Officieel wordt 9 oktober 1921 beschouwd als het begin van de wedstrijdserie tussen Ajax en Feyenoord, maar dan wordt alleen gekeken naar de eerste elftallen. Op 20 mei 1917 was namelijk al de eerste wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax - beter gezegd tussen Feyenoord II en Ajax II. Het werd 2-2, waarover Het Ajax Clubnieuws van 1 juni 1917 een klein artikel schreef.

'Het is een alleraardigste wedstrijd geworden op het Xerxes-terrein te Rotterdam. Door dit gelijke spel hebben onze reserves alle kans op het Res. 1e klasseschap vrijwel verloren. Ons elftal speelde beduidend beter dan in de twee voorgaande wedstrijden. Feijenoord II bleek een pittig elftal, waarmede Blauw Wit II nog werk genoeg zal hebben, te meer daar deze Rotterdammers nog een goede kans hebben. In de eerste en de laatste minuut wisten wij door de Vos te doelpunten. Het tweede elftal heeft in de Promotiecompetitie thans 8 doelpunten gescoord, waarvan de Vos 4. Of het dan ook juist gezien was hem in de wedstrijd Ajax II - Hercules II te passeeren...?'