Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportNederlands goud (5)

28-6-2007

De laatste Nederlandse titel op de Olympische Spelen van Antwerpen (1920) werd evenals de eerste gewonnen bij het zeilen. Maar in tegenstelling tot het goud in de 6,5 meter-klasse werd deze titel behaald in ... Amsterdam.

Zoals eerder verhaald waren de zeilwedstrijden bij Oostende behoorlijk slecht bezet. Ook in de westrijd voor de 12-voetsjollen waren maar twee boten ingeschreven, beiden uit Nederland. De Beatrijs III werd bemand door vader Cornelis Hin en zijn zoon Johannes, terwijl de Boreas Arnoud van der Biesen en Petrus Beukers aan boord had.

De eerste race werd gewonnen door de Boreas op 7 juli, en de volgende dag werd de tweede wedstrijd gezeild. De Beatrijs III won, maar omdat een markeringsboei van plaats was veranderd werd die heat geannuleerd. De Belgische organisatoren zagen geen kans meer de wedstrijd opnieuw te houden, en vroegen het NOC om de wedstrijd in Nederland af te maken: er waren tenslotten alleen Nederlandse boten bij betrokken.

Een twaalfvoetsjol, waarmee op het Buiten-IJ om olympisch goud werd gestreden.

En zo werden de resterende races toegevoegd aan het programma van de zeilwedstrijden van de Koninklijke Nederlansche Zeil- en Roeivereeniging, die voor september gepland stonden op het Buiten-IJ bij Amsterdam. Op 3 september voeren de Beatrijs III en de Boreas twee races om olympisch goud. Vader Hin was vervangen door zijn zoon Frans, die pas veertien jaar oud was. Hij had in Oostende niet mee kunnen doen omdat hij geen vrij had gekregen van school.

De Beatrijs III won de eerste race, mede dankzij een valse start van de Boreas, en bracht de stand op 1-1. In de beslissende omloop stond er weinig wind, zodat de wedstrijd werd ingekort tot één ronde. Opnieuw kende de Boreas een slechte start, en kon die achterstand niet meer inlopen. Vanwege de weinige wind gaven Van der Biesen en Beukers uiteindelijk op. Zo werd, acht jaar voor de Spelen van Amsterdam, voor het eerst een Olympische wedstrijd beslist op Nederlandse grond - of liever: water. De familie Hin nam de titel terug naar Overveen.

Nog 407 dagen tot Beijing 2008.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Ton Bijkerk: Helaas is het mij nog nooit gelukt, ondanks contacten met de familie Hin vele jaren geleden, om foto's van de drie Hinnen te pakken te krijgen voor mijn Olympisch foto archief.
geplaatst op: 4-8-2007 18:58:44u. | e-mail
Matthé Hin: Dit is dan de eerste reactie op dit mooie zeilevenement van 1920. Natuurlijk was dit bij mij bekend en nu heb ik er een mooie printout bij van beroemde Hinnen.We wachten nu op Janneke.
geplaatst op: 4-8-2007 14:16:35u. | e-mail
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl