Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportVergeten sporthelden: Mathieu Cordang

Door Jurryt van de Vooren 1-10-2007

De vorige vergeten sportheld Phida Wolff stierf een maand nadat ik hem thuis had bezocht. De held van vandaag Mathieu Cordang (1869 – 1942) kwam zo onopvallend aan zijn einde dat het bijna iedereen was ontgaan. En dat terwijl hij sneller dan iedereen was. Zelfs de sneltrein legde het tegen hem af.

“In Nederland zal nooit een revolutie uitbreken,” zei Karl Marx ooit, “omdat je er niet op het gras mag lopen.” Het was nog veel erger: in Nederland kon geen wereldkampioen wegrennen worden geboren, omdat er geen wedstrijden op de openbare weg waren toegestaan. De grootste vijand van de eerste Nederlandse sporters was de overheid, die in alles een bedreiging zag van de openbare orde en zedelijkheid.

Het geluk van Mathieu Cordang is dat hij al vóór 1905 ophield als professioneel renner, zodat hij niet het slachtoffer werd van de Motor- en Rijwielwet. Die werd in dat jaar uitgevaardigd, waardoor het in Nederland nagenoeg onmogelijk werd wielerwedstrijden op de openbare weg te organiseren. Daarom was het pas in 1936 dat de eerste Nederlanders in de Tour de France meededen en daarom waren er in dit land voor de Tweede Wereldoorlog zoveel goede baanrenners. Want als er niet op de openbare weg mocht worden gereden, moest het maar in de hal. Cordang was echter van net voor die Wet en daarom goed op zowel de weg als op de baan. Hij zou voorlopig de laatste grote wegrenner van Nederland zijn - dankzij de Nederlandse overheid.

Sportheld

Hoe Johann Mast op het idee is gekomen om Abe Lenstra de eerste Nederlandse sportheld te noemen… Met wielrenners als Cordang, Jaap Eden en Harrie Meyers was deze sport eind negentiende eeuw bijzonder populair – net als in de rest van Europa. Deze coureurs verdienden tijdens hun professionele jaren bakken met geld. Nog mooier: door de populariteit van deze sporters werd besloten drie nieuwe wielerbanen aan te leggen! In 1895 werd in Amsterdam voor 10.000 gulden de eerste houten baan in dit land aangelegd.

Het populaire trio van de wielersport eind negentiende eeuw. Staand Harrie Meyers (l) en Mathieu Cordang. Zittend Jaap Eden.

Het ging nog veel verder: Cordang werd in 1897 betaald door de Gladiatorfabriek, die een complete ploeg rond hem bouwde tijdens Bordeaux – Parijs. Er stonden 25 (!) fietsen voor hem klaar, een complete ploeg levende gangmakers en diverse auto’s om hulp te bieden indien nodig. Totale kosten hiervoor: 60.000 gulden – genoeg om zes houten wierenbanen in Amsterdam te bouwen! En nog werd hij tweede in deze race van ruim twintig uur lang, omdat zijn tegenstander autogangmaking had...

De baan aan de Zeeburgerkade in Amsterdam - bij mij om de hoek. Vroeger dan

Lenstra de eerste sportheld… Boewah!

ReCordang

De Limburger Cordang was in 1893 voor het eerst in aanraking gekomen met het fietsen. Als zeeman stapte hij toen in Vlissingen van boord en zag dat hier een wielerwedstrijd werd gehouden. Hij leende een fiets, won en was meteen toe aan een carrièreswitch. Nederland had er een topsporter bij waar we moeiteloos de sterkste verhalen over kunnen vertellen.

Want hij reed records bij de vleet, zoals 24 uur achter levende gangmaking (991 kilometers en 651 meter), 24 uur achter motorgangmaking (1030 kilometer en 110 meter) en de duizend kilometer. Op deze manier verwierf hij de illustere bijnaamReCordang. Waarschijnlijk zijn sommige van die records nu nóg niet verbeterd, omdat sinds 1897 geen renner er zin meer in heeft gehad om duizend kilometer achter elkaar te fietsen. Maar Cordang deed niets liever dan dat en dan het liefst met regen, modder, lekke banden en vooral tegenwind – heel veel tegenwind.

Dat Jaap Eden in 1894 de Nederlandse titel op de 50 kilometer won na een directe strijd tegen Cordang was daarom simpel. Sportjournalist M.J. Adriani Engels schreef: ‘Voor een taaien klant als Cordang was 50 km eigenlijk wat te kort voor een lange afstandkampioenschap.’ Nee, de Limburger werd pas wakker als er minstens acht uur moest worden doorgereden.

Ook populair in de tijd van Cordang: met zijn vijven tegelijk. En hard dat het ging! Cordang zit hier trouwens niet tussen

De verslagen trein

Een jaar later won Cordang een wedstrijd over de korte afstand tegen een heel bijzondere tegenstander: de sneltrein tussen Maastricht en Roermond. De trein moest 47 kilometer afleggen - twee minder dan Cordang – maar kwam toch als laatste aan. Helaas zijn de tijden hiervan niet bekend - in ieder geval niet bij mij.

In datzelfde jaar won Cordang de wegwedstrijd Leiden – Utrecht en terug, wat gezien wordt als zijn vreemdste overwinning ooit. De laatste vier kilometers reed hij namelijk op een geleende tandem nadat zijn fiets het begaf en er geen hulp nabij was.

Cordang op zijn eigen fiets

Afscheid

Rond 1897 had onze vergeten held er genoeg van. Stan Cordang is de kleinzoon van Mathieu en zei tegen de Trouw dat dit gebeurde uit bitterheid. “Hij is gestopt omdat hij te vaak was belazerd.” Dat zou heel goed kunnen, want ook in de wielerwereld van een dikke eeuw geleden liepen heel wat beunhazen rond, die snel geld wilden verdienen met grote namen.

Daarnaast was zijn beroep gevaarlijk, zowel op de weg als op de baan. In 1909 bijvoorbeeld vielen bij een baanwedstrijd in Berlijn acht doden. In 1913 stierf de talentvolle baanrenner Piet van Nek na een lekke band in Leipzig. En twee maanden geleden nog schreef Sportgeschiedenis over het dodelijke ongeluk in Amsterdam. Het werd dus tijd voor een afscheid, maar dan wel een zonder weerga.

In Parijs werd in 1900 de Bol d’Or gereden, de belangrijkste lange-afstandwedstrijd ter wereld. Het was een race over 24 uur; de afstand waarop waar Cordang toch al wat wereldrecords had gereden. Toen de klok rond was, had hij bijna 957 kilometer gereden en was daarmee verder gekomen dan iedereen. Zelfs verder dan Maurice Garin, die in 1903 de eerste Tour de France zou winnen.

Voor Cordang kende Nederland óók al populaire sporters. Maak hier kennis met Pim Kiderlen (1868 - 1931). In 1887 Europees kampioen op de twee- en driewieler. Een jaar eerde reed hij een wereldrecord op de driewieler tussen Rotterdam en Utrecht. De afstand van 52 kilometer overbrugde hij in 1 uur en 48 minuten. In totaal won hij in twee jaar 42 eerste prijzen en eindigde 24 keer als tweede.

1905

Vijf jaar later werd in Nederland de Motor- en Rijwielwet ingevoerd, die het verbood wegwedstrijden voor wielrenners te houden. Het betekende het langdurige einde van deze sport in Nederland, ondanks vele pogingen van de wielerwereld hieraan een einde te maken. De renners gingen naar de baan en verloren de internationale aansluiting op de weg. Met Cordang en Meyers werd een sportieve periode afgesloten, die pas eind jaren dertig een nieuw leven werd ingeblazen met de eerste Nederlands Tour-rijders.

Dat was in 1936, zes jaar voor de dood van Cordang. Die trok amper aandacht, tot er in 1962 een naamgenoot stierf in Den Haag. De Nederlandse pers dacht toen dat de oude sportheld was overleden, maar bleek dus twintig jaar te laat te zijn. Dagblad Het Vaderland wist het echter meteen:

De volgende vergeten sportheld was promotor van de verlichte zit.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Funs Lemmens: Hartstikke mooi artikel.
Eerst wil ik u zeggen hoe ik hier terecht ben gekomen. Een tante van mij (de als laatste levende van zus van mijn vader, wou de stamboom van haar man uitgezocht hebben. Tijdens die zoektocht blijkt dat de oma van haar man de zus is van Mathieus Cordang. De tante vond het geweldig omdat zij haar man nooit heeft geloofd als hij over de WERELDKAMPIOEN aan het vertellen was. Ome Theo: Je hebt dus altijd gelijk gehad. Helaas is Theo nu al zo'n 35 jaar dood.
Ben zo vrij geweest en heb dit artikel gekopieerd voor de tante.
Dank zij u hebben we mijn tante weer een stukje geluk gebracht.
geplaatst op: 8-1-2011 09:48:50u. | e-mail | website
Michael: Ik ben toch wel van mening dat je Guus Moonen (http://www.guusmoonen.nl/) ietswat tekort doet met de opmerking "Waarschijnlijk zijn sommige van die records nu nóg niet verbeterd, omdat sinds 1897 geen renner er zin meer in heeft gehad om duizend kilometer achter elkaar te fietsen."

Ik denk dat hij dat zonder problemen zou moeten kunnen doen.
geplaatst op: 17-10-2008 11:37:09u.
Ton Bijkerk: De nummers die Cordang en Meijers wonnen worden nu meestal wel als Olympisch erkend: immers alle internationale sportwedstrijden die in 1900 in het kader van de Wereldtentoonstelling zijn gehouden vielen onder het reglement van het organisatie-comité van de Wereldtentoonstelling. Pierre de Coubertin had, uit noodzaak omdat hij de regie van de Spelen in 1900 had moeten afstaan: alle verantwoordelijkheden voor de sportwedstrijden overgedragen aan het organisatie-comité voor de sportwedstrijden in 1900 van de WT. Daaronder vallen dus ook de wielerwedstrijden voor professionals. Naast de professionals kregen ook de zogenaamde amateursporten geldprijzen uitgereikt. Daarom kan men nu, retrospectief, geen onderscheid maken tussen de diverse wedstrijden!
geplaatst op: 16-10-2008 22:30:28u. | e-mail
Jeroen: Met een beetje goede wil kun je Matthieu Cordang ook nog eens tweevoudig Olympisch kampioen noemen. In 1900 reed hij mee in de wielerwedstrijden voor professionals, die over het algemeen niet onder de Olympische nummers worden geschaard. Naast de in het artikel genoemde Bol d'Or won hij de sprint (prachtige combinatie) en werd tweede in de puntenkoers.

Ook Harry Meijers was succesvol, en won een ander sprintnummer en de tandemrace (met een Italiaan).
geplaatst op: 1-10-2007 19:52:06u.
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl