Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportEen merkwaardige Tourstart

30-6-2011

Net als komende zaterdag ging in 1988 de Tour de France van start zonder proloog. Wel was er de dag voordien nog een bijzonder voorspel: de ‘Préface’.

Merkwaardig was het hele gebeuren op zondag 3 juli 1988 zeker. Officieel maakte de ‘Préface’ in de winderige kuststreek van de Loire-Atlantique niet eens deel uit van de Tour. De juryleden van de UCI waren in geen velden of wegen te bekennen. Wel reden alle deelnemende Tourploegen 3,8 kilometer om het hardst tegen de klok.

Vervolgens schoot één renner per ploeg als een pijl uit een boog naar voren, om nog één kilometer voluit verder te rijden naar de finish. De snelste renner over die laatste kilometer mocht de volgende dag in de gele trui aan de échte Tour beginnen.

Burgerlijk ongehoorzaam

Dat zat zo: juist in die periode probeerde de Internationale Wielerunie (de UCI) een stevige greep te krijgen op de wielerkalender. Bovendien zouden een jaar later de zogenaamde FICP-punten gaan bepalen welke ploegen waar mochten starten. Tot dan toe mocht de Tour zelf uitnodigen wie ze maar wilde. Vanaf 1989 zou de UCI - vertegenwoordigd door de proftak FICP - maar liefst 18 van de 22 deelnemende ploegen gaan aanwijzen.

Daar lag in feite al de kiem voor de machtstrijd tussen de UCI en de organisatoren van de grote ronden, die de laatste jaren af en toe hevig oplaaide. De Tour, de Giro en de Vuelta bleven liever baas in eigen huis. Maar nu had de UCI ook bepaald dat een grote ronde niet meer dan drie weekeinden mocht overspannen. Daardoor kon de Tour van 1988 pas op maandag 4 juli van start gaan.

Om die reden werd de Tourproloog voor het eerste sinds jaren van het programma geschrapt. De plaatsvervangende ‘Préface’ was een soort daad van burgerlijke ongehoorzaamheid. Alsof de Tourdirectie wilde zeggen: “Wij bepalen zelf wel wanneer de Tour begint!”

Chaotische etappe

De Tour begon dus eigenlijk al op zondag en officieel pas een dag later, met de Italiaanse sprintbom Guido Bontempi in de gele trui. Die had in zijn ‘vliegende kilometer’ favoriet Jelle Nijdam (ploeg Raas) met zo’n drie seconden verslagen. Ook Peter Stevenhaagen (PDM) was nog iets sneller geweest. Kennelijk geïnspireerd door de Oranje voetbalsuccessen op het EK waren onze landgenoten (Rooks, Theunisse, Van Poppel…) in die Tour toch al bijzonder goed op dreef.

Op maandag ging de Tour dan toch echt van start, met een korte ochtendrit (91,5 kilometer) van Pontchateau naar Machecoul. Het werd een chaotische etappe met koude regen, een stormachtige wind en bovendien stakende havenarbeiders die de koers blokkeerden. En dan was er ook nog behoorlijk wat verwarring na afloop van de rit.

Onderweg waren er een paar bonificatiesprints geweest. Aan de streep in Machecoul stonden drie vluchters van die ochtend - Teun van Vliet, de Deen Sören Lilholt en de Canadees Steve Bauer - allemaal in dezelfde tijd. Een probleem dus. Na een hoop geharrewar tussen Albert Bouvet van de Tourorganisatie en de juryleden van de UCI, was het uiteindelijk niet de balende Nederlander, maar ritwinnaar Steve Bauer die de gele trui omgehangen kreeg.

‘Hollands feestje’

Diezelfde middag stond er alweer een ploegentijdrit over 48 kilometer op het programma. De intelligente Teun van Vliet bleek ’s ochtends toch niet voor niks op zoek te zijn gegaan naar bonificatieseconden. Omdat zijn ploeg Panasonic de ploegentijdrit won, kreeg hij aan het einde van de dag alsnog de gele trui uitgereikt.

Toen al kampte Van Vliet met de gezondheidsproblemen die hem ruim een jaar later zouden dwingen te stoppen met koersen. Drie dagen reed de Westlander blinkend rond in het geel. Parijs zou hij dat jaar niet halen.

Maar na afloop van de ploegentijdrit viel er vooral wat te vieren. Niet alleen voor Teun van Vliet, maar voor de gehele Panasonic-ploeg van Peter Post. Met flink wat Nederlanders in de gelederen was het - een week na het vieren van de Europese voetbaltitel - alweer tijd voor een ‘Hollands feestje’. Henk Lubberding zette op het podium zelfs het bekende ‘Olé olé’ in.

Komende zaterdag begint in de Vendée de Tour opnieuw met een rit in lijn. Dit keer geheel vrijwillig, zonder merkwaardig voorspel én zonder bonificaties die voor verwarring kunnen zorgen.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl