Zoeken


Nieuwsbrief

Vul uw e-mailadres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen!Sportus.nl; Where Sports Meets Fashion

Rubrieken

RSS feed Andere Tijden Sport
Andere Tijden Sport (131)
RSS feed Atletiek
Atletiek (405)
RSS feed Auto- en motorsport
Auto- en motorsport (97)
RSS feed Ballen
Ballen (33)
RSS feed Basketbal
Basketbal (61)
RSS feed Boksen
Boksen (158)
RSS feed Bowls
Bowls (2)
RSS feed Cricket
Cricket (26)
RSS feed Darts
Darts (17)
RSS feed De Klassieker
De Klassieker (151)
RSS feed De verjaardag van Bep van Klaveren
De verjaardag van Bep van Klaveren (19)
RSS feed Diversen
Diversen (19)
RSS feed EK dagboek
EK dagboek (28)
RSS feed EK voetbal 2008
EK voetbal 2008 (67)
RSS feed Financieel dossier Olympische Winterspelen
Financieel dossier Olympische Winterspelen (26)
RSS feed Gewichtheffen
Gewichtheffen (12)
RSS feed Golf
Golf (16)
RSS feed Het ontstaan van de Spelen
Het ontstaan van de Spelen (38)
RSS feed Het stadioncomplex
Het stadioncomplex (9)
RSS feed Hockey
Hockey (73)
RSS feed Hoe verder met sportgeschiedenis?
Hoe verder met sportgeschiedenis? (28)
RSS feed Honk- en softbal
Honk- en softbal (35)
RSS feed Judo
Judo (48)
RSS feed Koningshuis en sport
Koningshuis en sport (62)
RSS feed Lacrosse
Lacrosse (5)
RSS feed Mathieu Cordang
Mathieu Cordang (7)
RSS feed Nederlands goud
Nederlands goud (146)
RSS feed Nico Scheepmaker Beker
Nico Scheepmaker Beker (99)
RSS feed Olympisch Stadion Amsterdam
Olympisch Stadion Amsterdam (707)
RSS feed Olympisch vuur
Olympisch vuur (88)
RSS feed Olympische Spelen Algemeen
Olympische Spelen Algemeen (302)
RSS feed Olympische Winterspelen
Olympische Winterspelen (327)
RSS feed Olympische Zomerspelen
Olympische Zomerspelen (937)
RSS feed Op weg naar Peking
Op weg naar Peking (558)
RSS feed Opmerkelijke sporten
Opmerkelijke sporten (22)
RSS feed Overig
Overig (228)
RSS feed Paardensport
Paardensport (65)
RSS feed Roeien
Roeien (80)
RSS feed Rugby
Rugby (31)
RSS feed Schaatsen
Schaatsen (654)
RSS feed Schaken en dammen
Schaken en dammen (34)
RSS feed Schermen
Schermen (17)
RSS feed Schietsport
Schietsport (11)
RSS feed Snooker
Snooker (22)
RSS feed Sport (niet) in beeld
Sport (niet) in beeld (18)
RSS feed Sport en politiek
Sport en politiek (601)
RSS feed Sport in beeld
Sport in beeld (667)
RSS feed Sportalbum 1898
Sportalbum 1898 (20)
RSS feed Sportboeken
Sportboeken (801)
RSS feed Sportdocumentaires IDFA 2010
Sportdocumentaires IDFA 2010 (10)
RSS feed Sportdvd's
Sportdvd's (39)
RSS feed Sportfilms
Sportfilms (42)
RSS feed Sportjournalistiek
Sportjournalistiek (171)
RSS feed Sporttaal
Sporttaal (45)
RSS feed Tennis
Tennis (110)
RSS feed Turnen
Turnen (59)
RSS feed Tweets van Toen
Tweets van Toen (100)
RSS feed Vergeten sporthelden
Vergeten sporthelden (127)
RSS feed Voetbal
Voetbal (2478)
RSS feed Volleybal
Volleybal (23)
RSS feed Wielrennen
Wielrennen (872)
RSS feed Zeilen
Zeilen (28)
RSS feed Zwemmen
Zwemmen (140)Gouden Voetbaljaren

Ads
Subside Sports
Casual schoenen
Voetbalkleding
Vakantie Griekenland
Voetbalshirts.com
Voetbal-schoenen.eu
Fotogeschenken
Teamkleding
Aart Kok Vouwwagens
Combi-Camp Vouwwagens
KillerTees

Pouchain
Sportfashion nieuws

Add to Google

Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Fierljeppen in 1970Wim van Est in de Ronde van Vlaanderen (deel 2)

Door Ronnie van den Bogaart 28-3-2012

Jarenlang was de Ronde van Vlaanderen vooral een Vlaamse aangelegenheid. De invoering van het internationale jaarklassement Desgrange - Colombo bracht daar vanaf 1948 verandering in. In 1953 werd Wim van Est de eerste Nederlandse winnaar. Het eerste deel staat hier.

Toen niet een Belg, maar de Italiaanse toprenner Fiorenzo Magni in 1949 de Ronde van Vlaanderen had gewonnen, weet stichter Karel van Wijnendaele dit aan het stralende lenteweer. De rappe Magni won dat jaar de sprint van een kopgroep met achttien renners. Normaal gesproken zou een buitenlandse renner vrijwel nooit in staat zijn om de Ronde te winnen, meende ‘Kaorle’.

Een jaar later, op 2 april 1950, moest het peloton het opnemen tegen regen, koude en een stormachtige wind. En dan was er nóg een obstakel. Na de oorlog werden de Vlaamse wegen steeds beter begaanbaar en de wedstrijd daardoor minder selectief. Om die reden werd naast de ‘Nieuwe’ Kwaremont, de Kruisberg (bij Ronse) en de Edelare, voor het eerst ook de Muur van Geraardsbergen in het parkoers opgenomen. 

De 27-jarige Wim van Est was een jaar daarvoor prof geworden. De ‘Wimme’ was als renner zeker geen onbeschreven blad. Maar het zou pas later zijn, in de zomer van 1951, dat Van Est onsterfelijk werd door als eerste Nederlandse gele truidrager uit de Tourgeschiedenis een ravijn in te rijden, in de afdaling van de Col d’Aubisque. Ook zijn fraaie overwinning in Bordeaux - Parijs (586 km), de eerste Nederlandse ‘klassieke’ zege ooit, liet op dat moment nog een paar weken op zich wachten.

‘Hij duwde!’

‘Dappere cours van Wim van Est in Ronde van Vlaanderen’, kopte De Waarheid op 3 april 1950. Na de beklimming van de Kruisberg en de Edelare was de Nederlandse krachtpatser voorop gekomen met (alweer) Fiorenzo Magni en de Fransman André Mahé. Toen de laatste een lekke band kreeg, bleven Magni en Van Est aan kop over. Van de Belgen geen spoor, behalve dan in de persoon van de eerste achtervolger, de onvermijdelijke Briek Schotte.

De Waarheid: “Zo kregen Magni en Van Est een voorsprong van 2 min. en 45 sec. Het ging er nu toch wel naar uitzien, dat de kansen van die twee vermetelen groter zouden worden. Maar ook krachtmensen kunnen niet alles. Van Est had misschien wat te onverschillig met zijn krachten omgesprongen, misschien had hij te veel kop gedaan, maar in ieder geval moest hij de Italiaan alleen verder laten gaan.”

Overigens werd Van Est ook nog getroffen door een pedaalbreuk. Hij zou nog terugvallen naar de zestiende plaats. Magni hees zich ondertussen in zijn eentje over De Muur, tussen een haag van toeschouwers. “Zijn hoofd hing ver over het stuur gebogen (…) Hij keek niet op. Hij duwde!” schreef het Vlaamse Nieuwsblad. Opnieuw zegevierde de vroeg kale Italiaan. Ruim twee minuten later arriveerde Schotte als tweede aan de finish in Wetteren bij Gent.

5 april 1953

Toen Magni (‘Il Leone delle Fiandre’) in 1951 zijn kunstje nog eens overdeed - na alweer een solo won hij zijn derde Ronde van Vlaanderen op rij - noteerde Karel van Wijnendaele: “We hebben enkel nog onze ogen om mee te schreien.” De buitenlandse renners bezetten dat jaar de eerste vijf plaatsen.

Het jaar daarop redde de Belgische winnaar Roger Decock de Vlaamse eer. Wim van Est werd zesde. Maar op 5 april 1953 was het de beurt aan ‘onze’ Van Est, inmiddels tweemaal winnaar van de monsterrit Bordeaux - Parijs. Omdat er van een rechtstreekse tv-uitzending indertijd nog geen sprake was, beschreef Het Nieuwsblad van het Noorden nauwgezet het koersverloop:

“Het regende pijpestelen op het Vlaamse land, dat bovendien werd geteisterd door een felle wind. Dat weerhield de Belgen Jean Bogaerts en Van de Velde, de Nederlanders Schulte en Wagtmans en de Fransen Coste en Diot er echter niet van een voorsprong van anderhalve minuut te nemen. Bogaerts voelde zich voor dit sextet nog te sterk en trok er tussenuit, maar Schulte en Diot kon hij toch niet kwijtraken.

De verzwakking van de kopgroep had tevens tot gevolg, dat Van Est en enkele anderen zich bij de leiders kwamen voegen. In het peloton was de strijd inmiddels ook in alle hevigheid ontbrand en in Ronse (149 km na de start) presenteerde zich een kopgroep van 18 man. Schulte en Wagtmans hadden in het begin van de course blijkbaar al te veel van hun krachten gevergd, want zij waren in de achterhoede beland. Van Est moest toen alleen de eer van ons land hoog houden.”

Bordelen gesloten

Na nog wat schermutselingen - de beroemde Louison Bobet viel nog aan op de Edelare - kwam onze landgenoot op kop met de Belg ‘Dies’ Keteleer, eerder een helper dan een afmaker. Wim van Est klopte hem dan ook in de sprint. Zowaar een Nederlandse winnaar in de Ronde van Vlaanderen! Al dreigde een gesloten spoorwegovergang in de slotfase nog even roet in het eten te gooien, zoals Jurryt van de Vooren al eens schreef op deze website.

De eerste achtervolger, de Fransman Bernard Gauthier, kwam door dit onverwachte obstakel nog behoorlijk dichtbij. Ondertussen werd er vooraan bij de gesloten spoorbomen - volgens de overlevering - niet alleen stevig gevloekt, maar werd er in één moeite door onderhandeld over de naderende overwinning. *

Over dit voorval bestaat er overigens nog een aardige anekdote, ooit opgetekend in een oude ‘Tourspecial’. Spoorbomen worden in België ook wel ‘barelen’ genoemd. Piet van der Heide, de Haarlemse verzorger van Wim van Est, vertelde tijdens de Zesdaagse van Antwerpen van 1954 het verhaal van de Ronde van Vlaanderen van het jaar daarvoor:

“Wim was ontsnapt met de Belg Dies Keteleer. Op het moment dat ze twee minuten hadden kwamen ze voor de gesloten spoorwegbomen te staan (…) Wat denk je, riep Piet over dat dramatische ogenblik, hadden ze twee minuten en toen waren de bordelen gesloten!” 


* Kees Pellenaars zou hier namens het horlogemerk Pontiac een rol in hebben gespeeld. Pellenaars was sinds 1951 ploegleider van de Nederlandse Tourploeg die werd gesponsord door Locomotief en Pontiac. Maar Van Est en Keteleer waren in 1953 voor de rest van het jaar ploeggenoten bij Garin - Wolber, onder leiding van Lomme Driessens. (bronnen: wielersport.slogblog.nl, dewielersite.net, memoire-du-cyclisme.net)

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Fred van Slogteren: Wil André hier beweren dat de ogen en het verstand van kinderen van acht jaar nog niet voldoende zijn ontwikkeld om iets waar te nemen en te onthouden? Kom nou, ik zelf herinner me nog haarscherp gebeurtenissen uit de oorlog en toen was ik nog veel jonger. Bovendien was Pierre een pienter ventje, die tussen de profrenners opgegroeid, toen al wel wist hoe het er in het profmilieu aan toeging. Op z'n dertiende deed hij als HBS-leerling al de hele administratie van de Nederlandse Tourploeg.
geplaatst op: 9-4-2012 10:02:27u. | e-mail | website
andré stuyfersant: ...Pierre Pellenaars was toen acht (8!!) jaar oud!
geplaatst op: 29-3-2012 10:26:52u. | website
ronnie: het is best mogelijk dat pellenaars daar toen 'voor iets tussen heeft gezeten', zoals onze zuiderburen dat geloof ik zo mooi zeggen. al zou het ook zomaar een sterk verhaal kunnen zijn. in ieder geval reed van est in de ronde van vlaanderen van 1953 voor garin - wolber.

dat maak ik tenminste op uit een foto die ik ken uit die ronde, die oorspronkelijk uit l'équipe komt. daarop is wim van est in actie te zien in een witte trui met twee sterren op de borst, het shirt van garin - wolber.
geplaatst op: 28-3-2012 20:38:23u. | e-mail | website
Fred van Slogteren: Beste Ronnie, Het Pellenaars-verhaal heb ik destijds opgetekend uit de mond van Pierre Pellenaars, die als kind bij zijn vader in de auto zat. Die beweert te hebben gezien dat zijn vader bij die spoorbomen Keteleer heeft betaald. Pierre is waarschijnlijk de enige ooggetuige die nog in leven is. Groet! Fred
geplaatst op: 28-3-2012 15:20:34u. | e-mail | website


Sportus.nl
Headliner.nl