Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportDe Giro van Michel Pollentier

17-5-2011

Michel Pollentier wordt voor altijd herinnerd aan de ‘peer’ in de Tour van 1978. Daardoor is zijn zege in de Ronde van Italië van 1977 niet blijven hangen in ons collectieve wielergeheugen.

Op de erelijst van de Giro, de meest romantische van de drie grote ronden, doet zijn naam een beetje vreemd aan. Geen blinkende Italiaanse campione, maar de kleine (1.67 meter) wat gedrongen en weinig gestroomlijnde Pollentier uit de Dodepaardenstraart in Keiem, werd op 12 juni 1977 in het bruisende Milaan als Girowinnaar in het roze gehesen.

Aan deze vergeten overwinning kleeft nog een klein Vlaams koningsdrama. Met naast Pollentier een hoofdrol voor Freddy Maertens. Eddy Merckx was inmiddels duidelijk in de nadagen van zijn carrière beland. De nieuwe wereldkampioen Maertens was als ‘troonopvolger’ natuurlijk geen Merckx. Wel had de kopman van de succesvolle Flandria-ploeg in 1976 met veel succes diens rol als veelwinnaar overgenomen.

Polsbreuk

In de lente van 1977 won de beschermeling van ploegleider Lomme Driessens in de Vuelta maar liefst dertien (!) etappes én het eindklassement. Zijn trouwe helper Michel Pollentier (26) reed in deze matig bezette Ronde van Spanje naar een keurige zesde plaats. Slechts vijf dagen later ging de Giro van start. Overigens zonder één enkele Nederlander. In Italië ging Maertens vervolgens vrolijk verder met winnen. Er stonden alweer zeven ritzeges achter zijn naam, toen een valpartij en een polsbreuk op de wielerbaan van Mugello roet in het eten gooide.

Er werd door Flandria even overwogen om met de gehele ploeg naar huis te gaan, en de Tour nog aan het programma toe te voegen. Maar met de Italiaanse verzekeraar Latina als co-sponsor was afhaken geen optie. Bovendien stond Michel Pollentier na een ruime week Giro vijfde in het algemeen klassement. Lomme Driessens begon in te praten op de bescheiden renner, die een prima klimmer was en tevens een uitstekende tijdrit in de benen had. Zo had Pollentier in de Tour al eens Merckx tegen de klok verslagen. Driessens: “Dan win jij!”

Freddy Maertens - op dat moment tweede in het klassement achter Francesco Moser - zei later in zijn biografie: “Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik op dat moment nog niet met de mogelijkheid rekening hield dat Michel zowaar in de roze trui zou eindigen. Wie wél trouwens?”

'Anti-verdette'

Pollentier zou met succes uit de schaduw treden. Ondanks de tifosi, die de Italiaanse rivalen Moser en ‘Gibi’ Baronchelli de bergen opduwden, ondanks een mopperende Giro-directeur Torriani (‘er zijn geen artiesten meer’) en naar verluidt zelfs ondanks een aangeboden koffer vol met lires. In de slotweek reed Pollentier in de Dolomieten Francesco Moser uit de leiderstrui. 

Op één dag van Milaan reed de Belg in de beslissende tijdrit Moser nog verder op achterstand. De anti-vedette Michel Pollentier had de Ronde van Italië gewonnen.

Freddy Maertens keerde terug naar Italië om mee de overwinning te vieren. Tot onvrede van Driessens. Voor hem moest de aandacht nu vooral uitgaan naar de nieuwe held Pollentier. En misschien nog wel veel meer naar Driessens zelf. Hoe dan ook, de veranderde machtsverhoudingen leidden tot heel wat onenigheid binnen het kamp van Flandria. Er waren nu twee kapiteins op het schip.

Deze keer was het Pollentier die vrolijk verder ging met winnen. In de vorm van zijn leven was hij ook de beste in de Ronde van Zwitserland en in het Kampioenschap van België. De Tour van 1977 - die werd gewonnen door Bernard Thévenet vóór Hennie Kuiper - liet de Flandria-ploeg dus links liggen.

Stommiteit

Het jaar daarna stond Flandria in Leiden wel aan de start van de Tour. Met een Pollentier in vorm én met Maertens, die op dat moment al wat van zijn eerdere glans had verloren. Op weg naar L’Alpe d’Huez reed Pollentier in de bolletjestrui schokschouderend naar de ritwinst, en naar het geel. Na afloop was daar het beruchte ‘peerincident’. De ongelukkige renner werd zonder pardon terug naar Keiem gestuurd.

Zeker in Nederland leeft Pollentier vooral dáárdoor (‘de grootste stommiteit van mijn leven, maar ik was er zelf verantwoordelijk voor’) voort in de herinnering. Niet door zijn verrassende overwinning in de Ronde van Italië van een jaar eerder.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Jos van Nierop: Mooi, die typische zit van Pollentier op zijn fiets:
http://www.twitpic.com/4ysf43
geplaatst op: 17-5-2011 11:52:10u. | e-mail | website
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl