Op 4 mei staat Nederland traditioneel stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Sinds 2005 gebeurt dit ook bij tijdens de Nationale Sportherdenking bij het Olympisch Stadion. De plechtigheid zelf is bij het beeld van Prometheus, een oorlogsmonument uit 1947 ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers in de Nederlandse sport.

De Nationale Sportherdenking staat stil bij de slachtoffers uit die tijd, waarbij ieder jaar een andere themasport wordt besproken in een brede context: welke rol speelde sport in het leven van mensen tijdens oorlogstijd? Hoe hielden verenigingen stand tijdens de oorlog, of werden complete verenigingen juist van de kaart geveegd?

Eerder stond de Nationale Sportherdenking in het Olympisch Stadion al in het thema van de turnsport, de roeisport en de ontwikkelingen van Nederlandse voetbalverenigingen tijdens oorlogstijd. Sporthistorici Jurryt van de Vooren en Marnix Koolhaas praten met specialisten en betrokkenen over de zwemsport in de Tweede Wereldoorlog.

Programma

10.30 uur: Ontvangst (Olympisch Stadion 2)

11.00 uur: Inhoudelijk programma over de zwemsport in de Tweede Wereldoorlog.

12.30 uur: Herdenking bij Beeld van Prometheus op het plein voor het Olympisch Stadion

Op de herdenking wordt onder meer gesproken door NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis en de Amsterdamse sportwethouder Eric van der Burg.