Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportNederlands goud (6)

29-6-2007

Net als vier jaar eerder nam de Nederlandse equipe vier medailles mee naar huis van de Olympische Spelen in Parijs. De eerste plak kwam op naam van de roeiers Teun Beijnen en Wilhelm Rösingh. De twee, beiden roeiend voor de Delfste studentenroeivereniging Laga, wonnen goud in de twee zonder stuurman.

De "stuurmanlooze twee", zoals het onderdeel destijds heette, was niet bepaald sterk bezet in 1924. Slechts drie boten verschenen aan de start; naast Nederland waren dat Frankrijk en Groot-Brittannië. De Zwitsers en de Amerikanen hadden zich wel aangemeld, maar waren niet van de partij in Parijs. Ondanks het geringe aantal deelnemers vond de organisatie het toch nodig voorrondes te organiseren. In de eerste heat versloegen de Fransen de Britten, Nederland kwam via een row-over direct in de finale. De Britten "kwalificeerden" zich via de al even overbodige herkansing uiteindelijk ook voor de finale, zodat alle drie de boten gewoon aan de finale konden deelnemen.

De Britse boot verscheen evenwel niet aan de start van de finale, vanwege een blessure van een van de twee roeiers. De finale werd zo tot een tweestrijd gereduceerd. Nederland nam van meet af aan de leiding. Halverwege zetten de Fransen aan, maar de versnelling was onvoldoende om de leiding te nemen. In het zicht van de finish versnelden de Fransen wederom, maar met een eindsprintje op 50 meter van de eindstreep stelden Beijnen en Rösingh de titel zeker. 

Beeld uit de finale van de twee zonder. Nederland leidt.

Meteen na de race werden de twee gehuldigd voor de vrij lege tribunes. Het NRC versloeg deze heugdelijke gebeurtenis: "Voor het eerst gedurende deze Olympische Spelen is ditmaal de Nederlandsche vlag aan den overwinningsmast geheschen en is ons volkslied gespeeld, dat laatste werd tenminste beweerd, het gebeurde op zoo'n grooten afstand van de tribune, dat slechts af en toe een klank tot ons doordrong."

Nog 406 dagen tot Beijing 2008.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Peter: Allez Lagaai!
geplaatst op: 26-10-2007 12:12:40u. | e-mail | website
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl