Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportNobody fucks with Kroton

5-8-2008

‘Hardlopen is een leuke bezigheid, waar ieder land een kans maakt om te winnen, maar aan het andere eind van het stadion zal altijd iemand uit Kroton als eerste over de finish komen.’

Tisikrates van Kroton zelf

Deze zomer beleeft een opmerkelijk jubileum: 2500 jaar geleden domineerden zeven hardlopers uit Kroton de stadionwedstrijd van de Olympische Spelen door op de eerste zeven plaatsen te eindigen. ‘De snelste Griek is nog langzamer dan de traagste renner uit Kroton,’ constateerde een toeschouwer uit Athene bitter. Het is het absolute hoogtepunt voor de succesvolste sportstad uit de Oudheid.

Omdat bij de Grieken alleen de winnaar telde, weten we niet meer dan dat Tisikrates deze stadionloop over 200 meter won. Dat de winnaar uit Kroton kwam was minder verbazingwekkend, want deze stadstaat in Groot Griekenland (het tegenwoordige Zuid-Italië) domineerde dit onderdeel van de Olympische Spelen al een eeuw. Vanaf 588 voor Chr. was de stadionloop al tien keer gewonnen door een hardloper uit Kroton, waarvan vier van de laatste vijf winnaars. En ook de volgende twee edities waren voor een hardloper uit deze polis.

Geld voor successen

Er kwam pas een einde aan deze imposante reeks, toen de Siciliaanse tiran Gelon van Syracuse de hardloper Astylos voor de Spelen van 480 verleidde tot een spectaculaire transfer. Natuurlijk was met deze deal veel geld gemoeid, maar Gelon had dat er wel voor over om zijn stadstaat aan een grote overwinning te helpen.

Een Olympische krans leidde nu eenmaal tot roem in de hele Griekse wereld. En Astylos won er maar liefst drie voor Syracuse. In Kroton sprak men er schande van, dat een atleet zijn land op deze manier had verraden. Uit woede werd zijn standbeeld voor de successen in 488 en 484 vanaf een hoge rots in de zee gegooid. Zijn woonhuis werd voor straf omgebouwd tot een gevangenis. Astylos zou nooit meer een stap zetten in Kroton.

Het moet haast wel of Astylos was er in 492 al bij. En het kan bijna niet anders dat Phayllos ook meeliep. Deze hardloper had in Delphi al twee keer de stadionloop gewonnen en was ook kampioen in de pentatlon, maar hij maakte vooral indruk met zijn verspringkwaliteiten. Bij een toernooi in Halikarnassos had hij meer dan zestien meter overbrugd. Hoe hem dat lukte, heeft niemand begrepen, maar zijn prestatie is wel opgetekend. Hij sprong zo ver, dat hij achter de zandbak belandde en zijn been brak. Dat gebeurde in 498.

Trots van de natie

Tisikrates won de enerverende race in Olympia, die alle Grieken op de grastribunes rond het stoffige veld met open mond aanschouwden. Een dergelijke overmacht van een stadstaat waren ze niet gewend op het sportveld. De andere deelnemers uit Thebe, Athene, Argos, Korinthe en Sparta kwamen proestend en kuchend over de marmeren finishlijn. Ze konden weer vier jaar dromen van een victorie in deze arena, maar eigenlijk wisten ze al dat ze kansloos waren. ‘Als je wilt winnen op de stadionloop, moet je eerst zorgen dat je in Kroton wordt geboren,’ meende een kroniekschrijver.

In 492 verkeerde de topsport in Kroton op een absoluut hoogtepunt. In deze stad werden atleten op handen gedragen. Ze waren de trots van de natie en daarom zorgde het stadsbestuur voor uitzonderlijke omstandigheden, zodat de sporters zich op het leveren van prestaties konden concentreren. Zij werden vrijgesteld van militaire dienst en kregen een beloning voor hun trainingsarbeid. De polis betaalde ook de trainers en de begeleiders en zorgde voor een ideaal trainingscomplex.

Niemand twijfelde aan het nut van deze investeringen want Kroton steeg in aanzien in de Griekse wereld na elk succes op het sportveld. De atleten snapten dat ook en eisten na verloop van tijd zelfs een vast salaris van het stadsbestuur. Aan het einde van de zesde eeuw behoorden ze al tot de bestverdienende inwoners van Kroton.

Medische begeleiding

Geld was zeker een belangrijke factor in de sportbeleving van Kroton, maar op het gebied van medische begeleiding was Kroton helemaal zijn tijd vooruit. De artsen Demokedes en Alkmeon hielden er praktijk. De laatstgenoemde ontdekte bij lijkschouwingen dat de mens een centraal zenuwstelsel had en zou deze kennis ook aanwenden om de prestaties van de atleten te verbeteren en om blessures sneller te laten genezen. De eerstgenoemde arts probeerde bij de sporters speciale diëten uit. Tijdgenoten meenden dat de kampioenen van Kroton zelden pijn leden en over bovenmenselijke spieren beschikten.

En dan was er de invloed van Pythagoras. Behalve een uitzonderlijk wetenschapper en een invloedrijk politicus was hij ook een sportgoeroe. Hij had de topjaren van de worstelaar Milon meegemaakt en bemoeide zich daarna met alle sporters uit Kroton. De wijsgeer was vooral een coördinator en een ‘mental coach’, die zijn discipelen met zijn theorieën wist te overtuigen.

Veel van de hardlopers onderwierpen zich aan zijn harde leerschool, van wie hij veel eiste. Zo deden ze bij voorbeeld in de aanloop naar de grote toernooien aan seksuele onthouding, hetgeen toen zeer vernieuwend was. Pythagoras maakte de grote race in Olympia niet meer mee. Hij was waarschijnlijk toen al overleden maar in ieder geval verhuisd naar Metapontion. De hardlopers noemden zich toch stuk voor stuk leerlingen van zijn school hoewel maar een paar hem echt hadden gekend.

In het stadion van Olympia maakte Kroton in 492 school. Tisikrates werd door zijn stadgenoten op de schouders genomen. En op de eretribune verzuchtte een bobo: ‘Hardlopen is een leuke bezigheid, waar ieder land een kans maakt om te winnen, maar aan het andere eind van het stadion zal altijd iemand uit Kroton als eerste over de finish komen.’

NB: De hardloopkampioenen uit Kroton zijn: Glaukias (48e Spelen in Olympia), Lykinos (49e), Eratosthenes (51e), Hippostratos (54e en 55e), Diognetos (58e), Ischomachos (68e en 69e), Tisikrates (71e en 72e) en Astylos (73e en 74e).

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Frank G.: Hoe heette die bobo? Garykas Linekerapoulos?
geplaatst op: 6-8-2008 10:34:54u.
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl