Zoeken


Nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen!Sportus.nl; Where Sports Meets Fashion

Rubrieken

RSS feed Andere Tijden Sport
Andere Tijden Sport (133)
RSS feed Atletiek
Atletiek (408)
RSS feed Auto- en motorsport
Auto- en motorsport (97)
RSS feed Ballen
Ballen (33)
RSS feed Basketbal
Basketbal (61)
RSS feed Boksen
Boksen (159)
RSS feed Bowls
Bowls (2)
RSS feed Cricket
Cricket (26)
RSS feed Darts
Darts (17)
RSS feed De Klassieker
De Klassieker (151)
RSS feed De verjaardag van Bep van Klaveren
De verjaardag van Bep van Klaveren (19)
RSS feed Diversen
Diversen (19)
RSS feed EK dagboek
EK dagboek (28)
RSS feed EK voetbal 2008
EK voetbal 2008 (67)
RSS feed Financieel dossier Olympische Winterspelen
Financieel dossier Olympische Winterspelen (26)
RSS feed Gewichtheffen
Gewichtheffen (12)
RSS feed Golf
Golf (16)
RSS feed Het ontstaan van de Spelen
Het ontstaan van de Spelen (38)
RSS feed Het stadioncomplex
Het stadioncomplex (9)
RSS feed Hockey
Hockey (75)
RSS feed Hoe verder met sportgeschiedenis?
Hoe verder met sportgeschiedenis? (28)
RSS feed Honk- en softbal
Honk- en softbal (35)
RSS feed Judo
Judo (48)
RSS feed Koningshuis en sport
Koningshuis en sport (62)
RSS feed Lacrosse
Lacrosse (5)
RSS feed Mathieu Cordang
Mathieu Cordang (7)
RSS feed Nederlands goud
Nederlands goud (146)
RSS feed Nico Scheepmaker Beker
Nico Scheepmaker Beker (99)
RSS feed Olympisch Stadion Amsterdam
Olympisch Stadion Amsterdam (709)
RSS feed Olympisch vuur
Olympisch vuur (88)
RSS feed Olympische Spelen Algemeen
Olympische Spelen Algemeen (307)
RSS feed Olympische Winterspelen
Olympische Winterspelen (327)
RSS feed Olympische Zomerspelen
Olympische Zomerspelen (942)
RSS feed Op weg naar Peking
Op weg naar Peking (558)
RSS feed Opmerkelijke sporten
Opmerkelijke sporten (22)
RSS feed Overig
Overig (228)
RSS feed Paardensport
Paardensport (65)
RSS feed Roeien
Roeien (81)
RSS feed Rugby
Rugby (31)
RSS feed Schaatsen
Schaatsen (655)
RSS feed Schaken en dammen
Schaken en dammen (34)
RSS feed Schermen
Schermen (17)
RSS feed Schietsport
Schietsport (11)
RSS feed Snooker
Snooker (22)
RSS feed Sport (niet) in beeld
Sport (niet) in beeld (18)
RSS feed Sport en politiek
Sport en politiek (606)
RSS feed Sport in beeld
Sport in beeld (667)
RSS feed Sportalbum 1898
Sportalbum 1898 (20)
RSS feed Sportboeken
Sportboeken (801)
RSS feed Sportdocumentaires IDFA 2010
Sportdocumentaires IDFA 2010 (10)
RSS feed Sportdvd's
Sportdvd's (39)
RSS feed Sportfilms
Sportfilms (42)
RSS feed Sportjournalistiek
Sportjournalistiek (173)
RSS feed Sporttaal
Sporttaal (46)
RSS feed Tennis
Tennis (111)
RSS feed Turnen
Turnen (59)
RSS feed Tweets van Toen
Tweets van Toen (104)
RSS feed Vergeten sporthelden
Vergeten sporthelden (128)
RSS feed Voetbal
Voetbal (2488)
RSS feed Volleybal
Volleybal (24)
RSS feed Wielrennen
Wielrennen (880)
RSS feed Zeilen
Zeilen (30)
RSS feed Zwemmen
Zwemmen (142)Gouden Voetbaljaren

Ads
Subside Sports
Casual schoenen
Voetbalkleding
Vakantie Griekenland
Voetbalshirts.com
Voetbal-schoenen.eu
Fotogeschenken
Teamkleding
Aart Kok Vouwwagens
Combi-Camp Vouwwagens
KillerTees

Pouchain
Sportfashion nieuws

Add to Google

Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Theo van Gogh over Hard GrasPolitie stuurde Anti-Lawaai-Eenheid naar opening van de Kuip

Door Jurryt van de Vooren 27-3-2012

In de Rotterdamse archieven liggen documenten van de politie over de opening van de Kuip in 1937. Hierdoor krijgen we een uniek beeld wat er die dag achter de schermen is gebeurd. Er liepen bijvoorbeeld zeven agenten rond van de speciale Anti-Lawaai-Eenheid.

De politie in de Kuip aan het werk tijdens de opening. Foto Nationaal Archief

De politie in Rotterdam had het druk met de opening van Stadion Feijenoord in 1937. In de Rotterdamse archieven ligt een dossier van de politie, waarin uitgebreid wordt beschreven hoe die dag de orde werd bewaakt. Met behulp van dit materiaal kunnen we 75 jaar later eens een kijkje achter de schermen nemen.

Het was in ieder geval koud en guur op 27 maart 1937, de dag dat de Kuip werd geopend met een wedstrijd tegen het Belgische Beerschot. De toeschouwers moesten zich daarom stevig inpakken, vooral diegenen die onoverdekt zaten. De spelers kleumden, want er waren veel toespraken voordat de wedstrijd mocht beginnen. In die tijd waren toespraken nog echte verhalen met volzinnen, ook als het rotweer was. En aangezien van de voetballers niet werd verwacht dat ze als een zoutzak toekeken tijdens de plechtige momenten voor de eerste aftrap doorstonden zij een paar zware minuten, waarin een overtrekkende sneeuwbui het nog erger maakte.

Burgemeester P. Drooglever Fortuyn verrichte eindelijk de eerste aftrap tot vreugde van de spelers. Links van de burgemeester stond toen Manus Vrauwdeunt, die met een geconcentreerde blik de wegvliegende bal nakeek en met zijn linkerbeen de eerste aanzet maakt voor een sprint. "Eindelijk beweging in de tent," zie je hem bijna denken.


Leen Vente stond nog te kleumen aan de rechterzijde van de ambtsvader. Met zijn handen in elkaar volgde hij de bal om even later het eerste doelpunt in het nieuwe Stadion te maken. De spelers waren ondertussen in beweging gekomen, maar hoe stond het met de agenten die de enorme menigte in de gaten hielden? Gelukkig hadden ze koffie, weten we dankzij de archieven.

Anti-Lawaai Eenheid

De Rotterdamse politie had die dag 223 agenten tot haar beschikking. De Motorbrigade deed het met 40 man, hun bereden collega's met 28 en er waren 30 eenheden van de Speciale Diensten. Ruim honderd gewone dienders uit verschillende afdelingen patrouilleerden om het verkeer te leiden, foutparkeerders tegen te houden en venters weg te sturen. Tot slot liepen er nog zeven politiemannen rond die onderdeel uitmaakten van de Anti-Lawaai Eenheid. Aldus het speciale dienstrooster dat opgesteld was voor 27 maart 1937.

De voorbereidingen voor de openingsplechtigheid waren zo'n twee weken daarvoor begonnen. Natuurlijk had de politie de nodige ervaring met grote sportbijeenkomsten, maar het handhaven van de orde onder tienduizenden mensen was een heel ander verhaal. De verwachte massa van 27 maart was namelijk groter dan ooit in de Nederlandse voetbalgeschiedenis. Tenslotte was de Kuip twéé keer zo groot als het Olympisch Stadion in Amsterdam, dat tot dan toe de grootste groep voetballiefhebbers herbergde.

De eerste interland in de Kuip was op 2 mei 1937. Van links naar rechts: Puck van Heel, Frank Wels, Bas Paauwe, Leen Vente, Joop van Nellen, Kick Smit, Bertus Caldenhove, Cor Wilders, Wim Anderiesen, Beb Bakhuys, Leo Halle en oefenmeester Bob Glendenning


Voorbereidingen

Op 13 maart was de eerste taakverdeling gereed om het verkeer rond het nieuwe stadion te regelen. "De gehele verkeersregeling om en nabij het Stadion wordt opgedragen aan de Commissarissen van Politie van de Actieve Dienst, namens wie de afdeling Verkeers- en Vervoerwezen met de uitvoering zal worden belast, terwijl de Commissaris van Politie in de Tweede Afdeling wordt verzocht de benodigde maatregelen te nemen voor wat betreft de regeling binnen het Stadion."

In die laatste weken werd veel met elkaar gesproken. Zo werd de opdracht verstrekt aan de inspecteur van de Afdeling Drankwet en Openbare Vermakelijkheden om rechercheurs vrij te maken "ter wering van opkopers".

De Afdelingshoofden werden ook officieel ingelicht. "Ik heb de eer U te berichten, dat het personeel Uwer Afdeling dat gedetacheerd wordt bij de regeling van het Verkeer bij het Feyenoord-Stadion op Zaterdag 27 maart a.s. om 8.50 voormiddags moet present zijn aan het Oude Raadhuis. Een ieder moet voorzien zijn van broodvoeding voor tweemaal. Gerekend wordt dat 's morgens, na afloop van theorie, brood gegeten wordt aan het Oude Raadhuis." De werkdag zou naar verwachting duren tot 18.00 uur.

Op 27 maart begon de dag voor alle manschappen om 8.50 uur. Ze ontvingen mondelinge instructies, waarbij ze onder meer werd verteld dat de fietsers hun voertuigen moesten stallen op de Riederlaan. Verder mochten alleen auto's met een witte kaart met rode afdruk naar Parkeerplaats A.

Rond half twaalf was het tijd om te vertrekken, om de plaatsen in te nemen aan de Olympiaweg. De Eerste Afdeling ging lopend naar het Stadion, waar de Speciale Diensten met de Motorbrigade meereden. De agenten van de Anti-Lawaai Dienst gingen op eigen gelegenheid en de Tweede Afdeling moest .

Een volle parkeerplaats bij de Kuip in 1937

Twee uur

Rond een uur of twee arriveerde de massa, waarvan een relatief klein gedeelte zich verplaatste met een auto. De grootste groep betrad lopend de ingangen, mede omdat het Feyenoord-bestuur de leden en donateurs verzocht had niet overal in de omgeving fietsen te stallen. Dat zag er maar slordig uit en gaf een slechte indruk aan de buitenwereld. De Feyenoorders gehoorzaamden en kozen een ander vervoermiddel.

De korpsleiding had die dag werkelijk niets overgelaten aan het toeval en zorgden daarom zelfs voor een ´Regeling voor het verstrekken van warm-drinken´. Op het Bureau Nassaukade was ruimte 63 agenten of koffie te drinken, bij het Stadion zelf werden de 105 agenten voorzien van een warme drank. De regeling zei niets over suiker en koekjes.

Rond zes uur 's avonds stroomde de omgeving weer leeg en was de werkdag voor de dienders afgelopen. Ongetwijfeld een koude en natte middag, maar vermoedelijk zullen weinig van de 37.825 toeschouwers daar lang over hebben nagedacht. De Kuip was succesvol geopend en dat was het belangrijkste.

 

 

VPRO-filmpje over de opening van de Kuip in 1937

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl