Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportWat doe je als er een aanslag is op de Olympische Spelen?

Door Jurryt van de Vooren 27-4-2012

Het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven heeft een verhalenbank gelanceerd over alle olympiërs die een band hebben met deze stad. Hierbij staat ook het verhaal van hockeyspeler Thijs Kaanders, die op de Spelen van 1972 werd geconfronteerd met een terroristische aanslag. Wat doe je dan als sporter?

Thijs Kaanders zelf, in 1972. Foto via RHC-EIndhoven

Op de Olympische Verhalenbank worden sporters gepresenteerd, die voldoen aan de volgende criteria: ze zijn in de regio geboren of, ten tijde van hun deelname aan de Spelen, lid van één van de sportverenigingen in de de regio. Het levert meer dan honderd verhalen op, die inzicht geven in de Eindhovense bijdrage aan de Olympische Spelen.

Zo leren we Thijs Kaanders kennen, die in 1972 meedeed aan de Spelen in München. Dat evenement werd opgeschrikt door een terroristische aanslag, waarna de sporters zichzelf de vraag stelden of ze wilden blijven of juist vertrekken.

'Onder de leden van de hockeyselectie liep de emotie hoog op tijdens de discussie of het team al dan niet door moest gaan,' aldus het RTC. 'Nederland had de poulewedstrijden gespeeld en had zich voor de kruisfinale geplaatst tegen gastland West-Duitsland, met kans op een medaille. Uiteindelijk keerden alleen Flip van Lidth de Jeude en Paul Litjens naar Nederland terug.'

Alhoewel Kaanders bleef, heeft München 1972 bij hem nog lang doorgewerkt, zo meldt de Verhalenbank.

Meer dan honderd van dit soort verhalen staan nu dus op de website van het Regionaal Historisch Centrum Eindhoven. Goed idee, en nu maar hopen dat andere archieven dit ook gaan doen.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Sven Portz: Iets soortgelijks doe ik voor het Limburgs Dagblad/Dagblad de Limburger. In de 22-delige artikelenreeks 'Limburg en de Spelen' behandel ik iedere donderdag (tot en met de Spelen) een Limburgse deelnemer aan de voorbije Spelen.
geplaatst op: 28-4-2012 12:23:35u. | e-mail
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl