Zoeken


Nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen!Sportus.nl; Where Sports Meets Fashion

Rubrieken

RSS feed Andere Tijden Sport
Andere Tijden Sport (133)
RSS feed Atletiek
Atletiek (408)
RSS feed Auto- en motorsport
Auto- en motorsport (97)
RSS feed Ballen
Ballen (33)
RSS feed Basketbal
Basketbal (61)
RSS feed Boksen
Boksen (158)
RSS feed Bowls
Bowls (2)
RSS feed Cricket
Cricket (26)
RSS feed Darts
Darts (17)
RSS feed De Klassieker
De Klassieker (151)
RSS feed De verjaardag van Bep van Klaveren
De verjaardag van Bep van Klaveren (19)
RSS feed Diversen
Diversen (19)
RSS feed EK dagboek
EK dagboek (28)
RSS feed EK voetbal 2008
EK voetbal 2008 (67)
RSS feed Financieel dossier Olympische Winterspelen
Financieel dossier Olympische Winterspelen (26)
RSS feed Gewichtheffen
Gewichtheffen (12)
RSS feed Golf
Golf (16)
RSS feed Het ontstaan van de Spelen
Het ontstaan van de Spelen (38)
RSS feed Het stadioncomplex
Het stadioncomplex (9)
RSS feed Hockey
Hockey (75)
RSS feed Hoe verder met sportgeschiedenis?
Hoe verder met sportgeschiedenis? (28)
RSS feed Honk- en softbal
Honk- en softbal (35)
RSS feed Judo
Judo (48)
RSS feed Koningshuis en sport
Koningshuis en sport (62)
RSS feed Lacrosse
Lacrosse (5)
RSS feed Mathieu Cordang
Mathieu Cordang (7)
RSS feed Nederlands goud
Nederlands goud (146)
RSS feed Nico Scheepmaker Beker
Nico Scheepmaker Beker (99)
RSS feed Olympisch Stadion Amsterdam
Olympisch Stadion Amsterdam (709)
RSS feed Olympisch vuur
Olympisch vuur (88)
RSS feed Olympische Spelen Algemeen
Olympische Spelen Algemeen (307)
RSS feed Olympische Winterspelen
Olympische Winterspelen (327)
RSS feed Olympische Zomerspelen
Olympische Zomerspelen (942)
RSS feed Op weg naar Peking
Op weg naar Peking (558)
RSS feed Opmerkelijke sporten
Opmerkelijke sporten (22)
RSS feed Overig
Overig (228)
RSS feed Paardensport
Paardensport (65)
RSS feed Roeien
Roeien (81)
RSS feed Rugby
Rugby (31)
RSS feed Schaatsen
Schaatsen (654)
RSS feed Schaken en dammen
Schaken en dammen (34)
RSS feed Schermen
Schermen (17)
RSS feed Schietsport
Schietsport (11)
RSS feed Snooker
Snooker (22)
RSS feed Sport (niet) in beeld
Sport (niet) in beeld (18)
RSS feed Sport en politiek
Sport en politiek (606)
RSS feed Sport in beeld
Sport in beeld (667)
RSS feed Sportalbum 1898
Sportalbum 1898 (20)
RSS feed Sportboeken
Sportboeken (801)
RSS feed Sportdocumentaires IDFA 2010
Sportdocumentaires IDFA 2010 (10)
RSS feed Sportdvd's
Sportdvd's (39)
RSS feed Sportfilms
Sportfilms (42)
RSS feed Sportjournalistiek
Sportjournalistiek (172)
RSS feed Sporttaal
Sporttaal (46)
RSS feed Tennis
Tennis (111)
RSS feed Turnen
Turnen (59)
RSS feed Tweets van Toen
Tweets van Toen (104)
RSS feed Vergeten sporthelden
Vergeten sporthelden (128)
RSS feed Voetbal
Voetbal (2487)
RSS feed Volleybal
Volleybal (24)
RSS feed Wielrennen
Wielrennen (880)
RSS feed Zeilen
Zeilen (30)
RSS feed Zwemmen
Zwemmen (142)Gouden Voetbaljaren

Ads
Subside Sports
Casual schoenen
Voetbalkleding
Vakantie Griekenland
Voetbalshirts.com
Voetbal-schoenen.eu
Fotogeschenken
Teamkleding
Aart Kok Vouwwagens
Combi-Camp Vouwwagens
KillerTees

Pouchain
Sportfashion nieuws

Add to Google

Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

RugbytrainingNobody fucks with Kroton

Door Jurriaan van Wessem 5-8-2008

‘Hardlopen is een leuke bezigheid, waar ieder land een kans maakt om te winnen, maar aan het andere eind van het stadion zal altijd iemand uit Kroton als eerste over de finish komen.’

Tisikrates van Kroton zelf

Deze zomer beleeft een opmerkelijk jubileum: 2500 jaar geleden domineerden zeven hardlopers uit Kroton de stadionwedstrijd van de Olympische Spelen door op de eerste zeven plaatsen te eindigen. ‘De snelste Griek is nog langzamer dan de traagste renner uit Kroton,’ constateerde een toeschouwer uit Athene bitter. Het is het absolute hoogtepunt voor de succesvolste sportstad uit de Oudheid.

Omdat bij de Grieken alleen de winnaar telde, weten we niet meer dan dat Tisikrates deze stadionloop over 200 meter won. Dat de winnaar uit Kroton kwam was minder verbazingwekkend, want deze stadstaat in Groot Griekenland (het tegenwoordige Zuid-Italië) domineerde dit onderdeel van de Olympische Spelen al een eeuw. Vanaf 588 voor Chr. was de stadionloop al tien keer gewonnen door een hardloper uit Kroton, waarvan vier van de laatste vijf winnaars. En ook de volgende twee edities waren voor een hardloper uit deze polis.

Geld voor successen

Er kwam pas een einde aan deze imposante reeks, toen de Siciliaanse tiran Gelon van Syracuse de hardloper Astylos voor de Spelen van 480 verleidde tot een spectaculaire transfer. Natuurlijk was met deze deal veel geld gemoeid, maar Gelon had dat er wel voor over om zijn stadstaat aan een grote overwinning te helpen.

Een Olympische krans leidde nu eenmaal tot roem in de hele Griekse wereld. En Astylos won er maar liefst drie voor Syracuse. In Kroton sprak men er schande van, dat een atleet zijn land op deze manier had verraden. Uit woede werd zijn standbeeld voor de successen in 488 en 484 vanaf een hoge rots in de zee gegooid. Zijn woonhuis werd voor straf omgebouwd tot een gevangenis. Astylos zou nooit meer een stap zetten in Kroton.

Het moet haast wel of Astylos was er in 492 al bij. En het kan bijna niet anders dat Phayllos ook meeliep. Deze hardloper had in Delphi al twee keer de stadionloop gewonnen en was ook kampioen in de pentatlon, maar hij maakte vooral indruk met zijn verspringkwaliteiten. Bij een toernooi in Halikarnassos had hij meer dan zestien meter overbrugd. Hoe hem dat lukte, heeft niemand begrepen, maar zijn prestatie is wel opgetekend. Hij sprong zo ver, dat hij achter de zandbak belandde en zijn been brak. Dat gebeurde in 498.

Trots van de natie

Tisikrates won de enerverende race in Olympia, die alle Grieken op de grastribunes rond het stoffige veld met open mond aanschouwden. Een dergelijke overmacht van een stadstaat waren ze niet gewend op het sportveld. De andere deelnemers uit Thebe, Athene, Argos, Korinthe en Sparta kwamen proestend en kuchend over de marmeren finishlijn. Ze konden weer vier jaar dromen van een victorie in deze arena, maar eigenlijk wisten ze al dat ze kansloos waren. ‘Als je wilt winnen op de stadionloop, moet je eerst zorgen dat je in Kroton wordt geboren,’ meende een kroniekschrijver.

In 492 verkeerde de topsport in Kroton op een absoluut hoogtepunt. In deze stad werden atleten op handen gedragen. Ze waren de trots van de natie en daarom zorgde het stadsbestuur voor uitzonderlijke omstandigheden, zodat de sporters zich op het leveren van prestaties konden concentreren. Zij werden vrijgesteld van militaire dienst en kregen een beloning voor hun trainingsarbeid. De polis betaalde ook de trainers en de begeleiders en zorgde voor een ideaal trainingscomplex.

Niemand twijfelde aan het nut van deze investeringen want Kroton steeg in aanzien in de Griekse wereld na elk succes op het sportveld. De atleten snapten dat ook en eisten na verloop van tijd zelfs een vast salaris van het stadsbestuur. Aan het einde van de zesde eeuw behoorden ze al tot de bestverdienende inwoners van Kroton.

Medische begeleiding

Geld was zeker een belangrijke factor in de sportbeleving van Kroton, maar op het gebied van medische begeleiding was Kroton helemaal zijn tijd vooruit. De artsen Demokedes en Alkmeon hielden er praktijk. De laatstgenoemde ontdekte bij lijkschouwingen dat de mens een centraal zenuwstelsel had en zou deze kennis ook aanwenden om de prestaties van de atleten te verbeteren en om blessures sneller te laten genezen. De eerstgenoemde arts probeerde bij de sporters speciale diëten uit. Tijdgenoten meenden dat de kampioenen van Kroton zelden pijn leden en over bovenmenselijke spieren beschikten.

En dan was er de invloed van Pythagoras. Behalve een uitzonderlijk wetenschapper en een invloedrijk politicus was hij ook een sportgoeroe. Hij had de topjaren van de worstelaar Milon meegemaakt en bemoeide zich daarna met alle sporters uit Kroton. De wijsgeer was vooral een coördinator en een ‘mental coach’, die zijn discipelen met zijn theorieën wist te overtuigen.

Veel van de hardlopers onderwierpen zich aan zijn harde leerschool, van wie hij veel eiste. Zo deden ze bij voorbeeld in de aanloop naar de grote toernooien aan seksuele onthouding, hetgeen toen zeer vernieuwend was. Pythagoras maakte de grote race in Olympia niet meer mee. Hij was waarschijnlijk toen al overleden maar in ieder geval verhuisd naar Metapontion. De hardlopers noemden zich toch stuk voor stuk leerlingen van zijn school hoewel maar een paar hem echt hadden gekend.

In het stadion van Olympia maakte Kroton in 492 school. Tisikrates werd door zijn stadgenoten op de schouders genomen. En op de eretribune verzuchtte een bobo: ‘Hardlopen is een leuke bezigheid, waar ieder land een kans maakt om te winnen, maar aan het andere eind van het stadion zal altijd iemand uit Kroton als eerste over de finish komen.’

NB: De hardloopkampioenen uit Kroton zijn: Glaukias (48e Spelen in Olympia), Lykinos (49e), Eratosthenes (51e), Hippostratos (54e en 55e), Diognetos (58e), Ischomachos (68e en 69e), Tisikrates (71e en 72e) en Astylos (73e en 74e).

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Frank G.: Hoe heette die bobo? Garykas Linekerapoulos?
geplaatst op: 6-8-2008 10:34:54u.


Sportus.nl
Headliner.nl