Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportNederlands goud (10)

3-7-2007

De eerste twee gouden medailles voor Nederland bij de thuisspelen van 1928 werden niet gewonnen in het Olympisch Stadion, maar in het Stedelijk Museum.

Op alle Spelen van 1912 tot 1948 werd naast sportwedstrijden ook een kunstconcours georganiseerd. Het was namelijk een droom van De Coubertin om sport en kunst te verenigen, en daarom werden in diverse categoriën olympische medailles uitgereikt. Bij de Spelen van Amsterdam waren er medailles te verdienen in diverse onderdelen met betrekking tot architectuur, literatuur, muziek, schilderkunst en beeldhouwkunst. De schilderkunst kende drie competities, tekeningen, grafieken en schilderijen. In die laatste categorie werd Ruiter in rode rok van Isaac Israëls door de jury bekroonde met de eerste prijs. Met zijn 63 jaar ten tijde van de Spelen is Israëls Nederlands oudste Olympische kampioen - een record dat wel nooit meer zal worden verbroken.

Isaac Israëls is de zoon van Jozef Israëls, een van de belangrijkste Nederlandse schilders van de 19e eeuw en lid van de Haagse School. Hoewel hij eerst in de leer ging bij zijn vader nam Israëls al snel een andere koers, en maakte deel uit van de Amsterdamse Impressionisten. Hij leefde veel in het buitenland, en vertoefde onder ander in Parijs, Londen, Zwitserland en Nederlands Indië. In 1934 overleed hij aan de gevolgen van een motorongeluk. 

Ruiter in rode rok, waarmee Israëls Olympisch goud won.

Sporthistoricus Ruud Paauw wist in 2001 te achterhalen dat de man op het gouden doek J.P. Leeuwenburgh is, op zijn paard Tristan. Israëls schilderde het doek in opdracht van Leewenburgh, die er evenwel niet tevreden mee was en het schilderij weigerde. Het is onbekend waar Ruiter in rode rok zich nu bevindt.

Nog 403 dagen tot Beijing 2008.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl