De rivaliteit tussen IJsselmeervogels en Spakenburg is een begrip in het amateurvoetbal. Voor de twee clubs uit het Utrechtse vissersdorp zijn de wedstrijden tegen de buurman de hoogtepunten van het voetbalseizoen.

Dat was in het seizoen 1986/1987 niet anders. De eerste derby dat jaar was in een 0-0 gelijkspel geëindigd. De tweede wedstrijd werd cruciaal in de titelstrijd, want aan de vooravond van de wedstrijd Spakenburg - IJsselmeervogels hadden zowel de blauwen als de roden nog kans op het kampioenschap in de Eerste Klasse B.

Met nog twee speelrondes te gaan stond Spakenburg op vijfendertig punten, één punt meer dan de dorpsgenoot, die de tweede plek deelde met de Valleivogels uit Scherpenzeel. Behalve de eer stond er op 9 mei 1987 dus nogal wat op het spel.

Een strijkerbom

De spanning was in het dorp de hele week om te snijden. Een twintigjarige supporter van de Vogels bekladde de dag voor de wedstrijd het complex van Spakenburg met leuzen en de namen van spelers van zijn club. Naar de wedstrijd nam diezelfde supporter een bom mee, een vijfentwintig centimeter lange pvc-buis met daarin het kruit van ruim zeventig strijkers, vergelijkbaar met het projectiel dat tijdens de wedstrijd van Oranje gegooid werd.

Hij gooide de bom, die de kracht had van een kleine handgranaat, tijdens de wedstrijd op het veld. De ontploffing verwondde één van de grensrechters licht aan een been.

Oppeppen van de spelers

Tijdens de rechtszaak die later volgde verklaarde de fan de bom gegooid te hebben om zijn team op te peppen. “De inzet van de spelers ontbrak en daar maakte ik me boos over. Het is bij ons op het dorp zo dat je óf voor de ene óf voor de andere club bent, en daar groei je mee op. Ik dacht dat ik de spelers zou kunnen wakker schudden. Als ze goed hadden gespeeld, had ik niet gegooid.”

Hij verklaarde zijn daad nu te betreuren. “Sinds die wedstrijd heb ik mezelf buitengesloten van het voetbal. Ik ga er niet meer heen. Nee, ik ben er zelf ontzettend van geschrokken.” Hij werd veroordeeld tot een paar maanden gevangenis.

Spakenburg won de wedstrijd met 1-0, en door een 3-1 overwinning een week later op Roda Boys werd die club kampioen. De volgende twee seizoenen werden de twee rivaliserende clubs in een andere klasse ingedeeld, om de gemoederen wat te laten bedaren.