Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportHilbert van der Duim moet nog een rondje

Door Jurryt van de Vooren 9-2-2008

Joeptjoep-moment! We gaan een filmpje kijken met Hilbert van der Duim. Het WK Schaatsen van 1981 was voor hem een drama. Op de 5.000 meter stopte hij een rondje te vroeg in de race tegen de Noor Amund Sjöbrend. Van der Duim is trouwens nooit gevallen over een poepje.

 

Nog een rondje, verdomme!

Aan het einde van het WK van 1981 was Amund Sjöbrend opeens kampioen. Laconiek zei hij over het memorabele slot van zijn 5.000 meter: “Ik kan mij niet voorstellen dat wat Hilbert van der Duim is overkomen mij ooit zal kunnen gebeuren.” Het zorgde er mede voor dat Noorwegen voor de eerste keer in zeven jaar weer eens een schaatswereldkampioen had – ook omdat Van der Duim een dag later onderuit ging op de 1.500 meter.

Hilbert van der Duim zelf, meteen na de 4.600 5.000 meter. ANP Fotoarchief

De Nederlander was er een week later weer overheen: “Ik heb het er maar even moeilijk mee gehad. Zondag na de 1.500 meter heb ik gedacht: gooi die schaatsen maar weg, want zo is er niets meer aan. Maar bij de start van de 10.000 meter was dat voorbij.”

 

De Leeuwarder Courant 

Vogelpoep

In datzelfde jaar was Van der Duim op merkwaardige wijze ten val gekomen op het EK. In een eerste reactie zei de schaatser dat hij over vogelpoep was gevallen, waarna dit verhaal een eigen leven is gaan leiden. Jaren later gaf hij echter toe dat hij over geen enkel uitwerpsel was gestruikeld, maar dat hij dit had verzonnen om van al die verhalen af te zijn.

Door dit soort fratsen wordt Van der Duim vooral herinnerd als een merkwaardig figuur, maar dat is onterecht. In 1980 werd hij namelijk wereldkampioen, en dat was sensationeel. In dat jaar had Eric Heiden alle gouden schaatsmedailles had gewonnen op de Olympische Winterspelen, plus de drie voorafgaande wereldkampioenschappen. Met dit toernooi maakte Van der Duim een einde aan het tijdperk-Heiden.

Hilbert van der Duim wereldkampioen van 1980. Bij hem de papa van Sven Kramer en Eric Heiden

Heiden zei hierover: “Ik denk dat ik niet gemotiveerd genoeg was. Die Olympische Spelen zijn me niet in de koude kleren blijven zitten.”

In de zomer van 2007 was Van der Duim aanwezig bij het NK Klunen. Hij deelde daar de stempels uit. Hij hoefde zelf geen rondje meer te doen en kon zich dus ook niet vergissen.

Einde Joeptjoep-moment

 Oproep voor een breed onderzoek naar de vogelpoep. Was het van een mus, een aalreiger, een schiere gans, een knobelzwaan of een struisvogel? Antwoord: helemaal geen vogelpoep! Het was HiIbert zelf.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

ronnie: vooral de bovenste foto is prachtig. leuk onderschrift ook. wat betreft het onderschrift bij de andere foto, zo te zien staat van der duim in het midden en de papa van sven kramer links. ook in 1982 werd van der duim wereldkampioen, maar een jaar later reed hij in een heus regenboogpak ongeveer net zo goed als enrico fabris dit weekend.
geplaatst op: 10-2-2008 15:22:56u. | e-mail | website
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl