Het gaat goed met het Nederlandse sportboek. Nog nooit eindigde een werk uit dit genre in de top tien van bestverkochte boeken van het jaar - laat staan twéé. Het vorige jaar was een doorbraak, want zowel het boek over voetbalanalist René van de Gijp als de geruchtmakende biografie van Andy van der Meijde bleek een bestseller.

Om deze aandacht vast te houden geven is een nationale campagne gestart ter promotie van het sportboek. Tijdens de opening van de Nationale Sportweek in Tilburg is bekendgemaakt wie zijn genomineerd voor de publieksprijs van het beste sportboek van het jaar. Het lezerspubliek mag zich hier nu over uitspreken op Weekvanhetsportboek.nl

Het gaat om tien boeken, die door NUSport en Bruna zijn geselecteerd.

  • Avondje NAC: een liefdesverklaring - Sjoerd Mossou 
(Uitgeverij Bertam+De Leeuw)

  • Foppe de Haan: Bondscoach voor 4 weken - Koen van Santvoord 
(Uitgeverij Bert Bakker)
  • Geen genade. Biografie Andy van der Meijde - Thijs Slegers (Uitgeverij Voetbal International)
  • Gijp - Michel van Egmond (Uitgeverij Voetbal International)
  • Gouden Epke
 London 2012 Olympic Games - Frans Wolfkamp en Klaas Jan van der Weij
 (Uitgeverij Komma)
  • Kim Clijsters. Eerste en enige officiële carrièreoverzicht - Filip Dewulf en Wilfried de Jong 
(Uitgeverij Kannibaal)
  • Kop in de wind - Wilfried de Jong
 (Uitgeverij Podium)
  • Mart Smeets – biografie - Kees Sluys 
(Uitgeverij Atlas Contact)
  • Onderweg - Guido Bindsels (Uitgeverij Elikser)
  • Rooks & Theunisse. Koningskoppel ondanks alles - Peter Tetteroo 
(Uitgeverij Tirion Sport)

Deze nominaties zijn overigens niet bindend, maar bedoeld als een eerste schifting in het grote aanbod. Als een lezer de voorkeur geeft aan een ander sportboek, dat is verschenen tussen 1 januari 2012 en 1 april 2013, is dat mogelijk. Op elk sportboek uit die periode kan namelijk worden gestemd op Weekvanhetsportboek.nl.

De winnaar van deze publieksprijs wordt op 10 juni bekend gemaakt tijdens een bijeenkomst in het Olympisch Stadion. Diezelfde dag reikt een jury de Nico Scheepmaker Beker uit als vakprijs voor het beste sportboek. Zo zijn er dus twee prijzen: de juryprijs voor het beste sportboek en de publieksprijs voor het meest populaire sportboek.

Van 8 tot en met 15 juni is de Week van het Sportboek.

De campagne voor het sportboek is ontstaan uit een samenwerkingsverband van Thomas Rap, Nieuw Amsterdam, Voetbal International, De Arbeiderspers, Tirion, De Kring, het Olympisch Stadion, Sportboek.nl, Sportgeschiedenis.nl, NUSport, Bruna, CPNB en NOC*NSF.