Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportColombianen in de Tour

17-7-2007

Om de Ronde van Frankrijk (commercieel) interessanter te maken stelde Tourbaas Félix Lévitan in het begin van de jaren tachtig de Tour open voor amateurs. Maar de Russische, Oost-Duitse en Poolse staatsamateurs die hij aan de start hoopte te krijgen, met name Olympisch kampioen Soukhoroutsjenkov, kwamen niet. Wel aan de start van de ‘open’ Tour van 1983: een Colombiaanse amateurploeg.

Het was niet helemáál een primeur. Martin Rodriguez was in 1975 actief in de Tour namens Bianchi. Kopman van de Colombianen in 1983 was Alfonso Florez, die in 1980 de Russen had verslagen in de Ronde van de Toekomst, toen nog een echte amateurkoers. Maar op de vlakke Franse wegen zaten de Colombiaanse lichtgewichten in de eerste Tourweek achter in de waaier. In de ploegentijdrit over maar liefst 100 kilometer verloren ze meer dan tien minuten.

De klassieke Pyreneeënetappe Pau-Luchon, over de Aubisque en de Tourmalet, sloot beter aan bij hun kwaliteiten. Patrocinio Jimenez (zie foto) en Edgar Corredor lieten de etappe ontploffen en werden vierde en vijfde in Luchon. Lévitan moet in zijn nopjes zijn geweest. In het eindklassement werd Corredor zestiende en Jimenez zeventiende. Alfonso Florez haalde Parijs niet. Negen jaar later werd hij doodgeschoten in Medellin.

In 1984 was de grote belofte Luis Herrera, die als ‘amateur’ toch al voor een ton op de loonlijst stond, kopman. In de slotklim van de eerste bergrit naar Guzet Neige fladderde de lichtgewicht weg bij Fignon, Hinault en de anderen, reed renners als Bernaudeau en Veldscholten voorbij alsof ze er niet stonden, en kwam net tekort om de al eerder weggereden Schot Robert Millar te achterhalen. Het riep herinneringen op aan Gaul en Bahamontes. Op L’Alpe d’Huez won Herrera wél.

Toch was niet alles positief voor zijn landgenoten. Diverse renners waren al door Europese profploegen ingelijfd maar konden hun faam niet waarmaken. Corredor en Jimenez konden hun draai niet vinden bij het Spaanse Teka. Martin Ramirez was in Franse dienst geen schim van de renner die Hinault in de Dauphiné Libéré naar huis had gereden. En Pablo Wilches en ‘Pacho’ Rodriguez werden door hun Belgische werkgever min of meer aan hun lot overgelaten in een Vlaamse villa.

In 1985 reden ze als volwaardig prof weer bijna allemaal in eigen land. Herrera, die overduidelijk met Hinault in de slag zat, won twee bergetappes en de bolletjestrui, en werd zevende in het eindklassement. Fabio Parra won één rit, de witte trui en werd achtste. Deze twee zouden meerdere jaren het gezicht van het Colombiaanse wielrennen bepalen. Herrera leerde zelfs enigszins tijdrijden, maar het ging ten koste van zijn klimmerskwaliteiten.

‘Lucho’ Hererra werd in Bogota als een volksheld onthaald toen hij in 1987 de Ronde van Spanje won, en een volksheld is hij eigenlijk nog steeds. Na Herrera en Parra waren er andere Colombianen die incidenteel succesvol waren in de Tour, zoals Alvaro Mejia en Oliverio Rincon. Helaas gaan er ook diverse verhalen rond over banden tussen de drugsmaffia en het Colombiaanse wielrennen.


Santiago Botero was de laatste Colombiaan binnen de beste tien van de Ronde van Frarnkrijk, maar hij is een a-typische Colombiaanse renner, met zijn helderblauwe ogen en stevige lichaamsbouw. Geen vedergewicht zoals Herrera, maar een man van de grote versnelling, die Lance Armstrong klopte in een lange tijdrit. Botero werd vorig jaar genoemd in de zaak Fuentes en verdween nadien op een zijspoor.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Gerard: @Jeroen,
dit is inderdaad heel goede timing. Sterker nog, ik heb de laatste meters met een vriend van mij, die in Colombia woont, aan de telefoon gevolgd. Geweldig!!!!
geplaatst op: 17-7-2007 20:06:20u. | e-mail
ronnie: als ramon hoyos echt heeft zitten kijken zal hij vast een goeie dag gehad hebben :-)
geplaatst op: 17-7-2007 19:17:59u. | e-mail | website
Jeroen: Aardige timing met dit stuk vandaag, Ronnie.
geplaatst op: 17-7-2007 19:05:23u.
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl