Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportSchorsing Foekje Dillema was onterecht

Door Jurryt van de Vooren 20-7-2008

Een DNA-test op de kleren van Foekje Dillema toont aan dat ze in 1950 niet geschorst had mogen worden. Dat blijkt uit de uitzending van Andere Tijden Sport zondag. Hieronder een filmpje met de uitleg. De uitzending van zondag staat hier.

 

Dit hadden dus veel meer medailles moeten zijn

Boek kopen over Foekje?

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Bart: @ Ton:

Ik weet het niet Ton, als ik ineens de 100 meter in 8 sec ren geloofd ook niemand me :) Maar hij zal vast wel wat inspraak hebben gehad.
geplaatst op: 21-7-2008 19:27:41u. | e-mail
Bart: @ Miriam:

Ik wilde nog typen: "of iets dat doorop lijkt". Dit heeft er iets van weg: http://nl.wikipedia.org/wiki/Interseksualiteit

En als we het hebben over het wel of niet diskwalifiseren vind ik het een logische en makkelijk hanteerbare reden dat als vrouwen y chromosomen hebben gediskwalifiseerd mogen worden. "Gevoelig voor testosteron is wat anders dan mannelijke chromosomen hebben. Zeker als je het meetbaar wil hebben.

Ik had en heb het dus over de vrouwen met y chromosomen en niet over vrouwen die gevoelig zijn voor testosteron.
geplaatst op: 21-7-2008 19:24:08u. | e-mail
max dohle: Schorsing niet terecht? In al die jaren van de seksetest zijn er tientallen vrouwen met een Y-chromosoom geschorst. Foekje is daarop echt geen uitzonderig. Het is onrechtvaardig, maar in die tijd dacht men daar anders over.
geplaatst op: 21-7-2008 16:23:20u.
Ton: Jammer dat er niet meer aandacht aan besteed wordt dat de toenmalige echtgenoot van Blankers aan de touwtjes trok bij de KNAU.
Met de technische know how van toen heeft men geen dna test kunnen uitvoeren en werd er een conclusie getrokken op basis van uiterlijk en niet op basis van feiten>
Telde misschien ook me dat Blankers helemaal zoek gelopen werd?!
geplaatst op: 21-7-2008 15:07:05u. | e-mail
Miriam van der Have: Beste Bart, op AISNederland.nl staat NIET dat er vrouwen bestaan met een mannelijk geslachtsdeel. Bij Partieel AOS, een andere aandoening dan Foekje had, is het mogelijk dat een man een kleine penis heeft of een vrouw een grote clitoris - maar dat is nog niet hetzelfde als "vrouwen met een mannelijk geslachtsdeel".

Overigens denk ik dat je met je opmerking...

"Erg hard, maar ik vind dus inderdaad dat die vrouwen niet mogen meedoen in de topsport. Vergelijk het met anabolen alleen dan kunnen zij er niks aan doen."

…het overgrote deel van de vrouwelijke sporters hebt gediskwalificeerd want bijna alle vrouwen zijn gevoelig voor testosteron en de ene vrouw maakt meer testosteron aan dan de andere vrouw. De enige vrouwen die absoluut geen voordeel hebben van het lichaamseigen testosteron, zijn vrouwen met de complete vorm van het androgeen ongevoeligheid syndroom. Met jouw redenering zouden alleen vrouwen met een hoge gradatie AOS aan eerlijke sport kunnen doen.

Maar als ik even advocaat van de duivel mag spelen, moet ik zeggen dat de kop "Schorsing Foekje Dillema was onterecht" inderdaad dubieus is. Volgens de toen geldende regels was de schorsing niet onterecht. Honderden vrouwen zijn uitgesloten van sportwedstrijden omdat ze Y-chromosomen hadden. Bij de meeste van die vrouwen was aan de buitenkant niets te zien van die Y-chromosomen. Dat het een groot onrecht is dat deze vrouwen zijn geschorst klopt, en daarom zijn de regels tegenwoordig aangepast. Maar pijnlijk genoeg was het uitsluiten naar de toen geldende regels niet onterecht. Met andere woorden, onrecht aangedaan vanuit onterechte regels kan soms toch rechtmatig zijn - helaas.

Het is een beetje te vergelijken met het spraakmakende televisieprogramma Hoepla in 1968 (met de blote Phil Bloom). De vierde uitzending van deze aflevering van het spraakmakende programma werd door de VPRO geschrapt op gronden die naar hedendaagse maatstaven onterecht lijken. Vandaar dat de inmiddels teruggevonden aflevering 4 gewoon weer op de website van de VPRO te bekijken is. Maar in 1968 stond VPRO nog voor Vrijzinnig Protestantse Radio Omroep en vanuit dat perspectief was het schrappen van de uitzending beslist niet onterecht.

Maar goed, Foekje Dillema was een vrouw en al het andere is geneuzel. Tegenwoordig mogen man-naar-vrouw transseksuelen twee jaar na de geslachtsveranderende operatie aan de Olympische Spelen meedoen. Wat dat betreft is het verhaal over Foukje Dillema inderdaad uit 'andere tijden'.
geplaatst op: 21-7-2008 13:14:48u. | website
ifeelfine: @ Scheren.. Hoe moet Fanny Blankers Koen dat doen aangezien ze al een aantal jaar geleden is overleden.

Daarnaast alle belangstellende(hebbende) zijn overleden. Is het nu niet een tijd dat we het verleden laten rusten en er niet met een hedendaagse (gelkeurde) bril naar kijken.......
geplaatst op: 21-7-2008 11:43:43u. | e-mail
Hendrik: Plaatst wat mij betreft Fanny Blankers Koen in een ander daglicht
geplaatst op: 21-7-2008 11:25:25u. | e-mail
Bart: Of de webbeheerder moet ervoor zorgen dat het niet kan :)
geplaatst op: 21-7-2008 11:25:04u. | e-mail
Bart: En Frank heeft ook gelijk. Het had zeker wel kunnen leiden tot onverbeterbare records. Mensen kunnen niet in 1 sec de 100 meter lopen, nooit niet dus er is een max. En mannen hebben meer spierweefsel dan vrouwen en tal van andere genetische eigenschappen waardoor zij betere prestaties kunnen leveren, als iemand doordat ze 10% man is beter presteerd KAN dat leiden tot prestaties die geen vrouw OOIT zal verbeteren. Hoe oneerlijk is het dat de vrouwelijke topsport 0,1% van elkaar verschilt qua toptijd en dat er dan iemand die dankzij een genetische afwijking de top helemaal achter zich laat. Erg hard, maar ik vind dus inderdaad dat die vrouwen niet mogen meedoen in de topsport. Vergelijk het met anabolen alleen dan kunnen zij er niks aan doen. Begrijp me niet verkeerd ik vind het rot voor ze, maar eerlijk was het niet geweest als Foekje meedeed.

En even ter extra info: Er zijn zelfs vrouwen met een mannelijk geslachtdeel. Op aisnederland.nl kun je daar meer over vinden.
geplaatst op: 21-7-2008 11:24:11u. | e-mail
BarendJan: En er kleeft toch ook iets prachtigs aan dit verhaal. Waarbij het in kleine boeren dorpsgemeenschappen niet zoveel uitmaakt wie of wat je bent. Men hoort erbij, "da's ome Jan, da's een beetje een rare". Of de stugheid van de Noorderling die het vertikt de zaak aan te vechten maar 'barst maar' denkt en terug naar huis keert.
geplaatst op: 21-7-2008 11:07:17u. | e-mail
V: Onverbeterbare records bestaan niet. Het duurt soms alleen lang. Gelijke kansen heb je nooit, dat is compleet afhankelijk van training trainingsmiddelen, en ook aanleg (dat is genetisch). En had ze dan bij de mannen mee moeten doen? Sablikova bij het schaatsen heeft ook een bijzondere hormoonhuishouding, moeten we misschien ipv in mannen en vrouwen de sport indelen in verhoudingen gromosomen en hormonen? kom zeg.

De doping ed zoals in de oostblok toegepast is is valsspelen en mag niet. Maar als het iets genetisch is heb je geluk gehad. Een ander is heel goed in acteren, en weer een ander kan lang z'n adem inhouden.
geplaatst op: 21-7-2008 10:54:46u. | e-mail
Frank Koopmans: Bart is de eerste die hier iets verstandigs over zegt. Eigenlijk zou er ook helemaal niet "onterecht" in de kop van het bericht mogen staan. Laat staan elders in de media.
Immers, we weten helemaal niet tot hoe ver de genitale ontwikkeling tot man bij mevrouw Dillema voerde. Het is zeer wel mogelijk, dat de waarnemers in het ziekenhuis destijds een zekere vorm van een mannelijk lid aantroffen (er circuleert een verdachte foto van haar sportbroek op het net). De naamgeving wijst er bovendien op, dat er bij de geboorte al onzekerheid was omtrent Dillema's geslacht.

Daarnaast kan je je afvragen, of het vanuit sportief oogpunt nog een eerlijke situatie was. Tegenwoordig zijn er oplossingen met operaties en hormoonbehandelingen, vroeger kon dat niet. Als sporter vind ik gelijke startwaarden een belangrijk gegeven. De tijden die mevrouw Dillema liep waren voor een beginnend atlete beslist abnormaal. Het had kunnen leiden tot onverbeterbare records. En zou men zoiets internationaal eigenlijk wel gepikt hebben?

Wat mij betreft hoeven FBK en de Atletiekunie dus niet in het stof te bijten. Al blijft het natuurlijk wel een afschuwelijke tragedie.
geplaatst op: 21-7-2008 10:20:09u. | e-mail
Scheres: Misschien mag Fanny Blankers-Koen al haar gewonnen medailles aan de de familie van Foekje schenken. Lijkt me wel zo netjes...

Van de andere kant: Fanny was natuurlijk ook heel erg goed. Maar het was wel heeeeel smerig.
geplaatst op: 21-7-2008 10:14:13u. | e-mail
Ray: Triest, hoe je iemands leven zo kan vernietigen op basis van iemands beweringen.
Ok, in die tijd hadden ze geen DNA onderzoeken, maar enig voorzichtigheid was wel hier wel op zijn plaats.
Blij dat ze posthuum in ere hersteld is al is het bijna60 jaar later.
geplaatst op: 21-7-2008 09:18:11u. | e-mail
Bart: En eigenlijk, ook al klinkt het misschien niet leuk, zou er dit moeten staan: "Foekje Dillema was een vrouw (en een beetje man)". Ook al kon niemand dat toen weten.
geplaatst op: 21-7-2008 09:14:35u. | e-mail
Bart: Ik heb wel al eerder gehoord van mensen met xy en xx chromosomen. Komt zelden voor. Ik moet zeggen dat ik het verhaal van beide kanten wel kan begrijpen. Zij voelt zich natuurlijk heel erg vrouw en tegenstanders zien gewoon mannelijke trekjes die er wel degelijk zijn. Qua kracht en uithoudingsvermogen zal ze door de xy voordeel kunnen hebben gehad. Veel te lastig om hier over te oordelen, maar van beide kanten begrijpelijk.
geplaatst op: 21-7-2008 09:12:30u. | e-mail
mitsai: ja, beste Jurryt , kunt u dat niet eens uitzoeken? hoe die test van de KNAU was?
geplaatst op: 21-7-2008 08:18:02u. | e-mail
Smart Meets: Foekje was de hardlopende Amelie Mauresmo. Tragisch.
geplaatst op: 21-7-2008 01:16:54u.
HArry: Wellicht dat dat rapport in dezelfde kluis ligt als de beslissing over Verona van de Leur. Niets menselijks is de Regenten vreemd.
geplaatst op: 20-7-2008 23:26:01u. | e-mail
Willem: Eindelijk gerechtigheid, Jammer dat het na haar dood pas is uitgezocht
geplaatst op: 20-7-2008 23:14:23u. | e-mail
HArry: Wellicht dat dat rapport in dezelfde kluis ligt als de beslissing over Verona van de Leur. Niets menselijks is de Regenten vreemd.
geplaatst op: 20-7-2008 23:12:19u. | e-mail
Rob Statler: Wat ik in de uitzending miste, was het (officiële) medisch rapport van Foekjes keuring.
geplaatst op: 20-7-2008 22:55:42u. | e-mail
Jeroen: Fijn dat hier nu duidelijkheid over is, maar jammer dat er in het programma eigenlijk niks nieuws werd verteld over het hoe en waarom van de test, en de drol van de KNAU bij het uitvoeren van de beruchte test. De betrokken zijn natuurlijk ook allemaal al overleden.
geplaatst op: 20-7-2008 22:51:45u. | website
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl