Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportCol de la République was eerste berg in Tour de France

10-11-2007

In 1903 werd de Tour de France voor het eerst verreden. De Ballon d’Alsace was in 1905 de eerste berg in de Tour, terwijl in 1910 voor het eerst de Pyreneeën werden beklommen. Een beetje wielerkenner kent het voorgaande uit zijn hoofd. Maar het klopt niet. Niet de Ballon d’Alsace, maar de Col de la République was de eerste berg in de Tour.

De Ballon d’Alsace.

De eerste bergkoning?

René Pottier, ook wel 'de eerste bergkoning van de Tour' genoemd, behoort tot de legenden van de Ronde van Frankrijk. Een verslag uit 1906 over zijn klimmerscapaciteiten roept herinneringen op aan Marco Pantani. In het fraaie jubileumboek van de Tour de France van L’Equipe lezen we:

‘Bij het oprijden van een helling schiet Pottier naar voren alsof de bel voor de laatste ronde van een baanwedstrijd heeft geklonken’.

In het midden staat Pottier.

In 1905 kwam Pottier tijdens de derde Ronde van Frankrijk als eerste boven op de Ballon d’Alsace, een lastige helling in de Vogezen. Als enige hoefde hij niet van de fiets. Zijn gemiddelde snelheid bergop was 20 kilometer per uur. De volgende dag stapte hij wel af, naar verluidt met tendinitis. Een jaar later kwam Pottier terug, om niet alleen opnieuw als eerste boven te komen op de Ballon d’Alsace, maar ook om met grote overmacht de Tour te winnen.

René Pottier kwam net als Marco Pantani tragisch aan zijn einde. Op 25 januari 1907 pleegde hij zelfmoord. Dit treurige feit heeft natuurlijk bijgedragen aan de legendevorming rond Pottier en de Ballon d’Alsace, de ‘eerste berg in de Tour’. Een monument op deze helling herinnert aan de Tourwinnaar van 1906.

Eerste berg

In de Tour van 1903 en 1904 werd in de buurt van Saint-Etienne de Col de la République beklommen. Net als de Ballon d’Alsace geen hooggebergte, maar wat betreft hoogte (1.161 meter) en stijgingspercentages niet veel minder zwaar. De altijd betrouwbare website mémoire-du-cyclisme.net meldt keurig dat Hippolyte Aucouturier, één van de sterkste renners van zijn tijd en in het bezit van een nog imposantere snor dan zijn tegenstanders, in 1903 als eerste boven kwam.

Bij de doorkomst in 1904 hoort een opmerkelijk verhaal. De tweede Tour uit de geschiedenis werd nogal ontsierd door incidenten. Onder anderen de eerste vier van het algemeen klassement werden na onregelmatigheden gediskwalificeerd. Fanatieke supporters strooiden spijkers op het parcours, terwijl renners meer dan eens werden aangevallen door het publiek.

Dit laatste gebeurde onder meer op de Col de la République. Deze plek wordt in diverse bronnen met naam genoemd in verband met een stevig incident. Agressieve ‘supporters’ van de renner Antoine Faure gingen zijn concurrenten te lijf. Daar moeten stokken, stenen en messen aan te pas gekomen zijn, terwijl wedstrijdleider Géo Lefévre met een pistool in de lucht zou hebben geschoten. Net als in 1903 won Aucouturier in Marseille uiteindelijk toch nog de rit.

Henri Desgrange, de stichter van de Tour, was zo teleurgesteld over het verloop van de Tour van 1904 dat hij overwoog met het avontuur te stoppen. Maar in 1905 kwam er toch een derde editie, met een vernieuwd parcours én met de Ballon d’Alsace. Ook in de Alpen stonden twee hellingen op het programma: de Côte de Laffrey en de Col de Bayard.

Mythe

De Tourbaas blijkt zelf verantwoordelijk voor het ontstaan van de mythe dat de Ballon d’Alsace de eerste berg in de Tour was. In ‘Het zweet der goden’ schrijft socioloog Benjo Maso dat Desgrange tot dan toe de retorische mogelijkheden van een beklimming over het hoofd had gezien. ‘Toen hij in 1905 zijn verzuim goedmaakte maakte hij geen melding van de République, omdat hij daarmee afbreuk aan de dramatiek van zijn exposé zou doen’. In gewoon Nederlands deed Desgrange dus alsof het de eerste beklimming was, omdat dit leugentje hem publicitair goed van pas kwam.

Hippolyte Aucouturier

Nieuwe eerste bergkoning?

Hippolyte Aucouturier won in 1905 beide bergritten, ook die over de Ballon d’Alsace (Pottier werd in Besançon tweede op tien minuten). Hij won dus de eerste vier Touretappes waar een berg in voorkwam. Objectief gezien zou dus ook Aucouturier in aanmerking komen voor de eretitel ‘eerste bergkoning van de Tour’.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Meindert Brugman: http://meindertbrugman.web-log.nl/meindertbrugman/2010/01/stel-u-zit-in-e.html
zo ziet het er nu uit.
geplaatst op: 2-1-2010 23:08:57u. | e-mail | website
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl