Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportOlympisch roeier Mak Schoorl (98) overleden

Door Jurryt van de Vooren 2-12-2011

Op 26 november is voormalig roeier Mak Schoorl overleden op 98-jarige leeftijd, aldus Ton Bijkerk van de International Society of Olympic Historians. Hij deed in 1936 mee aan de Spelen in Berlijn. Volgens eigen zeggen was Schoorl de belichaming van de complete geschiedenis van roeivereniging Nereus uit 1885.

De olympische roeiwedstrijden van 1936

Mak Schoorl roeide bij het Amsterdamse Nereus. Tot op hoge leeftijd volgde hij de ontwikkelingen bij zijn club. In 1997, toen ik hem bezocht voor een artikel voor Het Parool, merkte hij terloops op dat hij de complete clubgeschiedenis met zich meedroeg. "Ik heb tenslotte de oprichters nog ontmoet toen ik jong was. Ook ken ik de jonge leden van nu en heb dus iedereen gekend, die voor onze club belangrijk is geweest."

Op de Olympische Spelen van 1936 was hij onderdeel van zowel de vier met als zonder stuurman. Met de vier met stuurman plaatste hij zich voor de finale.

De Limburger Koerier had dit al voorzien, schreef de krant op 12 augustus 1936: ‘Wij hebben reeds van den beginne af vertrouwen gehad in het optreden van deze ploeg, want de Nereus-vier beschikt over die eigenschappen, welke een roeiploeg groot kunnen maken: strijdlust, hardheid en goede techniek. Dat is niet te verwonderen, want de Amsterdamsche studenten roeien reeds geruimen tijd in dezelfde samenstelling en de bekende coach Dr. R. J. Th. Meurer heeft in den loop van den tijd zijn roeiers een techniek bijgebracht, die in de eerste plaats is ingesteld op efficiency en niet voornamelijk let op keurigheid van afwerking.’

In de finale eindigde de ploeg van Schoorl op de vierde plaats, waar hij in 1997 nog steeds van baalde. Volgens het Leeuwarder Nieuwsblad liep hij een medaille mis door onder meer een keelontsteking.

Schoorl roeide in 1937 tijdens de eerste officiële wedstrijden op de Bosbaan in het Amsterdamse Bos. Twee jaar later was daar ook het EK, waaraan hij meedeed. Na zijn studie Medicijnen werd hij kinderchirurg in Amsterdam.

Schoorl was na Gratia M.M. barones Schimmelpenninck van der Oye (1912) de oudste nog levende Nederlandse olympiër. Er zijn er nu nog vier in leven, die in 1936 meededen: de hierboven genoemde barones, die meedeed als skiër. Volgens de statistieken van Bijkerk zijn verder nog de waterpolospeler Hans Maier (1916) en de hockeyers Hans Schnitger (5 augustus 1915) en René Sparenberg (1918) in leven.

Kijk hieronder naar een reportage over Maier, dat Netwerk in 2008 uitzond. Het geeft een goed beeld van de Spelen, waaraan Schoorl 75 jaar geleden meedeed.

 

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl