Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportDe postume olympisch kampioen

5-5-2008

Bij de moderne Olympische Spelen zijn gelukkig slechts enkele atleten in competitie overleden, maar bij de oude Grieken kwam dat veel vaker voor. In 564 v. Chr. werd een overleden sporter zelfs kampioen.

Bij de antieke Olympische Spelen stonden er drie vechtsporten op het programma: worstelen, boksen en de pankration. Hoewel het worstelen ook veel gewelddadiger was dan de moderne varianten, waren vooral het name boksen en pankration bloediger. De pankration (pan: "alles" + kratos: "kracht") was een mengvorm van boksen en worstelen, misschien te vergelijken met het hedendaagse ultimate fighting of het Japanse K-1. Vrijwel alles was toegestaan bij de pankration, en zelf officieel verboden acties als bijten kwamen geregeld voor. Pankration was de populairste sport bij de oude Grieken, maar niet de bloedigste; boksen werd over het algemeen als gevaarlijker beschouwd.

In 572 en 568 voor Christus werd de pankration gewonnen door Arrachion uit Phigalia, een stad in zuid-west Arkadië, op het schiereiland Peloponnesos. In 564 v. Chr. ging hij voor zijn derde titel. Om de gebeurtenis enigszins in de tijd te kunnen plaatsen: de van zijn stelling bekende wiskundige Pythagoras werd in 569 v. Chr. geboren, en Buddha (Siddharta Gautama) in 563 v. Chr.

Arrachion haalde wederom de finale van de pankration. Het precieze verloop van de wedstrijd is een kwestie van vertaling en interpretatie. Arrachions tegenstander, wiens naam niet is overgeleverd (de Grieken noteerden geen verliezers), zou Arrachion in een wurggreep hebben gehouden. Hij manoeuvreerde zich zo dat de enkel van zijn opponent uit de kom schoot. Die stak daarop zijn arm in de lucht: het teken van overgave. Arrachion zou net na dat moment bezweken zijn aan de wurggreep. Huidige experts betwijfelen of Arrachion is gestikt door wurging, en houden het op een vorm van hartfalen tijdens inspanning.

Hoe het ook zij, omdat zijn tegenstander zich overgaf, werd Arrachion uitgeroepen tot olympisch kampioen in de pankration. Zoals de meeste kampioen verrees er in zijn woonplaats een standbeeld, waarvan de resten bewaard zijn gebleven:

 

Nog 95 dagen tot Beijing 2008.

 

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Jeroen: Ik was vergeten dat Jurriaan hier ook al over had geschreven - beetje dubbel zo.

Als je de link in het artikel volgt zie je dat zelfs in de vertaling van één tekst er verschillende interpretaties zijn. In een boek dat ik heb wordt ook van tenen gesproken, maar dat komt weer uit latere bron. Laten we het er op houden dat hij een klassieke variant was van Jochen Rindt.
geplaatst op: 5-5-2008 21:19:05u. | website
Micha: Ik ken het verhaal in de variant dat de tegenstander spontaan pijn in zijn teen kreeg en opgaf.

Klik overigens op website voor het verhaal van Jurriaan. Dat is weer een andere variant.
geplaatst op: 5-5-2008 20:22:27u. | website
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl