Zoeken


Nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen!Sportus.nl; Where Sports Meets Fashion

Rubrieken

RSS feed Andere Tijden Sport
Andere Tijden Sport (133)
RSS feed Atletiek
Atletiek (408)
RSS feed Auto- en motorsport
Auto- en motorsport (97)
RSS feed Ballen
Ballen (33)
RSS feed Basketbal
Basketbal (61)
RSS feed Boksen
Boksen (158)
RSS feed Bowls
Bowls (2)
RSS feed Cricket
Cricket (26)
RSS feed Darts
Darts (17)
RSS feed De Klassieker
De Klassieker (151)
RSS feed De verjaardag van Bep van Klaveren
De verjaardag van Bep van Klaveren (19)
RSS feed Diversen
Diversen (19)
RSS feed EK dagboek
EK dagboek (28)
RSS feed EK voetbal 2008
EK voetbal 2008 (67)
RSS feed Financieel dossier Olympische Winterspelen
Financieel dossier Olympische Winterspelen (26)
RSS feed Gewichtheffen
Gewichtheffen (12)
RSS feed Golf
Golf (16)
RSS feed Het ontstaan van de Spelen
Het ontstaan van de Spelen (38)
RSS feed Het stadioncomplex
Het stadioncomplex (9)
RSS feed Hockey
Hockey (74)
RSS feed Hoe verder met sportgeschiedenis?
Hoe verder met sportgeschiedenis? (28)
RSS feed Honk- en softbal
Honk- en softbal (35)
RSS feed Judo
Judo (48)
RSS feed Koningshuis en sport
Koningshuis en sport (62)
RSS feed Lacrosse
Lacrosse (5)
RSS feed Mathieu Cordang
Mathieu Cordang (7)
RSS feed Nederlands goud
Nederlands goud (146)
RSS feed Nico Scheepmaker Beker
Nico Scheepmaker Beker (99)
RSS feed Olympisch Stadion Amsterdam
Olympisch Stadion Amsterdam (709)
RSS feed Olympisch vuur
Olympisch vuur (88)
RSS feed Olympische Spelen Algemeen
Olympische Spelen Algemeen (305)
RSS feed Olympische Winterspelen
Olympische Winterspelen (327)
RSS feed Olympische Zomerspelen
Olympische Zomerspelen (941)
RSS feed Op weg naar Peking
Op weg naar Peking (558)
RSS feed Opmerkelijke sporten
Opmerkelijke sporten (22)
RSS feed Overig
Overig (228)
RSS feed Paardensport
Paardensport (65)
RSS feed Roeien
Roeien (81)
RSS feed Rugby
Rugby (31)
RSS feed Schaatsen
Schaatsen (654)
RSS feed Schaken en dammen
Schaken en dammen (34)
RSS feed Schermen
Schermen (17)
RSS feed Schietsport
Schietsport (11)
RSS feed Snooker
Snooker (22)
RSS feed Sport (niet) in beeld
Sport (niet) in beeld (18)
RSS feed Sport en politiek
Sport en politiek (605)
RSS feed Sport in beeld
Sport in beeld (667)
RSS feed Sportalbum 1898
Sportalbum 1898 (20)
RSS feed Sportboeken
Sportboeken (801)
RSS feed Sportdocumentaires IDFA 2010
Sportdocumentaires IDFA 2010 (10)
RSS feed Sportdvd's
Sportdvd's (39)
RSS feed Sportfilms
Sportfilms (42)
RSS feed Sportjournalistiek
Sportjournalistiek (171)
RSS feed Sporttaal
Sporttaal (46)
RSS feed Tennis
Tennis (111)
RSS feed Turnen
Turnen (59)
RSS feed Tweets van Toen
Tweets van Toen (103)
RSS feed Vergeten sporthelden
Vergeten sporthelden (128)
RSS feed Voetbal
Voetbal (2487)
RSS feed Volleybal
Volleybal (24)
RSS feed Wielrennen
Wielrennen (879)
RSS feed Zeilen
Zeilen (30)
RSS feed Zwemmen
Zwemmen (142)Gouden Voetbaljaren

Ads
Subside Sports
Casual schoenen
Voetbalkleding
Vakantie Griekenland
Voetbalshirts.com
Voetbal-schoenen.eu
Fotogeschenken
Teamkleding
Aart Kok Vouwwagens
Combi-Camp Vouwwagens
KillerTees

Pouchain
Sportfashion nieuws

Add to Google

Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Dit. Is. Panna.Het mysterie Freddy Maertens

Door Ronnie van den Bogaart 12-2-2008

Wielrenner Freddy Maertens nam in 1976 het estafettestokje over van Eddy Merckx. Maertens won twee jaar lang de ene wedstrijd na de andere. In 1976 werd hij wereldkampioen op de weg vóór Francesco Moser. Zijn terugval was even spectaculair als zijn plotselinge wederopstanding in 1981.

ANP fotoarchief

Freddy Maertens, opgegroeid aan de West-Vlaamse kust, won in 1976 en 1977 zo’n beetje alles wat er te winnen viel: klassiekers, het wereldkampioenschap, kleine rittenkoersen en etappes, véél etappes. Maertens kon zelfs aardig klimmen. In 1977 zegevierde hij in de Vuelta, waarin hij niet minder dan dertien ritten won. Door onder meer financiële kopzorgen en een moeizaam genezende polsbreuk, opgelopen bij een val in de Giro, boekte Maertens na 1978 twee jaar lang nauwelijks één aansprekend resultaat.

In 1981 keerde Freddy Maertens terug onder de vleugels van zijn vroegere ploegleider Lomme Driessens. Net als in de goede jaren nam Driessens het roer over tot in de keuken van Carine Maertens, waar hij haar vertelde hoe ze de minestronesoep moest klaarmaken. “We waren niet eens meer baas in eigen huis”, zei Maertens in zijn autobiografie ‘Niet van horen zeggen’ uit 1988. Kritische Belgische journalisten merkten trouwens op dat diezelfde Driessens de renner in zijn glorietijd fysiek over de kling jaagde door hem veel te veel koersen te laten rijden.

Maertens werd in 1981 pas op het laatste moment opgenomen in de Tourploeg van Boule d’Or. In de sprint won hij uit het niets de eerste etappe in de heuvelachtige omgeving van Nice, waar Bernard Hinault meteen ten aanval trok, en de Nederlandse Tourfavoriet Johan van der Velde met anderen direct vijf minuten én de Tour verloor. Maertens zou nog vier etappes winnen, en daarnaast ook de groene trui. In september werd hij in Praag opnieuw wereldkampioen.

Het waren de laatste stuiptrekkingen van het grote wielertalent van Maertens. Bij zijn verrijzenis werden vragen werden gesteld omdat hij grimassend en met de tong uit de mond door het peloton zwalkte en opvallend vaak viel. In 1982 viel de regenboogtrui vooral op door overal af te stappen. Maertens bleef koersen tot in 1987, maar presteerde nauwelijks nog in wat hij zelf zijn stille jaren in het peloton noemde.

Er is altijd gespeculeerd over ‘het mysterie Maertens’. Opgebrand door overmatig cortisonengebruik werd vaak gehoord. Maertens heeft dit altijd ontkend, terwijl hij er geen geheim van maakte wel eens stimulerende middelen te gebruiken, zoals iedereen in die tijd. Het karakter van Maertens, snel van zijn stuk gebracht en waarschijnlijk de goedheid zelve, heeft ongetwijfeld een grote rol gespeeld in zijn aftakeling als renner.

Maertens zelf meende in zijn autobiografie dat er in 1981 geen sprake was van een mysterie. Voor even vrij in zijn hoofd van allerlei financiële beslommeringen kon hij het nog één keer opbrengen om zoals vroeger op training ‘intens veel kilometers erdoor te jagen’. Voor zijn vele valpartijen had hij een minder afdoende verklaring: “Het leek wel of er vreemde krachten in het spel waren”. Zijn falen in 1982 schreef Maertens toe aan een verondersteld gebrek aan vertrouwen van de ploeg, die Daniël Willems aantrok als tweede kopman. Daardoor kon hij het niet opbrengen om voldoende te trainen.

Dan was er nog de alcoholconsumptie van de tweevoudig wereldkampioen, die de gewoonte had op veertig kilometer van de finish van een koers een halve bidon champagne leeg te drinken. Al in 1981 deed Lomme Driessens daarover een opmerkelijke uitspraak, opgetekend door wielervolger Stefan van Laere: “Te veel wijn en te weinig fietsen, dat was zijn ongeluk”, meende Driessens.

De pogingen van Maertens om zijn drankgebruik te ontkrachten in zijn boek zijn soms aandoenlijk. “Ik dronk wel ooit een glas teveel, maar wie doet dat niet”, en “ik zocht wel eens troost in een stevige pint”. Op de vrijdag voorafgaande aan het WK van 1982 in Goodwood, waar hij zou afstappen, stelde hij zijn Engelse taxichauffeur voor om samen een pint te gaan drinken omdat de goede man zo hevig transpireerde.

Freddy Maertens was een geweldige wielrenner. Dat zijn benen van nature sterker waren dan de schouders die de successen moesten dragen kan niemand hem verwijten. Na zijn wielerloopbaan was Maertens lange tijd werkzaam in het Wielermuseum te Roeselare. Tegenwoordig werkt hij in Oudenaarde in het Centrum Ronde van Vlaanderen.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

lacquet roger: Voor mij iis freddy maertens een wielrenner die tot de verbeelding sprak. In zijn glorie periode was hij
de absolute numéro UNO.
Beter bestond niet.
geplaatst op: 23-5-2010 14:12:30u. | e-mail | website
Dick: kiplocomofantje: dank je wel
het is stil... aan de overkant
het is stil...
geplaatst op: 14-2-2008 20:45:22u.
Dick: Goed he
geplaatst op: 14-2-2008 20:03:20u. | website
wout visser: Je maakt het op deze site niet vaak mee dat iemand zichzelf zò flagrant tegenspreekt.
geplaatst op: 14-2-2008 19:32:06u. | e-mail
Dick: Andreas: je hebt helemaal gelijk. Maertens is een groot kampioen, waar ik als wielerliefhebber veel respect voor heb. Mijn bedoeling was niet daar iets aan af te doen.
Ik was er niet bij, zeg maar.
geplaatst op: 14-2-2008 18:51:15u. | website
wout visser: Pas op met dat gezwam over 'domme roddels', Andreas. De aanwijzingen voor doping zijn bij Maertens zo sterk, dat er sporthistorisch niet aan voorbij kan worden gegaan.

En verder is het natuurlijk ultra-naïef om te geloven dat Maertens's soigneur jou zal vertellen dat zijn renner doping gebruikt. En dat hij jou uit een 'besmette' bidon laat drinken. En dat Maertens zijn veronderstelde doping-gebruik in het bovengenoemde boek zal onthullen.
geplaatst op: 13-2-2008 20:21:52u. | e-mail
Andreas: ...Maertens had, inderdaad, in zijn bidon champagne. En dat weet ik! Tijdens de ronde van Kamerik eind jaren zeventig gehouden onder helse hete omstandigheden, kreeg d'n Fred regelmatig een bidon aangereikt. Op mijn vraag aan die soigneur wat er in zat antwoordde hij 'champagne'. Ik weigerde dat te geloven. Uit een koelbox haalde hij vervolgens een volle bidon en liet mij een slokje nemen: de man had geen woord gelogen. Het bleek dat Maertens van een sponsor tientallen dozen me3t dat 'huppeltjeswater' had gekregen. Ondanks alle domme roddels (zie commentaar) was Freddy Maertens een groot kampioen. Van een ezel kan je geen renpaard maken al stop je die vol met 'drog'...
geplaatst op: 13-2-2008 16:27:03u. | e-mail
Dick: Die bidon champagne was een Pot Belge.
Een gevaarlijke cocktail van -inderdaad- champagne met daarin opgelost amfetamines, corticoïden, cafeïne en soms ook morfine, heroïne of cocaïne.
Het werd overigens veel dichter op de finish gedronken, zodat hij in de sprint all-out kon gaan.
geplaatst op: 13-2-2008 11:57:34u. | website
wout visser: De doping-geruchten rondom Maertens waren legio. Zoals zo vaak in de schimmige wielersport is bewijs hiervan moeilijk.

De hierboven genoemde gebroken pols genas uitermate langzaam. Veel langzamer dan je bij een man van Maertens' leeftijd mocht verwachten. Deskundigen schreven dit medische verschijnsel behoorlijk algemeen toe aan overmatig doping-gebruik.
geplaatst op: 12-2-2008 21:55:49u. | e-mail
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl