Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportItems van juli '07


De Elfstedentocht van 1963

31-7-2007

Vanavond om 22.40 uur op Nederland 2, blikt de EO terug op de barre Elfstedentocht van 1963.

lees verder »


Boos op Johan Cruijff, maar die is op vakantie

31-7-2007

Nee maar: ook Z24 leest Sportgeschiedenis.nl! Z-wie? ‘Uitgever boos op Cruijff’ kopt deze ‘nieuwe business-site’ in ieder geval. Waar zou dat over gaan? Ach, uitgeverij De Arbeiderspers is boos op Der Johan. Zo lezen we nog eens wat.

lees verder »


Het oudste sporttoernooi van Nederland

31-7-2007

Morgen is in Franeker de PC – het oudste sporttoernooi van Nederland. Hierover had Sportgeschiedenis.nl eerder al een serie. Stop met de wereld afzoeken naar oude sporttradities, want ze liggen in Friesland. Geen kaart of tijd? De PC is live te volgen bij Omrop Fryslân. Mei freonlike groetnis!

lees verder »


De nieuwe Pele komt naar Europa

31-7-2007

Goed nieuws voor voetbalfans. Het Amerikaanse supertalent van Ghanese komaf Freddy Adu (van 2 juni 1989) heeft een contract getekend bij Benfica. Kan hij een paar seizoenen wennen aan slechte velden, voor hij naar een topclub in een topcompetitie met topvelden gaat.

lees verder »


Dood in het Stadion, rouw in de wielerwereld

31-7-2007

Exact 85 jaar geleden was in Het Stadion in Amsterdam een wielerbaanwedstrijd, waarbij gangmaker Christiaan Orlemans om het leven kwam. De beelden van deze begrafenis uit 1922 zijn nu te zien bij /Geschiedenis, inclusief de hele top van het baanrennen van de jaren twintig van de vorige eeuw. Mensen als Koos Storm, Cor Blekemolen, Jan Tulleken, Klaas van Nek, Piet Dickentman en Jan Slesker droegen namelijk de kist. Hier dus.

lees verder »


Sport als entertainment

31-7-2007

Simon Kuper heeft het boek Brand NFL van Michael Oriard gelezen. Daarmee wordt de geschiedenis van American Football ineens een stuk duidelijker.

lees verder »


Hoe het Algemeen Dagblad nieuws steelt

31-7-2007

De schoften van het Algemeen Dagblad! Het brengt zomaar het nieuws over Johan Cruijff, die de uitgave van een boek verbiedt. Letterlijk overgeschreven van Sportgeschiedenis.nl, maar zonder bronvermelding. Klacht!

lees verder »


Waarom ‘Olympia’ een Nazi-film is

31-7-2007

Olympia van Leni Riefenstahl is verplichte kost voor liefhebbers. En een Nazi-film - dat ook.

lees verder »


Nederlands goud (35)

31-7-2007

In 1964 was zwemster Ada Kok al dicht bij Olympisch goud met een tweede plek op de 100 m vlinderslag. In Mexico moest ze haar carrière bekronen met een gouden medaille. Na een vierde plaats op de 100 m greep ze haar kans op de dubbele afstand.

lees verder »


De Olympische Spelen en de moderne natuurkunde

30-7-2007

Natuurkundigen, opgelet: Sportgeschiedenis.nl heeft ontdekt dat tijd wordt afgebogen door de Olympische Spelen – net als bij een zwart gat. Dat werd bewezen in Australië in 2000, waar het Internationaal Olympisch Comité een heel merkwaardige invloed uitoefende op de plaatselijke tijdrekening. Legt u die Nobelprijs daar maar neer.

lees verder »


DVD-serie over jeugdopleiding Ajax

30-7-2007

Op 11 september komt een zesdelige dvd-box uit over de Ajax-opleiding. Deze is gemaakt door Wim Zielhorst, producent van sportfilms en –documentaires. Hij heeft ruim vijf jaar meegelopen met de trainers, de technische staf en de jonge talenten. Er worden ook historische fragmenten veroond van Dennis Bergkamp, Rafael van der Vaart en Johan Cruijff. Zozo, Cruijff zelf? Nu die dvd ook maar uitgeven in Spanje, Ajax-vrienden?

lees verder »


Johan Cruijff verbiedt vertaling van boek over Johan Cruijff

30-7-2007

Nieuws! Johan Cruijff verbiedt een Spaanse en Catalaanse vertaling van het boek Wie is Johan Cruijff van Jan Luitzen en Mik Schots. Indien uitgeverij De Arbeiderspers met dit boek toch de Spaanse markt betreedt, is ze in overtreding. Dat zegt Pascal Pop, manager van Johan Cruijff. In een persverklaring van de Arbeiderspers en de auteurs staat dat ze ‘de onbuigzame opstelling van het management van Johan Cruijff betreuren’. Opvallend is dat Cruijff wel meewerkte aan de Nederlandse editie van Wie is Johan Cruijff.

lees verder »


Voetbal in Irak

30-7-2007

Gisteren won Irak in Jakarta het Aziatisch Kampioenschap voetbal. Het is het eerste grote sportieve succes voor het land sinds de Amerikaanse inval in Irak in 2003. Drie jaar geleden waren de Irakese voetballers al dicht bij succes op de Olympische Spelen.

lees verder »


Gerhard Schönbacher: de koning van de rode lantaarn

29-7-2007

Gerhard Schönbacher is samen met de Belg Daniel Masson recordhouder in de Tour de France. Beiden werden tweemaal op rij laatste in de Tour de France. Wim VanSevenant voegde zich vandaag bij dit tweetal. Schönbacher is van de drie met afstand de meest bijzondere renner.

lees verder »


Michael Rasmussen is zielig

29-7-2007

Joeptjoep-moment! We gaan een filmpje kijken van een Deense fan, die vindt dat Michael Rasmussen onterecht uit de Tour is gehaald. Het is tenenkrommend, met name de muziek. We mogen er inmiddels wel van uitgaan dat de wielrenner op 8 september niet aanwezig zal zijn op de Rabo Fandag in het Olympisch Stadion Amsterdam.

lees verder »


Smikkelen en smullen tijdens de Tour

29-7-2007

Vandaag wordt de laatste Touretappe gereden. Tijdens die laatste etappe doen de renners het traditiegetrouw rustig aan en drinken een glaasje champagne op de fiets. In het verleden dronken renners ook wel eens een glaasje tijdens een etappe. Anderen hadden vooral honger.

lees verder »


Vergeten Nederlandse Olympiër tot leven gebracht

29-7-2007

Een van de best bewaarde geheimen van de site van NOC*NSF is het databestand met alle Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen. Van deze ruim 2.200 sporters is er van slechts een heel klein aantal niets bekend. Daar hoorde ook bobsleeër Curt Alfred Richard van de Sandt bij, die in 1928 meedeed aan de Olympische Winterspelen. Nico van Horn heeft echter voor Stichting De Sportwereld dit leven opgegraven. Van Horn vond twee jaar geleden ook uit wie Nederlands eerste sportjournalist was – met verrassend resultaat.

lees verder »


Olympische Tourwinnaars

29-7-2007

Tenzij de Tour ook vandaag weer een vreemde wending neemt krijgen we dit jaar geen Tourwinnaar met een Olympisch verleden. Hoewel Evans (twee keer als mountainbiker op de Spelen actief), Rasmussen (idem) en Leipheimer (Olympiër in Athene) dichtbij waren, is het nog even wachten op de zestiende Tourwinnaar die ook op de Olympische Spelen uitkwam.

lees verder »


Maak van een olifant een biljartbal

28-7-2007

Waar zijn die goede oude tijden gebleven, dat olifanten nog grondstof waren voor de ivoren biljartbal?

lees verder »


Documentaire over dameshockeyteam gaat in september in première

28-7-2007

Goud, de nieuwe documentaire van Gouden Kalf-winnaar Niek Koppen, gaat op vrijdag 28 september tijdens het 27e Nederlands Film Festival feestelijk in première. Het dameshockeyteam en coach Marc Lammers, die in de film worden gevolgd in aanloop naar en tijdens het WK in Madrid, maken hun opwachting op de rode loper. Trailer!

lees verder »


Phil Anderson en Kim Andersen

28-7-2007

In de jaren tachtig van de vorige eeuw waren Phil Anderson en Kim Andersen de voorlopers van Cadel Evans en Michael Rasmussen. Anderson was de eerste Australische geletruidrager in de Tour, Andersen was de eerste Deen die het geel droeg. Doordat hun namen zo op elkaar leken waren ze ook een beetje de Jansen en Janssen van de wielersport.

lees verder »


Nederlands goud (34)

28-7-2007

De Nederlandse roeiploeg kwam met drie medailles thuis van de Olympische Spelen in Mexico (1968). Er was zilver voor de dubbeltwee, zilver voor de twee met stuurman, en goud voor skiffeur Jan Wienese.

lees verder »


Gazzetta heeft Italiaanse kiekjes van Rasmussen

27-7-2007

La Gazzetta dello Sport heeft vandaag een primeur die menig krant in West-Europa had willen hebben. Maar omdat in Italië het nieuws van de spionage bij Ferrari veel belangrijker is, wordt er pas op pagina 5 in een kader aandacht aan besteed. Het is nota bene het bewijs dat Rasmussen wel degelijk in Italië was en niet in Mexico.

lees verder »


Stadsdeel wil roeivereniging De Amstel slopen

27-7-2007

De Amsterdamse rioolput AT5 meldde donderdag dat het gebouw van roeivereniging De Amstel aan de Hobbemakade mogelijk moet plaatsmaken voor een stadsdeelkantoor. Dat werd overigens eind vorig jaar ook al gemeld door Amsterdam Centraal. Niet iedereen kan hier om lachen.

lees verder »


De kelder van het betaalde voetbal

27-7-2007

Kop of munt is de naam van een nieuwe gratis sportkrant voor de regio Amersfoort. Daarin staat een gesprek met Co de Smalen, in het seizoen 1980-’81 uitgeroepen tot beste speler van SC Amersfoort.

lees verder »


Waar koningen worden geboren: het kaatsen in Franeker (slot)

27-7-2007

Op 1 augustus is in Franeker de P.C. Kaatspartij, het oudste sporttoernooi van Nederland. Sportgeschiedenis.nl heeft daarom een serie over ’t Sjûkelân, de plek waar gespeeld wordt. In dit slotdeel belanden we dan in Franeker zelf.

lees verder »


Actie voor behoud kassahuisjes ADO Den Haag

27-7-2007

Het Archief Forum meldt: Nu ADO Den Haag het Zuiderparkstadion heeft verruild voor het Forepark stadion staan er enkele bouwwerken op de slooplijst. Er is daarom een actie gaande om deze te behoeden voor de sloop. Het betreft hier de door Berlage ontworpen kasssahuisjes uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Meer informatie bij ADO Fans.nl.

lees verder »


NOC*NSF spreekt over Olympische Spelen 2028

27-7-2007

Begin deze maand plaatste Sportgeschiedenis.nl een interview met Marcel Sturkenboom en Herbert Wolff van NOC*NSF over de Olympische Spelen van 2028. Nederland onderzoekt of het zich daarvoor kandidaat wil stellen. Al een tijd staat op de site van het comité wat de gedachte hierachter is. Vandaag staat in De Pers een nieuw artikel over de olympische ambities.

lees verder »


Knokken in de Tour

27-7-2007

Gisteren was Boogerd al het gezeik aan zijn kop beu en verkocht een toeschouwer een watjekouw. Jeroen Blijlevens had het in het verleden ook wel eens gehad…met een collega, dat wel. In 2000 gaf hij Bobby Julich na afloop van een sprint een 'vriendschappelijk klopje':

lees verder »


Fransen en het wegpesten van wielrenners

27-7-2007

Michael Rasmussen is niet de eerste renner die op enkele dagen van Parijs met de gele trui om de schouders uit de Tour vertrekt. In 1937 gaf de Belg Sylvère Maes als leider in het algemeen klassement op, en met hem de gehele Belgische nationale ploeg. De reden was dat zijn Franse rivaal Roger Lapébie door de organisatie bevoordeeld werd. Ook had het Franse publiek zich tegen de Belgen gekeerd.

lees verder »


Nederlands goud (33)

27-7-2007

De eerste gouden medaille voor Nederland op de Olympische Spelen van 1968 had veel overeenkomsten met de eerste van 1964. In hetzelfde onderdeel, onder leiding van dezelfde coach, met dezelfde landen als concurrent was er wederom een verrassende overwinning. Het enige verschil waren de sporters. Oh ja - er was ook een dopingaffaire.

lees verder »


De Fransen maken Tour de France kapot

26-7-2007

Nogal makkelijk om de wielrenners te beschuldigen van oplichting, want hebben niet alle winnaars van de Tour sinds 1966 vuile handen? Echt stinken doet het vooral bij de Tour-organisatie zelf en de krant L’Equipe. Die maken de Tour al jaren kapot.

lees verder »


Sporttijdschrift Tussenstand gaat verder als Achilles

26-7-2007

Nieuws! Het sporttijdschrift Tussenstand is opgeheven. Begin oktober verschijnt Achilles, de opvolger hiervan. Uitgeverij L.J. Veen heeft de exploitatie overgenomen. Ook wielertijdschrift De Muur komt hier vandaan. De redactie blijft in handen van Ad van Liempt en Jan Luitzen. Sportgeschiedenis.nl heeft het persbericht.

lees verder »


De gemanipuleerde sportjournalistiek van L’Equipe

26-7-2007

Hoe is het mogelijk dat de Franse krant L’Equipe altijd als eerste weet welke Tour-renner op doping is betrapt, voordat de organisatie daar melding van heeft gemaakt? Het verantwoordelijke dopinglaboratorium heeft vanwege de objectiviteit namelijk geen namen van de zondaars, maar alleen coderingsnummers. Daarna gaat het ergens mis, al jarenlang. Ook directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit snapt dit niet, zegt hij vandaag tegen Sportgeschiedenis.nl.

lees verder »


Een voetbalschool in Irak

26-7-2007

Het gaat goed met Irak. Dit is geen uitspraak over politiek of oorlog, maar over voetbal. Voor het eerst plaatste Irak zich voor de finale van de Azië Cup. De tegenstander is Saoedi-Arabië.

lees verder »


Nederlands goud (32)

26-7-2007

Judo werd de eind 19e eeuw uitgevonden door de Japanners Jigoro Kano. Als IOC-lid droomde hij van Olympische Spelen in Japan, met judo op het programma. Hij haalde de Spelen van 1940 naar Tokio, maar overleed in 1938. Tokio stond daarna de Spelen af vanwege de oorlog met China. Pas in 1964 zou Japan gastheer zijn van de Olympische Spelen, en judo zou er zijn olympisch debuut maken.

lees verder »


In botsing met Theo Koomen: het verhaal van André Selders

25-7-2007

Bij de Tour-zeges van Jan Janssen en Joop Zoetemelk hoort de stem van radioverslaggever Theo Koomen. Op 4 april 1984 verongelukte Koomen vlak bij zijn huis. In 2004 sprak ik hierover met André Selders, tegen wie de verslaggever zich doodreed. Het is de enige keer dat Selders hierover wilde praten.

lees verder »


Waar zijn de Italianen in deze Tour?

25-7-2007

Na ruim twee weken Tour de France staan er in de top 25 van het Tourklassement een Deen, een handvol Spanjaarden, een Australiër, een ouwe Fransoos, een Duitser in dienst van Kazachstan, een Amerikaan, de grandioze Michael Boogerd, een verrassende Colombiaan, twee mannen die de Nederlandse vlag bij hun naam lijken te hebben maar uit Luxemburg komen. Veder zijn er nog wat Russen, Oekraïners, Kazachen en andere Oostblokkers te vinden. Er staat zelfs een kale Amerikaan tussen die in Japan geboren is: Horner. Maar waar zijn de Italianen?

lees verder »


Dream Cup: waarom niet in Nederland?

25-7-2007

Op dinsdag is er met een ceremoniële loting begonnen aan de Dream Cup. De Dream Cup? Jazeker, een toernooi dat alle voetbaldromen overtreft. Op initiatief van La Gazzetta dello Sport spelen in de komende weken de beste ploegen uit de Serie A van de afgelopen vijftig jaar tegen elkaar. Het is een spel waar via computerbestanden wordt uitgerekend welke ploeg de beste was.

lees verder »


Nederlandse Tour-rijders zijn bedriegers

25-7-2007

Het wielrennen heeft het moeilijk met zichzelf. Net als in 1967, toen de Belgische journalist Karel van Assche een pikant boekje schreef over het dopinggebruik in de wielrennerij. Vooral de Nederlanders zijn de bedriegers, vond hij.

lees verder »


Dopinggevallen in de Tour van 1977

25-7-2007

Aleksandr Vinokoerov is betrapt op het gebruik van doping. Weer is er een dopingbom ontploft in de Tour. Er wordt hard opgetreden tegen zondaars zoals Vinokoerov. Ook in de Tour van 1977 waren er diverse positieve controles, maar zeer waarschijnlijk werd er daarnaast nog één en ander onder het tapijt geschoven.

lees verder »


Een olympische medaille en de Nobelprijs

25-7-2007

Stel dat Foppe de Haan mag kiezen tussen het winnen van een olympische medaille of een Nobelprijs. Dan bevindt hij zich in een andere positie dan de Deense natuurkundige Niels Bohr en zijn broer, die allebei hebben gewonnen. Trouwens: wat zou jij kiezen?

lees verder »


Nederlands goud (31)

25-7-2007

Na 1948 brak er een periode van Olympische Spelen zonder Nederlands goud. In Helsinki werd er vijf keer zilver behaald, en de Spelen van 1956 werden geboycot. In Rome was er zilver en tweemaal brons. Pas in Tokio (1964) waren er weer Oranje kampioenen te bejubelen.

lees verder »


Waar koningen worden geboren: het kaatsen in Franeker (3)

24-7-2007

Op 1 augustus is in Franeker de P.C. Kaatspartij, het oudste sporttoernooi van Nederland. Sportgeschiedenis.nl heeft daarom een serie over ’t Sjûkelân, de plek waar gespeeld wordt. In dit deel de opkomst van de moderne sport in Duitsland en Groot-Brittannië - een wat meer academische benadering.

lees verder »


Golden Gate Yacht Club stapt naar rechter

24-7-2007

De Golden Gate Yacht Club heeft Société Nautique de Genève voor de rechter gedaagd. De club uit San Fransisco kan zich niet vinden in de houding van de Geneevse jachtclub bij de totstandkoming van het raceprotocol voor de 33ste America’s Cup. Lees verder bij Zeilen.com.

lees verder »


Het duel in de bergen tussen Anquetil en Poulidor

24-7-2007

De manier waarop Michael Rasmussen en Alberto Contador elkaar bevochten op maandag was zonder meer heroïsch. Het duel tussen de Deen en zijn Spaanse uitdager had veel weg van de manier waarop Jacques Anquetil en Raymond Poulidor elkaar bestreden in 1964 op de Puy de Dome.

lees verder »


Hoe John Rep in Bastia verzeild raakte

24-7-2007

Het is deze week dertig jaar geleden dat de voetbalwereld met verbazing kennis nam van de transfer van John Rep van het Spaanse Valencia naar het Franse Bastia. Deze overgang werd omgeven door veel geheimzinnigheid en was vooral onlogisch in de toenmalige verhoudingen van het Europese voetbal. Wat moest Oranje’s Goudhaantje inmiddels bij een clubje op een eiland? En hoe kwam hij daar?

lees verder »


Klootschieten is een gevaarlijke sport

24-7-2007

In 1944 schreef D.J. van der Ven het boek De herleving van het Nederlandsche Volksspel. Hierin staat een smakelijk verhaal over een volkomen ontaarde wedstrijd uit 1747, die nu nog zijn sporen achterlaat in een beschaafd stadhuis in het Oosten van het land. We gaan brallen en zwetsen.

lees verder »


Walkuren

24-7-2007

In Berlijn zijn onlangs de opnamen begonnen van de film Valkyrie, die verhaalt van de mislukte aanslag op het leven van Adolf Hitler, op 20 juli 1944. De hoofdrol van Tom Cruise is omstreden in Duitsland. Wat dit met sportgeschiedenis te maken heeft, vraagt u? Geduld!

lees verder »


Nederlands goud (30)

23-7-2007

Nederlands laatste medaille op de Spelen van Londen (1948) werd behaald in de 4 x 100 m estafette. Xenia Stad-de Jong, Nettie Witziers-Timmer, Gerda van der Kade-Koudijs en natuurlijk Fanny Blankers-Koen waren allen moeder. Vier Flying Dutchmoms dus, niet eentje.

lees verder »


Wat heb ik gemist?

23-7-2007

De nieuwe sportboeken vliegen ons om de oren. Gelukkig hebben we Stichting De Sportwereld nog, die dat allemaal bijhoudt. Vorig jaar gaf deze de bibliografie van het Nederlandse sportboek uit, en sindsdien blijft de stichting op de hoogte. En wij dus ook. Sportgeschiedenis plaatst hier het laatste overzicht. O ja: word lid van De Sportwereld! Nu!

lees verder »


Theo Maassen en PSV

23-7-2007

Joeptjoep-moment! We gaan een filmpje bekijken. Theo Maassen heeft een verrassing bij zich.

lees verder »


Willem van Hanegem weet het!

23-7-2007

Zojuist Matty Verkamman gevraagd of Willem van Hanegem er zelf ook van weet dat hij de komende maanden 1944 handtekeningen moet plaatsen in de luxe uitgave zijn biografie. Met Cruijff ging dat tenslotte niet helemaal goed in april dit jaar. “Hij weet het,” zei Verkamman. Mooi! Bestel maar! 

lees verder »


Waar koningen worden geboren: het kaatsen in Franeker (2)

23-7-2007

Op 1 augustus is in Franeker de P.C. Kaatspartij, het oudste sporttoernooi van Nederland. Sportgeschiedenis.nl heeft daarom een serie over ’t Sjûkelân, de plek waar gespeeld wordt. Na de twee opvallende voorspellingen van zaterdag gaan we verder met verhalen over kastelen, mystiek en een beroemd wiskundige. En alles heeft met sport te maken!

lees verder »


François Faber, de Tourwinnaar die omkwam tijdens de Eerste Wereldoorlog

23-7-2007

Meer dan een eeuw geleden debuteerde de in 1887 geboren François Faber op zijn negentiende in de Ronde van Frankrijk. Hij was volgens de overlevering een oermens en een kolossale renner. Hij was pas tweeëntwintig jaar oud toen hij in 1909 de Tour won. Dat jaar vestigde hij direct een record, door 5 etappes op rij te winnen. Tevens was hij de eerste buitenlandse winnaar van de Tour. Helaas overleefde Faber de Eerste Wereldoorlog niet.

lees verder »


Willem van Hanegem krijgt een biografie

22-7-2007

Matty Verkamman en Johan Derksen werken aan een biografie over Willem van Hanegem. Het verschijnt net als de grote biografie over Johan Cruijff zowel voor de gewone mens als in luxe vorm – de laatste met persoonlijke handtekeningen. Weet Van Hanegem daarvan, jongens?

Biografie van Van Hanegem kopen?

lees verder »


On-line fototentoonstelling over De Ronde van Amersfoort

22-7-2007

Tip van Archiefforum: het Archief Eemland heeft een virtuele tentoonstelling 'De Ronde van Amersfoort'. En die staat hier.

lees verder »


Een voetballied als zomerhit

22-7-2007

Zomervakanties hebben ook hun zomerhits. Bij het horen van de melodie gaan de gedachten direct terug naar die speciale zomer. Het gebeurt niet vaak dat een supporterslied van een voetbalclub deze status verwerft, omdat uit het lied een clubgebondenheid blijkt, die niet door iedereen wordt gewaardeerd. Toch bestaat er een uitzondering. In 1976, toen in Nederland BZN doorbrak met Mon amour, voerde Allez les Verts wekenlang de Franse hitparades aan en daarom roept dit lied voor een hele generatie niet alleen mooie momenten aan Saint-Etienne op maar vooral ook herinneringen aan een hete en lange zomer.

lees verder »


Nederlands goud (29)

22-7-2007

Zuiver kijkend naar de cijfers was de overwinning van Fanny Blankers-Koen in de 200 m de gemakkelijkste van haar vier titels in Londen (1948). Met een nooit geëvenaard verschil van 7 tienden won ze haar derde goud. Maar het had maar weinig gescheeld of ze was in de halve finale niet aan de start verschenen.

lees verder »


De Tour-zege van Jan Janssen en de zondagsrust

22-7-2007

Een gelukstelegram aan Jan Janssen na het winnen van de Tour de France van 1968 zorgde voor een opstand in de Christelijk-Historisch Unie CHU, één van de voorlopers van het CDA. De winst werd namelijk op een zondag behaald, wat door het conservatieve deel werd verafschuwd. “Is de zaak van Jezus Christus met de Tour de France gediend?” De katholieke Janssen wist niets van deze rel: “Ik heb toen zoveel telegrammen gekregen.”

lees verder »


DVD over de geschiedenis van FC Twente: ook geschikt voor bierfeesten

22-7-2007

FC Twente 40 jaar, 1965-2005’ is de naam. De DVD is te koop op de officiële site van de Enschedese eredivisieclub. En natuurlijk ook in de fanshop zelf, maar dan moet je er wel voor naar Enschede.

lees verder »


Een avondje Bruce en Brandon Lee

21-7-2007

Voor de liefhebbers van Oosterse vechtsporten: vanavond staan Bruce en Brandon Lee centraal bij de Veronica.

lees verder »


Waar koningen worden geboren: het kaatsen in Franeker (1)

21-7-2007

Op 1 augustus is in Franeker de P.C. Kaatspartij, het oudste sporttoernooi van Nederland. Het is zelfs ouder dan Wimbledon, maar buiten Friesland weet bijna niemand dat. Al vanaf 1854 wordt er dit evenement gehouden en is dus meer dan anderhalve eeuw oud. Sportgeschiedenis gooit er daarom maar eens een serie tegenaan.

lees verder »


Bettine Vriesekoop is Zomergast

21-7-2007

Morgenavond om 20.20 uur op Nederland 2 is Bettine Vriesekoop te zien in Zomergasten.

lees verder »


Nederlands goud (28)

21-7-2007

Fanny Blankers-Koen won haar tweede titel in Londen (1948) op de 80 m horden, een nummer dat op atletiektoernooien inmiddels niet meer wordt gelopen. Van de vier gouden medailles was dit de krapste overwinning.

lees verder »


Asterix naar de Olympische Spelen

20-7-2007

Atari heeft de game Asterix at the Olympic Games aangekondigd. De game is gebaseerd op de gelijknamige film die net als de game komende winter moet verschijnen en zal uitkomen voor de PlayStation 2, de Wii, de DS en de PC. Lees verder bij Planet Internet.

lees verder »


De ontdekking van de Nederlandse voetbalbond

20-7-2007

In het Nationaal Archief in Den Haag ligt het oprichtingsdocument van de voetbalbond – toen nog de Nederlandsche Voetbal & Atletiekbond geheten. Het is van 17 november 1889 en het begin van alles.

lees verder »


De overeenkomsten tussen de Tour van 1966 en die van 2007

20-7-2007

De Ronde van Frankrijk van 1966 had wel wat weg van de editie die op dit moment aan de gang is. Er was een weinig boeiende eerste week met massasprints, er waren dopingperikelen, favorieten die ontbraken en renners die elkaar in het algemeen klassement min of meer in evenwicht hielden. Er was ook een Nederlander die bijna de Tour won, maar Jan Janssen liet zich verrassen door Lucien Aimar.

lees verder »


Nederlands goud (27)

20-7-2007

Naast de vier gouden medailles die door Fanny Blankers-Koen en de estafette-ploeg werden gewonnen was er nog een vrouw die olympische kampioen werd op de Londense Spelen van 1948. Nel van Vliet voldeed aan de hoge verwachtingen op de 200 m schoolslag.

lees verder »


Wielrenner in bolletjestrui is niet altijd de beste klimmer

19-7-2007

Het bergklassement geeft niet echt aan wie de beste klimmer is. Dat stellen Gerard Sierksma en Bertus Talsma, twee econometristen aan de Rijksuniversiteit Groningen. De twee econometristen stellen voor de gemiddelde snelheid van de beklimmingen te gebruiken om de beste klimmer aan te wijzen. Niets nieuws: door de jaren heen zijn er ontelbare valse bergkoningen geweest. En de snelste klimmer aanwijzen? Dat deed de Tour-organisatie al eens in 1982.

lees verder »


Geert Wilders steunt het Nederlandse vrouwenvoetbal

19-7-2007

Voetbal is niet van het programma van de Olympische Spelen geschrapt - jammer. Dat geeft wel kansen voor de Nederlandse vrouwenvoetballers voor de Spelen van 2012. Geert Wilders vindt toch ook dat die ook het recht hebben zich met de Surinaamse vlag te laten huldigen?

lees verder »


Tentoonstelling over schaatsboeken

19-7-2007

Op 1 december start in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn een tentoonstelling over kinderboeken over schaatsen. Schaatsverzamelaar Max Dohle werkt hieraan mee, schrijft hij op zijn weblog. “Wat mijn boeken betreft, denk ik erover om ook iets bijzonders te laten zien: buitenlandse schrijvers over het schaatsen in Nederland.” Alvast warmlopen over schaatsen in de jeugdliteratuur doe je hier. Ook van Dohle trouwens.

lees verder »


Van topsporter tot journalist

19-7-2007

Dat topsporters na het beëindigen van hun carrière aan de slag gaan als columnist voor en krant of commentator bij sportuitzendingen is niet zo bijzonder. Maar wat ondergaan sporters die kiezen voor een journalistieke loopbaan? De ervaringen van Henk Evenblij, Leon Haan en Bettine Vriesekoop. Lees verder op Villa Media.

lees verder »


Feyenoord 99 jaar

19-7-2007

Joeptjoep-moment! We gaan een filmpje kijken uit 1970. Feyenoord viert vandaag namelijk zijn 99e verjaardag. En dan ga ik niet zeuren over het slopen van de Kuip. Nee, we hebben een cadeau: beelden van de Europa Cup-finale van 1970 met Duits commentaar. En dan niet een kort fragment van dertig seconden, maar zes minuten lang!

lees verder »


Een film van Tati met PSV in een bijrol

19-7-2007

Supporters van PSV, die vakantie vieren in Frankrijk, opgelet! Deze maand wordt bij het zomernummer van het ludieke voetbalblad So Foot een DVD cadeau gedaan met een prachtige documentaire over de UEFA-Cupfinale Bastia – PSV van 1978.

lees verder »


De terugkeer van het Nederlandse voetbal

19-7-2007

Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag het internationale voetbal stil. In 1946 pakte Oranje de draad op met een uitwedstrijd tegen Luxemburg en een thuiswedstrijd in het Olympisch Stadion tegen België. Het waren de debuutwedstrijden van Faas Wilkes, Kees Rijvers en doelman Piet Kraak. Bij /Geschiedenis zijn deze nu te bekijken. En Sportgeschiedenis heeft Engeland – Nederland in 1946.

lees verder »


FC Twente in de jaren zeventig: veel glorie en weinig prijzen

19-7-2007

FC Twente had in de jaren zeventig kampioen moeten worden, een Europese beker moeten pakken en de KNVB-beker winnen. Helaas lukte alleen het laatste.

lees verder »


Nederlands goud (26)

19-7-2007

Veel van de medaillewinnaars die tot dusver de revue zijn gepasseerd in "Nederlands Goud" zijn al lang in de vergetelheid geraakt, en zeker niet algemeen bekend in Nederland. Dat geldt niet voor de winnares van de 26e olympische gouden plak voor ons land: Fanny Blankers-Koen.

lees verder »


Hogeschool voetbal

18-7-2007

Effe hooghouden?

lees verder »


Tour de France dankt doping aan Hollandse kolonisten

18-7-2007

De Tour de France is halverwege en ondanks de hoop op een dopingvrije ronde, is de Spaanse wielrenner Moises Duenas woensdag betrapt op het gebruik van doping. Het D-woord is weer gevallen. Doping is een Engels woord, maar wist u dat het woord een Nederlandse achtergrond heeft? Met dank aan Hollandse kolonisten.

lees verder »


Wielrenners en honden gaan niet samen

18-7-2007

De vermaarde Portugese wielrenner Joaquim Agostinho liet ooit het leven door een botsing met een hond.

lees verder »


Nederlands goud (25)

18-7-2007

Van haar supporters had de 15-jarige Deense zwemster Ragnhild Hveger op de Olympische Spelen van Berlijn een gigantische doos chocolaatjes gekregen. Rie Mastenbroek wilde er graag ook eentje, maar Hveger sloeg haar grootste concurrente op de 400 m vrije slag over. Daar kreeg ze spijt van.

lees verder »


Boek verschenen over architect van Olympisch Stadion Amsterdam

18-7-2007

Jan Wils won op de Olympische Spelen van 1928 een gouden medaille voor het ontwerp van het Olympisch Stadion Amsterdam. Hij is daarmee één van de belangrijkste architecten van de twintigste eeuw. Vorige maand verscheen het boek Jan Wils. De Stijl en verder. Kopen?

lees verder »


Vier keer naar de top van de Mont Ventoux op één wiel

17-7-2007

De 14-jarige Jan Klaas Claeys peddelde op een eenwieler naar de top van de Col du Galibier, weten we sinds vandaag. Het is een wereld op zich, want er is ook een grappenmaker die op één dag vier keer de Mout Ventoux beklom! Sportgeschiedenis.nl heeft de film.

lees verder »


Godsdienstvrijheid China ingeperkt wegens Olympische Spelen

17-7-2007

Christenen in China verwachten meer beperkingen in hun godsdienstvrijheid door de voorbereidingen van het land op de Olympische Spelen in Beijing in 2008. Tekort aan bijbels, meer arrestaties van kerkleiders en uitzetting van buitenlandse christenen wijzen daarop. Lees verder op Open Doors.

lees verder »


Schip De Rot uit 1887 blijkt eerste Friese skutsje

17-7-2007

Ruim duizend Friese skûtsjes zijn tussen 1887 en 1933 geregistreerd. Maar het eerste is in Vierverlaten bij Hoogkerk gebouwd voor Rottevalle. Het vaart nog steeds als ‘De Rot’, zo staat te lezen in ‘Van Ambulant tot Zwaluw’, het nieuwste skûtsjeboek. Lees verder bij Liwwarders.nl.

lees verder »


Colombianen in de Tour

17-7-2007

Om de Ronde van Frankrijk (commercieel) interessanter te maken stelde Tourbaas Félix Lévitan in het begin van de jaren tachtig de Tour open voor amateurs. Maar de Russische, Oost-Duitse en Poolse staatsamateurs die hij aan de start hoopte te krijgen, met name Olympisch kampioen Soukhoroutsjenkov, kwamen niet. Wel aan de start van de ‘open’ Tour van 1983: een Colombiaanse amateurploeg.

lees verder »


Naar de top van de Galibier op één wiel!

17-7-2007

Vandaag wordt door het Tourpeleton de Col du Galibier beklommen. Op 14 juli 2004 deed de toen 14-jarige Vlaming Jan Klaas Claeys dat ook. Op een éénwieler! Volgende week beklimt hij in de Alpen de Col d'Izoard en de Colle delle Finestre.

lees verder »


Nederlands goud (24)

17-7-2007

De Nederlandse damesestafetteploeg die op het zwemtoernooi van de Spelen van 1936 aantrad had de individuele nummers een, vier en vijf in de gelederen. Drie maanden voor de Spelen hadden ze te Rotterdam nog het wereldrecord verbeterd. De verwachting was dan ook dat de vier jonge meiden het goud met groot gemak zouden binnenhalen. Maar gemakkelijk ging het absoluut niet.

lees verder »


Alex Rodrigo Dias da Costa gaat Chelsea kampioen maken

17-7-2007

Het is voor de Brazilianen lange tijd een raadsel geweest dat Chelsea in vier jaar de beste spelers van de wereld heeft verzameld zonder ooit een Braziliaan te kopen. Maar met Alex van PSV wordt alles anders, weet Simon Kuper.

lees verder »


De uitvinding van de inworp bij het voetbal

16-7-2007

Voetballiefhebbers! Waarom wordt de inworp in jullie sport met de handen gedaan en niet met de voeten? We gaan naar 1863, naar de Grote En Beslissende Ruzie Tussen Voetbal En Rugby. Met de inworp als schuldige.

lees verder »


Gino Bartali's strijd tegen de elementen

16-7-2007

Gino Bartali staat op 14 juli 1948 nog op een kansloze twintig minuten achterstand. Twee dagen later is die achterstand nog slechts één minuut. En dat allemaal door een telefoontje van de minister-president van Italië.

lees verder »


Olympisch Stadion Amsterdam onderdeel van netwerk van olympische musea

16-7-2007

Persberichtmoment! Het Olympisch Stadion Amsterdam is onderdeel van een internationaal netwerk van Olympische musea. Dat is vandaag opgericht door het Internationaal Olympisch Museum in Lausanne. Tien toonaangevende instituten ter wereld komen hierin overeen samen te werken.

lees verder »


Gabriel Garcia Marquez en een wielrenner uit Colombia

16-7-2007

Waar zijn toch de Colombiaanse klimmers gebleven? In de jaren tachtig stonden er ooit meer dan twintig aan de start van de Tour. In Londen waren het er niet meer dan drie. Afgelopen zaterdag zagen we heel even Mauricio Soler in beeld. Ramon Hoyos Vallejo was de eerste grote wielerkampioen van Colombia. Helaas reed hij nooit de Tour. Het verhaal van Ramon Hoyos, van 26 mei 1932, werd in het midden van de jaren vijftig opgetekend door de later beroemd geworden Colombiaanse schrijver Gabriel Garcia Marquez.

lees verder »


Olympisch bloedbad 1968 was genocide

16-7-2007

Vlak voor aanvang van de Olympische Spelen van 1968 in Mexico werden honderden studenten doodgeschoten, die protesteerden tegen de enorme kosten van dit evenement. Het IOC zei daarna: “Deze Spelen zijn een ware oase in een wereld vol moeilijkheden.” De rechters van nu zeggen dat het volkerenmoord was, maar wijzen opnieuw geen schuldige aan. Er worden trouwens nog steeds lijken gevonden.

lees verder »


Het verschijnsel Vierdaagse

16-7-2007

Binnen blijven de komende dagen, want in Nijmegen begint weer de lange wandeltocht. Deze Wandelvierdaagse is bedacht door sportpionier Pim Mulier om het volk in beweging te krijgen. Het Historisch Themakanaal heeft een dossier samengesteld van de wandeltocht, met bewegende beelden die teruggaan tot 1929. En dat alles staat hier.

lees verder »


Nederlands goud (23)

16-7-2007

Het tweede Nederlandse zwemgoud op de Spelen van 1936 werd op wonderbaarlijke wijze gewonnen door Nida Senff. Dit weblog noemde het eerder "De meest bizarre olympische zege ooit". In plaats van de inhoud van dat artikel te herkauwen, reproduceren we vandaag het verslag uit de Het Vaderland van 14 augustus 1936.

lees verder »


Een voetbalbestuurder met inzicht: sport tot verhoging van de volksweerbaarheid

15-7-2007

In 1907 was voetbal een elitaire en kleine sport voor rijke jongens. De Voetbalbond hoopte op een doorbraak naar de rest van de bevolking en dacht hierover na. En kwam exact een eeuw geleden met een voorspelling, die zou uitkomen.

lees verder »


Nederlands goud (22)

15-7-2007

Het vrouwenzwemtoernooi bij de Olympische Spelen van 1936 was een Oranje feestje. Van de vijf onderdelen werden er vier gewonnen door Nederlandse zwemsters. Bij drie van die gouden medailles was de pas 17-jarige Rie Mastenbroek betrokken. Haar eerste titel was op het koninginnenummer, de 100 m vrije slag.

lees verder »


Huldiging Marcelien de Koning en Lobke Berkhout in Olympisch Stadion

14-7-2007

In het Olympisch Stadion Amsterdam zijn de Nederlandse WK-zeilers feestelijk binnengehaald. Met name wereldkampioenen Marcelien de Koning en Lobke Berkhout werden geëerd door de Watersportbond, de stad Amsterdam en NOC*NSF. Sportgeschiedenis.nl maakte een fotoverslag en zag kaas - heel veel kaas.

lees verder »


Vinokske kan ook winnen

14-7-2007

Donderdag verloor Alexander Vinokourov 1 minuut 20 door een val. Met een beetje hulp van de volgauto's hield hij de schade beperkt. Een paar dagen eerder won Fabian Cancellara de etappe naar Compiègne, op een manier die deed denken aan Jelle Nijdam in zijn beste dagen, maar ook aan de laatste etappe van de Tour in 2005.

lees verder »


Copa America: 'De wraak van God'

14-7-2007

De kwartfinale op de Copa America van 1995 tussen Argentinië en Brazilië is berucht. Het duel staat bekend als De Wraak Van God. Morgen spelen deze twee landen de finale van de Copa.

lees verder »


Twee Tourwinnaars uit één dorp

14-7-2007

Enkele dagen geleden vertelde VRT-verslagggever Michel Wuyts tijdens een vlakke etappe waar geen eind aan kwam, dat twee Belgische oud-Tourwinnaars uit hetzelfde dorp afkomstig waren: Firmin Lambot en Léon Scieur. Hij wist er zelfs aan toe te voegen dat Scieur pas een jaar kon fietsen toen hij de Tour won (’Dat kon toen nog’).

lees verder »


Nederlands goud (21)

14-7-2007

Omdat niet alle olympische steden aan zee liggen, zijn de zeilers bij de Olympische Spelen vaak afgezonderd van de rest van de sporters. Bij de Spelen van Berlijn in 1936 werden de zeilwedstrijden afgewerkt in havenstad Kiel, bekend om zijn jaarlijkse zeilwedstrijden. Daan Kagchelland werd er kampioen bij de olympiajollen.

lees verder »


Pele en Maradona wonnen nooit de Copa America

13-7-2007

Alhoewel Pele en Diego Maradona beiden aan de Copa America meededen, hebben ze deze nooit gewonnen. Zondag is de finale tussen hun landen Brazilië en Argentinië

lees verder »


De dood van Tom Simpson: geen doping

13-7-2007

Het is vandaag exact veertig jaar geleden dat wielrenner Tom Simpson stierf tijdens de Tour de France. Hij wordt de eerste dopingdode van de Tour genoemd, maar de Italiaanse renner Ercole Baldini is het hier niet mee eens. Tegen loglega Renate Verhoofdstad zei hij in 2005: “Hij had een zonnesteek, simpel zat.” Dochter Joanne Simpson noemt weer iets anders: “Tom Simpson is overleden aan een hartcrisis. Dat is het enige wat ik zeker weet. Klaar.”

lees verder »


Nederlands goud (20)

13-7-2007

In de jaren tussen 1920 en 1932 behaalde Nederlandse baanwielrenners op elke Olympische Spelen een gouden medaille. In Berlijn (1936) was dat niet anders, want Arie van Vliet raasde naar het goud op de 1000 m tijdrit. Na die winst bleef Nederland decennialang verstoken van goud op de wielerbaan: pas in 2000 wist Leontien van Moorsel weer een titel te veroveren.

lees verder »


Felicitaties voor Feyenoord

12-7-2007

Op 19 juli viert Feyenoord zijn 99e verjaardag. Als opwarmertje voor het eeuwfeest hadden we al de spectaculaire transfers. Ze doen denken aan 1983, aan de legendarische verhuizing van Johan Cruijff van Ajax naar Feyenoord. Feestverknaller blijft toch dat Feyenoord de Kuip wil slopen - mijn stokpaardje.

lees verder »


Terug naar de Olympische Spelen van 1928

12-7-2007

De gratis geluidswandeling Stadionplein FM voert je door het Olympisch Stadion-gebied in Amsterdam. Sinds de presentatie deze maand wordt deze enkele keren per dag gelopen. Je kunt nu voorluisteren naar een fragment over de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam. Dat doe je bij /Geschiedenis en dat is hier.

lees verder »


Hoe 1000 jaar geleden rugby werd uitgevonden in Aotearoa (Nieuw-Zeeland)

12-7-2007

Zou het echt zo gegaan zijn?

lees verder »


De Azië Cup: de onbevangenheid van de jongens van Foppe, solo's gelijk die van Maradona, en de Glorietijd van Koeweit

12-7-2007

Nu de Copa América aan de gang is en Brazilië ondanks het sambavoetbal dat keer op keer schijnbaar moeiteloos op de mat wordt gelegd, weer naar de finale gemazzeld is, en de NOS hun hotshots naar de Tour heeft gestuurd, is de Azië Cup alleen te volgen via teletekst.

lees verder »


De lijstjes van World Soccer: Oranje boven

12-7-2007

Cruijff-haters, opgelet! Het gezaghebbende Engelse voetbalblad World Soccer zet Oranje 1974 in de Top Drie van de beste elftallen ooit! “Dit team zullen we nooit vergeten”, is hun commentaar. De Nederlanders die er in 1974 niet bij waren, hoeven niet gefrustreerd te zijn: Marco van Basten valt ook in de prijzen.

lees verder »


Nederlands goud (19)

12-7-2007

Met prolongatie van zijn olympische militarytitel behaalde Charles Pahud de Mortanges zijn vierde gouden plak, en de vijfde Nederlandse titel op dit ruiteronderdeel binnen acht jaar. Na deze triomfen heeft Nederland nooit meer een rol van betekenis gespeeld in de military.

lees verder »


De ontdekking van de medaille: iedereen goud

11-7-2007

De schaatsers waren de eersten, die aan de winnaar van een wedstrijd een medaille gaven. In 1898 begonnen de Italiaanse zwemmers hier ook aan en gaven zo’n beetje elke deelnemer een gouden medaille. De rest kreeg zilver.

lees verder »


Het dubbele paspoort van voetballer Nery Castillo

11-7-2007

Een van de opvallendste spelers op de Copa America is topscorer Nery Castillo van Mexico. In de nacht van woensdag op donderdag zijn alle Mexicaanse ogen op hem gericht in de hoop dat hij tegen Argentinië zal scoren. Het vreemde is dat Castillo eigenlijk in de andere halve finale had moeten spelen.

lees verder »


De grootste voetbalsensatie ooit: WK-finale van 1954 in kleur

11-7-2007

Komkommertijd! Precies een jaar geleden jaar was het komkommer-sportgeschiedenis dat Ada Kok de baas is van mijn geboortedorp Dieren. Nu komt World Soccer met het bericht dat Oranje en Marco van Basten ereplaatsen hebben gekregen in de sportgeschiedenis. World Soccer? Wie zijn die lui en waarom moeten we naar ze luisteren? Wat pas echt een sensatie is, zijn de filmbeelden van de WK-finale van 1954 tussen West-Duitsland en Hongarije. Die vond ik dit jaar - in kleur!

lees verder »


Het WK Voetbal van 1982 (10 en slot): Wereldkampioen Italië en de schreeuw van Tardelli

11-7-2007

Exact vijfentwintig jaar geleden werd Italië voor de derde keer wereldkampioen. Dat voetbal meer is dan een balletje heen-en-weer blijkt wel uit het feit dat het aantal zelfmoorden op het schiereiland met veertig procent daalde na het behalen van de titel. In het voorjaar van 1983 was er zelf een spectaculaire geboortegolf! Italië herwon zijn zelfvertrouwen. Dankzij de schreeuw van Tardelli?

lees verder »


Het 'Ajax van Cruijff' is het beste clubteam aller tijden

11-7-2007

Een verkiezing van het blad World Soccer doet deze week veel stof opwaaien. Het gezaghebbende Engelse maandblad heeft besloten om de beste nationale ploeg aller tijden (Brazilie op het WK van 1970), het beste clubteam (AC Milan in het seizoen 1989-90), de mooiste wedstrijd aller tijden (Italië – West Duitsland op het WK van 1970) en de mooiste goal (Maradona’s tweede in Argentinië-Engeland op WK van 1986) aan te wijzen. Over smaak valt niet te twisten, maar de keuze schreeuwt om discussies.

lees verder »


Nederlands goud (18)

11-7-2007

De Nederlandse olympische ploeg voor de Spelen van 1932 was de kleinste sinds 1906. Vanwege de lange reis naar Los Angeles waren veel atleten niet in staat vrij te krijgen van hun werk. Dankzij de slechte economie was er bovendien ook nog eens nauwelijks geld om de afvaardiging te bekostigen. De kleine ploeg kwam wel met 8 medailles thuis, waaronder twee gouden.

lees verder »


Fanclub voor Tibetaanse Olympiërs opgericht

11-7-2007

In Zwitserland hebben negen Tibetaanse sporters hardop hun wens uitgesproken om naar de Olympische Spelen in Beijing te gaan. Inmiddels is het mogelijk supporter te worden van deze atleten met ambitie. Ik heb me al aangesloten bij deze fanclub. Tenslotte is deze actie een stuk positiever dan zo’n vorige-eeuwse oproep tot boycot van de Olympische Spelen. Boycotters zijn beginners!

lees verder »


Renzo Verwer logt de Tour de France

11-7-2007

Loglega Renzo Verwer heeft ons beloofd de hele Tour de France door een speciaal log bij te houden. Dat doet hij hier.

lees verder »


De Tour win je in Toscane

10-7-2007

Thomas Dekker is na drie dagen Tour de hoogstgenoteerde Nederlander (11de) in het klassement. Vorig jaar zomer werd van de auteur van pastasport een portret over 'Dekkertje, Dekkertje' gepubliceerd in wielertijdschrift De Muur, een verhaal dat ging over dromen, verlangens, meisjes en mode. Parijs is nog ver, toch achtte pastasport de tijd rijp voor een her-publicatie. Want wie weet gaat 'Dekkertje, Dekkertje' nog voor een verassing zorgen. Lees verder op Pasta Sport.

lees verder »


De canon van het voetbal

10-7-2007

Max Dohle maakte al de Canon van het Schaatsen. Peter Visser heeft sinds kort de Canon van het Voetbal. Hij begint in 3.400 voor Christus en eindigt in 1900, toen de populariteit van deze sport toenam. Hij mist dan wel 1908: het oprichtingsjaar van Feyenoord. Hier dus.

lees verder »


Nederlands goud (17)

10-7-2007

De bekendste vooroorlogse olympische kampioen uit Nederland is zonder twijfel Bep van Klaveren. Hij is nog altijd de enige Olympische bokskampioen van Nederlanse bodem. Maar in die finale op de Spelen van 1928 zagen veel buitenlandse journalisten zijn tegenstander als winnaar.

lees verder »


Voetbal leeft in de VS al lang

9-7-2007

David Beckham vertrekt naar LA Galaxy. Hij moet ervoor zorgen dat beroepsvoetbal populair wordt in de VS. Een onmogelijke opgave, vindt Simon Kuper.

lees verder »


Tibetaanse sporters willen naar Olympische Spelen

9-7-2007

Negen Tibetaanse sporters die leven in Zwitserland willen meedoen aan de Olympische Spelen van 2008. Dat hebben ze gezegd op een persconferentie. Ze sluiten zich aan bij de oproep van twee maanden geleden om Tibet toe te laten tot Beijing 2008. Het gaat om Dominik Kelsang Erne (tafeltennis), Rigzin Gyaltag (wielrennen), Jigme Punkang (atletiek), Gyentsen Zatul (atletiek), Norbu Phuntsok (beach volleybal), Sonam Phuntsok (beach volleybal), Nyima Phuntsok (tennis), Tsultrim Gope (atletiek) en Lhanzom Phunkang (atletiek). Ze zoeken nu naar steun in de olympische beweging. NOC*NSF?

lees verder »


De ontdekking van de scheidsrechtersfluit

9-7-2007

Een belangrijke uitvinding voor zowel het voetbal als de politie vond plaats in 1883. Met de komst van de erwtenfluit was het mogelijk om tot anderhalve kilometer ver te laten horen dat er een overtreding was geconstateerd. Scheidsrechters gebruikten daarvoor nog vlaggen om een wedstrijd te leiden en de politie handhaafde met ratels zijn gezag. Maar na 1883 was niets meer hetzelfde.

lees verder »


Nederlands goud (16)

9-7-2007

Met de individuele klasseringen van de Nederlandse militaryrijders tijdens de Spelen van 1928 (eerste, tweede en vierde) moge het duidelijk zijn dat ook het teamklassement een prooi voor de Nederlanders was. Alle drie de teamleden hadden al een gouden plak van 1924 op de schoorsteenmantel.

lees verder »


Clarence Seedorf en het vlassige baardje

9-7-2007

De biografie van Simon Zwartkruis over Clarence Seedorf is één van de bekendste sportboeken van de afgelopen jaren. (Aan deel twee wordt trouwens gewerkt...) De schrijver vertelde in een column tijdens de uitreiking van de Nico Scheepmaker Beker dat het schrijven hiervan geen vanzelfsprekendheid was, omdat sportboeken enkele jaren geleden nog niet populair waren. De column staat nu op Sportgeschiedenis.nl.

lees verder »


Broertjes in de Tour de France

9-7-2007

Pascal, Régis, Jérôme en François Simon waren geen kampioenen. Wel waren ze broers, en goede wielrenners die alle vier de Ronde van Frankrijk reden. Van 1980 tot en met 2002 reed er bijna ieder jaar een Simon mee in de Tour en met zijn viertjes waren de broers goed voor drieëndertig Tourdeelnames!

lees verder »


Een bijzonder boeket voor Marion Bartoli

8-7-2007

Het leuke aan Marion Bartoli, de verrassende finaliste van Wimbledon, is dat ze eigenlijk heel normaal is.

lees verder »


Frank Rijkaard staat met 1-0 achter

8-7-2007

Joeptjoep-moment! We gaan een filmpje kijken over Frank Rijkaard. “Hai schatje. Ben op het werk.”

lees verder »


Murilo Antonio Fisher: een Brazilaan op de fiets in de Tour

8-7-2007

Wie denkt dat Brazilianen sambavoetbal spelen en niets dan sambavoetbal zit er dubbel naast. Ten eerste spelen Brazilianen al tientallen jaren geen sambavoetbal meer en ten tweede is er vandaag de dag ook een Braziliaan die fietst. In de Tour nog wel.

lees verder »


Het WK Voetbal van 1982 (9): Schumacher torpedeert Battiston

8-7-2007

De voetballiefhebbers waren nog nauwelijks bekomen van de uitschakeling van Brazilië of ze waren getuige van een waanzinnige halve finale tussen West-Duitsland en Frankrijk. Precies 25 jaar geleden, op een zwoele zomeravond in Sevilla, troffen de twee politieke grootmachten elkaar. Het werd een hartverscheurend duel met een dramatische hoofdrol voor de Nederlandse scheidsrechter Charles Corver. We hebben de beelden van de smerigste gefilmde overtreding op een WK-voetbal.

lees verder »


Een voetballied voor een stuiver

8-7-2007

Liedje kopen? Vijf centen graag!!!

lees verder »


Belgische wielrenner Lucien van Impe is de beste en de schoonste

8-7-2007

De Belgische wielrenner Lucien van Impe is nooit in verband gebracht met doping. Van alle winnaars van de Tour de France sinds 1966 is hij daarmee de enige. Dat schrijft de Volkskrant vandaag. Ook is de Belg verkozen tot de beste klimmer uit de wielergeschiedenis. Samengevat: Van Impe heerst!

lees verder »


Nederlands goud (15)

8-7-2007

Na het dubbele goud van 1924 waren de militaryruiters in eigen huis opnieuw succesvol. Het had niet veel gescheeld of er was voor het eerst een geheel Nederlands podium op de Olympische Spelen geweest.  

lees verder »


Simon Kuper had gelijk: Wimbledon is saai

7-7-2007

Op 26 juni schreef Simon Kuper hier: 'Dit jaar kunnen drukbezette fans tijd besparen door maar naar één wedstrijd op Wimbledon te gaan: de finale tussen Federer en Nadal.' En dat ondanks Peter, die reageerde met: 'Nadal gaat niet de finale van Wimbledon halen... Dat is duidelijk zelfs voor een leek.' Weten we ook weer: Simon is geen leek.

lees verder »


Chaos in de Tour de France en de Elfstedentocht

7-7-2007

Vandaag start de Tour de France zonder dat we weten wie vorig jaar heeft gewonnen. Het lijkt op de Elfstedentocht van 1941, toen pas vlak voor aanvang de ranglijst van de tocht van het jaar ervoor bekend werd gemaakt.  De Tocht van 1940 was namelijk in zo´n grote chaos geëindigd dat er een lang onderzoek nodig bleek. Maar de winnaar van het jaar ervoor was bekend en dat kan de Tour momenteel niet zeggen.

lees verder »


NEC-NAC in 1973: een toch wel bijzondere bekerfinale

7-7-2007

Een nieuwe aflevering over gedenkwaardig voetbal van buiten de Randstad: de bekerfinale tussen NEC en NAC uit 1973. Het bijzondere van deze wedstrijd zit hem niet in het vertoonde voetbal, maar in de lichtelijk idiote koppeling van twee redelijk bescheiden Nederlandse elftallen. Die in hun naam een tweeling hadden kunnen zijn. En die allebei tot op heden vier keer in de finale van de KNVB-beker speelden. Het verschil is, dat NAC die finale één keer won: jawel, in 1973 tegen NEC.

lees verder »


Dick van Dijk verslaat Rinus Michels

7-7-2007

Deze week is het 200 jaar geleden dat de Italiaanse vrijheidsstrijder Giuseppe Garibaldi in Nice werd geboren, maar het is morgen ook tien jaar geleden dat Dick van Dijk in deze stad overleed door een ongelukkige samenloop van medische omstandigheden.

lees verder »


Nederlands goud (14)

7-7-2007

11 augustus 1928 hoort met een gouden randje in de boeken van de Nederlandse sportgeschiedenis te staan. Op die dag werden namelijk vier Olympische gouden plakken behaald, een sindsdien nooit meer vertoonde gebeurtenis. Onder de winnaars was voor het eerst een vrouw.

lees verder »


Franse zomerhit over EPO

6-7-2007

Het is zo kort voor de start van le Tour vooral doping waar het om draait. In de kolommen in de krant, debatten op televisie en tijdens hoorzittingen van het een of andere doping-tribunaal waar dan ook in Europa.Dat het stimulerende goedje dezer dagen ook wel eens voor een vrolijke noot zorgt, blijkt wel. De Franse popband Laplage bezingt deze zomer - jawel - EPO in een poging een geweldige hit te scoren. Lees verder op Pasta Sport. Sportgeschiedenis.nl heeft natuurlijk al de clip!

lees verder »


De herkomst van het woord ‘trainer’

6-7-2007

Vanavond op BBC 2 om 23.00 uur precies, kunt u weer genieten van 'Balderdash and Piffle', een leuk programma over de herkomst van (uiteraard) Engelse woorden.

lees verder »


Oud-wielrenner Peter Post gebruikte doping

6-7-2007

Oud-wielrenner Peter Post gebruikte al in 1965 doping. Dat is geen nieuws, want dat zei hij zes jaar geleden in Andere Tijden. Deze uitzending is opgenomen in een groot dossier over de geschiedenis van het wielrennen op de historische site /Geschiedenis. Hierin zijn een groot aantal fragmenten uit het beeldarchief van de Publieke Omroep opgenomen.

lees verder »


Jeugdkabinet en NOC*NSF in gesprek over Olympische Spelen 2028

6-7-2007

NOC*NSF praat met het Jeugdkabinet over de Olympische Spelen in Nederland. Dat zeggen Marcel Sturkenboom en Herbert Wolff in Topsport Amsterdam Magazine. “Over twintig jaar zijn deze jonge mannen en vrouwen de beleidsmakers die de Spelen daadwerkelijk zullen organiseren, dus die kun je maar beter aan jouw kant hebben.” In mei was al een  eerste zitting, die komend najaar een vervolg krijgt. Het complete interview met Sturkenboom en Wolff staat nu op Sportgeschiedenis.nl.

lees verder »


Opnames documentaire over stadionramp Moskou afgerond

6-7-2007

Met een dubbelinterview met Martin Haar en Hans van Doorneveld, voormalig aanvoerder en coach van HFC Haarlem, heeft Stanzafilm de opnames afgerond van ‘Russian Night’, een documentaire over de stadionramp bij de wedstrijd Spartak Moskou-HFC Haarlem in 1982.

lees verder »


Amerikanen in de Tour

6-7-2007

Tegenwoordig kijkt niemand meer vreemd op wanneer er Amerikanen rondrijden in de Tour de France. In de jaren ’80 was een Amerikaan in de Ronde van Frankrijk echter een noviteit.

lees verder »


Nederlands goud (13)

6-7-2007

De Spelen van 1928 waren een doorbraak voor de vrouwensport. Niet alleen mochten er voor het eerst vrouwen deelnamen aan de atletiek, ook het damesturnen stond voor het eerst op de olympische agenda. Het allereerste gymnastiekgoud voor vrouwen ging naar Nederland - en het is nog altijd Nederlands enige olympische turnmedaille.

lees verder »


Wij willen het WK Voetbal!

5-7-2007

Het WK Voetbal van 2018 moet naar Nederland en België. Terecht, want we doen hier al veel langer aan sport dan onze Engelse concurrenten. Zowel golf als tennis hebben wij uitgevonden en niet de Britten.

lees verder »


Tennisles voor Michaëlla Krajicek

5-7-2007

Richard Krajicek kreeg vorig jaar tennisles, en dat zou zijn halfzus Michaëlla ook eens moeten doen. Real tennis schijnt namelijk erg leuk te zijn. Het is de oervorm van het balspelletje dat nu op Wimbledon wordt beoefend en waarvan de Engelsen zeggen dat zij hebben uitgevonden. Alleen het idee al! Inclusief een Joeptjoep-moment..

lees verder »


Het WK Voetbal van 1982 (8): De mooiste wedstrijd aller tijden

5-7-2007

Op 5 juli 1982 zag de wereld een van de mooiste voetbalwedstrijden aller tijden. Brazilië – Italië was de wedstrijd van de wederopstanding van Paolo Rossi en de van schrik stilvallende sambatrommelaars.

lees verder »


Stadionplein FM vanaf nu gratis te verkrijgen

5-7-2007

De historische geluidswandeling Stadionplein FM is vanaf nu gratis af te halen in de Olympic Experience in het Olympisch Stadion Amsterdam en de Openbare Bibliotheek in het Olympisch Kwartier. De rondleiding voert door het Olympisch Stadion-gebied in Amsterdam. Samensteller Jorrit Brenninkmeijer heeft de tour vorige week gepresenteerd tijdens de bijeenkomst Sporterfgoed in de Schijnwerpers.

lees verder »


Nederlands goud (12)

5-7-2007

Drie dagen na de twee kunsttitels werd ook de eerste sportieve gouden plak gewonnen door Nederlandse deelnemers aan de Spelen van 1928. Die werd, net als de laatste titel van 1924, gewonnen bij het het baanwielrennen. Evenals bij Ko Willems werd de titel behaald in een onderdeel dat inmiddels niet meer olympisch is: de tandemsprint.

lees verder »


Archief Nederlandse Sport Federatie NSF geopend

4-7-2007

Het Archiefforum meldt: 'Bij het Nationaal Archief is vanaf heden het archief van de Nederlandse Sport Federatie (NSF) over de periode 1959-1993 beschikbaar voor onderzoekers. De omgang is 9 meter. Het archief is volledig openbaar. De inventaris heeft toegangsnr: 2.19.138'

lees verder »


Formule 1-coureur Christijan Albers verdient een lintje

4-7-2007

Wouter Karssen van Autoblog is columnist bij NU.nl en daarmee een collega van mij. Vandaag roept hij op Christijan Albers een lintje te geven na de grap tijdens de pitstop: ‘Hij heeft tenslotte ons kikkerlandje en onze Nederlandse trots Spyker toch maar weer eens op de kaart gezet.’ Lees verder bij NU.nl.

lees verder »


Laatste steen gelegd op plein voor Olympisch Stadion

4-7-2007

Hans Lubberding (directeur Olympisch Stadion Amsterdam) en Egbert de Vries (voorzitter stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid) hebben vanmiddag de laatste steen geplaatst op het geheel genoveerde plein voor het Olympisch Stadion. Het moet een plek van ontmoeting worden voor de buurtbewoners en bezoekers van het Stadion. Er is ruim veertien maanden gewerkt aan de oplevering. Zoals het stadsdeel zegt: ‘Een plek voor alle leeftijden en alle culturen met de uitstraling van het Olympisch Stadion als stralend middelpunt. Naast de diverse mogelijkheden voor buitenrecreatie op het vernieuwde terrein, zijn de kunstzinnige lichtmasten en de verschillende zitcirkels opvallende kenmerken.’ Het Stadionterrein is een ontwerp van bureau Sant en Co van Edwin Santhagens.

lees verder »


Nederlands Kampioenschappen Mobielwerpen in Olympisch Stadion

4-7-2007

Op 24 augustus wordt de finale van het NK Mobielwerpen van 2007 in het Olympisch Stadion Amsterdam gehouden. Hieraan voorafgaand zijn vijf voorrondes in verschillende steden in Nederland. Dit NK is de Nederlandse voorronde voor het WK Mobielwerpen in Finland. Het evenement is verdeeld in drie categorieën: Afstandwerpen mannen, Afstandwerpen vrouwen en Freestyle. Het toernooi is in handen van Hi.

lees verder »


Het WK Voetbal van 1982 (7): Solidariteit met Polen

4-7-2007

Een kwart eeuw geleden ging het WK de slotfase in met een politiek statement. Het wapen van de wereldwijde belangstelling voor het toernooi werd tijdens de wedstrijden van Polen gebruikt door actievoerders om aandacht te schenken aan de onderdrukte vakbond Solidarnosc van verzetsheld Lech Walesa. De Sovjet-legers hadden in het voorjaar een vorm van democratisering op de Poolse werkvloer met tanks de grond in gedrukt en ondanks de mondiale verontwaardiging was niemand (op zoals later zou blijken de paus na) bij machte om te knagen aan de communistische grondveste van het regime van president Jaruzelski. De nationale voetbalploeg werd onbedoeld het symbool van het verzet. Toen de Polen de Sovjet-Unie uit het toernooi werkten, was hun missie al geslaagd.

lees verder »


De Tour van 2001: Een monstervlucht in de regen

4-7-2007

Voor het eerst in de geschiedenis start de Ronde van Frankrijk zonder dat bekend is wie de vorige editie gewonnen heeft. Is het nu Oscar Pereiro of Floyd Landis? Eén ding is zeker: als de favorieten, de Phonak-ploeg van Landis voorop, vorig jaar niet Pereiro en een paar anderen een half uur weg hadden laten rijden (29 minuten en 57 seconden om precies te zijn) was de Spanjaard hooguit voor de derde keer op rij tiende geworden in de Tour. Ook heel knap trouwens.

lees verder »


Opening Cruyff Court naast Olympisch Stadion

4-7-2007

De Johan Cruyff Foundation opent vandaag in Amsterdam het veertigste Cruyff Court. Pal naast het Olympisch Stadion, waar de Ajacied zijn grootste successen vierde. "Dit jaar halen we de vijftig wel", zegt een woordvoerder. "Zwolle kan daar bij zijn, als we snel bericht krijgen." Lees verder in De Stentor.

lees verder »


Een mysterieuze naam op de tennisschoenen van dubbelkoppel Bob en Mike Bryan

4-7-2007

Het succesvolste dubbelkoppel van het herentennis van dit moment is de Amerikaanse tweeling Bob en Mike Bryan. Net als Haarhuis - Elting wonnen ze alle vier de Grand Slam toernooien minstens één keer. Ze speelden acht van de laatste tien Grand Slam finales. Op hun tennisschoenen staat de naam Shigeki. Hoe dat zo?

lees verder »


Nederlands goud (11)

4-7-2007

Evenals Isaac Israëls won ook Jan Wils een gouden plak bij de kunstwedstrijden tijdens de Olympische Spelen van 1928. Zoals hier al eerder verteld won hij zijn plak met het ontwerp voor het Olympisch Stadion. En misschien hielp vriendjespolitiek ook wel een beetje.

lees verder »


Tafeltennis op het hoogste niveau

4-7-2007

Mail van Cor de Buy, Nederlands tafeltennisser van de eeuw! Hij stuurt me een Joeptjoep-filmpje op met waanzinnig tafeltennis. Zoals Du Buy toevoegt: ‘Iets bijzonders op het gebied van onze mooie sport.’ Inderdaad, dat is het zeker. Dank Cor en nog een goede dag!

lees verder »


De Haagse fotografiewedstrijd ‘Den Haag Sportstad’

3-7-2007

Persberichtmoment! In 2007 wordt voor de vierde keer de Haagse Fotografieprijs georganiseerd. Dit jaar is gekozen voor het thema Den Haag Sportstad.  Iedereen, amateur of professional, kan meedoen aan deze fotografieprijs. De eerste prijs, met een waarde van € 1.000,= wordt toegekend aan een individuele foto.

lees verder »


Oefenwedstrijd Barcelona live op TV: 'Hè, daar loopt Jeroen!'

3-7-2007

Eind juli 1995 schoof een aantal Nederlandse jongens tijdens hun vakantie in Spanje aan voor een potje voetbal op TV. Barcelona was de ene ploeg, dat was duidelijk. Die tegenstander kenden ze niet. Tot de spits in beeld kwam en het klonk: 'Hè, daar loopt Jeroen!'

lees verder »


De geheime muzikale preparatie van Jan Vennegoor of Hesselink

3-7-2007

Halverwege de jaren negentig had FC Twente een goede lichting jeugdspelers. Arnold Bruggink, Niels Oude Kamphuis en Jan Vennegoor of Hesselink.

lees verder »


Nederlands goud (10)

3-7-2007

De eerste twee gouden medailles voor Nederland bij de thuisspelen van 1928 werden niet gewonnen in het Olympisch Stadion, maar in het Stedelijk Museum.

lees verder »


Tour de France rijdt zichzelf in de wielen

3-7-2007

Door alle dopingschandalen is er weinig meer over van de reputatie van de Tour de France. Zelfs de Franse krant L’Équipe laat zich minachtend uit over de ooit immens populaire wielerronde. Simon Kuper over het einde van een instituut.

lees verder »


Monthy Python tennist mee op Wimbledon

2-7-2007

Joepjtoep-moment! We gaan een filmpje kijken. Met welke sport wordt Wimbledon geassocieerd? Monthy Python weet het.

lees verder »


Totale oorlog: IOC wijst olympisch gastheer 2014 aan

2-7-2007

Woensdag beslist het IOC in Guatemala waar de Olympische Winterspelen van 2014 worden gehouden. Daarvan doet Eurosport live verslag. Dat zal ook bij het IOC zelf zijn. De drie kandidaatsteden PyeongChang, Salzburg en Sochi liggen heel dicht bij elkaar. Hoe het er precies aan toegaat overmorgen lees je hier. Ook wordt besproken welke sporten olympisch blijven. Weg met voetbal!

lees verder »


De dood van een voetballied

2-7-2007

Vorige week is de Liederenbank met ruim 125.000 Nederlandse liederen digitaal toegankelijk gemaakt. Hier staat ook We gaan naar Rome bij over Oranje op het WK Voetbal van 1934. Maar Nederland ging niet naar Rome. Net als Kees Mijnders, de langstlevende international, die in 1934 werd bezongen. Hij speelde zelfs niet eens op dit toernooi.

lees verder »


He, Theo Bos! Je favoriete sportboek staat online!

2-7-2007

Baanrenner Theo Bos gaat volgend jaar olympisch goud winnen, mensen! De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren heeft namelijk het klassieke sportboek Te Midden Der Kampioenen van Joris van den Bergh compleet op internet geplaatst. Zonder dit boek in zijn bagage is Bos als een bevroren zakdoek, maar nu kan hij dit nooit meer vergeten. Hier inloggen, Theo. En nu goud!

lees verder »


Romario bleef maar weg bij PSV, vanwege de Copa America

2-7-2007

In 1989 was de Nederlandse voetbalwereld nog niet zo internationaal georiënteerd dat de Copa America naar waarde werd geschat. In de Nederlandse media werd schande gesproken over Romario, die een week te laat terugkeerde voor de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Manager Ploegsma realiseerde zich pas een dag na de finale welke belangrijke rol de spits van PSV had gespeeld voor zijn vaderland.

lees verder »


De saaie Tour van 1982

2-7-2007

De Ronde van Frankrijk van 1982, alweer vijfentwintig jaar geleden, was voor Nederland bijzonder succesvol. Bernard Hinault won, maar Joop Zoetemelk werd voor de laatste keer tweede, Johan van der Velde werd derde en Peter Winnen vierde. Winnen klopte Van der Velde in een rechtstreeks duel op de Joux-Plane op weg naar Morzine, maar in de laatste tijdrit wist Van der Velde toch zijn podiumplaats veilig te stellen ten koste van Winnen.

lees verder »


Het WK voetbal van 1982 (6): De karatetrap van Maradona

2-7-2007

Exact 25 jaar geleden kwam er een einde aan het eerste WK van Diego Maradona. Het toernooi werd een grote teleurstelling voor hem en zijn vaderland. Toen de vroege uitschakeling van Argentinië al vast stond, maakte de wereld kennis met de duistere kant van ‘pluisje’. Een opzettelijke karatetrap. Later had hij wel spijt … van het feit dat hij de verkeerde speler had geraakt.

lees verder »


Italiaans advies voor Christijan Albers: stoppen!

2-7-2007

Formule-1 coureur Christijan Albers komt er vandaag in de Gazzetta dello Sport maar bekaaid vanaf. Albers wordt in de statistieken met een beschamende '3' beloond nadat hij dit weekend tijdens de Grand Prix van Magny Cours te vroeg opschakelde tijdens de pitstop en zodoende de brandstofslang achter zijn Spyker aan kreeg. Lees verder op Pasta Sport

lees verder »


Nederlands goud (9)

2-7-2007

Het vierde goud voor Nederland op de Olympische Spelen van 1924 kwam op naam van baanwielrenner Ko Willems. De Amsterdammer won de 50 km-race, een onderdeel dat in Parijs voor het laatst op de olympische agenda voorkwam.

lees verder »


Boeken voor het nieuwe voetbalseizoen

1-7-2007

In augustus gaat het nieuwe voetbalseizoen van start. Niet alleen jonge spelers, maar ook doorgewinterde amateur-voetballers zullen de velden weer betreden. Bij Het Sporthuis verschijnen in augustus twee nieuwe boeken over voetbal. Begin augustus verschijnt, voor spelers die het verder willen schoppen tot coach, het handboek voor de startende jeugdvoetbalcoach Presteren met plezier van Erwin van Baarle. Later die maand verschijnt het voetbalhandboek voor de amateur De geur van gras van Vincent Breij en Boudewijn Smid.

 

lees verder »


De 3e Helft - De leukste voetbalverhalen uit de kleedkamer

1-7-2007

Op 10 juli verschijnt het luisterboek ‘De 3e helft - De leukste verhalen uit de kleedkamer’. Hierop vertellen oud-voetballers, trainers, managers, scheidsrechters en verzorgers sterke verhalen over voetbal. Onder meer Johan Neeskens, John van Loen, Dick Schoenaker, Keje Molenaar, Pim van der Meent werken hieraan mee. Een gedeelte van de opbrengst is voor Stichting De Nees, die financiële steun geeft aan jongeren met een beperking of chronische ziekte.

lees verder »


Uruguay en de Copa América

1-7-2007

Uruguay speelde gisteren zijn tweede wedstrijd op de Copa América. Met pijn en moeite werd met 1-0 gewonnen van Bolivia. Uruguay is samen met Argentinië de recordhouder van het aantal eindzeges in de Copa América. Deze twee buurlanden wonnen het toernooi veertien keer en dat is hoe dan ook tweemaal zoveel als het aantal Braziliaanse victories. Veel van de gouden toernooien van Uruguay stammen uit een zeer grijs verleden, maar in de jaren tachtig won Uruguay twee keer achter elkaar. In 1987 boekte de ploeg een uniek record door de hoofdprijs te winnen met evenveel doelpunten als rode kaarten.

lees verder »


Nederlands goud (8)

1-7-2007

Adolf van der Voort van Zijp won in de individuele military-wedstrijd op de Olympische Spelen van 1924 een gouden medaille. Met de Nederlandse ploeg behaalde hij eveneens de olympische titel.

lees verder »


Stadionplein FM: sportgeschiedenis met geluid

1-7-2007

Vanaf komende woensdag is de gratis geluidswandeling Stadionplein FM op te halen in het Olympisch Stadion Amsterdam en de Openbare Bibliotheek hiernaast, in het Kwartier. Deze rondleiding van anderhalve uur van radiomaker Jorrit Brenninkmeijer voert door het Olympisch Stadion-gebied. Voorzitter Erica Terpstra van NOC*NSF is lovend over dit initiatief.

lees verder »Sportus.nl
Headliner.nl