Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportJean-Marie Pfaff is meest gepasseerde WK-keeper

28-6-2011

Gisteravond keek ik naar het slotdeel van de serie over het Belgische elftal dat in 1986 tijdens het Wereldkampioenschap voetbal tot de halve finale geraakte. Jean-Marie Pfaff plukte tegen Spanje vrijwel iedere bal uit de lucht en in de interviews die nu afgenomen zijn is Pfaff nog steeds de man met de grootste mond. Maar wat blijkt? Pfaff is de meest gepasseerde keeper die op een WK zeven wedstrijden speelde!

In 1986 had Pfaff ook al praatjes. Over de wedstrijd tegen de Russen zei hij dat die tegenstander een wereldformatie was maar dat hij wist dat ze zouden winnen. Hij was namelijk niet te passeren. Toch kreeg hij in die wedstrijd drie goals tegen. De andere spelers van de Rode Duivels stellen zich bescheidener op. Die vertelden in de documentaire dat ze ontzag hadden en dat ze voordeel hadden van de wedstrijden die de Belgen op hoogte speelden.

Tegen de Spanjaarden intimideerde Pfaff Emilio Butragueño, de Gier. Hij zou eigenhandig de Spanjaarden verslagen hebben. Hij was inderdaad goed die wedstrijd, de andere Belgen beseffen ook nu nog dat ze ook geluk hebben gehad en dat een penaltyreeks een loterij is.

De beslissende strafschop voor de Belgen werd genomen door Leo van der Elst. Hij zag dat er op het lijstje van mannen die een pingel zouden nemen nog maar één naam stond. Alleen Nico Claesen had zich gemeld. de andere dragende spelers haakten af. Van der Elst zei: ‘Dan neem ik hem wel.’

Jean-Marie Pfaff had de tweede Spaande penalty gestopt, van Eloy. In het interview vertelt Pfaff dat de Spanjaarden buitengewoon vaardig waren, dat ze een strafschop konden plaatsen waar ze maar wilden. Eloy leverde echter een terugspeelbal af die gemakkelijk te keren was. Het was de enige Spaanse penalty waar Pfaff kans op maakte, en die greep hij.

Ook Hugo Broos nam een strafschop, de derde voor België. Hij had in zijn hele leven alleen op training een strafschop genomen, en gemist. Nu schoot hij raak. Daarna volgde de jonge Patrick Vervoort, die ook raak schoot. Toen was het de beurt aan Van der Elst.

Hij zei in het interview: ‘Ik twijfelde tussen plaatsen en hard schieten, en ik koos voor het laatste.’ Hij schoot de bal vrijwel midden in het doel, maar erg hard, en België stond in de halve finale, waarin Maradona zijn grootse vorm etaleerde.

In totaal kreeg België die hele eindronde 15 goals tegen, zo werd gemeld in de documentaire. Ik vond dat een opvallend hoog aantal, want het laatste WK kreeg Nederland zes goals tegen en de andere finalist, Spanje, slechts 2. Was de prestatie van Pfaff uniek?

Hieronder een lijst met daarop alle halve finalisten van een WK, vanaf het WK in Duitsland 1974, gerangschikt op aantal tegengoals.

Wat blijkt? Jean-Marie Pfaff mag inderdaad trots zijn. Hij is met voorsprong de meest gepasseerde WK-keeper die zeven wedstrijden speelde.

Aantal tegendoelpunten na zeven wedstrijden:

Vijftien
België 1986

Twaalf
Frankrijk 1982

Elf
Bulgarije 1980

Tien
Brazilië 1998
Nederland 1978
Duitsland 1982

Acht
Zweden 1994

Zeven
Uruguay 2010
Nederland 1998
Duitsland 1986

Zes
Nederland 2010
Zuid-Korea 2004
Turkije 2004
Engeland 1990
Frankrijk 1986
Italië 1982
Italië 1978

Vijf
Duitsland 2010
Kroatië 1998
Italië 1994
Duitsland 1990
Argentinië 1986
Polen 1982
Polen 1974

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Wim: In de hele WK-historie kreeg alleen Hong Duck-young van Zuid-Korea meer tegendoelpunten dan Pfaff, nl. 16 in 1954
geplaatst op: 29-6-2011 12:18:05u.
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl