Zoeken


Nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen!Sportus.nl; Where Sports Meets Fashion

Rubrieken

RSS feed Andere Tijden Sport
Andere Tijden Sport (133)
RSS feed Atletiek
Atletiek (408)
RSS feed Auto- en motorsport
Auto- en motorsport (97)
RSS feed Ballen
Ballen (33)
RSS feed Basketbal
Basketbal (61)
RSS feed Boksen
Boksen (158)
RSS feed Bowls
Bowls (2)
RSS feed Cricket
Cricket (26)
RSS feed Darts
Darts (17)
RSS feed De Klassieker
De Klassieker (151)
RSS feed De verjaardag van Bep van Klaveren
De verjaardag van Bep van Klaveren (19)
RSS feed Diversen
Diversen (19)
RSS feed EK dagboek
EK dagboek (28)
RSS feed EK voetbal 2008
EK voetbal 2008 (67)
RSS feed Financieel dossier Olympische Winterspelen
Financieel dossier Olympische Winterspelen (26)
RSS feed Gewichtheffen
Gewichtheffen (12)
RSS feed Golf
Golf (16)
RSS feed Het ontstaan van de Spelen
Het ontstaan van de Spelen (38)
RSS feed Het stadioncomplex
Het stadioncomplex (9)
RSS feed Hockey
Hockey (74)
RSS feed Hoe verder met sportgeschiedenis?
Hoe verder met sportgeschiedenis? (28)
RSS feed Honk- en softbal
Honk- en softbal (35)
RSS feed Judo
Judo (48)
RSS feed Koningshuis en sport
Koningshuis en sport (62)
RSS feed Lacrosse
Lacrosse (5)
RSS feed Mathieu Cordang
Mathieu Cordang (7)
RSS feed Nederlands goud
Nederlands goud (146)
RSS feed Nico Scheepmaker Beker
Nico Scheepmaker Beker (99)
RSS feed Olympisch Stadion Amsterdam
Olympisch Stadion Amsterdam (709)
RSS feed Olympisch vuur
Olympisch vuur (88)
RSS feed Olympische Spelen Algemeen
Olympische Spelen Algemeen (305)
RSS feed Olympische Winterspelen
Olympische Winterspelen (327)
RSS feed Olympische Zomerspelen
Olympische Zomerspelen (941)
RSS feed Op weg naar Peking
Op weg naar Peking (558)
RSS feed Opmerkelijke sporten
Opmerkelijke sporten (22)
RSS feed Overig
Overig (228)
RSS feed Paardensport
Paardensport (65)
RSS feed Roeien
Roeien (81)
RSS feed Rugby
Rugby (31)
RSS feed Schaatsen
Schaatsen (654)
RSS feed Schaken en dammen
Schaken en dammen (34)
RSS feed Schermen
Schermen (17)
RSS feed Schietsport
Schietsport (11)
RSS feed Snooker
Snooker (22)
RSS feed Sport (niet) in beeld
Sport (niet) in beeld (18)
RSS feed Sport en politiek
Sport en politiek (605)
RSS feed Sport in beeld
Sport in beeld (667)
RSS feed Sportalbum 1898
Sportalbum 1898 (20)
RSS feed Sportboeken
Sportboeken (801)
RSS feed Sportdocumentaires IDFA 2010
Sportdocumentaires IDFA 2010 (10)
RSS feed Sportdvd's
Sportdvd's (39)
RSS feed Sportfilms
Sportfilms (42)
RSS feed Sportjournalistiek
Sportjournalistiek (171)
RSS feed Sporttaal
Sporttaal (46)
RSS feed Tennis
Tennis (111)
RSS feed Turnen
Turnen (59)
RSS feed Tweets van Toen
Tweets van Toen (103)
RSS feed Vergeten sporthelden
Vergeten sporthelden (128)
RSS feed Voetbal
Voetbal (2487)
RSS feed Volleybal
Volleybal (24)
RSS feed Wielrennen
Wielrennen (879)
RSS feed Zeilen
Zeilen (30)
RSS feed Zwemmen
Zwemmen (142)Gouden Voetbaljaren

Ads
Subside Sports
Casual schoenen
Voetbalkleding
Vakantie Griekenland
Voetbalshirts.com
Voetbal-schoenen.eu
Fotogeschenken
Teamkleding
Aart Kok Vouwwagens
Combi-Camp Vouwwagens
KillerTees

Pouchain
Sportfashion nieuws

Add to Google

Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Olympia vroegerPact van Dokkum zorgde voor enorme chaos

Door Jurryt van de Vooren 23-12-2008

De Elfstedentocht van 1940 werd beroemd door het Pact van Dokkum. De vijf koplopers spraken toen af om gezamenlijk de finish te passeren, maar uiteindelijk ging iedereen voor zichzelf. De beelden staan hier. Deel acht in de elfdelige serie over honderd jaar Elfstedentocht.

