Zoeken


Nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen!Sportus.nl; Where Sports Meets Fashion

Rubrieken

RSS feed Andere Tijden Sport
Andere Tijden Sport (133)
RSS feed Atletiek
Atletiek (408)
RSS feed Auto- en motorsport
Auto- en motorsport (97)
RSS feed Ballen
Ballen (33)
RSS feed Basketbal
Basketbal (61)
RSS feed Boksen
Boksen (158)
RSS feed Bowls
Bowls (2)
RSS feed Cricket
Cricket (26)
RSS feed Darts
Darts (17)
RSS feed De Klassieker
De Klassieker (151)
RSS feed De verjaardag van Bep van Klaveren
De verjaardag van Bep van Klaveren (19)
RSS feed Diversen
Diversen (19)
RSS feed EK dagboek
EK dagboek (28)
RSS feed EK voetbal 2008
EK voetbal 2008 (67)
RSS feed Financieel dossier Olympische Winterspelen
Financieel dossier Olympische Winterspelen (26)
RSS feed Gewichtheffen
Gewichtheffen (12)
RSS feed Golf
Golf (16)
RSS feed Het ontstaan van de Spelen
Het ontstaan van de Spelen (38)
RSS feed Het stadioncomplex
Het stadioncomplex (9)
RSS feed Hockey
Hockey (75)
RSS feed Hoe verder met sportgeschiedenis?
Hoe verder met sportgeschiedenis? (28)
RSS feed Honk- en softbal
Honk- en softbal (35)
RSS feed Judo
Judo (48)
RSS feed Koningshuis en sport
Koningshuis en sport (62)
RSS feed Lacrosse
Lacrosse (5)
RSS feed Mathieu Cordang
Mathieu Cordang (7)
RSS feed Nederlands goud
Nederlands goud (146)
RSS feed Nico Scheepmaker Beker
Nico Scheepmaker Beker (99)
RSS feed Olympisch Stadion Amsterdam
Olympisch Stadion Amsterdam (709)
RSS feed Olympisch vuur
Olympisch vuur (88)
RSS feed Olympische Spelen Algemeen
Olympische Spelen Algemeen (307)
RSS feed Olympische Winterspelen
Olympische Winterspelen (327)
RSS feed Olympische Zomerspelen
Olympische Zomerspelen (942)
RSS feed Op weg naar Peking
Op weg naar Peking (558)
RSS feed Opmerkelijke sporten
Opmerkelijke sporten (22)
RSS feed Overig
Overig (228)
RSS feed Paardensport
Paardensport (65)
RSS feed Roeien
Roeien (81)
RSS feed Rugby
Rugby (31)
RSS feed Schaatsen
Schaatsen (654)
RSS feed Schaken en dammen
Schaken en dammen (34)
RSS feed Schermen
Schermen (17)
RSS feed Schietsport
Schietsport (11)
RSS feed Snooker
Snooker (22)
RSS feed Sport (niet) in beeld
Sport (niet) in beeld (18)
RSS feed Sport en politiek
Sport en politiek (606)
RSS feed Sport in beeld
Sport in beeld (667)
RSS feed Sportalbum 1898
Sportalbum 1898 (20)
RSS feed Sportboeken
Sportboeken (801)
RSS feed Sportdocumentaires IDFA 2010
Sportdocumentaires IDFA 2010 (10)
RSS feed Sportdvd's
Sportdvd's (39)
RSS feed Sportfilms
Sportfilms (42)
RSS feed Sportjournalistiek
Sportjournalistiek (172)
RSS feed Sporttaal
Sporttaal (46)
RSS feed Tennis
Tennis (111)
RSS feed Turnen
Turnen (59)
RSS feed Tweets van Toen
Tweets van Toen (104)
RSS feed Vergeten sporthelden
Vergeten sporthelden (128)
RSS feed Voetbal
Voetbal (2487)
RSS feed Volleybal
Volleybal (24)
RSS feed Wielrennen
Wielrennen (880)
RSS feed Zeilen
Zeilen (30)
RSS feed Zwemmen
Zwemmen (142)Gouden Voetbaljaren

Ads
Subside Sports
Casual schoenen
Voetbalkleding
Vakantie Griekenland
Voetbalshirts.com
Voetbal-schoenen.eu
Fotogeschenken
Teamkleding
Aart Kok Vouwwagens
Combi-Camp Vouwwagens
KillerTees

Pouchain
Sportfashion nieuws

Add to Google

Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

RugbytrainingDe legende Zaaf en andere Noord-Afrikanen in de Tour

Door Ronnie van den Bogaart 8-7-2009

Er zijn dit jaar geen Afrikanen van start gegaan in de Tour. De ploeg Barloworld, met de Zuid-Afrikanen Hunter en Augustyn en de blanke Keniaan Froome, werd niet geselecteerd. Daarom blijft de Algerijn Abdelkader Zaaf voorlopig de bekendste Afrikaanse renner uit de Tourgeschiedenis. Zaaf reed in 1950 het peloton tegemoet.

Wel aan het vertrek: de Franse sprinter Saïd Haddou (26) van Bouygues Telecom. Zijn naam verraadt overduidelijk een Noord-Afrikaanse achtergrond. De talentvolle Julien El Fares (24), een geboren Fransman met Algerijnse roots, is door zijn ploeg Cofidis niet geselecteerd voor deze Tour. 

Noord-Afrikaanse renners zijn niet uniek in de wielersport, maar nog altijd wel een zeldzaamheid in het Europese wielerpeloton. In de Tour van 1950 werd de Algerijnse wielrenner Abdelkader Zaaf al bij leven legendarisch. 

De legende Zaaf 

Honderden keren is het verhaal van Zaaf al verteld, in even zoveel verschillende versies. De ene nog fraaier ingekleurd dan de andere. Het verhaal van de renner die uitgeteld tegen een plataan lag, door bezorgde toeschouwers met sterke drank weer op de been werd gebracht, om vervolgens zwalkend het peloton tegemoet te rijden. 

Het is allemaal nog wáár gebeurd ook, er bestaan zelfs beelden van. Toen de Algerijn weer bij zijn positieven was gekomen reed hij inderdaad de verkeerd kant op. Een paar meter slechts, maar toch. Een bijzonder waardevolle reconstructie komt uit de allereerste uitgave van De Muur, en werd opgetekend door Peter Ouwerkerk. 

In de bloedhete dertiende etappe van Perpignan naar Nîmes reed Zaaf reed samen voorop met zijn landgenoot Marcel Molines. Deze laatste, de latere winnaar van deze gedenkwaardige etappe, werd door Ouwerkerk niet vergeten. “Molines gaat door, had die dag onsterfelijk moeten worden, maar in de Tour van 1950 is hij een voetnoot bij het hoofdstuk Zaaf.” 

Molines, eenentwintig jaar oud pas, werd in Nîmes de eerste Afrikaanse ritwinnaar in de geschiedenis van de Tour, maar haast geen mens die zich dat herinnert. In 2007 meenden sommige kranten dat de Zuid-Afrikaan Robert Hunter in Montpellier de primeur had. 

Luidruchtige ploegleider 

De Noord-Afrikanen waren met zessen gestart. De vier Algerijnen en twee Marokkanen werden bijgestaan door een luidruchtige ploegleider, ene Salazar, terwijl de Franse journalist Arbona dagelijks de gebeurtenissen optekende voor L’Equipe. Ook de Nederlander Martin Duyzings volgde de Tour. Die had blijkbaar weinig op met de Noord-Afrikaanse ploegleider, getuige een citaat in De Muur uit De Maasbode: 

“De heer Salazar zat, luid gillend, zijn favoriet Zaaf aan te moedigen volgens een ritus welke misschien ginds in Mekka en Algiers gemeengoed is, doch in de Ronde van Frankrijk nog nimmer vertoond is.” 

Daags na de ‘Zaaf-etappe’ waren de omstandigheden opnieuw tropisch. De Marokkaan (van Portugese afkomst) Custodio Dos Reis won de rit naar Toulon, vóór zijn Algerijnse ploeggenoot Zelasco. Van de Noord-Afrikanen die in 1950 de Tour reden haalden er uiteindelijk twee Parijs.

Kermisattractie 

Jaren daarvoor was er al een Noord-Afrikaanse profrenner met enige bekendheid: de Tunesiër Ali Neffati. Over deze renner doen al bijna evenveel fraaie verhalen de ronde als over Abdelkader Zaaf. Zo reed de nog jonge Neffati de Tour van 1913 en 1914 met als hoofddeksel een fez, ter bescherming tegen de warmte. Ook zou hij pas enkele weken vóór de Tour een fiets hebben aangeschaft. 

Dat laatste is weinig waarschijnlijk, want de Franse Wikipedia meldt al resultaten van de Tunesiër uit 1910. Hoe dan ook, Neffati had in ieder geval niet te klagen over een gebrek aan aandacht van de pers. Was de fez misschien vooral een publiciteitsstunt? De vraag is wat er eerder was: de wielrenner of zijn hoofddeksel…
 
Ali Neffati was nou niet bepaald een topper, eerder een kermisattractie. De Tour reed hij nooit uit. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hij twee keer negende in Parijs - Tours, maar gezien de omstandigheden was het startveld niet bijzonder sterk. Later werd Neffati een bekend gezicht in de zesdaagsen. 

Jonge Tunesiër 

In de toekomst valt uit Noord-Afrikaanse hoek, behalve van Saïd Haddou en Julien El Fares, mogelijk meer succes te verwachten van Neffati’s landgenoot Rafaâ Chtioui (23). Die werd in 2004 al eens tweede in het WK op de weg voor junioren, achter de Tsjech Roman Kreuziger. 

In de Tour de l’Avenir van 2007 won de jonge Tunesiër een tijdrit over 24 kilometer. Onder de geklopten van die dag vinden we niet de minsten van zijn generatiegenoten: Tony Martin, Edvald Boasson Hagen en Lars Boom.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl