Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportNederlands goud (8)

1-7-2007

Adolf van der Voort van Zijp won in de individuele military-wedstrijd op de Olympische Spelen van 1924 een gouden medaille. Met de Nederlandse ploeg behaalde hij eveneens de olympische titel.

De viermansploeg van Nederland bestond naast individueel kampioen Adolf van der Voort van Zijp (rijdend op Silver Piece) uit Charles Pahud de Mortanges (4e individueel, Johnnie Walker), Gerard de Kruijff (13e, Addio) en Antonius Colenbrander (25e, King of Hearts). De vier heren waren allen luitenant bij de cavalerie; de reglementen stonden destijds alleen officieren toe als deelnemer aan de ruiterwedstrijden op de Olympische Spelen. 

V.l.n.r.: Van der Voort van Zijp, De Kruijff, Colenbrander en Pahud de Mortanges.

Zoals reeds verteld bezetten de vier Nederlandse ruiters de eerste vier plaatsen na de dressuurwedstrijd. Ook na de veldwedstrijd bleef Nederland de ranglijst aanvoeren: Van der Voort van Zijp (2e), Pahud de Mortanges (4e) en De Kruijff (6e) zaten bij de top. Colenbrander, leider na de dressuur zakte ver terug, maar in de ploegenrangschikking telden alleen de beste drie ruiters per land.

Bij de springproef deden de Nederlanders het relatief het slechtst (1e, 10e, 21e en 29e), maar concurrent Zweden kon daar nauwelijks van profiteren. Aan het einde van de wedstrijd kon daarom twee keer de Nederlandse vlag in top, en werd tweemaal het Wilhelmus gespeeld (dat in 1924 nog niet het officiële volkslied van Nederland was). Het kwartet was vanzelfsprekend blij met het goud, maar ook dat ze Parijs konden verlaten. Het verblijf in Hotel Exelmans was de ruiters, evenals veel andere leden van de olympische ploeg, slecht bevallen. Het hotel was niet alleen ver van de stadions, de bediening en de kwaliteit van het eten waren ook onder de maat - en dat volgens vier heren uit het leger.

Nog 404 dagen tot Beijing 2008.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

WHE RASCH: ik ben een neef van Pahud en wil v oor de goede orde opmerken dat Pahud de tweede (2e) van links is en niet de vierde (4e). Vr. gr.
geplaatst op: 14-12-2008 17:27:14u. | e-mail
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl