Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportItems van april '08


Blauw bloed op de Spelen (3)

30-4-2008

De Nederlandse kroonprins schaatste vandaag een rondje in Franeker. In 1928 won de Noorse kroonprins olympisch goud, net als de Griekse prins 32 jaar later deed.

lees verder »


Stanley Menzo tegen Stanley Menzo

30-4-2008

Stanley Menzo is coach van FC Volendam, kampioen van de Jupiler League. Menzo is ook de baas van de Suriprofs, die jaarlijks in het Olympisch Stadion spelen tegen de kampioen van de Jupiler League -  dit jaar op 17 mei. Kaarten kopen doe je hier.

lees verder »


De twee 147's van dit WK snooker

30-4-2008

Eerder deze week zagen we Ronnie O'Sullivan al een 147 scoren. Gisteren deed Ali Carter hetzelfde en was ik tot tranen toe geroerd door zijn prestatie, maar ook door de reactie van het publiek en van zijn opponent Peter Ebdon. April is nog niet voorbij en ik heb het sportmoment van het jaar al te pakken!

lees verder »


De eerste Ajacied in het Olympisch Stadion

30-4-2008

Triviantvraag! Welke Ajacied betrad als eerste het voetbalveld van het Olympisch Stadion Amsterdam? Het antwoord wordt hier gegeven door Wim Schoevaart, clubarchivaris van Ajax. Dat gebeurt voor Ajax TV.

lees verder »


Erik Brouwer is gefascineerd door boksen

29-4-2008

Tijdens de uitreiking van de Nico Scheepmaker Beker gisteren las Erik Brouwer een column voor. Hij deed dit als winnaar van de Hard Gras-prijs voor beste sportjournalist van 2007. Hieronder de tekst.

lees verder »


Onze tennissers in Parijs

29-4-2008

Op /Geschiedenis zijn weer filmbeelden geplaatst van de Olympische Spelen van 1924 in Parijs. Dit keer kijken we naar Nederlandse tennissers voor lege tribunes. De beelden staan hier.

lees verder »


Gerard Veldscholten won in 1988 de Ronde van Romandië

29-4-2008

Vorig jaar won Thomas Dekker de Ronde van Romandië. Vier Nederlanders gingen hem voor: Wout Wagtmans (1952), Joop Zoetemelk (1974), Johan van der Velde (1978) en Gerard Veldscholten, die in 1988 de beste was in de lastige rittenkoers in het fraai glooiende Franstalige gedeelte van Zwitserland.

lees verder »


TT Assen verzweeg dodelijk ongeluk

29-4-2008

De Finse coureur Gosta Lönnfors was in 1948 het eerste dodelijke slachtoffer van de TT in Assen. De organisatie maakte dit echter pas ’s avonds bekend. Daarom reed Piet Knijnenburg die dag door het bloed van Lönnfors. In samenwerking met Sport Knowhow XL. Inclusief beelden van een zware val in 1948.

lees verder »


Halve Finale EK ’88

29-4-2008

Arthur van den Boogard blijft maar bundelen. Op 21 mei verschijnt namelijk onder zijn redactie Halve Finale EK ’88.

Reserveren?

lees verder »


Amerikaanse voetbalfans eten geen hotdogs

29-4-2008

Er is iets vreemds aan de hand. Noord-Amerika is dit jaar een echt voetballand geworden. Volgens Simon Kuper heeft dat niet zo zeer te maken met David Beckham als wel met demografische veranderingen.

lees verder »


Biografie Willem van Hanegem wint Nico Scheepmaker Beker 2007

28-4-2008

De Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van 2007 gaat naar het boek Willem van Hanegem van Matty Verkamman, Johan Derksen en vele andere auteurs. Dit wordt uitgegeven door De Buitenspelers. Deze biografie werd als beste sportboek aangewezen door de Nederlandse sportjournalisten.

lees verder »


Blauw bloed op de Spelen (2)

28-4-2008

De Spaanse koninklijke familie vaardigde twee kroonprinsen af naar de Spelen. De Grieken stuurden er slechts een, maar die werd wel kampioen.

lees verder »


Staanplaats: Een alternatieve geschiedenis van Ajax 1997-2007

28-4-2008

Bundelkoning Arthur van den Boogaard levert weer nieuw werk af: Staanplaats: Een alternatieve geschiedenis van Ajax 1997-2007. Vanaf morgen ligt de bundel in de erkende boekwinkel.

Kopen?

lees verder »


Blauw bloed op de Spelen (1)

28-4-2008

Nederland is met Kroonprins Willem-Alexander vertegenwoordigd in het IOC, maar andere landen vaardigden hun kroonprinsen af naar de Spelen.

lees verder »


Is Ronnie O'Sullivan sneller dan zijn eigen Mercedes SL?

28-4-2008

Zojuist de briljante 147 van Ronnie O'Sullivan tegen Mark Williams gemist? Dat was nog niks vergeleken bij de prestatie die de populairste snookerspeler van de wereld op 30 mei 2004 neerzette. Hij was zojuist wereldkampioen geworden en kreeg een nieuwe uitdaging voorgeschoteld.

lees verder »


Frits Barend leidt inhoudelijk programma 4 mei-herdenking

28-4-2008

Op 4 mei is bij het Olympisch Stadion Amsterdam de herdenking voor de slachtoffers in de Nederlandse sportwereld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Voordat deze plechtigheid begint, spreekt Frits Barend met enkele mensen over sport in de oorlog. Dit gesprek is in de Olympic Experience; de herdenking is op het plein voor het Stadion.

lees verder »


Opnames Andere Tijden Sport in Olympisch Stadion

28-4-2008

Presentator Tom Egbers is in het Olympisch Stadion voor het opnemen van zijn teksten voor Andere Tijden Sport. De eerste uitzending is op 11 mei en gaat over de huldiging van het Nederlands Elftal in 1988, na het winnen van het EK Voetbal.

lees verder »


Bestaat de Coolsingel eigenlijk nog?

28-4-2008

In de columntwist De Klassieker is het nu de beurt aan Feyenoorder Jurryt van de Vooren.

lees verder »


NUSport leest Het Wonder van Utrecht

27-4-2008

NUSport heeft DOS, Het Wonder van Utrecht gelezen, dat is geschreven door Ad van Liempt. 'Het boek beschrijft elke wedstrijd zo gedetailleerd en steeds op dezelfde manier dat het moeizaam wegleest.' Recensie staat hier. Het boek kopen doe je hier.

lees verder »


Voetbalkampioenen van Europa

27-4-2008

Sinds 1960 zijn twaalf eindtoernooien om het Europees Kampioenschap voetbal voor landenteams gespeeld. Zeger van Herwaarden beschrijft in Voetbalkampioenen van Europa de geschiedenis van het EK door middel van een zoektocht naar de geheimen die het succes van de twaalf winnaars hebben bepaald. Het boek ligt vanaf 29 april in de winkel. Op Sportgeschiedenis.nl alvast een voorpublicatie.

Boek reserveren?

lees verder »


Sta stil bij honger: Walk the World

27-4-2008

Walk the World, de wereldwijde sponsorloop om aandacht te vragen voor honger bij kinderen en geld in te zamelen voor het schoolvoedselprogramma van het World Food Programme (WFP) van de Verenigde Naties, vindt dit jaar plaats op zondag 1 juni in Rotterdam.

lees verder »


Eerherstel voor Foekje Dillema

25-4-2008

Brekend bericht! Het nationale record van Foekje Dillema op de 200 meter staat sinds half acht vanavond weer in de boeken. Dat meldt Max Dohle, biograaf van de Friese atlete. Hiermee is het beloofde eerherstel van de Atletiekunie tot stand gekomen, zoals na de dood van Dillema was beloofd.

lees verder »


De Formule 1 van Amsterdam

25-4-2008

Amsterdam stond vijftien jaar geleden op zijn kop toen een geheimzinnige groep aankondigde door de grachtengordel een stratenrace te willen organiseren, zoals in Monaco. “Stelt u zich eens voor hoe een racewagen bij de RAI van de rondweg afslaat en richting centrum scheurt.” In samenwerking met Sport & Strategie.

lees verder »


Geen kans op goud

25-4-2008

Iedere deelnemer aan de olympische heeft – reglementair gezien – gelijke kansen op een gouden medaille. Maar in 1936, in de toch al elitaire polosport, kregen niet alle deelnemende teams gelijke kansen.

lees verder »


OVT zendt uit vanuit Olympisch Stadion

25-4-2008

Het VPRO-radioprogramma OVT heeft zondagochtend 11 mei zijn uitzending in het Olympisch Stadion. Deze aflevering gaat in zijn geheel over sportgeschiedenis, omdat op diezelfde dag het nieuwe tv-programma Andere Tijden Sport begint. Bij deze uitzending kan publiek aanwezig zijn. Hiervoor meld je je aan bij ovt@vpro.nl. De uitzending is van 10 tot 12 uur en is te beluisteren op Radio 1.Meer info staat hier.

lees verder »


Nice wil de Winterspelen van 2018

25-4-2008

Nice is deze week een lobby gestart om de Winterspelen van 2018 te mogen organiseren.

lees verder »


Flashbacks van de Grand Prix Spanje

25-4-2008

In 1951 werd de Grand Prix van Spanje voor het eerst de verreden op het circuit van Pedralbes in Barcelona. Via de circuits van Jarama, Montjuich Park en Jerez kwam de Spaanse Grand Prix in 1991 op Circuit de Catalunya nabij Barcelona terecht.

lees verder »


De olympische voetbalfinale van 1920 (2)

24-4-2008

Na 39 minuten spelen en een 0-2 achterstand tegen België liepen de Tsjechen van het veld af. Maar Tsjechoslowakije diende een protest in.

lees verder »


Mike Obiku, ik mis je zo!

24-4-2008

Dertien jaar geleden verloor Ajax slechts één wedstrijd – nota bene tegen Feyenoord. Dertien! Jaar! Geleden! In dat seizoen won Feyenoord de KNVB-beker – voor de laatste keer. Dertien! Jaar! Geleden!

lees verder »


De olympische voetbalfinale van 1920 (1)

23-4-2008

De eindstrijd van het olympische voetbaltoernooi van 1920 duurde slechts 39 minuten, daarna liepen de Tsjechoslowaakse spelers van het veld. België werd hierdoor kampioen. Wat gebeurde er?

lees verder »


4 Mei-herdenking bij Olympisch Stadion

23-4-2008

Zondag 4 mei is bij het Olympisch Stadion Amsterdam de jaarlijkse herdenking voor sport tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sprekers zijn NOC*NSF-voorzitter Erica Terpstra, sportwethouder Carolien Gehrels van de gemeente Amsterdam en Egbert de Vries, voorzitter van stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid.

lees verder »


De zestigste verjaardag van Marcello Lippi

23-4-2008

Marcello Lippi vierde afgelopen zaterdag zijn zestigste verjaardag. In Italië werd bij die mijlpaal uitgebreid stilgestaan. Een taart op de redactie van de Gazzetta, kaarsjes uitblazen in de studio van Sky. Lees meer op Pastasport.

lees verder »


Epo en de Waalse Pijl van 1994

22-4-2008

Het wondermiddel Epo werd al voor 1994 gebruikt door wielrenners en andere sporters. Met dank aan een openhartige dokter Ferrari leerde het grote publiek het middel kennen na de Waalse Pijl van 1994. Op het podium stonden drie renners van dezelfde ploeg: Gewiss-Ballan.

lees verder »


Johan Cruijff en Charly Rexach deel 2

22-4-2008

Johan Cruijff en zijn assistent Charly Rexach waren ooit goede vrienden, maar zijn sinds 1996 gebrouilleerd. Hoe is die breuk ontstaan? Gisteren lazen we Rexachs versie van het verhaal. Nu is het de beurt aan Cruijff.

lees verder »


Onze olympische atleten in Parijs

22-4-2008

Negentien Nederlandse atleten deden in 1924 mee aan de Olympische Spelen in Parijs. Nog zonder vrouwen, want die mochten pas in Amsterdam voor de eerste keer meedoen aan de atletiekwedstrijden. Deze bewegende beelden van 84 jaar geleden staan nu hier.

lees verder »


Dvd-serie over Nederlandse sport begint met Michael Boogerd

22-4-2008

Uitgeverij Strengholt MultiMedia lanceert deze week een dvd-serie over de Nederlandse sportgeschiedenis. Hierin wordt aandacht besteed aan het EK Voetbal, de Olympische Spelen en de Tour-zege van Jan Janssen. Donderdag komt de eerste dvd, die gaat over Michael Boogerd. Behalve een blik op zijn loopbaan heeft de wielrenner ook een stevige babbel met Mart Smeets.

lees verder »


Een lesje over Barcelona

22-4-2008

Simon Kuper heeft een paar tips voor Manchester United, dat naar het Camp Nou stadion in Barcelona gaat in het kader van de Champions League.

lees verder »


Steun Foekje Dillema

21-4-2008

Ingezonden mededeling! Op vrijdagavond 22 augustus is in Leeuwarden de Foekje Dillema Memorial. Dit is een sprintwedstrijd voor dames, die is toegewezen door de Atletiekunie. Maar er is geld voor nodig. Steun!

lees verder »


Eurosport verhuist naar Olympisch Stadion

21-4-2008

Eurosport Benelux verhuist op 28 april van het Mediapark in Hilversum naar het Olympisch Stadion in Amsterdam. Dat is precies tachtig jaar nadat de Olympische Spelen in Amsterdam waren.

lees verder »


"Voetbal is oorlog" werd niet bedacht door Rinus Michels

21-4-2008

De legendarische opmerking Voetbal is oorlog is niet door Rinus Michels verzonnen, maar door sportjournalist Ed van Opzeeland. Gisteren vierde Van Opzeeland zijn tachtigste verjaardag. Deze journalist heeft nog veel meer sporen achtergelaten in de sport, zoals de naam Studio Sport.

lees verder »


Eén van deze boeken wint de Nico Scheepmaker Beker

21-4-2008

Op het Sportfilmfestival in Den Bosch is de Top Tien bekendgemaakt van de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van 2007. Na sluiting van de stemming bleken deze de meest populaire boeken onder de sportjournalisten. De titels staan in willekeurige volgorde! Over precies een week is de definitieve bekendmaking.

lees verder »


Charly Rexach en Johan Cruijff

21-4-2008

Johan Cruijff en zijn assistent Charly Rexach waren ooit goede vrienden, maar zijn sinds 1996 gebrouilleerd. Hoe is die breuk ontstaan? Vandaag deel 1 van een reconstructie. We lezen Rexachs versie van het verhaal. Morgen komt Cruijff aan de beurt.

lees verder »


De eerste wereldkampioen snooker bepaalde zelf de opzet van het WK

21-4-2008

Tussen 1927, toen het eerste wereldkampioenschap snooker gehouden werd, en 1946 won Joe Davis 15 maal de titel. Beter gezegd: in die periode won hij alle titels, want in de oorlogsjaren werd er niet om de wereldtitel gespeeld. Een wonderbaarlijk hoog aantal, een geweldige reeks. Dat had te maken met de capaciteiten van de snookerspeler Joe Davis, maar ook met de opzet van het toernooi, bedacht door Joe Davis zelf.

lees verder »


Amsterdam is de arrogantstuuuhh!

21-4-2008

In de columntwist De Klassieker is het nu de beurt aan Ajacied Menno Pot, auteur van het boek Vak 127. Hier te koop.

lees verder »


Pierre de Coubertin is de winnaar van de 20e eeuw

21-4-2008

De olympische ringen vormen het enige invloedrijke symbool, waar de hele wereld bij wil horen. Daarom is Pierre de Coubertin de belangrijkste filosoof van de twintigste eeuw. En de Olympiade zal heersen op aard’!

lees verder »


NUSport leest De Muur

21-4-2008

NUSport heeft de laatste editie van wielertijdschrift De Muur gelezen, over Willem Holleeder.´De Muur is een vrijplaats voor lange, mooie verhalen, over de mooiste sport op aarde.´ Recensie hier. De Muur meteen kopen doe je hier.

lees verder »


Win kaarten voor het EK!

20-4-2008

Met die leus lokt Mastercard, een van de grote sponsoren van Euro 2008, bezoekers naar de site www.spotdebal.nl. Om te winnen moet je jouw legendarische voetbalmoment kiezen en raden waar de bal zich bevindt. De bal is namelijk weggepoetst. Maar er is zo veel aan de foto's gesleuteld, dat de prijsvraag een gokspel is geworden.

lees verder »


China en de Olympische Spelen (7): Taiwan's eerste deelname

20-4-2008

Na de beperkte deelname van de Volksrepubliek in 1952, nam de Republiek China - Taiwan - voor het eerst deel in 1956.

lees verder »


China en de Olympische Spelen (6): Me no speak English

20-4-2008

Naast het debat over de twee China's was er in 1952 nog een ander Chinees-Olympisch incident. Het betrof het Chinese IOC-lid Tung, die geen Engels sprak.

lees verder »


China en de Olympische Spelen (5): Twee China's

20-4-2008

Na drie Chinese deelnames aan de Olympische Spelen deed zich in 1952 een probleem voor. Er waren twee China's die wilden deelnemen, en het IOC kon niet kiezen.

lees verder »


Nationaal Draf- en Rensport Museum

19-4-2008

Op zondag 27 april is het Nationaal Draf- en Rensport Museum voor het eerst open voor publiek, en wel tijdens de paardenkoersen, van 13.30 uur tot 17.00 uur. Het museum is gevestigd op draf- en renbaan Duindigt te Wassenaar.

lees verder »


De mooiste nederlagen in de Amstel Gold Race

19-4-2008

Verliezen is ook een kunst. Fausto Coppi was een renner die mooi kon verliezen, net als Raymond Poulidor. Ook de historie van de Amstel Gold Race kent gedenkwaardige nederlagen. Een overzicht in de vorm van een volkomen subjectief samengestelde Top 5.

lees verder »


Een Nederlands Elftal vol dwangarbeiders

18-4-2008

Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde in Berlijn een voetbalelftal, dat het officieuze Nederlandse Elftal werd genoemd. Nederlandse krijgsgevangen speelden vijftien interlands in volle stadions. Na de oorlog werden deze spelers geschorst. Op het Sportfilmfestival werd hierover een film vertoond – beelden hier.

lees verder »


Wielrenners denken niet aan de oorlog

18-4-2008

De Brabantse wielrenners Jo Peperkamp en Gerrit Schulte fietsten in de Tweede Wereldoorlog gewoon door. Schulte: “Aan de oorlog dacht je niet.” Het Brabants Dagblad organiseerde hierover een bijeenkomst op het Sportfilmfestival. Verslag staat hier.

lees verder »


Waarom bleef Johan Cruijff in 1988 weg?

18-4-2008

Sinds een paar dagen is de afwezigheid van Cruijff op het WK van 1978 weer actueel. Zijn afwezigheid tien jaar later tijdens het EK van 1988 was net zo verbazingwekkend, maar is nooit belicht. Wat weerhield de toenmalige trainer ervan om even over te vliegen naar München om daar zijn leermeester Michels en leerling Van Basten in het middelpunt van de schijnwerpers te zien staan? En waar waren al die andere oranje helden van 1974?

lees verder »


Het langste snookerframe ooit

17-4-2008

Aanstaande zaterdag begint het WK snooker in the Crucible in Sheffield. Ruim twee weken lang de hele dag snooker op de BBC en Eurosport. Daar ga ik eens lekker voor zitten. In 2006 werd de finale gespeeld tussen Graeme Dott en Peter Ebdon. Toen moest ik echt moeite doen om te blijven zitten.

lees verder »


De button van een olympische legende

17-4-2008

Tijdens de legendarische huldiging van de 200 meter atletiek in 1968 had Tommie Smith een button met de tekst Olympic project for human rights. Die werd toen gedragen door alle zwarte Amerikaanse atleten. Jan Janssens van het Sportfilmfestival heeft deze nu gekregen. Maandag misschien te zien in het museum van Holland Sport.

lees verder »


Nederlandse boksers 20 jaar afwezig op de Spelen

17-4-2008

Vorige week slaagden de laatste Nederlandse boksers die nog kans maakten op deelname aan de Olympische Spelen in Beijing er niet in zich te plaatsen. De laatste keer dat Nederlandse boksers zich plaatsten was in 1992. Het was de succesvolste boksdelegatie na die van 1928.

lees verder »


Sportfilmfestival begonnen

17-4-2008

In De Verkadefabriek in Den Bosch is gisteravond het Sportfilmfestival geopend. Dat werd gedaan door de Amerikaanse olympiër Tommie Smith, die in 1968 zijn zwarte vuist hief tegen het racisme in eigen land. De openingsfilm was Olympic Journey: Road to Beijing van Roel van Dalen.

lees verder »


Russian Night: De Verborgen Voetbalramp in Moskou

17-4-2008

Op een ijskoude avond in Moskou verloor op 20 oktober 1982 HFC Haarlem met 2-0 van Spartak Moskou. Terwijl de spelers van Haarlem teleurgesteld naar de kleedkamer liepen, vochten aan de andere kant van het stadion honderden mensen voor hun leven. De film hiervan wordt zaterdag vertoond op het Sportfilmfestival in Den Bosch.

lees verder »


Cruijff wilde al in 1974 niet naar Argentinië

16-4-2008

De ontboezeming van Johan Cruijff waarom hij niet naar het WK voetbal van 1978 is gegaan, zorgde na een etmaal van zwijgen in zijn vaderland alsnog voor een hype vanaf het moment dat Sportgeschiedenis.nl het meldde. De vraag voor historici is natuurlijk wel of Cruijff de waarheid spreekt.

lees verder »


Partuur Berkepas wint kaatswedstrijd op Museumplein

16-4-2008

Johan van der Meulen, Herman Sprik, Taeke Triemstra en Klaas Berkepas en Pieter Scharringa, Daniel Iseger verzorgden vandaag op het Museumplein in Amsterdam een kaatsclinic. De wedstrijd werd gewonnen door partuur Berkepas met 5 - 5 en 6 - 2.

lees verder »


Foto-impressie kaatsen op het Museumplein

16-4-2008

Ter gelegenheid van de opening van de Amsterdamse vestiging van de Friesland Bank, werd er vandaag op het Museumplein in Amsterdam gekaatst. Sportgeschiedenis.nl was erbij en schoot wat kiekjes.

lees verder »


Ook West-Duitsland was bang voor ontvoering Cruijff

16-4-2008

Johan Cruijff ging niet naar het WK van 1978, omdat hij bang was voor een ontvoering. Ook in 1974 werd gevreesd voor een kidnap van deze voetballer of van één van zijn familieleden.

lees verder »


Hockey is de allervieste sport?

16-4-2008

De frisse discussie over het gemengd douchen bij de vieze oer-Hollandse sport korfbal deed me denken aan een tafereel dat je op ochtenden in het weekend in Amsterdam vaak ziet: een hockeyheer of dame op een fiets op weg naar het kunstgrasveld, in trainingspak, met stick. En dan aan het einde van de dag de omgekeerde weg, in hetzelfde trainingspak. Het enige verschil is de slingerende tred op de terugweg. De vraag is: Wordt er bij hockey eigenlijk wel gedouched?

lees verder »


Cruijff ging niet naar WK-78 om gezin te beschermen

16-4-2008

Johan Cruijff heeft gisteren in een radioprogramma voor een Catalaanse zender duidelijk gemaakt waarom hij niet naar het WK-78 is gegaan. Hij reageerde op een opmerking van zijn voormalige assistent Charly Rexach, die de invloed van zijn vrouw Danny op hem te groot vond.

lees verder »


Kampioen worden zonder zelf te spelen

16-4-2008

Je zult maar kampioen worden, terwijl je zelf niet in actie komt. Voor de PSV’ers kan dit woensdag het geval zijn. Leuk is anders. Soms komt een landstitel zelfs ongelegen. Zoals voor Monaco in 1997, toen het prinsdom in de ban van de Grand Prix verkeerde en Paris SG zo onhandig was om de beslissende punten te verspelen, waardoor Monaco zonder zelf te spelen kampioen werd.

lees verder »


Sinds 1928 is alles anders

16-4-2008

Met de Olympische Spelen van 1928 werd in Amsterdam wereldgeschiedenis geschreven. Daarom moet dat jaar opgenomen worden in de Canon van de Amsterdamse geschiedenis. Onderstaand pleidooi stond deze week in Het Parool.

lees verder »


Kaatsen op het Museumplein in Amsterdam

15-4-2008

Ter gelegenheid van de opening van de Amsterdamse vestiging van de Friesland Bank, zal er vandaag op het Museumplein in Amsterdam een kaatswedstrijd plaastvinden. Net als vroeger, want tot een eeuw geleden werd er regelmatig op het Museumplein gekaatst. Kijk hier naar filmbeelden van kaatspartijen uit 1924 en 1953 – nog nooit op internet vertoond!

lees verder »


Onze ruiters op de Olympische Spelen van 1924

15-4-2008

Op de Olympische Spelen van 1924 won de Nederlandse viermansploeg een gouden medaille. Filmbeelden van 84 jaar geleden van deze ruiters staan nu hier.

lees verder »


Oranje-huldiging 1988 opnieuw op tv

15-4-2008

Het tv-verslag in 1988 van de huldiging van Oranje na het winnen van de Europese voetbaltitel wordt op zaterdag 10 mei integraal uitgezonden door /Geschiedenis TV. Een dag later begint Andere Tijden Sport met een terugblik op diezelfde huldiging - uitzendschema hier. Twintig jaar later blijkt dat Nederland is ontsnapt aan een ramp.

lees verder »


Gemarteld aan de vooravond van een mondiaal sportevenement

15-4-2008

Toen Argentinië in 1978 dankzij een 6-0 overwinning tegen Peru de finale van het WK voetbal haalde, was Claudio Tamburrini één van de vele Argentijnen die in dolle extase de straat op ging. Niets bijzonders, ware het niet dat Tamburrini op dat moment pas drie maanden vrij was en zich voor het eerst sinds zijn ontsnapping weer op straat waagde.

lees verder »


Film over Jan van Beveren gerestaureerd

15-4-2008

De film De Laatste Man uit 1969 over doelman Jan van Beveren trok veel belangstelling, maar helaas werd het origineel beschadigd. Bijna veertig jaar later is deze film van Joop Niezen gerestaureerd. Dat meldt de site Sport Knowhow XL.

lees verder »


Korfbal is een vieze sport

15-4-2008

Op 19 april is in Rotterdam de finale van de Korfbal League. Een eeuw geleden werd korfbal door de Nederlandse medici nog beschouwd als een vieze sport. Beelden van een korfbalinterland uit 1946 tussen Nederland en België staan trouwens hier. In samenwerking met Sport Knowhow XL.

lees verder »


Sport maakt fatsoenlijk

15-4-2008

De verzamelbundel Fatsoenlijk Vertier beschrijft hoe de arbeidersklasse in bedwang zou zijn gehouden door onder meer sport. De Pers heeft vandaag een recensie. Boek is hier te koop.

lees verder »


Cricketer Ed Smith schrijft een boek

15-4-2008

Simon Kuper praat met cricketer Ed Smith, die het boek What Sport Tells Us About Life heeft geschreven.

lees verder »


Olympiër Kees Wijdekop overleden

14-4-2008

Op 8 april is Kees Wijdekop overleden. Dat meldt sporthistoricus Ton Bijkerk. Wijdekop deed mee aan de Olympische Spelen van 1936. Daar won hij een bronzen medaille in de kayak.

lees verder »


"Opvolgster van Sonja Henie" overleden

14-4-2008

Afgelopen weekend overleed de Britse kunstrijdster Cecilia Colledge. In de jaren '30 werd zij gezien als de opvolgster van superster Sonja Henie. Ze maakte haar olympisch debuut op elfjarige leeftijd.

lees verder »


Bommengooier van Oss in Andere Tijden Sport

14-4-2008

Op 1 juni maakt Andere Tijden Sport een reconstructie van de bomwedstrijd Nederland – Cyprus. Doelman Charitou van Cyrpus raakte die dag gewond, Oranje dreigde het EK van 1988 te missen. Ruim twintig jaar later vertelt de Bommengooier van Oss zijn verhaal. Ook Charitou komt aan het woord.

lees verder »


Feyenoord schakelt zichzelf uit

14-4-2008

In de columntwist De Klassieker is het nu de beurt aan Feyenoorder Jurryt van de Vooren.

lees verder »


Olympisch vuur verbrandt wietplantage

13-4-2008

Wiettelers langs de route van het olympisch vuur moeten de komende maanden extra goed uitkijken. In 2004 werd een illegale plantage gevonden toen de toorts passeerde.

lees verder »


Tommie Smith voelt niets voor Beijing 2008

13-4-2008

De Amerikaanse atleten Tommie Smith en John Carlos zijn tegenstander van de Olympische Spelen in China. In 1968 protesteerden zij tijdens een medailleceremonie met gebalde vuisten tegen racisme in eigen land. “We zijn nu veertig jaar verder”, zegt Carlos, “en we zitten in dezelfde situatie.” Smith bezoekt deze week het Sportfilmfestival in Den Bosch.

lees verder »


Ruud Gullit moet twee liedjes zingen

12-4-2008

Joeptjoep-moment! We gaan filmpjes kijken van zanger en voetballer Ruud Gullit. Volgens Johan Derksen en Hugo Borst klopt er helemaal niets meer van deze man. Toch is ルート・フリット  tot in Japan een held.

lees verder »


Rinus Michels wilde trainer van PSV worden

12-4-2008

Twintig jaar geleden bereidde Oranje zich voor op het EK, dat uiteindelijk werd gewonnen. Sportgeschiedenis is hierover een serie begonnen, waarbij we gisteren lazen dat Rinus Michels eigenlijk naar Feyenoord had willen gaan.

lees verder »


De mens als duurloper

12-4-2008

Persberichtmoment! Op 19 april komt het boek De mens als duurloper uit, dat is geschreven door Jan Knippenberg. Hierin duikt de auteur in de geschiedenis van de ultralangeafstandsloop, waaronder ook bij niet-Europese culturen. Hier te koop.

lees verder »


NUSport leest Achilles

11-4-2008

NUSport heeft het nieuwe nummer van Achilles gelezen. 'De conclusie is eenvoudig: lezen, deze sportverhalen van toen en nu.' Recensie staat hier. Achilles kopen doe je hier.

lees verder »


Jet Bussemaker naar Sportfilmfestival

11-4-2008

Staatssecretaris Bussemaker van sport is woensdag aanwezig bij de opening van het Sportfilmfestival in Den Bosch. Als ze een zwarte handschoen aandoet, kan ze de hand schudden van Tommie Smith, die er dan ook is.

lees verder »


Tommie Smith als icoon van een roerig 1968

11-4-2008

Joeptjoep-moment! We gaan filmpjes kijken van de olympische kampioen Tommie Smith uit de Verenigde Staten, die op de Olympische Spelen van 1968 met gebalde vuist protesteerde tegen het racisme in zijn land. Deze legende is woensdag in Den Bosch om het Sportfilmfestival te openen. Sommige beelden zijn gewelddadig, net als het jaar 1968 zelf.

lees verder »


Rinus Michels wilde trainer van Feyenoord worden

11-4-2008

Het is twintig jaar geleden dat Oranje zich voorbereidde op het EK van 1988, dat zou uitlopen op een grandioos succes. In de komende weken heeft Sportgeschiedenis een serie hierover, gebaseerd op het boek Midzomernacht in Hamburg van Jurriaan van Wessem. Hier te koop.

lees verder »


Rondom 10 discussieert over China

11-4-2008

Het NCRV-programma Rondom 10 praat zaterdagavond over China en de Olympische Spelen. Hiervoor zijn sporters uitgenodigd, Chinezen en Tibetanen. De vraag daarbij is: welke zin heeft al dat protest tegen China? Als je nu al iets wilt zeggen hierover, doe je dat hier.

lees verder »


Het uitzendschema van Andere Tijden Sport

11-4-2008

De definitieve programmering van Andere Tijden Sport is bekend. Het worden spectaculaire uitzendingen. Kijk zelf maar.

lees verder »


Roger de Vlaeminck is Monsieur Parijs - Roubaix

11-4-2008

Parijs - Roubaix, de Hel van het Noorden, is de koers waarin volgens de legendarische wielervolger Antoine Blondin niet alleen de renners, maar ook de fietsen tien jaar ouder worden. Roger de Vlaeminck kwam vier keer als eerste aan op de wielerbaan van Roubaix. Daarom mag hij zich Monsieur Parijs - Roubaix noemen.

lees verder »


Kan de laatste bezoeker het olympisch vuur uitdoen?

10-4-2008

De olympische logica is moeilijk te volgen. Op de plek waar in 1989 studenten werden doodgeschoten zijn de Olympische Spelen niet te bewonderen. Maar op de plek waar in 2006 Tibetanen werden doodgeschoten komen die Olympische Spelen weer wel langs.

lees verder »


Verliefd op Sneeuw

10-4-2008

Het boek Verliefd op Sneeuw van Ronald Naar is net uit. Freelance journalist Paul Prillevitz heeft hem onlangs geïnterviewd. Hieronder staat deel 2 van dit interview. Deel 1 staat hier.

lees verder »


Wilfried de Jong in de Hel van het Noorden

10-4-2008

De wielerklassieker Parijs – Roubaix kennen we ook als De Hel van het Noorden. In 2003 bezocht Wilfried de Jong deze race voor opnames van een legendarische aflevering van Sportpaleis De Jong – beelden hier.

lees verder »


Het olympisch vuur gaat zo vaak uit

9-4-2008

Op 5 mei 2004 schreef ik op NU.nl een artikel over de olympische estafettetocht voor de Olympische Spelen van Athene. ‘In de eerste twee weken na het ontsteken van het olympisch vuur is dit al dertig keer gedoofd.’ Wat er deze week in Parijs is gebeurd, is daarom alle ophef niet waard.

lees verder »


Nederland (nog?) niet in virtuele top-10 Beijing

9-4-2008

Hans Klippus bespreekt vandaag in AD Sportwereld Pro de kansen van Nederland om in Beijing de top tien van het medailleklassement te halen. Ten opzichte van november is Nederland er op achteruit gegaan.

lees verder »


Bergbeklimmer Ronald Naar

9-4-2008

Bergbeklimmer Ronald Naar is vanavond te gast in het Vara-programma Pauw en Witteman. Het boek van Naar Verliefd op Sneeuw is net uit. Freelance journalist Paul Prillevitz heeft hem onlangs geïnterviewd. 

lees verder »


Stem op je favoriete sportboek

9-4-2008

Herinneringsmoment! Bepaal via een publieksverkiezing voor de Nico Scheepmaker Beker wat je favoriete sportboek van 2007 is. Tot 20 april kan je jouw voorkeur uitspreken op Nicoscheepmakerbeker.nl. Het is iedereen toegestaan uitgebreid campagne te voeren voor een bepaald sportboek, mits dat vorig jaar is verschenen.

lees verder »


Debat over wielrenners in de oorlog

9-4-2008

Het Brabants Dagblad verzorgt een thema-avond over wielersport in de oorlog. Dat is op donderdag 17 april tijdens het Sportfilmfestival in Den Bosch. Hierbij is mevrouw Toos Schulte- van der Kley aanwezig, de weduwe van Gerrit Schulte.

lees verder »


De zeer officieuze inwijding van het Olympisch Stadion

9-4-2008

Dit jaar bestaat het Olympisch Stadion exact tachtig jaar. Op 26 april 1928 werd hier de eerste sportwedstrijd gehouden, maar daar mocht niemand bij. Leuk detail voor hockeyfans: het Stadion is geopend met een potje hockey.

lees verder »


Olympisch legende Tommie Smith op Sportfilmfestival

9-4-2008

De Amerikaanse olympiër Tommie Smith is eregast op het Sportfilmfestival in Den Bosch. Op de Olympische Spelen van 1968 werd hij wereldberoemd door tijdens de medailleceremonie een zwarte vuist in de lucht te steken uit protest tegen het racisme in eigen land. Volgende week woensdag verricht Smith de opening van het festival, dat sport en politiek als thema heeft.

lees verder »


Wie stak het olympisch vuur aan?

9-4-2008

Precies tachtig jaar geleden werd voor de eerste keer ooit het olympisch vuur ontstoken. De Volkskrant schrijft opeens dat Gerhard Herlitz dat vuur in 1928 in de Marathontoren aanstak. Pardon?

lees verder »


Huilend op de perstribune

8-4-2008

De Nederlandse wielrenner Ko Willems won in 1924 goud op de Olympische Spelen in Parijs. ‘Het was een onvergetelijk moment en er waren Hollanders, die hun aandoening niet konden bedwingen.’ Filmbeelden van de huldiging staan nu hier.

lees verder »


Radiomakers in Olympia

8-4-2008

Heibel rond het olympisch vuur! Zowel in Londen als in Parijs zorgden demonstranten voor veel onrust. De olympische fakkel werd in 1936 voor de eerste keer ontstoken voor de lange tocht naar Berlijn. Samen met Jorrit Brenninkmeijer maakte ik hierover een documentaire voor OVT-radio - hier.

lees verder »


Eric Vanderaerden won per ongeluk Gent - Wevelgem

8-4-2008

Komende woensdag staat Gent – Wevelgem weer op het programma, een klassieker die sinds 1945 wordt verreden. In 1985 had Eric Vanderaerden met overmacht een verregende Ronde van Vlaanderen gewonnen, met hulp van zijn ploeggenoot Phil Anderson. Daarom ‘mocht’ de Australiër een paar dagen later op zijn beurt Gent-Wevelgem winnen. Maar het liep anders.

lees verder »


Een gesprek met Frank Rijkaard

8-4-2008

Simon Kuper praat met Frank Rijkaard in een uiterst relaxte sfeer.

lees verder »


NUSport zet het oud papier buiten

7-4-2008

Twee jaar geleden schreef ik het fotoboek Achter Het Net. De redactie van NUSport heeft het nu ook gelezen. ´Voorlopig kan het boek dan ook weer die plank op.´ Daar lag het al twee jaar, jongens. Maar goed: recensie hier. En kopen hier.

lees verder »


De T van triest, tragisch en treurig

7-4-2008

In de columntwist De Klassieker is het nu de beurt aan Ajacied Menno Pot, auteur van het boek Vak 127. Hier te koop.

lees verder »


Geen Olympische Spelen op zondag (3)

6-4-2008

In 1908 was er weer een bekende sporter die niet op zondag wilde sporten. In veel boeken en op veel sites valt te lezen dat Forrest Smithson uit protest met een bijbel in de hand racete (en goud won). Maar dat is flauwekul.

lees verder »


Geen Olympische Spelen op zondag (2)

6-4-2008

Diverse Amerikaanse sporters die in 1900 aan de olympische atletiekwedstrijden deelnamen gaven er de voorkeur aan niet op zondag te sporten. In overleg met de Fransen werd een oplossing gevonden, die vervolgens niet werd uitgevoerd. 

lees verder »


Geen Olympische Spelen op zondag (1)

6-4-2008

Er zijn diverse films gemaakt over de Olympische Spelen, maar de bekendste is toch wel "Chariots of Fire", (Oscarwinnaar in 1981). Een van de hoofdrolspelers is de Schot Eric Liddell. Hij nam niet deel aan de 100 m, omdat hij dan op zondag had moeten lopen.

lees verder »


Overeenkomst tussen Olympisch Stadion en Stichting Sporterfgoed

5-4-2008

Hans Lubberding van het Olympisch Stadion en Paul van Gool van de Stichting Sporterfgoed hebben een leenovereenkomst getekend. Hierin is vastgelegd welk materiaal in de Olympic Experience wordt geëxposeerd, zoals de tandem van 1928 en de vele olympische toortsen.

lees verder »


Postkoetsen op de Spelen

4-4-2008

IJsbrand Chardon is al twee decennia een van de meest succesvolle vierspanners ter wereld. Hij heeft alles gewonnen wat er te winnen valt, maar een olympische titel zal daar niet bij komen. Zijn sport is namelijk maar een keer olympisch geweest, en dat was ruim 60 jaar voor Chardons geboorte.

lees verder »


Museumweekend in het Olympisch Stadion

4-4-2008

Tijdens het Museumweekend van 5 en 6 april zijn er extra rondleidingen in het Olympisch Stadion. Er is speciale aandacht voor radioverslaggever Han Hollander en de olympische tandem van 1928. En dat allemaal, omdat het Olympisch Stadion tachtig jaar bestaat.

lees verder »


Het rijke Vlaamsche wielerleven

4-4-2008

Precies in de week van de Ronde van Vlaanderen is het legendarische wielerboek Het rijke Vlaamsche wielerleven van Karel van Wijnendaele in zijn geheel op internet gezet – hier. Van Wijnendaele organiseerde de eerste Ronde van Vlaanderen. Het boek is van 1943. Via Archief Forum.

lees verder »


De dood van Theo Koomen

4-4-2008

In de avond van 4 april 1984, precies 24 jaar geleden, reed de legendarische sportverslaggever Theo Koomen tegen de auto van André Selders. De volgende dag overleed Koomen in het ziekenhuis. In 2004 sprak ik met Selders over dit ongeluk.

lees verder »


De Ronde van Vlaanderen van 2005

4-4-2008

Zondag wordt de tweeënnegentigste Ronde van Vlaanderen verreden. Met Dwars door Vlaanderen, de E3-Prijs, de Brabantse Pijl en de Driedaagse De Panne-Koksijde is de wielerliefhebber optimaal klaargestoomd voor de ‘Hoogmis van het Vlaamse wielrennen’. De editie van 2005 betekende de definitieve doorbraak van het fenomeen Tom Boonen.

lees verder »


Flashbacks Grand Prix Bahrein

4-4-2008

Op 04-04-04 werd in Bahrein de allereerste Grand Prix in het Midden-Oosten verreden. Dit jaar is voor de vijfde keer een Grand Prix.

lees verder »


Goed nieuws uit China!

3-4-2008

Altijd maar kritiek en altijd maar slecht nieuws over de Olympische Spelen - net als vier jaar geleden. Iedereen lult elkaar maar na.

lees verder »


Willem-Alexander reed de Elfstedentocht 1986 heel stiekem

3-4-2008

Voorzitter Jan Sipkema van de Elfstedenvereniging wist in 1986 niet dat prins Willem-Alexander één van de deelnemers was. Dat schrijft schaatshistoricus Gosse Blom in de Nieuwsbrief van de Stichting Vrienden van het Eerste Friese Schaatsmuseum te Hindeloopen. De voorzitter stond met zijn mond vol tanden toen journalisten hem hierop aanspraken.

lees verder »


Polygoon op de Olympische Spelen van Parijs

3-4-2008

In 1924 filmde Polygoon de Olympische Spelen in Parijs. Het was de eerste grote buitenlandse trip van dit bedrijf. Op /Geschiedenis worden de oude opnames nu on-line gezet, om te beginnen met de openingsceremonie - hier.

lees verder »


Parlementaire hoorzitting over de Olympische Spelen

3-4-2008

Op initiatief van de ChristenUnie is op maandag 14 april een hoorzitting over China, de Olympische Spelen en de mensenrechten. De officiële aankondiging hiervan staat hier. Enkele maanden geleden werd op initiatief van het parlement al een publiek debat hierover georganiseerd.

lees verder »


Bassist van Iron Maiden kan voetballen

2-4-2008

Voor Steve Harris carrière maakte als bassist van de beroemde Engelse heavy metalband Iron Maiden was hij jeugdspeler bij West Ham United, oftewel The Hammers. Een naam die bij Harris past. Een andere bijnaam van de club uit Oost Londen is The Irons. Nog toepasselijker. Harris speelt nog altijd, als amateur.

lees verder »


Een graspol voor de olympische kampioenen

2-4-2008

Er was gedoe op de Olympische Spelen van 1928 na de overwinning van Daan van Dijk en Bernhard Leene op de tandem. Tijdens de huldiging waren er geen bloemen en dus reden ze rond met een graspol. We hebben de foto!

lees verder »


Amsterdams publiek eist Nederlands volkslied

1-4-2008

In het Olympisch Stadion wordt de tandem tentoongesteld waarop Bernard Leene en Daan van Dijk in 1928 olympisch goud wonnen. Nadat ze die zege hadden geboekt, ontstond grote onrust op de tribunes. Deel één van dit verhaal staat hier.

lees verder »


De zeven vette jaren van Olympique Lyon

1-4-2008

In 2001 eindigde Olympique Lyon als tweede in de Franse competitie, achter Nantes, waardoor de groen-gelen de Champions League in mochten. Dat leverde een van de meest bizarre voetbalavonden van de laatste tien jaar op. Vanaf 2002 werd Lyonnais kampioen en als dat dit jaar weer lukt kunnen we spreken van een zevenklapper. Een unicum.

lees verder »


Wim van Est wint Ronde van Vlaanderen

1-4-2008

Het is bijna nooit een Nederlander, die de Ronde van Vlaanderen eens wint. Wim van Est was in 1953 de eerste. In samenwerking met Sport Knowhow XL.

lees verder »


Een druk basketballeven

1-4-2008

Pau Gasol staat aan het begin van wat de beste vijf maanden van zijn leven moeten worden. De Spanjaard aast op de NBA-titel en een olympische medaille. Tegen Simon Kuper zegt hij: ‘Voor een man van mijn formaat kan ik een heleboel.’ 

lees verder »Sportus.nl
Headliner.nl