Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportDe vroege dood van een ‘petit coureur’

11-3-2009

De Franse renner Philippe Tesnière reed aan het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw voor de bescheiden Belgische wielerploeg Boston - Mavic. In 1987 overleed Tesnière op relatief jonge leeftijd.

Boston - Mavic was maar een klein ploegske. Klimmer Lucien van Impe, de Tourwinnaar van 1976, was na een paar mindere jaren in 1981 als kopman bij Boston terecht gekomen. Mart Smeets schreef ooit een aardig stukje over deze ploeg. Het team werd dat jaar aan de pers voorgesteld in de voetbalkantine van een provinciale vierdeklasser. De sponsor was ‘een rondborstige Vlaming die De Boe heette’ en iets in ijskasten deed. Vlaamse wielerfolklore. 

Van Impe was begin 1981 al bijna afgeschreven, maar hij zou dat jaar nog verrassend tweede worden in de Tour achter Bernard Hinault. Behalve de oud-Tourwinnaar viste Smeets nog een paar namen op uit zijn geheugen. De Nederlander Jan Jonkers, de rappe Willy Teirlinck en onbekende grootheden als Paul de Keyser, Luc de Grauwe en de Oostenrijker Erich Jagsch. Ook herinnerde hij zich nog een ‘verloren rondrijdende Fransman’, die niet bij naam genoemd wordt en verder niet in het stuk voorkomt. 

Deze Fransman moet Philippe Tesnière geweest zijn. Een petit coureur zoals de hoofdrolspeler uit de komische wielerfilm Le Vélo de Ghislain Lambert. Een renner als zovelen, met een uitstekende reputatie als amateur, maar uitgerust met een te kleine motor om als prof grote wielerdromen waar te maken. Hij werd ooit vijfde in een Touretappe en een keer zevende in Bordeaux - Parijs. Dat was het wel zo’n beetje. 

Tesnière, geboren in 1955 en afkomstig uit de buurt van Rennes, was vier jaar prof. Hij reed drie keer de Tour en was één van die renners die zich nadrukkelijk bemoeide met de ‘strijd’ om de laatste plaats. In 1979 was hij er in dienst van het Fiat - La France aardig dichtbij. Maar de Fransman deed het in de laatste grote tijdrit zo rustig aan dat hij buiten de tijdslimiet arriveerde. Drie dagen voor de traditionele slotrit op de Champs-Elysées werd hij onverbiddelijk uit koers genomen. 

Een jaar later reed Tesnière voor Les Amis du Tour, een ploegje zonder sponsor dat werkgelegenheid bood aan bescheiden Franse renners. In de Tour van 1980 vormde Les Amis du Tour een combinatie met Boston - Mavic. Ploegleider Robert Lauwers van Boston vertelde Tesnière dat er een contract voor hem klaarlag als hij in de komende drie weken iets bijzonders zou laten zien. 

Tesnière wachtte voor de zekerheid maar niet te lang. In de eerste ochtendetappe in Duitsland, tussen Frankfurt en Wiesbaden, reed hij een knappe solo van meer dan honderd kilometer. Uiteindelijk was de vermoeide renner een vogel voor de kat. Hij werd ingelopen door het peloton, om vervolgens onherroepelijk gelost te worden. Tesnière kwam in Wiesbaden ruim zeven minuten later over de finish dan wereldkampioen Jan Raas, die op een afloper de pelotonsprint won. De Fransman hield aan zijn onderneming wel de bolletjestrui over. 

Twee dagen later moest hij al geblesseerd opgeven na een botsing met een toeschouwer, maar Lauwers hield woord. Tesnière had iets opmerkelijks laten zien en mocht voor 1981 zijn beloofde contract tekenen. Dat jaar lukte het hem bij Boston - Mavic wél om zijn thuisronde uit te rijden. Hij werd 120e in het eindklassement, goed voor de op één na laatste plaats. Het leverde hem geen nieuw profcontact op, want aan het einde van dat jaar ging Boston ter ziele. ‘De boel ging uiteraard failliet’, aldus Mart Smeets. 

In juli 1987 werd bij Philippe Tesnière kanker geconstateerd. Hij maand eerder stond hij nog aan het vertrek van een amateurkoers voor zijn club uit Laval, waar hij behalve renner ook trainer was geworden. Tesnière kondigde aan, net als later Lance Armstrong, de strijd met de kanker aan te gaan alsof het een wielerkoers was. Ook de Fransman nam zich voor deze wedstrijd te gaan winnen. 

Zes maanden later - amper drie weken nadat zijn beroemde landgenoot Jacques Anquetil op 18 november aan dezelfde ziekte overleed - verloor Tesnière de strijd. Ondanks een buitengewone moed en vastberadenheid, volgens degenen die hem tot het einde toe ondersteund hebben. Philippe Tesnière overleed op 9 december 1987. Hij was pas tweeëndertig jaar oud.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl