Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportDe snelste vrouw ter wereld (1)

9-11-2007

Florence Griffith Joyner haalde bij de Spelen van 1984 nog vooral het nieuws door haar excentrieke nagels. Vier jaar later was ze een van de sterren van de Spelen van Seoel.

Griffith was als studente al sprintster, maar werd om financiële redenen gedwongen te stoppen met haar studie. Haar coach op California State University in Northridge, Bob Kersee, haalde haar echter terug van haar baantje bij een bank dankzij een beurs die hij voor haar regelde. In 1980 verkaste Kersee naar UCLA, en nam Griffith met zich mee.

Daar ontwikkelde ze zich tot een uitstekende 200-meter loopster. Haar doorbraak kwam in 1983, toen ze op die afstand een vierde plaats behaalde bij de allereerste wereldkampioenschappen atletiek. Dat maakte haar tot een medaillekandidaat voor de Spelen van 1984, gehouden in haar geboortestad Los Angeles.

Met wereldkampioene Marita Koch afwezig vanwege de Oostblok-boycot, won ze inderdaad een (zilveren) medaille. De enige die ze moest voorlaten was landgenote Valerie Brisco-Hooks, die een knappe dubbel behaalde op de 200 en 400 meter. Ze baarde echter meer opzien dankzij haar extreem lange en kleurrijke nagels (zie foto).


Een echte winner werd Griffith niet, en in 1986 was ze zo goed als gestopt met sport. In plaats daarvan had ze weer een baantje bij een bank, en als schoonheidsspecialiste. Een jaar later pakte ze toch de draad weer op, en werd wederom tweede op een groot toernooi, ditmaal achter Silke Gladisch op het WK in Rome.

Na die prestatie trad ze in het huwelijk met Al Joyner, regerend olympisch kampioen in het hinkstapspringen en tevens zwager van coach Kersee (die op zijn beurt weer getrouwd was met verspringster en zevenkampster Jackie Joyner, de zus van Al).

In voorbereiding op het olympische seizoen begon Griffith Joyner aan een uitgebreid programma met gewichtheffen en duurlopen. Daarnaast maakte ze een uitgebreide studie van de twee sprinttoppers bij de mannen: Carl Lewis en Ben Johnson. Met name de start van de Canadees Johnson bekeek ze tot vervelens toe op video. Maar het had effect. In 1988 zou ze zich niet alleen op de 200 meter enorm verbeteren, maar ook op de 100 meter, waarop ze voorheen niet met de besten meekon.

Met haar kwartfinale-race tijdens de Trials, de Amerikaanse selectiewedstrijden voor de Spelen, haalde ze wereldwijd de voorpagina's. Dat kwam niet zozeer door haar outfit (een roze pakje met slechts één broekspijp, tot de enkels), maar wel door haar tijd.

In Indianapolis snelde ze naar 10,49, meer dan een kwart tel sneller dan het wereldrecord, en vier tienden sneller dan ze ooit geweest was. Haar tijd was overigens verre van onomstreden.

Tijdens de race werd namelijk in de verspringbak een windsnelheid van 4,3 meter per seconde gemeten, maar de windmeter van de sprintrace gaf 0,0 aan. Het is vrijwel zeker dat ook Griffith Joyner een steuntje in de rug kreeg van de wind, maar het wereldrecord werd erkend. Die tijd is later alleen nog door haarzelf benaderd. Zelfs haar winnende tijd in de finale van dat toernooi (10,61) is nooit verbeterd - alleen Marion Jones kwam ooit tot 10,65.

Met deze prestaties op zak was Florence Griffith Joyner natuurlijk de kandidaat voor Olympisch goud in Seoel - waarover morgen meer.

Nog 273 dagen tot Beijing 2008.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl