Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportVergeten sporthelden: Piet Ooms

Door Jurryt van de Vooren 10-8-2007

Zaterdag begint in De Nieuwe Kerk de tentoonstelling HELD. Daarom begint Sportgechiedenis.nl een serie over vergeten Nederlandse sporthelden. Altijd maar die Cruijff! Vandaag Piet Ooms (1884 – 1961), zwemmer en waterpoloër. Hij dronk champagne tijdens zijn races!

Piet Ooms in zijn race in Le Havre, samen met verzorger Bram Felleman

Marathonzwemster Edith van Dijk weet nog wie Piet Ooms is en dat zal wel komen omdat ze beide erg goed waren op de lange afstand. In Frankrijk staat zelfs een gedenkplaat van Ooms, omdat hij daar een belachelijk zware wedstrijd in open water had gewonnen. Samen met schaatser en wielrenner Jaap Eden wordt hij beschouwd als de eerste grote sportheld van Nederland.

Hij begon op de korte afstand, maar werd internationaal vooral bekend op de lange afstand, waaronder in Parijs en Londen. In 1952 zei hij voor de VARA-radio: “Ik begon toen ik elf jaar was. Toen ik achttien jaar was, won ik het kampioenschap van Holland op de korte baan, de 240 meter en de 600 meter. Ik raakte uitgekeken in Holland. Op 21-jarige leeftijd zwom ik de Traversé de Paris - 12 kilometer lang. Ik werd tweede.”

Nieuwe Rotterdamsche Courant in 1911

Waarschijnlijk was hij ook de eerste Nederlandse sporter met een persoonlijke coach en begeleider. Vanaf het begin van zijn carrière werkte hij samen met Bram Felleman, die hem vanuit een begeleidende boot van alles voorzag. Als Ooms een inzinking kreeg, ontkurkte Felleman een fles champagne en sprong daarmee in het water om het bij de zwemmer naar binnen te gieten. Zo hervond hij zijn krachten om verder te gaan.

Inderdaad: dat mocht toen nog.

Op zijn zeventigste verjaardag

Gebarentaal

Felleman: “Als jongens kenden we elkaar al, we woonden nog geen 200 meter van elkaar vandaan.” Het duo had in al die tijd een gebarentaal ontwikkeld waarmee het communiceerde. Tenslotte kon Ooms niet praten omdat hij anders water binnen zou krijgen.

Buiten Nederland kwam Ooms goed tot zijn recht. “Na de Traversé de Paris ging ik naar Londen voor een wedstrijd van vijftien mijl. Ik won. Van 1909 tot 1911 zwom ik de Traversé de Paris. Belangrijk bij lange afstand is het verdelen van je krachten, daarin was Bram een genie.”

In Parijs had Ooms een vast hotel, dat langs de route lag. Als herkenningsteken hing de hoteleigenaar de Nederlandse vlag buiten, zodat Ooms wist dat hij nog vier kilometer voor de boeg had.

Nieuwe Rotterdamsche Courant een paar dagen later

Gedenkplaat

Ooms hoorde tot de wereldtop en dwong overal respect af. De meest indrukwekkende prestatie leverde hij in 1911 in zee, bij het Franse Le Havre. Daar vond een wedstrijd plaats over een afstand van 26 kilometer. Er begonnen 32 zwemmers, waarvan slechts twee de finish bereikten, met Ooms voorop. Nummer twee had een achterstand van maar liefst zes uur. De Fransen maakten daarna een gedenkplaat voor de Nederlander.

In 1908 heeft hij nog meegedaan aan de Olympische Spelen in Londen als zwemmer en als lid van het Nederlandse waterpoloteam. Dat verliep niet zo goed: op de 1.500 meter vrije slag werd hij al in de tweede heat uitgeschakeld en met waterpolo eindigde hij op de vierde en laatste plaats.

Ooms ging lang door met zijn sport: “Mijn laatste wedstrijd zwom ik toen ik 36 jaar was. Ik vond 18 jaar wel voldoende. Bram ging daarna voor zaken naar Australië.”

Na zijn actieve loopbaan werd hij trainer van andere lange-afstandzwemmers.

Update 10 september 2007: Er is nieuwe informatie over deze vergeten held! Lees hier.

In de volgende aflevering hebben we het over een sportheld, over wie koningin Wilhelmina tegen dochter Juliana zei: "Er is één mens, wiens portret meer in de bladen staat dan het onze."

 

 Koopt bij onze adverteerders! Inclusief verhaal over Piet Ooms.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl