Multimediaal

Olympische stadions in de tijd, De Feyenoord sportquiz, Sportnieuws op de kaart, een tag cloud, en het Sportbeeld van de dag archief. Kijk verder »


Sportbeeld van de dag

Vanavond bij Andere Tijden SportVoetbalkoning Jari Litmanen

Door Micha Peters 11-11-2012

De documentaire The King - Jari Litmanen (Finland, 2012) van regisseur Arto Koskinen gaat op het IDFA in première. Het is een informatieve rechttoe rechtaan film, waarin de carrière van de Finse voetballegende Litmanen van het begin tot eind onder de loep wordt genomen. Een eerbetoon aan een geweldige voetballer. Een koning in Finland, een halfgod in Amsterdam.


The King - Jari Litmanen
is bijna geheel gericht op de sportieve carrière van Litmanen. Hierdoor komen we weinig over het privéleven en de persoon Litmanen te weten. Heel even komen zijn ouders in beeld. Eén keer verloor Jari als kind zijn zelfbeheersing. Toen hij van zijn moeder niet mocht voetballen omdat het te koud was, trapte hij enkele ruiten in van de ouderlijke woning.

Ook blijkt dat Litmanen als tiener erg hard werd getroffen door de dood van een geliefde neef. Die kwam door een motorongeluk om het leven. Litmanen was even de weg kwijt en kwam zelfs enkele maanden amper meer aan voetballen toe. Voor zover de afdeling persoonlijke mededelingen, verder is het enkel voetbal dat de klok slaat.

Litmanen bezoekt in documentaire plaatsen die een belangrijke rol speelden in zijn lange loopbaan: Amsterdam, Barcelona, Liverpool en Lahti. Daarnaast komen mensen aan het woord die hem op sportief gebied sterk hebben beïnvloed, zoals Danny Blind, Edwin van der Sar, David Endt en natuurlijk Louis van Gaal. Het valt daarbij op dat de Ajacieden, in onvervalst steenkolenengels, niets dan lof uiten. Goede gast, die Jari. Beetje stil, dat wel.

Champions League 1995

Al presteerde hij bij alle clubs waar hij ooit een balletje trapte altijd op behoorlijk niveau, zijn topjaren beleefde Litmanen toch echt bij Ajax. Hij won er vele alle prijzen. Absoluut hoogtepunt: het winnen van de Champions League in 1995. Door zijn inzet, overzicht, sportiviteit en fabelachtige techniek groeide hij in de jaren negentig in de hoofdstad uit tot een absolute voetbalgod. De zwijgzame, koele voetballer maakte dat decennium de jongensnaam Jari ongekend populair in Amsterdam en omstreken.
Erg stevig is Litmanen nooit geweest. Hij staat dan wel bekend als een trainingsbeest, de man van glas wordt zeer regelmatig geplaagd door blessures.

Gelukkig voor hem, zijn ploeggenoten en het publiek, is hij nooit echt zwaar gekwetst geweest en wist hij altijd weer snel te herstellen. Wellicht zou hij tot nog grotere sportieve hoogten zijn uitgestegen wanneer hij niet zo vaak door het blessurespook was achtervolgd. Opmerkelijk is overigens dat hij de nodige ledematen heeft die het regelmatig laten afweten, maar dat zijn algemene fysieke gesteldheid niets te wensen over laat. Litmanen is inmiddels 40 jaar oud, maar hij speelt nog altijd professioneel voetbal, bij HJK Helsinki in Finland.

Nationaal elftal

Het enige wat Litmanen een beetje dwars lijkt te zitten is het feit dat hij nooit met het nationale elftal een grote prestatie heeft weten neer te zetten. Maar ja, Finland is nu eenmaal een ijshockeynatie. Het land is een voetbaldwerg. Daar doet zelfs Litmanen weinig aan. Voetbalgrootheden als George Best (Noord-Ierland) en George Weah (Liberia) kampten met een vergelijkbaar probleem.

The King - Jari Litmanen is een must see voor iedere Ajacied. De Fin is nog altijd immens populair in de hoofdstad en de documentaire is een mooi eerbetoon geworden aan de voetballer, waarbij zijn Amsterdamse jaren ruimschoots aan bod komen. Het is een degelijke en makkelijk te behappen film. Montagetrucs ontbreken, het verhaal is min of meer chronologisch opgebouwd en het camerawerk is sober.
Het geheel is doorsneden met beelden van legendarische wedstrijden die Litmanen speelde in de shirts van Ajax, Barcelona, Liverpool en het Finse nationale elftal. Een mooie sportfilm dus.

Iets meer human interest had de documentaire echter wel kunnen gebruiken. Maar misschien moet Jari wel gewoon een beetje een mysterie blijven. Zoals David Endt in de film zegt: ‘A lot of people don’t really know who he is. I don’t even know who he is, because there will always be something mysterious about him.’

Vertoningen:

Tuschinski 1 zo 18-11 om 12:15 uur

Tuschinski 5 ma 19-11 om 11:30 uur
Tuschinski 1 za 24-11 om 20:30 uur
Tuschinski 5 zo 25-11 om 16:00 uur

Deze recensie staat ook in Het Parool van 10 november 2012.

Subside Sports - Grootste aanbod voetbalshirts

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.
Plaats reactie *


*


Sportus.nl
Headliner.nl