De vijf van het Pact van Dokkum zelf

Op 30 januari 1940 werd de laatste Elfstedentocht voor de Duitse inval gereden. Het was het begin van het koudste decennium van de vorige eeuw, als we tenminste de Elfstedenwinters als uitgangspunt nemen. Behalve in 1940 werd de tocht namelijk ook in 1941, 1942 en 1947 gereden. En dan werd de winter van 1944-1945 ook nog eens berucht als de Hongerwinter, waarin objectief gesproken misschien ook een Elfstedentocht gereden had kunnen worden. Het spreekt voor zich dat er in die extreme oorlogsomstandigheden geen sprake kon zijn van zo´n winters volksfeest.

Hoe dan ook: vier tochten in een decennium is een unicum in de geschiedenis van de Elfstedentocht. En drie tochten achter elkaar in drie opeenvolgende winters helemaal, alhoewel dat in 1940 nog niemand kon weten.

Een afspraak

In Dokkum is in 1940 één van de beroemdste uitdrukkingen uit de Nederlandse sportgeschiedenis ontstaan: het Pact van Dokkum. In deze stad vormde Auke Adema, Dirk van der Duim, Cor Jongert, Piet Keijzer en Sjouke Westra de kopgroep. Daar spraken ze met elkaar af om gezamenlijk de finish in Leeuwarden te passeren. Dit nieuws had de Friese hoofdstad al bereikt, zodat de toeschouwers en journalisten daar stonden te wachten op een vijftal, dat eensgezind de 200 ijskilometers zou afronden. Maar niets was minder waar.

Het zou namelijk heel anders aflopen, omdat Adema zich in Leeuwarden niet meer kon beheersen. De schaatser uit Franeker ging alsnog voor eigen succes en sprintte weg. Een verontwaardigde Keijzer ging onmiddellijk in de achtervolging en haalde Adema nog vóór de finish in. Alleen had niemand dit kunnen zien, omdat het publiek massaal op het ijs was gaan staan om de onverwachte eindsprint te kunnen volgen. En dus was er complete verwarring, zoals een verslaggever van de Leeuwarder Courant opmerkte. ‘Overal klonken namen van winnaars’, schreef hij.

Het publiek was het er niet over eens: “Keijzer!”, riep iemand. “Niet waar, Jongert!”, wist iemand anders. Tot de conclusie was getrokken door de aanwezigen: “Nee, Adema! Ja, Adema! Hoera, leve Adema!” Hij was tenslotte een Fries, net als bijna alle toeschouwers. Tijdens die discussies begon het ijs echter te scheuren en greep de politie in om iedereen weg te jagen. Het gebruik van de gummiknuppel werd hierbij niet geschuwd.

Te machtig

Terwijl buiten de chaos zienderogen toenam, had het vijftal een ontmoeting met prins Bernhard. De prins wilde weten wie de race nou eigenlijk had gewonnen. “Hoogheid”, antwoordde Adema meteen, “wij hadden in Dokkum afgesproken naast elkaar door de finish te gaan, maar kort voor de finish werd het mij te machtig. Toen ben ik gaan spurten…”

Maar dat wilde nog niet zeggen dat hij als eerste over de finish was gekomen en dus de enige winnaar was. En dat was ook niet zo, omdat Keijzer hem had ingehaald. Om een einde te maken aan dit verwarrende debat besloot de organisatie het Pact van Dokkum te volgen en de vijf rijders aan te wijzen als gezamenlijke winnaar. ‘Bevredigend is dat niet’, oordeelde de Leeuwarder Courant, ‘maar dat is aan de rijders toe te schrijven: die behoren dergelijke afspraken niet te maken als het een wedstrijd betreft.’

Keijzer heeft zijn hele leven volgehouden dat hij de enige winnaar was. In 2007 werd bewezen dat hij gelijk had tijdens De Avond van de Elfstedentocht. Voor dit tv-programma waren filmbeelden (hier) gevonden, die door Mindert Hepkema zelf waren gemaakt, de voorzitter van de Elfstedenveringing. Hierop is duidelijk te zien dat Keijzer inderdaad als eerste de finish passeerde. In 2008 is deze schaatser overleden als laatste van de vijf van het Pact van Dokkum.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl