Zoeken


Nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen!Sportus.nl; Where Sports Meets Fashion

Rubrieken

RSS feed Andere Tijden Sport
Andere Tijden Sport (133)
RSS feed Atletiek
Atletiek (408)
RSS feed Auto- en motorsport
Auto- en motorsport (97)
RSS feed Ballen
Ballen (33)
RSS feed Basketbal
Basketbal (61)
RSS feed Boksen
Boksen (158)
RSS feed Bowls
Bowls (2)
RSS feed Cricket
Cricket (26)
RSS feed Darts
Darts (17)
RSS feed De Klassieker
De Klassieker (151)
RSS feed De verjaardag van Bep van Klaveren
De verjaardag van Bep van Klaveren (19)
RSS feed Diversen
Diversen (19)
RSS feed EK dagboek
EK dagboek (28)
RSS feed EK voetbal 2008
EK voetbal 2008 (67)
RSS feed Financieel dossier Olympische Winterspelen
Financieel dossier Olympische Winterspelen (26)
RSS feed Gewichtheffen
Gewichtheffen (12)
RSS feed Golf
Golf (16)
RSS feed Het ontstaan van de Spelen
Het ontstaan van de Spelen (38)
RSS feed Het stadioncomplex
Het stadioncomplex (9)
RSS feed Hockey
Hockey (75)
RSS feed Hoe verder met sportgeschiedenis?
Hoe verder met sportgeschiedenis? (28)
RSS feed Honk- en softbal
Honk- en softbal (35)
RSS feed Judo
Judo (48)
RSS feed Koningshuis en sport
Koningshuis en sport (62)
RSS feed Lacrosse
Lacrosse (5)
RSS feed Mathieu Cordang
Mathieu Cordang (7)
RSS feed Nederlands goud
Nederlands goud (146)
RSS feed Nico Scheepmaker Beker
Nico Scheepmaker Beker (99)
RSS feed Olympisch Stadion Amsterdam
Olympisch Stadion Amsterdam (709)
RSS feed Olympisch vuur
Olympisch vuur (88)
RSS feed Olympische Spelen Algemeen
Olympische Spelen Algemeen (307)
RSS feed Olympische Winterspelen
Olympische Winterspelen (327)
RSS feed Olympische Zomerspelen
Olympische Zomerspelen (942)
RSS feed Op weg naar Peking
Op weg naar Peking (558)
RSS feed Opmerkelijke sporten
Opmerkelijke sporten (22)
RSS feed Overig
Overig (228)
RSS feed Paardensport
Paardensport (65)
RSS feed Roeien
Roeien (81)
RSS feed Rugby
Rugby (31)
RSS feed Schaatsen
Schaatsen (654)
RSS feed Schaken en dammen
Schaken en dammen (34)
RSS feed Schermen
Schermen (17)
RSS feed Schietsport
Schietsport (11)
RSS feed Snooker
Snooker (22)
RSS feed Sport (niet) in beeld
Sport (niet) in beeld (18)
RSS feed Sport en politiek
Sport en politiek (606)
RSS feed Sport in beeld
Sport in beeld (667)
RSS feed Sportalbum 1898
Sportalbum 1898 (20)
RSS feed Sportboeken
Sportboeken (801)
RSS feed Sportdocumentaires IDFA 2010
Sportdocumentaires IDFA 2010 (10)
RSS feed Sportdvd's
Sportdvd's (39)
RSS feed Sportfilms
Sportfilms (42)
RSS feed Sportjournalistiek
Sportjournalistiek (172)
RSS feed Sporttaal
Sporttaal (46)
RSS feed Tennis
Tennis (111)
RSS feed Turnen
Turnen (59)
RSS feed Tweets van Toen
Tweets van Toen (104)
RSS feed Vergeten sporthelden
Vergeten sporthelden (128)
RSS feed Voetbal
Voetbal (2487)
RSS feed Volleybal
Volleybal (24)
RSS feed Wielrennen
Wielrennen (880)
RSS feed Zeilen
Zeilen (30)
RSS feed Zwemmen
Zwemmen (142)Gouden Voetbaljaren

Ads
Subside Sports
Casual schoenen
Voetbalkleding
Vakantie Griekenland
Voetbalshirts.com
Voetbal-schoenen.eu
Fotogeschenken
Teamkleding
Aart Kok Vouwwagens
Combi-Camp Vouwwagens
KillerTees

Pouchain
Sportfashion nieuws

Add to Google

Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

RugbytrainingDe vroege dood van een ‘petit coureur’

Door Ronnie van den Bogaart 11-3-2009

De Franse renner Philippe Tesnière reed aan het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw voor de bescheiden Belgische wielerploeg Boston - Mavic. In 1987 overleed Tesnière op relatief jonge leeftijd.

Boston - Mavic was maar een klein ploegske. Klimmer Lucien van Impe, de Tourwinnaar van 1976, was na een paar mindere jaren in 1981 als kopman bij Boston terecht gekomen. Mart Smeets schreef ooit een aardig stukje over deze ploeg. Het team werd dat jaar aan de pers voorgesteld in de voetbalkantine van een provinciale vierdeklasser. De sponsor was ‘een rondborstige Vlaming die De Boe heette’ en iets in ijskasten deed. Vlaamse wielerfolklore. 

Van Impe was begin 1981 al bijna afgeschreven, maar hij zou dat jaar nog verrassend tweede worden in de Tour achter Bernard Hinault. Behalve de oud-Tourwinnaar viste Smeets nog een paar namen op uit zijn geheugen. De Nederlander Jan Jonkers, de rappe Willy Teirlinck en onbekende grootheden als Paul de Keyser, Luc de Grauwe en de Oostenrijker Erich Jagsch. Ook herinnerde hij zich nog een ‘verloren rondrijdende Fransman’, die niet bij naam genoemd wordt en verder niet in het stuk voorkomt. 

Deze Fransman moet Philippe Tesnière geweest zijn. Een petit coureur zoals de hoofdrolspeler uit de komische wielerfilm Le Vélo de Ghislain Lambert. Een renner als zovelen, met een uitstekende reputatie als amateur, maar uitgerust met een te kleine motor om als prof grote wielerdromen waar te maken. Hij werd ooit vijfde in een Touretappe en een keer zevende in Bordeaux - Parijs. Dat was het wel zo’n beetje. 

Tesnière, geboren in 1955 en afkomstig uit de buurt van Rennes, was vier jaar prof. Hij reed drie keer de Tour en was één van die renners die zich nadrukkelijk bemoeide met de ‘strijd’ om de laatste plaats. In 1979 was hij er in dienst van het Fiat - La France aardig dichtbij. Maar de Fransman deed het in de laatste grote tijdrit zo rustig aan dat hij buiten de tijdslimiet arriveerde. Drie dagen voor de traditionele slotrit op de Champs-Elysées werd hij onverbiddelijk uit koers genomen. 

Een jaar later reed Tesnière voor Les Amis du Tour, een ploegje zonder sponsor dat werkgelegenheid bood aan bescheiden Franse renners. In de Tour van 1980 vormde Les Amis du Tour een combinatie met Boston - Mavic. Ploegleider Robert Lauwers van Boston vertelde Tesnière dat er een contract voor hem klaarlag als hij in de komende drie weken iets bijzonders zou laten zien. 

Tesnière wachtte voor de zekerheid maar niet te lang. In de eerste ochtendetappe in Duitsland, tussen Frankfurt en Wiesbaden, reed hij een knappe solo van meer dan honderd kilometer. Uiteindelijk was de vermoeide renner een vogel voor de kat. Hij werd ingelopen door het peloton, om vervolgens onherroepelijk gelost te worden. Tesnière kwam in Wiesbaden ruim zeven minuten later over de finish dan wereldkampioen Jan Raas, die op een afloper de pelotonsprint won. De Fransman hield aan zijn onderneming wel de bolletjestrui over. 

Twee dagen later moest hij al geblesseerd opgeven na een botsing met een toeschouwer, maar Lauwers hield woord. Tesnière had iets opmerkelijks laten zien en mocht voor 1981 zijn beloofde contract tekenen. Dat jaar lukte het hem bij Boston - Mavic wél om zijn thuisronde uit te rijden. Hij werd 120e in het eindklassement, goed voor de op één na laatste plaats. Het leverde hem geen nieuw profcontact op, want aan het einde van dat jaar ging Boston ter ziele. ‘De boel ging uiteraard failliet’, aldus Mart Smeets. 

In juli 1987 werd bij Philippe Tesnière kanker geconstateerd. Hij maand eerder stond hij nog aan het vertrek van een amateurkoers voor zijn club uit Laval, waar hij behalve renner ook trainer was geworden. Tesnière kondigde aan, net als later Lance Armstrong, de strijd met de kanker aan te gaan alsof het een wielerkoers was. Ook de Fransman nam zich voor deze wedstrijd te gaan winnen. 

Zes maanden later - amper drie weken nadat zijn beroemde landgenoot Jacques Anquetil op 18 november aan dezelfde ziekte overleed - verloor Tesnière de strijd. Ondanks een buitengewone moed en vastberadenheid, volgens degenen die hem tot het einde toe ondersteund hebben. Philippe Tesnière overleed op 9 december 1987. Hij was pas tweeëndertig jaar oud.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl