Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportVermiste Olympiër was trainer van Ajax

Door Jurryt van de Vooren 13-3-2008

De laatste missende Nederlandse deelnemer van de Olympische Spelen is gevonden. Daarmee is het levenswerk van Ton Bijkerk voltooid. Het gaat om Arij Smit, bokser uit Schiedam. Hij was trainer van Ajax en - nog mooier – lid van dezelfde zwemclub als Bijkerk!

Arij Smit zelf

Een maand geleden trok Ton Bijkerk aan de bel van het ANP in zijn zoektocht naar alle Nederlandse deelnemers aan de Olympische Spelen. Want van allemaal hadden we de gegevens – op één na. En toen meldde de dochter van Arij Smit zich.

Arij Smit dus, geboren 7 juli 1907 in Schiedam en overleden 30 april 1970 in Haarlem. In 1924 werd hij Nederlands kampioen bantamgewicht - toen nog tot een gewicht van 53,52 kg. Hij werd later professioneel bokser in eerst het lichtgewicht en later zelfs het weltergewicht.

Hij stopte al korte tijd later met boksen. Na een maatschappelijke carrière in Engeland vervolgde hij deze in Nederland voor een Engels bedrijf. Dit werd bij de binnenkomst van de Duitse troepen echter opgeheven, omdat de directeur direct de wijk nam uit Nederland en er dus geen werk meer was.

Smit werd daarna voetbaltrainer. Hij begon bij Ajax, maar toen de situatie in Amsterdam drastisch verslechterde, week de familie Smit met vrouw en twee kinderen uit naar Sneek. Na de bevrijding keerde hij terug naar de Randstad en ging werken bij voetbalclub EDO in Haarlem. Hij was aan het einde van zijn loopbaan financieel en economisch medewerker bij het ANP.

Het mooiste van het verhaal is dat Smit rond 1950 lid was van dezelfde zwemvereniging als Bijkerk! En daar komt hij dus 58 jaar later pas achter. Het is een prachtig slot van een zoektocht, die in 1960 is begonnen.

Alle handen op elkaar voor Bijkerk!

Nog 148 dagen tot Beijing 2008.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Ton: Beste Ivonne, dat betrof niet een vergeten bokser, maar het ging hier om een persoonsverwisseling! De in mijn boek genoemde bokser was een zekere Jan Cornelisse, geboren op 8 oktober 1904 in Amsterdam en overleden op 17 januari 1992 in Amsterdam en eveneens lid van DOS. Die naam is mij ooit verteld door wijlen Ben Bril en die heeft zich dus vergist. Vergissen is dus altijd menselijk!!!
geplaatst op: 16-10-2011 19:56:27u. | e-mail
I.F.Kennedy-Cornelissen: Er was nòg een (vergeten) bokser die meedeed aan de Spelen in Parijs. J.G.Cornelissen Jacobus (Ko)! Hij was ooit 6jr. nederlands kampioen. Hij was lid van d.o.s.
Inmiddels weet Dhr. Bijkerk hiervan en heb ik hem en Jurryt een foto gestuurd.
geplaatst op: 15-10-2011 11:52:28u. | e-mail
P.A. Falke: De hr. Smit woonde in de Spaarnrijkstraat te Haarlem en was tot zijn dood erg sportief.
Zijn zoon speelde eerst in EDO en later (1960) als back bij Ajax.
Nog later is hij naar de USA gegemigreerd.
geplaatst op: 14-3-2008 17:32:09u. | e-mail
Jeroen: Louis, je kunt zelf de beelden nog zien, op:

http://www.hartvannederland.nl/item/6641/Waar_is_Nederlands_bokser_J._Smit
geplaatst op: 13-3-2008 22:09:17u. | website
Jurryt van de Vooren: Ton, handel jij dit even af? Jij weet tenslotte nu alles
geplaatst op: 13-3-2008 20:08:14u. | website
Louis Marinus Meeuwessen: Gisteren ontving ik een mailtje waar instond dat er over mijn vader werd gesproken, zelf woon ik Frankrijk en zou graag meer willen weten over zijn box carriere
geplaatst op: 13-3-2008 19:31:55u. | e-mail | website
Jurryt van de Vooren: OK, maar het blijft wel een mooi verhaal
geplaatst op: 13-3-2008 11:52:09u. | website
Ton: Jurryt, een kleine correctie! Nelleke Smit, Arij Smit's dochter was lid van dezelfde zwemvereniging in Haarlem HVGB en niet haar vader Arij.
geplaatst op: 13-3-2008 11:36:03u. | e-mail
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl