Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportDe legende Zaaf en andere Noord-Afrikanen in de Tour

8-7-2009

Er zijn dit jaar geen Afrikanen van start gegaan in de Tour. De ploeg Barloworld, met de Zuid-Afrikanen Hunter en Augustyn en de blanke Keniaan Froome, werd niet geselecteerd. Daarom blijft de Algerijn Abdelkader Zaaf voorlopig de bekendste Afrikaanse renner uit de Tourgeschiedenis. Zaaf reed in 1950 het peloton tegemoet.

Wel aan het vertrek: de Franse sprinter Saïd Haddou (26) van Bouygues Telecom. Zijn naam verraadt overduidelijk een Noord-Afrikaanse achtergrond. De talentvolle Julien El Fares (24), een geboren Fransman met Algerijnse roots, is door zijn ploeg Cofidis niet geselecteerd voor deze Tour. 

Noord-Afrikaanse renners zijn niet uniek in de wielersport, maar nog altijd wel een zeldzaamheid in het Europese wielerpeloton. In de Tour van 1950 werd de Algerijnse wielrenner Abdelkader Zaaf al bij leven legendarisch. 

De legende Zaaf 

Honderden keren is het verhaal van Zaaf al verteld, in even zoveel verschillende versies. De ene nog fraaier ingekleurd dan de andere. Het verhaal van de renner die uitgeteld tegen een plataan lag, door bezorgde toeschouwers met sterke drank weer op de been werd gebracht, om vervolgens zwalkend het peloton tegemoet te rijden. 

Het is allemaal nog wáár gebeurd ook, er bestaan zelfs beelden van. Toen de Algerijn weer bij zijn positieven was gekomen reed hij inderdaad de verkeerd kant op. Een paar meter slechts, maar toch. Een bijzonder waardevolle reconstructie komt uit de allereerste uitgave van De Muur, en werd opgetekend door Peter Ouwerkerk. 

In de bloedhete dertiende etappe van Perpignan naar Nîmes reed Zaaf reed samen voorop met zijn landgenoot Marcel Molines. Deze laatste, de latere winnaar van deze gedenkwaardige etappe, werd door Ouwerkerk niet vergeten. “Molines gaat door, had die dag onsterfelijk moeten worden, maar in de Tour van 1950 is hij een voetnoot bij het hoofdstuk Zaaf.” 

Molines, eenentwintig jaar oud pas, werd in Nîmes de eerste Afrikaanse ritwinnaar in de geschiedenis van de Tour, maar haast geen mens die zich dat herinnert. In 2007 meenden sommige kranten dat de Zuid-Afrikaan Robert Hunter in Montpellier de primeur had. 

Luidruchtige ploegleider 

De Noord-Afrikanen waren met zessen gestart. De vier Algerijnen en twee Marokkanen werden bijgestaan door een luidruchtige ploegleider, ene Salazar, terwijl de Franse journalist Arbona dagelijks de gebeurtenissen optekende voor L’Equipe. Ook de Nederlander Martin Duyzings volgde de Tour. Die had blijkbaar weinig op met de Noord-Afrikaanse ploegleider, getuige een citaat in De Muur uit De Maasbode: 

“De heer Salazar zat, luid gillend, zijn favoriet Zaaf aan te moedigen volgens een ritus welke misschien ginds in Mekka en Algiers gemeengoed is, doch in de Ronde van Frankrijk nog nimmer vertoond is.” 

Daags na de ‘Zaaf-etappe’ waren de omstandigheden opnieuw tropisch. De Marokkaan (van Portugese afkomst) Custodio Dos Reis won de rit naar Toulon, vóór zijn Algerijnse ploeggenoot Zelasco. Van de Noord-Afrikanen die in 1950 de Tour reden haalden er uiteindelijk twee Parijs.

Kermisattractie 

Jaren daarvoor was er al een Noord-Afrikaanse profrenner met enige bekendheid: de Tunesiër Ali Neffati. Over deze renner doen al bijna evenveel fraaie verhalen de ronde als over Abdelkader Zaaf. Zo reed de nog jonge Neffati de Tour van 1913 en 1914 met als hoofddeksel een fez, ter bescherming tegen de warmte. Ook zou hij pas enkele weken vóór de Tour een fiets hebben aangeschaft. 

Dat laatste is weinig waarschijnlijk, want de Franse Wikipedia meldt al resultaten van de Tunesiër uit 1910. Hoe dan ook, Neffati had in ieder geval niet te klagen over een gebrek aan aandacht van de pers. Was de fez misschien vooral een publiciteitsstunt? De vraag is wat er eerder was: de wielrenner of zijn hoofddeksel…
 
Ali Neffati was nou niet bepaald een topper, eerder een kermisattractie. De Tour reed hij nooit uit. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd hij twee keer negende in Parijs - Tours, maar gezien de omstandigheden was het startveld niet bijzonder sterk. Later werd Neffati een bekend gezicht in de zesdaagsen. 

Jonge Tunesiër 

In de toekomst valt uit Noord-Afrikaanse hoek, behalve van Saïd Haddou en Julien El Fares, mogelijk meer succes te verwachten van Neffati’s landgenoot Rafaâ Chtioui (23). Die werd in 2004 al eens tweede in het WK op de weg voor junioren, achter de Tsjech Roman Kreuziger. 

In de Tour de l’Avenir van 2007 won de jonge Tunesiër een tijdrit over 24 kilometer. Onder de geklopten van die dag vinden we niet de minsten van zijn generatiegenoten: Tony Martin, Edvald Boasson Hagen en Lars Boom.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl