij in de finale de Engelsman Tiny Johnson met driekwartlengte. Met die titel op zak was hij natuurlijk een van de favorieten voor het olympische goud.

Maar in de eerste ronde verloor hij van de Amerikaan Anthony Young, hoewel zijn tweede plek voldoende was om de volgende ronde te halen. In de kwartfinale was Peeters beter op gang, en hij doorstond ook halve finales met verve. In de finale trof hij twee Britten, Harry Ryan en - opnieuw - Johnson.

De Britten probeerden hun numeriek voordeel uit te spelen. Ryan ging aan, en Peeters moest hem terughalen. In de laatste bocht kwam Johnson op om het af te maken, maar Peeters wist zijn voorsprong tot op de meet te behouden: goud!

Peeters (midden) verslaat de beide Britten Johnson (links) en Ryan.

Bij thuiskomst op het station in Den Haag werd de wereld- en olympisch kampioen onthaald door een enthousiaste menigte. Na zijn gouden olympische debuut zou Peeters nogmaals terugkeren op de Spelen. In 1924 won hij op 42-jarige leeftijd en ondanks een fles cognac nog een bronzen plak in de tandem - een verhaal voor een andere keer.

Nog 408 dagen tot Beijing 2008.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl