Zoeken


Nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen!Sportus.nl; Where Sports Meets Fashion

Rubrieken

RSS feed Andere Tijden Sport
Andere Tijden Sport (133)
RSS feed Atletiek
Atletiek (408)
RSS feed Auto- en motorsport
Auto- en motorsport (97)
RSS feed Ballen
Ballen (33)
RSS feed Basketbal
Basketbal (61)
RSS feed Boksen
Boksen (158)
RSS feed Bowls
Bowls (2)
RSS feed Cricket
Cricket (26)
RSS feed Darts
Darts (17)
RSS feed De Klassieker
De Klassieker (151)
RSS feed De verjaardag van Bep van Klaveren
De verjaardag van Bep van Klaveren (19)
RSS feed Diversen
Diversen (19)
RSS feed EK dagboek
EK dagboek (28)
RSS feed EK voetbal 2008
EK voetbal 2008 (67)
RSS feed Financieel dossier Olympische Winterspelen
Financieel dossier Olympische Winterspelen (26)
RSS feed Gewichtheffen
Gewichtheffen (12)
RSS feed Golf
Golf (16)
RSS feed Het ontstaan van de Spelen
Het ontstaan van de Spelen (38)
RSS feed Het stadioncomplex
Het stadioncomplex (9)
RSS feed Hockey
Hockey (74)
RSS feed Hoe verder met sportgeschiedenis?
Hoe verder met sportgeschiedenis? (28)
RSS feed Honk- en softbal
Honk- en softbal (35)
RSS feed Judo
Judo (48)
RSS feed Koningshuis en sport
Koningshuis en sport (62)
RSS feed Lacrosse
Lacrosse (5)
RSS feed Mathieu Cordang
Mathieu Cordang (7)
RSS feed Nederlands goud
Nederlands goud (146)
RSS feed Nico Scheepmaker Beker
Nico Scheepmaker Beker (99)
RSS feed Olympisch Stadion Amsterdam
Olympisch Stadion Amsterdam (709)
RSS feed Olympisch vuur
Olympisch vuur (88)
RSS feed Olympische Spelen Algemeen
Olympische Spelen Algemeen (306)
RSS feed Olympische Winterspelen
Olympische Winterspelen (327)
RSS feed Olympische Zomerspelen
Olympische Zomerspelen (941)
RSS feed Op weg naar Peking
Op weg naar Peking (558)
RSS feed Opmerkelijke sporten
Opmerkelijke sporten (22)
RSS feed Overig
Overig (228)
RSS feed Paardensport
Paardensport (65)
RSS feed Roeien
Roeien (81)
RSS feed Rugby
Rugby (31)
RSS feed Schaatsen
Schaatsen (654)
RSS feed Schaken en dammen
Schaken en dammen (34)
RSS feed Schermen
Schermen (17)
RSS feed Schietsport
Schietsport (11)
RSS feed Snooker
Snooker (22)
RSS feed Sport (niet) in beeld
Sport (niet) in beeld (18)
RSS feed Sport en politiek
Sport en politiek (605)
RSS feed Sport in beeld
Sport in beeld (667)
RSS feed Sportalbum 1898
Sportalbum 1898 (20)
RSS feed Sportboeken
Sportboeken (801)
RSS feed Sportdocumentaires IDFA 2010
Sportdocumentaires IDFA 2010 (10)
RSS feed Sportdvd's
Sportdvd's (39)
RSS feed Sportfilms
Sportfilms (42)
RSS feed Sportjournalistiek
Sportjournalistiek (171)
RSS feed Sporttaal
Sporttaal (46)
RSS feed Tennis
Tennis (111)
RSS feed Turnen
Turnen (59)
RSS feed Tweets van Toen
Tweets van Toen (104)
RSS feed Vergeten sporthelden
Vergeten sporthelden (128)
RSS feed Voetbal
Voetbal (2487)
RSS feed Volleybal
Volleybal (24)
RSS feed Wielrennen
Wielrennen (879)
RSS feed Zeilen
Zeilen (30)
RSS feed Zwemmen
Zwemmen (142)Gouden Voetbaljaren

Ads
Subside Sports
Casual schoenen
Voetbalkleding
Vakantie Griekenland
Voetbalshirts.com
Voetbal-schoenen.eu
Fotogeschenken
Teamkleding
Aart Kok Vouwwagens
Combi-Camp Vouwwagens
KillerTees

Pouchain
Sportfashion nieuws

Add to Google

Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Openluchtzwemwedstrijd in 1927Vergeten sporthelden: Nico Broekhuysen

Door Jurryt van de Vooren 14-9-2007

Onze vorige vergeten sportheld Dirk Lotsy speelde mee in de eerste officiële interland van het Nederlands Elftal. Nico Broekhuysen (1877 – 1958) staat bekend als de ‘vader van de korfbalsport’, omdat hij met gelijkgestemden deze typisch Hollandse sport uit de klei heeft gestampt.

Het is met pioniers altijd hetzelfde liedje: met veel gelijkgestemden werken ze aan iets nieuws en na verloop van tijd heeft iedereen maar één naam onthouden van dat clubje. Pierre de Coubertin wordt nu bijvoorbeeld gezien als de enige man, die bezig was met de heroprichting van de Olympische Spelen. Deze Fransman was slechts één van de vele mensen, die wereldwijd de olympische gedachte nieuw leven in wilden blazen.

Of Pim Mulier, de sportpionier uit Haarlem, die zo’n beetje alle sporten als eerste zou hebben beoefend. Maar ook hij was een schakel – wel een belangrijke, hoor – in de groeiende beweging van moderne sport. We hebben in deze serie bijvoorbeeld al kennisgemaakt met baron Van Tuijll van Serooskerken – alias De Sportvader. Of Bram Dudok de Wit – staat ook op kandidatenlijst voor deze serie – die al in de negentiende eeuw als bijnaam Minister van Sport kreeg.

Ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag

En zo is het ook met Nico Broekhuijsen, die als enige wordt herinnerd als de grondlegger van korfbal. Er waren nog meer mensen hierbij betrokken, maar daarover hebben we het nu niet. Dat wil echter niet zeggen dat Broekhuijsen alles alleen heeft gedaan. Dat we dat wel even onthouden.

Naar Zweden

Broekhuijsen was leraar in Amsterdam. In die hoedanigheid was hij in augustus 1902 in het Zweedse Nääs, waar hij een cursus volgde voor spelleiders. Het was hier dat hij het gymnastische spel ringboll leerde kennen. Na wat aanpassingen in de spelregels bouwde hij dit om tot korfbal.

 


Grotere kaart weergeven

 

Nääs, voor al uw korfbalvakanties

Hij maakte er een typische schoolsport van, want dat was wel zo handig met zijn werk. Directeur C. Vrij van de Amsterdamse Nieuwe Schoolvereeniging zag dat het goed was en gaf de pionier alle medewerking de leerlingen kennis te laten maken met het nieuwe spel. En de eerste korfbal uit de geschiedenis werd gegooid op een braakliggend terrein in de Amsterdamse Jan Luykenstraat. Monument! Meteen!

Een Nederlandse sport

Sporthistorici onder elkaar zijn het eens dat al onze sporten uit vier landen komen: Groot-Brittannië (de moderne sporten als voetbal en hockey), Duitsland (ritmische sporten als gymnastiek en turnen), Japan (vechtsporten als judo en karate) en de Verenigde Staten (sporten als volleybal en honkbal). Korfbal vormt hierop dus een bijzondere uitzondering.

Op 10 januari 1904 werden de eerste spelregels hiervan vastgelegd. Dat was op de Eerste Jaarvergadering van de Nederlandse Korfbalbond. Vanzelfsprekend was onze held van de dag de eerste voorzitter van deze club.

Korfbal is een monster

Aan de sport van Broekhuysen kleeft het etiket van braafheid en burgerlijk getut. Ik ken bijvoorbeeld sportjournalisten die onder alle omstandigheden weigeren maar iets van aandacht te besteden aan korfbal. Een eeuw geleden zorgden de korfballers echter voor maatschappelijke onrust.

Omdat beide seksen gezamenlijk spelen werd de korfballers verweten onzedelijk te zijn. Ook de kledij van de sporters kreeg kritiek, nadat het oorspronkelijke harnas van hoeden en enkelrokken was vervangen door een meer luchtig en aangenaam uniform. Het was een schandaal: vrij zicht op blote hoofden en ook op knie en enkel! ‘Korfbal is een monster, dat zijn klauwen naar alle zijden uitstrekt,’ stond een eeuw geleden in de kranten.

Dikke vinger, dacht Broekhuysen en ging rustig verder met zijn werk. Enkele grote beloningen lagen voor hem te wachten: de Olympische Spelen en het koninklijke ere-predicaat voor de Nederlandse Korfbalbond in 1938.

Korfbalteam op de Olympische Spelen in Amsterdam met de held van de dag aan de rechterzijde.

Demonstratiesport

Korfbal werd op de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen een heuse demonstratiesport! En eerdergenoemde Pierre de Coubertin was een geïnteresseerd toeschouwer: pioniers onder elkaar. Op 6 augustus 1928 was er opnieuw een olympisch optreden en nu in het eigen Amsterdam. De teams Noord- en Zuid-Holland speelden toen in het Olympisch Stadion een demonstratiewedstrijd.

De sport kreeg dus internationaal aanzien, alhoewel het nooit echt groot is geworden als wereldsport. De eerste keer dat de Nederlandse bodem werd verlaten was in 1907 voor een wedstrijd in Curaçao. In 1920 werd in België de eerste club opgericht en zes jaar later was de eerste interland.

Zo zag Broekhuysen dus nog wat van de wereld. Al helemaal sinds 1933, toen hij de Fédération Internationale de Korfbal oprichtte. Tot 1934 was hij voorzitter van de Korfbalbond en werd daarna erevoorzitter. In 1958 is hij overleden.

Ook in 1921 werd hij eere-voorzitter

Hij heeft een eigen weg. Kijk maar:


Grotere kaart weergeven

De volgende vergeten sportheld schreef op zaterdag 27 januari 1917 om exact 18.49 uur schaatsgeschiedenis. Dat gebeurde in Leeuwarden.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Atte v Haastrecht: De plaatsaanduiding klopt niet. Nas is een heel andere plaats dan Naas.
De bedoelde plats ligt vlak bij Gotenburg.
geplaatst op: 16-4-2008 18:36:24u. | e-mail | website
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl